La Porxada (První edice)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page La Porxada (1st edition) and the translation is 100% complete.

Úvod

Více informací o samotném rozšíření naleznete v Carcapedii Carcassonne CZ fóra (pro zobrazení obsahu se prosím zaregistrujte).

La Porxada je historický objekt ve španělském městě Granollers. Byla postavena v půlce XVI. století na příkaz městské rady. Nachází se v historické městské čtvrti před radnicí. Svého času sloužila tato stavba jako dobytčí trh a místo pro obchodování se zemědělskými produkty. Během občanské války byla zničena italským letectvem a později znovu postavena.

La Porxada v Granollers. Zdroj: Wikimedia

La Porxada je samozvané mini rozšíření, které obsahuje pouze jednu kartičku. O jejím místě ve světě Carcassonne se vedou neustálé spory - někteří ji považují za zcela neoficiální rozšíření, protože Hans im Glück ji nikdy neschválil. Ti, kteří argumentují touto stranou, poznamenávají, že kartička byly jednoduše samolepka přilepená na kartičce. Rozšíření však schválil sám Klaus-Jürgen Wrede (na BoardGameGeek.com je dokonce i obrázek podepsané kartičky), takže jde o více, než jen o rozšíření fanoušků. Nakonec La Porxada existuje v polooficiálním limbu a jednotliví hráči musí sami rozhodnout, pokud jde o povahu rozšíření.

Herní materiál

  • 1 nová kartička krajiny s La Porxadou
Kartička s La Porxadou
Kromě toho potřebujete [1]:
  • 6 žetonů: Doporučuje se použít dřevěné kostky, papírové koule nebo dokonce zmačkané fotokopie kartičky La Porxada (jak to dělají někteří hráči).

Pravidla

Příprava hry  

Kartička se smíchá se všemi ostatními kartičkami použitými ve hře.

Přiložení kartičky  

Kartičku s La Porxada lze použít dvěma různými způsoby. Hráč, který tuto kartičku přiložil, následně vybere jednu z následujících možností:

  1. Výměna družiníka v aktuálním tahu hráče
  2. Bodovací bonus na konci hry

Pokud se hráč po přiložení této kartičky rozhodne pro výměnu družiníků, může hráč [2] vyměnit jednoho ze svých družiníků za družiníka jiného hráče. [3] Oba družiníci musí být herním plánu. [4] Vybraný hráč může výměnu negovat, ale pokud tak učiní, musí do konce hry vyřadit jednoho ze svých družiníků. Pokud hráč, který přiložil La Porxadu, nemá ve hře žádného družiníka, nemůže tuto možnost zvolit.

Vyhodnocení  

Pokud je město s La Porxadou dokončeno a hráč, který danou kartičku přiložil si vybral bodovací bonus, získá každý hráč, který má v dané chvíli ve městě aspoň jednoho družiníka (bez ohledu na převahu) žeton, který využije při závěrečném vyhodnocení. [5]

Pokud je město s La Porxadou dokončeno, vyhodnotí se jako obvykle.

Závěrečné vyhodnocení

Pokud si hráč zvolil při přeložení kartičky s La Porxadou bodovací bonus, musí všichni hráči na konci hry, kteří měli družiníka ve městě s La Porxadou [6] a získali tak žeton, dostanou za všechna svoje nedokončené města obsazená dlužníky, body jako kdyby byly dokončené. [7] Tento bodový bonus získáte pouze v případě, že je město La Porxadou dokončeno.

Kombinace s dalšími rozšířeními  

Poznámka: Nebyly vydány žádná oficiální pravidla, jak by mělo probíhat závěrečné vyhodnocení La Porxady v kombinaci s jinými rozšířeními. Dále najdete několik poznámek, jak by měly být hodnoceny neúplná města na základě výkladu stávajících pravidel s omezeními, která jsou při závěrečném vyhodnocení stanovena.

Bonus, který La Porxada poskytuje, se vztahuje na všechny hráče, kteří měli při dokončení města s La Porxadou svého družiníka v tomto městě. Při závěrečném vyhodnocení umožní těmto hráčům vyhodnotit nedokončená města, tak jako kdyby byly dokončené v průběhu hry. Pro všechny další akce budou města stále nedokončené.

