Oi și dealuri
Pagina principală ✎ > Carcassonne ✎ > Oi și dealuri
Informații generale și comentarii
Extensia Oi și dealuri a fost lansată în ediție nouă în anul 2018 de Hans im Glück. A fost lansată original pentru prima ediție în anul 2014. A fost lansată de Lineart cu reguli traduse în limba română.
Aceasta este a noua extensie majoră a jocului de bază și introduce câteva concepte noi jocului.
Oierii de pe pajiștile din Carcassonne așteaptă pașnic până ce întreaga lor turmă de oi se adună în jur. Totuși, trebuie să fie atenți să nu apară un lup înainte de a își conduce oile în staul. Pe dealuri poți lua controlul teritoriilor deja crezute pierdute. În plus, mulți călugări sunt întotdeauna fericiți să aibă o vie lângă mănăstirea sa.
Teritorii/Elemente noi:
- Oieri, niște pioni speciali care pot crește și evalua o turmă de oi
- Jetoane cu oi și cu lupi, care sunt trase dintr-un săculeț pentru a adăuga noi oi turmei tale sau să o pierzi dacă tragi un lup
- Vii, care oferă puncte adiționale mănăstirilor învecinate
- Dealuri, care pot întrerupe situații de egalitate unui teritoriu în curs de evaluare
Conținut
- 18 cartonașe de teren
- 18 jetoane de oi și cu lupi (4x 1 oaie, 5x 2 oi, 5x 3 oi, 2x 4 oi, 2x lup)
- 1 săculeț din material textil
- 6 oieri, 1 în fiecare dintre cele 6 culori
Reguli
Pregătire
Pune toate jetoanele de oi și cu lupi în săculeț. Dă-i fiecărui jucător[1] (inclusiv ție) oierul de culoarea sa. Amestecă noile cartonașe de teren cu celelalte cartonașe de teren.
Cu excepția regulilor noi utilizate cu această extensie, toate regulile de bază ale jocului Carcassonne rămân neschimbate.
Oierul, oile și lupii
2. Plasarea unui meeple
După plasarea unui cartonaș cu câmp, poți alege fie să îți plasezi un meeple ca în mod obișnuit, fie să îți plasezi oierul pe unul dintre câmpurile prezente pe cartonaș. Dacă plasezi oierul, trage imediat un jeton din săculeț.
Dacă este un jeton de oi, plasează-l cu fața cu oaie/oi lângă oierul tău de pe câmp.
Dacă este un jeton cu lup, plasează-l înapoi în săculeț și retrage oierul înapoi în rezerva personală.
Îți poți plasa oierul chiar dacă pe acel câmp se află deja un țăran (și invers), dar nu îți poți plasa oierul dacă pe acel câmp se află deja un alt oier. Oierul este un pion special, nu un meeple.
În timpul jocului, oierul are următoarele efecte:
1. Atașarea unui cartonaș de teren
Atunci când tu plasezi un cartonaș care extinde câmpul pe care se află oierul tău, prima oară rezolvă pasul 2. Plasarea unui meeple ca în mod obișnuit, apoi trebuie să rezolvi una dintre următoarele acțiuni:
- Crește turma (trage alt jeton din săculeț)
- Mână turma în staul (evaluează oile)
Creșterea turmei
Trage un jeton din săculeț:
Mânarea turmei în staul
Pentru fiecare jeton de oi aflat pe același câmp cu oierul tău, primești atâtea puncte cât numărul de oi reprezentat pe jeton. Apoi pune înapoi în săculeț toate aceste jetoane de oi și retrage-ți oierul în rezerva personală.
Mai mulți oieri pe același câmp
Dacă câmpuri separate cu oieri sunt mai târziu conectate, mai mulți oieri se pot afla în același timp pe același câmp. Toți jucătorii care au un oier pe acel câmp își pot crește turma sau mâna turma în staul ca în mod obișnuit, dar aceste acțiuni se pot întâmpla diferit:
- Atunci când este tras un jeton de oi, jetonul este plasat ca în mod normal. Când este tras un jeton cu lup, toate jetoanele de oi de pe acel câmp sunt puse înapoi în săculeț și toți oierii de pe acel câmp sunt retrași în rezerva corespunzătoare.
