Kloosters

From Wikicarpedia
(Redirected from Japanese Buildings/nl)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Monasteries and the translation is 71% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎français • ‎română


Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau Japanse Gebouwen
Stanstableau Kloosters in Duitsland
Markering Kloosters in Duitsland

De nieuwe editie van Kloosters in Duitsland in 2018 tijdens Essen Spiel uitgegeven door Hans im Glück.

Met deze mini-uitbreiding die zes bekende Duitse kloosters bevat wordt een nieuwe manier om punten te krijgen voor kloosters geïntroduceerd. Je weet echter pas aan het einde van het spel of je een goede beslissing genomen hebt.


Eerder werd in 2016 Japanse Gebouwen uitgegeven door Hans im Glück, met dezelfde spelregels. Hierop staan tekeningen van de hand van Toshihiko Ishibashi in een stijl die niet overeenkomt met de eerste editie, hoewel de handleiding wel op die editie gebaseerd is. Niettemin wordt deze mini-uitbreiding tot de nieuwe editie gerekend. Deze tegels hebben geen markering.


Elk van deze uitbreidingen is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreidingen. Je kunt deze uitbreidingen – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Speelmateriaal

 • Kloosters in Duitsland: 6 nieuwe landtegels
 • Japanse Gebouwen: 6 nieuwe landtegels

Spelregels

Exclamation2.png

Hoewel een meeple in deze uitbreiding als abt kan worden ingezet, moet je dat niet verwarren met het speelstuk abt uit de uitbreiding De Abt.

Exclamation2.png

Als hieronder gesproken wordt over de speciale nieuwe kloostertegels, worden hiermee ook de Japanse Gebouwen bedoeld aangezien die hetzelfde functioneren. Onderstaande tekst spreekt alleen uit oogpunt van leesbaarheid over Kloosters.

Voorbereiding

Verwijder de "oorspronkelijke" kloostertegels uit het basisspel en doe ze terug in de doos. [1] Schud de zes nieuwe kloostertegels door de rest van de tegels.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Als een speler één van de bijzondere kloostertegels trekt, wordt deze volgens de gebruikelijke spelregels aan het speelveld aangelegd.

2. Een meeple zetten

Na het leggen van een bijzondere kloostertegel, mag de speler volgens de gebruikelijke spelregels op elk project op die tegel een meeple zetten. Zet de speler zijn meeple op het klooster, dan heeft hij twee opties: [2]

 1. Als monnik: In dit geval functioneert het klooster hetzelfde als een klooster uit het basisspel en geldt de gebruikelijke puntentelling; of
 2. Als abt: In dit geval wordt de meeple als abt van het klooster gezien. Om dit duidelijk te maken legt de speler de meeple op zijn zij om aan te geven dat de puntentelling voor dit klooster anders is dan een normaal klooster. Je krijgt pas bij het einde van het spel punten voor het klooster.
Rood legt de tegel met het Klooster van Lorch aan het speelveld aan en besluit een meeple als abt in te zetten, rood legt de meeple op zijn zij op het klooster.

3a. Telling met een monnik

Als een meeple als monnik op een bijzonder klooster is gezet, gelden de gebruikelijke spelregels van Carcassonne voor de puntentelling.

3b. De eindtelling met een abt

Een bijzonder klooster met een abt wordt pas aan het einde van het spel geteld. De speler krijgt zoveel punten als het aantal landtegels dat in de 2 rijen waarin het klooster ligt (verticaal en horizontaal), liggen. De kloostertegel zelf is ook 1 punt waard. Gaten in het speelveld onderbreken de rijen die voor het klooster meetellen.

Voorbeeld: Blauw en rood hebben ieder tijdens het spel een abt ingezet, die aan het einde van het spel worden geteld. De blauwe abt krijt 2 + 0 + 2 + 1 + 1 = 6 punten. (Aangezien er direct rechts van het blauwe klooster een gat zit, krijgt hij aan die kant geen punten.) De rode abt krijgt 4 + 2 + 1 + 2 + 1 = 10 punten.