Aby nevznikl zmatek, měli bychom každé nedokončené město hodnotit jako v bublině: pro účely hodnocení by město mělo být považováno za dokončené jen pro jeho obyvatele, nikoli pro kohokoli jiného. V důsledku toho např. louky, které se dotýkají těchto nedokončených měst, nebudou při svém vyhodnocení tato města započítávat.

To má vliv na počet bodů za kartičku s erbem, katedrálou a dalšími bonusy, které se uplatňují během hry na samotné město. Je třeba zvážit dva případy:

  • Bodové modifikátory a bonusy uplatňované jen v průběhu hry:
    • Symbol GingerbreadMan WE.pngPan perníček 1 bod za každou kartičku pro každého družiníka, kterého má hráč ve městě. Perníček by se z města neměl hýbat, aby nedošlo k řetězové reakci (stejný jako v průběhu hry, ale bez vedlejších účinků).
    • Symbol Watchtowers C1C2.pngStrážní věže Body podle strážní věže (stejné jako v průběhu hry).
    • Symbol LandSurveyors C2.pngZeměměřiči Bodovací plánky se po skončení hry již nepočítají. Lze se dohodnout, že aktivní bodovací plánek bude použit pro města po posledním hodnocení během hry. To znamená, že bodovací plánky by měly být po skončení hry ponechány tak jak jsou, ale při závěrečném vyhodnocení se k nim nepřihlíží, s výjimkou vyhodnocení bonusu La Porxady za jakékoli nedokončené město.
    • Symbol CastlesGermany C1.pngNěmecké hrady +3 body (stejné jako v průběhu hry).
    • Symbol BarberSurgeons C2.pngLázně +body za lázeňské domy (stejné jako v průběhu hry, ale bez vedlejších účinků). Posílání družiníků do bezplatných lázní během závěrečného vyhodnocení nemá smysl.
    • Symbol Darmstadt C1.pngDarmstadt (Promo) Darmstadtium: +3 body (stejné jako v průběhu hry).
    • Symbol Leipzig C2.pngTrhy v Lipsku Čtvrť razičů mincí: +3 body za erb (stejné jako v průběhu hry). Tento bonus se nezapočítává po skončení hry, ale může se jednat o výjimku. K odstranění družiníků z města Lipska by nemělo dojít až na konci závěrečného vyhodnocení, a to nejen kvůli bonusu za čtvrť koželuhů, která ovlivňuje louky.

Co se stane s ostatními body a bonusy, které se spustí po získání bodů za dokončenou bonusovou hru?

V tomto bodě bychom potřebovali další úvahy, protože hodnocení provádíme po skončení hry. Některé akce související s hodnocením během hry již nelze provést:

  • Škola Učitel: Neuplatňuje se během závěrečného vyhodnocení, protože přiložením kartičky nebyly doplněny žádná území a není stanoveno žádné konkrétní pořadí pro hodnocení území, takže by měl být ignorován, i když hráč s učitelem hodnotí město ovlivněné bonusem La Porxady (Viz toto vysvětlení: Škola )
  • Král, hrabě a řeka Hrady: Při závěrečné vyhodnocení se na ně nebere zřetel, s výjimkou luk a statků. Jejich obyvatelé jsou před závěrečným vyhodnocením odstraněni, takže nelze spustit vyhodnocení hradů. V každém případě se nehodnotí žádné skutečně dokončené město, takže žádný hrad za ně nemůže získat žádné body.
  • Dopisy Po skončení hry se již nepoužijí. Během závěrečného vyhodnocení není žádný hráč na řadě, takže nikdo nemůže obdržet dopis.
  • Zbojníci Po skončení hry již nemají uplatnění. Jsou odstraněny před zahájením závěrečného vyhodnocení.

Na závěr bychom měli uplatnit princip bubliny na vyhodnocení nedokončených měst, která patří hráčům postiženým bonusem La Porxada. V zájmu konzistence by upravené hodnocení těchto „šťastných“ měst nemělo vyvolat žádné vedlejší účinky.