- Când un jucător mână turma în staul, toate jetoanele de oi de pe acel câmp sunt puse înapoi în săculeț și toți jucătorii care au fiecare un oier pe acel câmp primesc puncte pentru toate jetoanele de oi.

Dacă tu ai fi ales în schimb să crești turma și ai fi tras un jeton cu lup, toți oierii de pe acest câmp și toate jetoanele de oi de pe acest câmp ar fi fost puse înapoi în săculeț și niciunul dintre voi nu ar fi primit puncte.
În mod normal, pentru a îți evalua oile trebuie să folosești acțiunea Mânarea turmei în staul.
Excepție: Dacă oricare jucător închide un câmp cu oier și oi înconjurându-l complet cu orașe și drumuri, atunci rezolvă imediat acțiunea Mânarea oilor în staul pentru acel câmp.[2][3]
3. Declanșarea unei evaluări
Oierul nu primește puncte pentru alte teritorii și nu este afectat de alte evaluări.
Evaluarea finală
Dacă la sfârșitul jocului oierul tău se află cu cel puțin un jeton de oi pe un câmp, nu primești niciun punct pentru jetonul/jetoanele de oi.
Dealurile
(Idee: Manfred Keller)
1. Atașarea unui cartonaș de teren
Dacă tragi un cartonaș cu un deal, ia imediat alt cartonaș cu fața în jos și plasează-l sub cartonașul cu deal. Nu te uita la cel de al doilea cartonaș! Plasează cartonașul cu deal urmând regulile obișnuite de plasare, dar păstrează cel de al doilea cartonaș cu fața în jos sub acesta.[4]
2. Plasarea unui meeple
După ce plasezi un cartonaș cu deal, ai posibilitatea să plasezi un meeple pe acest cartonaș ca în mod obișnuit (pe unul dintre teritorii: drum, oraș, câmp). Nu poți plasa un meeple direct pe deal însuși.
3. Evaluarea unui deal
Dacă ai un meeple plasat pe un cartonaș de teren cu deal care face parte dintr-un teritoriu, în cazul în care majoritatea nu este deținută doar de tine, dealul va înclina balanța în favoarea ta. Când este evaluat un teritoriu (drum, oraș și câmp), iar pe acel teritoriu majoritatea este deținută de doi sau mai mulți jucători, verifică dacă există un cartonaș cu deal care face parte din teritoriu. Dacă un cartonaș cu deal se numără printre cartonașele care fac parte din teritoriulu, iar unul dintre jucătorii care dețin majoritatea are un meeple pe un cartonaș cu deal care face parte din teritoriu, acel jucător încalcă situația de egalitate și este singurul jucător care primește puncte pentru acel teritoriu. Spre deosebire de situațiile de egalitate (situațiile în care majoritatea este deținută de mai mulți jucători) fără deal (în care nu este implicat un cartonaș cu deal), în acest caz alți jucători aflați în situație de egalitate nu primesc niciun punct.[5][6]
A avea un meeple pe un cartonaș cu deal afectează doar situațiile în care majoritatea este deținută de mai mulți jucători când se evaluează un teritoriu (și doar dacă cartonașul cu deal pe care este plasat meepleul face parte din teritoriul care se evaluează). Dacă nu există o situație de egalitate, dealul nu asigură niciun efect adițional. După ce se evaluează un teritoriu care conține un cartonaș cu deal pe care este plasat un meeple, acel meeple se întoarce în rezerva corespunzătoare (în rezerva jucătorului care îl deține).
Evaluarea finală
Mepleșii plasați pe cartonașe cu deal încalcă situațiile de egalitate și primesc puncte ca în mod normal în timpul evaluării finale (incluzând țăranii).
Viile
1. Atașarea unui cartonaș de teren
Cartonașele de teren cu vie se atașează ca în mod obișnuit.