Opmerking: Voor de duidelijkheid, de genoemde getallen staan respectievelijk voor het aantal tegels in de kolom erboven, de rij naar rechts, de kolom eronder, de rij naar links en het klooster zelf.

Combinaties met andere uitbreidingen

Algemene opmerkingen

Deze twee opties zijn telkens als er een meeple op het klooster gezet moet worden beschikbaar: bij het aanleggen van de tegel, bij het verplaatsen van de transportwagen, bij gebruik van een magische poort of vliegtuig, enz.

Merk op dat hoewel het klooster op twee verschillende manieren gebruikt kan worden het toch maar één enkel project is. Met andere woorden, als het bezet sordt door een meeple mag je er geen fantoom op zetten, geen transportwagen naartoe verplaatsen en ook geen meeple op zetten via een magische poort.

 • Een bijzonder klooster kent twee mogelijke manieren om een meeple te zetten: als monnik of als abt. De normale spelregels nemen aan dat maar één van deze tegelijk plaatsvindt, maar in combinatie met andere uitbreidingen (zie Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten en De Vliegtuigen), kunnen er bij de puntentelling meerdere meeples aanwezig zijn. We onderkennen de volgende scenario's:
  • Bijzonder klooster bezet met ten minste één monnik (plus eventuele als abt ingezette meeple(s)):
   • Het project is afgebouwd als het omringd wordt door tegels.
   • De speler(s) met een meerderheid aan monniken krijgen punten voor het afgebouwde klooster en spelers nemen hun meeples terug in voorraad.
   • Meeples die als abt zijn ingezet op het project tellen voor deze telling niet mee en blijven op het project (zie volgende scenario).
  • Bijzonder klooster met alleen meeples die als Abt zijn ingezet:
   • Het project wordt niet afgebouwd, ook niet als het omringd wordt door tegels.
   • De telling van het bijzondere klooster vindt plaats aan het einde van het spel waarbij de speler(s) met de meerderheid aan meeples die als abt zijn ingezet punten krijg(t)(en).

Symbol CountKingRobber C1C2.png Graaf, Koning en Consorten

Een abt op een bijzonder klooster kan niet bij een uitdaging met een ketter op een cultusplaats betrokken raken aangezien de puntentelling voor beiden volstrekt van elkaar verschilt (het klooster van de abt raakt nooit afgebouwd, dus zou de ketter altijd winnen).

Spelers mogen meeples uit de stadswijk kathedraal naar een te tellen afgebouwd klooster verplaatsen. Deze meeples kunnen uitsluitend als monnik worden ingezet. De meeples als abt inzetten is niet toegestaan aangezien ze dan niet meer bij de puntentelling betrokken zouden zijn.

 Icon Open Book.png Question: A previous clarification stated that you can't deploy a meeple from the cathedral district in the City of Carcassonne to a special monastery with a meeple placed as an abbot, since it won't be completed in the usual time frame.
However, if the special monastery has a meeple placed as a monk (i.e. acting as a normal monastery) and it is completed, can you deploy a meeple to it from the cathedral district and place it as an abbot instead?

Answer: You can't deploy a meeple from the cathedral district to a special monastery as an abbot if it is completed as a regular monastery with a meeple placed as a monk (i.e. completely surrounded by tiles).
You can only deploy a meeple from the cathedral district to a special monastery as a monk, because only this feature (the special monastery acting as a normal monastery) is completed for scoring. (10/2014)

Symbol BridgesCastlesBazaars C1C2.png Bruggen, Burchten en Bazaars

Omdat je voor een abt pas aan het einde van het spel punten krijgt en het bijzondere klooster nooit als afgebouwd wordt beschouwd, krijg je geen punten voor een bijzonder klooster met een abt voor een meeple op een burcht.

Symbol HillsSheep C1C2.png Schapen en Heuvels

Als er met bijzondere kloosters wordt gespeeld, is de wijngaardbonus alleen van toepassing voor bijzondere kloosters waarop de meeple als monnik is ingezet en het project als een normaal afgebouwd klooster geteld wordt. De wijngaardbonus is echter niet van toepassing als de meeple als abt op het bijzondere klooster is ingezet, aangezien je voor die abt pas aan het einde van het spel punten krijgt als de wijngaarden niet meer tellen.

