Minele de aur

From WikiCarpedia
(Redirected from Minele de aur)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Goldmines and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎français • ‎română


Informații generale și comentarii

Simbolul miniextensiei

Miniextensia Minele de aur (Mini #4) a fost lansată în ediție nouă în anul 2017 de HiG, inclusă ca parte a Big Box 6.

Aurul este răspândit pe tot cuprinsul tărâmului, căutat de toată lumea. Totuți, valoarea fiecărui lingou rămâne necunoscută până la sfârșitul jocului.

Conținut

 • 8 cartonașe de teren cu simbolul aurului
 • 1 cartonaș de evaluare
Cartonaș cu simbolul aurului
Cartonașul de evaluare
 • 16 lingouri de aur din lemn
Figure Gold.png

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază (și alte miniextensii și/sau extensii, dacă este cazul) și stivuiește-le pe toate ca în mod obișnuit. Plasează lingourile de aur în așa fel încât toți jucătorii să poată ajunge cu ușurință la ele.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Logoul aurului
Când tragi un cartonaș cu simbolul aurului pe el, plasează-l ca în mod obișnuit. Apoi plasează un lingou de aur pe el și un lingou de aur pe cartonaș adiacent la alegerea ta (se poate chiar și pe diagonală). Deci întotdeauna plasezi două lingouri de aur pentru fieare cartonaș cu simbolul aurului. Ai de asemenea posibilitatea să plasezi un lingou de aur pe un cartonaș care are deja unul sau mai multe lingouri de aur dintr-o tură anterioară. Lingourile de aur nu sunt asociate unor teritorii specifice. Se aplică întotdeauna tuturor teritoriilor de pe un cartonaș (vezi 3. Declanșarea unei evaluări).
Exemplul 1: Tu plasezi un cartonaș cu simbolul aurului. Apoi tu plasezi un lingou de aur pe cartonașul pe care tu numai ce l-ai plasat și altul pe cartonașul învecinat din stânga sus.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea aurului, încă ai posibilitatea de a plasa un meeple urmând regulile obișnuite.

3. Scoring a feature

Când oricare teritoriu care conține cel puțin un cartonaș pe care se află cel puțin un lingou de aur este finalizat, aurul de pe cartonaș este distribuit în timp ce teritoriul este evaluat. Jucătorul care deține controlul teritoriului evaluat ia tot aurul de pe acel cartonaș, prcum oricare alt cartonaș cu segmente conectate cu acel teritoriu. Pentru drumuri și oraș, fiecare cartonaș care face parte din drum/oraș este inclus; în cazul mănăstirilor, mănăstirea și cele 8 cartonașe înconjurătoare sunt incluse.[1][2][3]

Exemplul 2: Tu finalizezi orașul. Deoarece tu deții majoritatea orașului, tu primești cele trei lingouri de aur de pe cartonașele care îl alcătuiesc.

În caz de egalitate: Dacă mai mulți jucători dețin majoritatea (există o situație de egalitate a majorității între mai mulți jucători) unui teritoriu cu lingouri de aur pe unul sau mai multe cartonașe care îl alcătuiesc, atunci fiecare jucător îndreptățit (începând cu jucătorul al cărui tură este și continuând în sensul acelor de ceasornic) ia câte un lingou de aur o dată de pe cartonașele teritoriului evaluat. Acest lucru continuă până ce toate lingourile de aur implicate au fost luate.[4]
Jucătorii își vor plasa lingourile lor de aur în fața lor penrtu restul jocului. Lingourile de aur vor fi evaluate în timpul evaluăriii finale.[5]

Exemplul 3: Tu finalizezi drumul. Atât tu Tu, cât și jucătorul albastru dețineți majoritatea și sunteți amândoi îndreptățiți la aur. Deoarece este tura ta, tu ești primul care ia un lingou de aur, apoi jucătorul albastru ia unul iar apoi tu îl iei pe ultimul.
Evaluarea finală

După ce se termină jocul dar înainte de evaluarea finală, pune deoparte toate lingourile de aur care încă sunt pe cartonașe (cele care nu au fost încă colectate de un jucător). Țăranii nu primesc lingouri de aur.

