Magicianul și vrăjitoarea

From Wikicarpedia
(Redirected from Magicianul și vrăjitoarea)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Mage and Witch and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎français • ‎română


Informații generale și comentarii

Simbolul miniextensiei

Miniextensia Magicianul și vrăjitoarea (Mini #5) a fost lansată în ediție nouă în anul 2017 de HiG, inclusă ca parte a Big Box 6.

Magicieni puternici vizitează ținutul Carcassonne. Prezența magicianului inspiră cetățenii, dar vrăjitoarea aruncă o mantie sinistră peste orice atinge.

Conținut

 • 8 cartonașe de teren cu logouri magice
Cartonaș cu simbolul magic
 • 1 pion magician mov
Figure Mage.png
 • 1 pion vrăjitoare portocalie
Figure Witch.png

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază (și alte miniextensii și/sau extensii, dacă este cazul) și stivuiește-le pe toate ca în mod obișnuit. Plasează pionii magician și vrăjitoare (numiți colectiv „pionii magici”) în așa fel încât toți jucătorii să poată ajunge cu ușurință la ei.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Logoul magic
Dacă tragi un cartonaș cu simbolul magic pe el în timpul turei tale, plasează-l în așa fel încât să se potrivească. Totuși, înainte de a continua cu 2. Plasarea unui meeple, tu trebuie să plasezi unul dintre pionii magici. Pionii magici pot fi plasați numai pe drumuri sau orașe nefinalizate[1][2] și nu pot ocupa niciodată fiecare acleași teritoriu (magicianul nu poate fi niciodată pe același teritoriu cu vrăjitoarea, și invers). Dacă ambii pioni magici sunt deja plasați, unul dintre ei trebuie mutat, urmând aceleați reguli ca și la plasare. Pionii magici nu trebuie neapărat să fie plasați sau mutați pe cartonașul tocmai plasat.[3][4]

Dacă nu poți plasa sau muta niciunul dintre pionii magici (pentru că nu există nicio locație eligibilă), tu trebuie să se elimini unul dintre ei de pe cartonașul pe care se află (dacă există un pion magic care se află pe un cartonaș) și să îl pui deoparte. Data viitoare când este plasat un alt cartonaș cu simbolul magic, acest pion magic poate fi plasat din nou.

Dacă cauzezi (prin plasarea unui cartonaș) ambii pioni magici să ocupe același teritoriu, tu trebuie să muți imediat unul dintre pionii magici. Dacă aceeași plasare a unui cartonaș provoacă și evaluarea unui teritoriu, tu trebuie să muți unul dintre pionii magici înainte de a evalua teritoriul.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea unui cartonaș cu simbolul magic, încă ai posibilitatea de a plasa un meeple ca în mod obișnuit.

3. Declanșarea unei evaluări

De fiecare dată când completezi un teritoriu pe care se află unul dintre pionii magici, acesta modifică scorul:

 • Magicianul aduce 1 punct în plus pentru fiecare cartonaș care face parte din teritoriul evaluat.
 • Vrăjitoarea înjumătățește punctele teritoriului evaluat (cu rotunjire în sus).

Când se evaluează drumuri cu han și orașe cu catedrală în care este prezentă vrăjitoarea, prima oară adaugă punctele bonus de la han sau catedrală, apoi înjumătățește suma.

După modificarea punctajului unui teritoriu evaluat, pionul magic este eliminat de pe cartonaș și pus deoparte. Următoarea dată când este plasat un cartonaș cu simbolul magic, acest pion magic poate fi plasat din nou.

Exemplul 1: Tu finalizezi orașul. În mod normal, acest oraș ar valora 20 de puncte (8 cartonașe + 2 blazoane) x 2 = 20. Totuși, datorită magicianului, tu și jucătorul albastru primiți fiecare 28 de puncte.
Exemplul 2: Tu finalizezi două drumuri. Drumul din dreapta are cinci cartonașe, dar jucătorul albastru va primi doar 3 puncte pentru acesta din cauza vrăjitoarei (jumătate din 5 cu rotunjire în sus este 3). Drumul din stânga are doar 3 cartonașe, dar îți va aduce ție 6 puncte datorită magicianului.
Evaluarea finală

În timpul evaluării finale, pionii magici modifică valoarea teritoriilor pe care se află, așa cum o fac și în timpul jocului.

Alte (mini)extensii

Dacă se joacă cu alte (mini)extensii, ia în considerare următoarele note:

Symbol InnsCathedrals C1C2.png Hanuri și catedrale

 • Un drum nefinalizat cu han dar și cu magician pe acesta valorează 1 punct pentru fiecare cartonaș (hanul scade valoarea fiecărui cartonaș la 0 puncte, dar magicianul încă oferă 1 punct pentru fiecare cartonaș care face parte din teritoriul pe care se află acesta).
 • În mod similar, un oraș nefinalizat cu han dar și cu magician în acesta valorează, de asemenea, 1 punct pentru fiecare cartonaș. Reține că magicianul nu oferă puncte bonus pentru blazoane.

Referință pentru cartonașe

Numărul total de cartonașe: 8

Mage Witch C2 Tile A.jpg x1
 
Mage Witch C2 Tile B.jpg x1
 
Mage Witch C2 Tile C.jpg x1
(T)
Mage Witch C2 Tile D.jpg x1
 
Mage Witch C2 Tile E.jpg x1
(G)
Mage Witch C2 Tile F.jpg x1
 
Mage Witch C2 Tile G.jpg x1
 
Mage Witch C2 Tile H.jpg x1
(B)

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

Feature Garden C2.png
G | Grădină

Feature Farmhouse C2.png
B | Gospodărie
țărănească
Feature WaterTower C2.png
T | Turn de apă

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Icon World Black.png Asat înseamnă că dacă finalizezi un oraș sau drum cu un cartonaș care prezintă simbolul magic, nu poți plasa un pion magic în acel oraș sau pe acel drum, din moment ce nu mai este nefinalizat. Plasarea cartonașului a finalizat teritoriul înainte ca un pion magic să poată fi plasat pe acesta.
 2. Icon World Black.png Pionii magici pot fi plasați pe oricare dintre cartonașele din suprafața de joc, incluzând cartonașul tocmai plasat, atâta timp cât sunt respectate restricțiile din reguli.
 3. Icon Open Book.png Dacă magicianul sau vrăjitoarea este deja pe un cartonaș și este mutat din cauza plasării unui cartonaș cu simbolul magic, pionul magic trebuie mutat pe un teritoriu diferit. (5/2014)
 4. Icon Open Book.png Prin urmare: 1) Dacă niciunul dintre pionii magici nu este în joc, aduci unul în joc. 2) Dacă ambii pioni magici sunt în joc, muți unul dintre ei pe un teritoriu diferit. 3) Dacă doar un pion magic este în joc, alegi să muți unul sau altul – poți muta fie pionul magic care este deja în joc, fie pionul magic care a început tura în afara suprafeței de joc. În toate aceste situații, poți alege să muți fie magicianul, fie vrăjitoarea. (actualizat 5/2014; corectat 3/2020)