2. Plasarea unui meeple
După plasarea unui cartonaș cu vie, ai posibilitatea să îți plasezi un meeple ca în mod obișnuit, dar nu poți plasa meepleul direct pe via însăși.
3. Evaluarea unei vii
Când finalizezi și evaluezi o mănăstire, jucătorul care primește punctele pentru mănăstire primește 3 puncte adiționale pentru fiecare vie de pe unul dintre cele 8 cartonașe înconjurătoare. O singură vie poate aduce puncte adiționale mai multor mănăstiri.

Evaluarea finală
În timpul evaluării finale, o mănăstire nefinalizată nu primește puncte adiționale pentru viile înconjurătoare.[7]
Noile cartonașe de teren
Noile cartonașe cu orașe speciale (Idee: Jan König)
![]() |
Cartonașul are două segmente de oraș separate. Dacă plasezi un cartonaș cu un segment de oraș în dreapta sa, segmentele de oraș devin conectate. |
![]() |
Acest cartonaș are două segmente de câmp separate. Dacă plasezi un cartonaș cu un segment de câmp în partea sa dreaptă, segmentele de câmp devin conectate (există o excepție). |
Alte extensii
Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.
Oierul, oile și lupii
- Următorii pioni se pot afla pe același câmp cu oierul tău, fără a se afecta unul pe celălalt:
- Meeple normal; opțiunea standard (Jocul de bază)
- Meeple mare (Ext. 1 - Hanuri și catedrale)
- Porc (Ext. 2 - Negustori și constructori)
- Moșie (Ext. 5 - Abația și primarul)
- Director de circ (Ext. 10 - În arena circului)
- Fantomă (Fantoma)
- Ext. 3 - Prințesa și dragonul: Dragonul mănâncă doar oierul (și acea turmă a oierului) de pe cartonașul său. Nu va mânca alți oieri de pe acel câmp până ce nu se mută pe cartonașul/cartonașele corespunzător/corespunzătoare. Oierul nu este un meeple, așa că zâna nu îi poate fi atribuită.
- Ext. 4 - Turnul: Nu poți captura un oier cu turnul.
- Ext. 6 - Contele, regele și vasalii: Nu îți poți plasa oierul tău în Orașul Carcassonne.
Dealurile
- Următorii pioni pot beneficia de efectul de încălcare a situației de egalitate al dealului:
- Meeple normal; opțiunea standard (Jocul de bază)
- Abate (Jocul de bază - Abatele) - util pentru bonusul de biserică Darmstadt
- Meeple mare (Ext. 1 - Hanuri și catedrale)
- Căruță (Ext. 5 - Abația și primarul)
- Primar; dacă se află cel puțin un blazon în oraș (Ext. 5 - Abația și primarul)
- Meeple pe un pod care se află pe un cartonaș cu deal (Ext 8. - Poduri, cetăți și bazaruri)
- Director de circ (Ext. 10 - În arena circului)
- Fantomă (Fantoma)
- Notă: O situație de egalitate în majoritate nu este definită de numărul de meepleși dintr-un teritoriu, ci de puterea totală a meepleșilor din el. Puterea meepleului plasat pe deal este irelevantă într-o încălcare de egalitate (ar putea fi un primar cu puterea 0).
- Ext. 5 - Abația și primarul: Nu poți plasa un cartonaș cu abație sub un cartonaș cu deal. Un deal poate face parte din intersecția pe care este plasată o moșie, dar nu oferă niciun efect adițional.
- Ext. 6 - Contele, regele și vasalii: Dacă un teritoriu urmează să fie evaluat acum, iar în acel teritoriu există un cartonaș cu deal, poți muta un meeple din Orașul Carcassonne pe acel teritoriu și în același timp pe acel cartonaș cu deal; cu alte cuvinte, poți muta un meeple din Orașul Carcassonne pe un segment de teritoriu aflat pe un cartonaș cu deal, cu condiția ca acel teritoriu să urmeze să fie evaluat în aceeași tură.[8] Dacă faci asta, beneficiezi de efectul dealului.