Domácí pravidla  

Poznámka: Toto domácí pravidlo bylo důsledkem mezer v původních pravidlech před vyjasněním z 4/2019. Je zde zařazeno pouze pro informaci.

V případě možnosti č. 2 (bodový bonus) může hráč získat bonus pouze tehdy, pokud má na konci hry ve městě družiníka. Pokud je město dokončeno v průběhu hry, není vyhodnoceno a je stále považováno za „nedokončené“ - každý hráč s družiníky ve městě má možnost v té době odstranit některého nebo všechny své družiníky. Družiníci, kteří ve městě zůstali, zůstávají až do konce hry, pokud nejsou odstraněni jinými herními mechanismy. Pro získání bonusu na konci hry je tedy nutná oběť, protože družiník musí být umístěn až do konce hry. Protože je však město s La Porxadou vždy považováno za nedokončené, jsou relevantní mechaniky zahrnující draka, věž, mor, kruhy v obilí, letce a tajnou chodbu, protože do města lze vstoupit jako do nedokončeného (a potenciálně neobsazeného) území průběhu celé hry.

Poznámka #1: Město s La Porxadou se na konci hry vyhodnotí podle běžných pravidel po vyhodnocení všech ostatních měst.
Poznámka #2: Dokončené město s La Porxadou je pro účely hodnocení luk na konci hry považováno za dokončené.
Poznámka #3: Při hře s městem Carcassonne mohou být družiníci z města Carcassonne přesunuti na území, když toto území získá body. Protože město s La Porxadou boduje až po započtení závěrečného bonusu na konci hry, nemohou hráči do té doby do města s La Porxadou přesunout družiníky z města Carcassonne.
(děkujeme Carcking)

Seznam kartiček

Celkem kartiček: 1

Porxada C1 Tile 01.jpg 1x

Externí odkazy

Poznámky pod čarou

Vysvětlení ikonek najdete na této stránce.

  1. Icon Open Book.png Použití žetonů a návrhy, jaké použít, jsou uvedeny ve vysvětlivkách knihy od autora La Porxady. (4/2019)
  2. Icon World Black.png Použití výrazu „může“ vytváří zajímavou situaci - hráč by mohl pravděpodobně zvolit možnost 1 (pokud má ve hře alespoň jednu figurku), ale pak se rozhodnout figurky nevyměnit, čímž by fakticky negoval všechny účinky kartičky.
  3. Icon World Black.png Použití termínu družiník zde naznačuje, že figurky, které nejsou družiníky (jako je prasátko a stavitel), nelze vyměnit. Zdá se však, že jakýkoli typ družiníka lze vyměnit za jakéhokoli jiného (např. velkého družiníka za starostu), což má pozoruhodné strategické důsledky. Jediné omezení, které je třeba vzít v úvahu, je, že oba družiníci jsou vyměněni za platnou funkci podle jejich typů.
  4. Icon World Black.png V pravidlech je uvedeno, že oba družiníci musí být již umístěni na herním plánu. Hráči si nemohou vybrat družiníka ze své zásoby.
  5. Icon Open Book.png Táto akce nebyla popsána v původních pravidlech rozšíření, byla ale popsána později ve výkladech pravidel autora La Porxady. Autor navíc potvrdil podmínky, které musí být splněné, aby hráči mohli využít závěrečný bodovací bonus. (4/2019)
  6. Icon Double Arrow Black.png V anglických aktualizovaných pravidlech je uvedeno „všichni hráči, kteří měli rytíře ve městě s La Porxadou“, ale v původních pravidlech byl použit přítomný čas: „Všichni hráči, kteří mají rytíře ve městě obsahujícím La Porxadu.“ Tuto změnu lze potvrdit po upřesnění, poskytnuté autorem La Porxady. (4/2019)
  7. Icon World Black.png Tím by odpadl veškerý stres z toho, že máte stále nedokončené město s katedrálou a blíží se konec hry a riziko nedokončení tohoto města.