Symbol Flier C1C2.png De Vliegtuigen

Als een tweede meeple door gebruik te maken van een vliegtuig op het bijzondere klooster wordt ingezet, mag de speler kiezen of de nieuwe meeple als monnik of als abt wordt gezet, ongeacht de identiteit van de eerste meeple die er stond. Als het bijzondere klooster echter al door 8 tegels omringd wordt, en dus een afgebouwd klooster is, moet de tweede meeple een abt worden.

Tegelverdeling

Kloosters in Duitsland

Aantal tegels: 6

German Monasteries C2 Tile 01.jpg x1
German Monasteries C2 Tile 02.jpg x1
German Monasteries C2 Tile 03.jpg x1
German Monasteries C2 Tile 04.jpg x1
German Monasteries C2 Tile 05.jpg x1
German Monasteries C2 Tile 06.jpg x1

Japanse gebouwen

Aantal tegels: 6

Japanese Buildings C2 Tile A.jpg x1
Japanese Buildings C2 Tile B.jpg x1
Japanese Buildings C2 Tile C.jpg x1
Japanese Buildings C2 Tile D.jpg x1
Japanese Buildings C2 Tile E.jpg x1
Japanese Buildings C2 Tile F.jpg x1

Overzicht van de kloosters

Kloosters in Duitsland


Monasteries C2 Picture GE01.png

Abdij van Andechs
(Beieren)

De Abdij van Andechs, het oudste bedevaartsoord van Beieren, ligt aan de oostelijke oever van de Ammersee. Het klooster is in 1455 opgericht als onderdeel van de benedictijner monniken. Het klooster staat tot ver over de grenzen bekend om zijn bier.
www.andechs.de

Monasteries C2 Picture GE02.png

Klooster Eberbach
(Hessen)

Klooster Eberbach is een voormalig cisterciënzer klooster in de buurt van Eltville am Rhein. Het klooster werd in de 12e eeuw gesticht en is, met zijn Romaanse en vroeg-gotische gebouwen één van de belangrijkste monumenten van Europa. Het is wereldberoemd geworden als filmlocatie voor de verfilming van de roman "De Naam van de Roos" van Umberto Eco.
www.kloster-eberbach.de

Monasteries C2 Picture GE03.png

Klooster van Lorch
(Baden-Württemberg)

Het voormalig Benedictijner klooster van Lorch ligt op een bergkam die uitkijkt over de Remsvallei en is al van veraf te zien. Het werd in 1102 door hertog Frederik I van Zwaben en zijn familie. De late middeleeuwen waren de hoogtijdagen van dit Benedictijner klooster. Tot op de dag van vandaag is het charmante klooster, dat vele bezoekers trekt, nog volledig intact, inclusief kerk, rustoord, boerderijgebouwen en tuin en wordt omgeven door een ronde muur.
www.kloster-lorch.com

Monasteries C2 Picture GE04.png

Abdij van Maria Laach
(Eifel/Rijnland-Palts)

De Abdij van Maria Laach werd in 1093 gesticht en is een hoge middeleeuwse abdij die ten zuidwesten van de Laacher See ligt. Een bekend punt van deze Benedictijner abdij is de abdijkerk met zes torens, de Laacher Munster.
www.maria-laach.de

Monasteries C2 Picture GE05.jpg

Abdij van Marienthal
(Saksen)

De Abdij van St. Marienthal is het oudste klooster van de orde der Cisterciënzers in Duitsland. Het is vanaf de stichting in 1234 tot op de dag van vandaag onafgebroken in bedrijf geweest. Het ligt nabij Görlitz, op het drielandenpunt van Duitsland, Polen en de Republiek Tjechië.
www.kloster-marienthal.de

Monasteries C2 Picture GE06.png

Abdij van Maulbronn
(Baden-Württemberg)