În timpul evaluării finale, jucătorii evalueză lingourile de aur pe care le-au colectat. Cu cât mai multe lingouri de aur ai colecat, cu atât de mult se poate ca fiecare lingou de aur să valoreze pentru tine. Numără lingourile tale de aur, și compară numărătoarea ta finală cu valorile listate mai jos în tabel pentru a determina cât de multe puncte valorează fiecare dintre lingourile tale. Tabelul este de asemenea furnizat pe cartonașul de evaluare pentru afișare.

Exemplu de evaluare finală: Tu ai colectat 7 lingouri de aur, ceea ce înseamnă că fiecare lingou de aur valorează 3 puncte. Tu primești un total de 21 puncte pentru lingourile tale de aur colectate.

Rezumat al secvenței

Când se joacă cu miniextensia Minele de aur, secvența turei este după cum urmează:

1. Atașarea unui cartonaș de teren
2. Plasarea a două lingouri de aur
3. Plasarea unui meeple
4. Declanșarea unei evaluări
5. Luarea aurului

Referință pentru cartonașe

Numărul total de cartonașe: 9

Gold Mines C2 Tile A.jpg x1
(K)
Gold Mines C2 Tile B.jpg x1
(T)
Gold Mines C2 Tile C.jpg x1
 
Gold Mines C2 Tile D.jpg x1
 
Gold Mines C2 Tile E.jpg x1
 
Gold Mines C2 Tile F.jpg x1
(W)
Gold Mines C2 Tile G.jpg x1
 
Gold Mines C2 Tile H.jpg x1
 

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

Feature Cows C2.png
K | Grajd pentru
vaci
Feature WaterTower C2.png
T | Turn de apă

Feature Highwayman C2.png
W | Tâlhari

Numărul total de jetoane: 1

Gold Mines C2 Scoring Token.png x1
Cartonaș de evaluare

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Icon Open Book.png Când este finalizată o cetate, proprietarul cetății poate lua lingouri de aur de pe cele 6 cartonașe din area cetății: cele 2 cartonașe pe care este construită cetatea, cele 2 cartonașe din stânga sa și cele 2 cartonașe din dreapta sa. Proprietarul cetății nu are neapărat dreptul la aurul asociat cu teritoriul care a declanșat evaluarea cetății (cu excepția cazului în care lingoul de aur -sau lingourile de aur, dacă sunt mai multe- se află și în area de 6 cartonașe a cetății sau proprietarul cetății deține și majoritatea teritoriului primar). (6/2013)
 2. Icon World Black.png În general, orice lingouri de aur de pe cartonașele unui teritoriu finalizat vor fi distribuite în timp ce se evaluează teritoriul. În funcție de teritoriu, lingourile de aur implicate pot să difere:
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur doar de pe cartonașele lor:
   • Drumuri
   • Orașe
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur de pe cartonașul teritoriului și cartonașele sale adiacente:
   • Construcții mănăstirești: mănăstiri, abații, lăcașuri de cult, mănăstiri germane (cu un călugăr), mănăstiri olandeze și belgiene (cu un călugăr), construcții japoneze (cu un călugăr), biserici Darmstadt
   • Grădini
   • Coliba Babei Yaga
   • Castele germane
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur de pe cartonașul teritoriului și cartonașele cu drum conectate cu acesta:
   • Catedrale germane
 3. Icon World Black.png Ca o consecință a regulilor, lingourile de aur de pe cartonașele unui teritoriu finalizat neocupat nu vor fi distribuite, din moment ce nu există niciun jucător care să controleze teritoriul.
 4. Icon World Black.png În general, dacă unul sau mai multe teritorii sunt implicate, jucătorul activ (dacă are dreptul la aur) alege primul lingou de aur și poate alege oricare dintre lingourile de aur la care este îndreptățit. Următorul jucător (în sensul acelor de ceasornic) care are dreptul la cel puțin un lingou de aur poate alege apoi un lingou corespunzător. Reține că deoarece un jucător poate alege care lingou de aur să ia primul (dacă există mai mult de unul din care să aleagă), un jucător diferit care ar fi avut inițial dreptul la un lingou de aur se poate să nu mai aibă dacă acel lingou a fost luat înainte să fie tura acelui jucător să aleagă. (6/2013)
 5. Icon Double Arrow Black.png Acest paragraf a fost reformulat pentru a include cazul teritoriilor controlate de diferiți jucători care sunt finalizate în același timp. Deși furnizat de HiG, acest caz a fost omis de ZMG și formularea acoperea doar cazul în care mai mulți jucători împart majoritatea într-un singur teritoriu. Au lipsit și cele două propoziții finale.