De Abdij van Maulbronn is een voormalige cisterciënzenabdij, tegenwoordig erkend als Werelderfgoed, geldt als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse abdijen ten noorden van de Alpen. Ze werd gesticht in de 12e eeuw en vertegenwoordigt alle stijlen en ontwikkelingen van romaans tot laat-gotisch.
www.kloster-maulbronn.de

Japanse Gebouwen


Japanese Buildings C2 Picture 01.png

Kinkaku-ji

Deze boeddhistische tempel in Kioto is bedekt met goud en is een van de populairste gebouwen in Japan. Ze trekt jaarlijks een groot aantal bezoekers. In 1994 werd de tempel toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kinkaku-ji

Japanese Buildings C2 Picture 02.png

Kaminarimon

Dit is de poort van Sensoji in Tokio. In 941 eerst gebouwd door een militaire bevelhebber en later op de huidige locatie herbouwd in 1635. Er wordt gezet dat toen de twee beelden aan weerszijden van de poort zijn gebouwd. De poort is enkele keren afgebrand. De huidige dateert van 1960.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaminarimon

Japanese Buildings C2 Picture 03.png

Gojyu-no-tou
(pagode van vijf verdiepingen)

Deze ligt in Horyu-ji. Horyu-ji is een gebied met de oudste houten gebouwen van de wereld. Op de vele afbeeldingen en gravures valt 1300 jaar aan Japanse geschiedenis te zien. In 1993 werd het het eerste Japanse Werelderfgoed.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hōryū-ji

Japanese Buildings C2 Picture 04.png

Kasteel Himeji

Wordt ook wel Shirasagijo (Witte reigers-kasteel) genoemd. Dit kasteel bestaat uit 83 gebouwen met hoogontwikkelde verdedingswerken en ingenieuze beschermingsmiddelen die uit het begin van de Shogun-periode dateren. Het is een meesterwerk van houten constructies waarin functie en esthetiek samenkomen. Ook dit kasteel is Werelderfgoed sind 1993.
https://en.wikipedia.org/wiki/Himeji_Castle

Japanese Buildings C2 Picture 05.png

Goryokaku

Goryokaku is een fort op Hokkaido dat gebouwd werd om de stad Hakodate te beschermen. Deze plaats is beroemd geworden door het gevecht tussen de oude overheid (Shogun) en de nieuwe (Keizerlijk) in de laatste fase van het Edo-tijdperk. Nadat het fort zijn militaire functie was kwijtgeraakt is het uiteindelijk in de jaren 1910 omgebouwd tot openbaar park. Langs de vestinggrachten zijn meer dan duizend kersenbomen geplant, waarmee het een van de beste plekken in Hokkaido is voor kersenbloesem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Goryōkaku

Japanese Buildings C2 Picture 06.png

Kamakura Daibutsu

Kamakura Daibutsu is een boeddhistische tempel waarvan een 13,35m hoog en 121 ton wegend bronzen standbeeld van Boeddha het hoofdmonument is. Monniken mogen het holle beeld binnengaan om er te bidden. Het oorspronkelijke monument dateert van 1252 en was van hout. Enkele jaren later raakte de houten constructie zwaar beschadigd bij een storm en werd besloten om het uit brons te herbouwen. Bij de grote tunami van 20 september 1488 werden alle omliggende gebouwen weggevaagd en sindsdien staat het beeld in de open lucht.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kōtoku-in


Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

 1. Icon House Black.png Je kunt er ook voor kiezen om de speciale Kloosters aan de normale tegels toe te voegen zonder de oorspronkelijke kloostertegels eruit te halen. Als je echter alleen met het basisspel speelt zonder andere uitbreidingen, levert dat teveel kloostertegels op. (4/2014)
 2. Icon World Black.png De bewoording van deze alinea is aangepast om duidelijk te maken dat spelers hun meeple ook op andere projecten die op de tegel beschikbaar zijn mogen zetten buiten het klooster, bijvoorbeeld de weide of een eventueel aanwezige weg.