- Ext 8. - Poduri, cetăți și bazaruri: Poți plasa un pod pe un cartonaș cu deal. Poți plasa o cetate (chiar și parțial) pe un cartonaș cu deal. Dacă iei un cartonaș cu deal în timpul unei licitații la bazar, nu lua și cartonașul cu fața în jos (care trebuie pus sub deal) până când este tura ta să plasezi cartonașul cu deal.
Viile
- Următorii pioni pot utiliza efectul viei atunci când se evaluează o construcție mănăstirească:
- Meeple normal; opțiunea standard (Jocul de bază)
- Meeple mare (Ext. 1 - Hanuri și catedrale)
- Abate (Jocul de bază - Abatele)
- Căruță (Ext. 5 - Abația și primarul)
- Director de circ (Ext. 10 - În arena circului)
- Fantomă (Fantoma)
- Jocul de bază - Abatele: Abatele tău poate primi puncte adiționale pentru o vii doar dacă construcția mănăstirească în care se află este evaluată atunci când este finalizată. Dacă îți retragi abatele înainte de acest moment, nu primești punctele adiționale.[9][10] Dacă abatele se află pe o grădină, nu primești puncte adiționale pentru vii.
- Ext. 5 - Abația și primarul: Abațiile pot primi puncte adiționale pentru vii.
- Ext. 6 - Contele, regele și vasalii: Lăcașurile de cult pot primi puncte adiționale pentru vii. Dacă are loc un duel, primești punctele adiționale numai dacă tu câștigi duelul.
- Ext 8. - Poduri, cetăți și bazaruri: Poți plasa un pod pe un cartonaș cu o vie.
- Mănăstiri din Germania / Construcții japoneze: Când se joacă cu Mănăstiri din Germania sau Construcții japoneze, bonusul pentru vii se aplică dacă meepleul este plasat ca călugăr iar teritoriul este este evaluat ca mănăstire finalizată. Prin urmare, bonusul pentru vii nu se aplică dacă un meeple este plasat ca stareț, din moment ce un stareț primește puncte doar la sfârșitul jocului, când viile nu au efect.
Reguli ale casei
- Dacă nu vă preocupă dacă jucătorii cosideră sau nu cartonașele ca o strategie și doriți să puteți utiliza toate cartonașele din joc, puteți plasa cartonașe goale sub oricare cartonaș cu deal tras. (Mulțumită lui Crispy Jones).
Referință pentru cartonașe
Jetoane totale: 18
Note de subsol
Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.
- ↑
În varianta tradusă în română publicată de Lineart, în regulile extensiei 9 „Oi și dealuri” scrie „oier” în loc de „jucător”. Acest lucru este probabil o traducere greșită.
- ↑
Această excepție se referă la un caz special când un câmp este înconjurat și „închis” cu orașe, drumuri sau părți de râu, iar prin urmare să nu mai poată fi extins. În acel punct are loc evaluarea oierului: Jucătorul/Jucătorii primește/primesc punctele pentru jetoanele de oi, jetoanele implicate se pun înapoi cu săculeț iar oierul/oierii se întoarce/întorc înapoi în rezerva corespunzătoare. (12/2015)
În acest punct nu are loc evaluarea câmpului (țăranilor de pe acel câmp). Câmpul înconjurat va fi evaluat ca în mod obișnuit la sfârșitul jocului. - ↑
Aceeași excepție trebuie să se aplice când se plasează un oier într-un câmp interior. Câmpurile interioare sunt prezente pe câteva cartonașe de tip OOOO sau OOOC, așa că sunt închise de ziduri de oraș și nu pot fi extinse. În acest caz, ai așeza oierul pe câmpul interior, ai executa acțiunea Creșterea turmei și, dacă nu ai fi tras niciun jeton cu lup, ai executa acțiunea Mănarea turmei în staul în mod automat din moment ce câmpul este deja închis. Acestea sunt exemple de cartonașe de tip OOOO cu câmp interior:
Acestea sunt exemple de cartonașe de tip OOOC cu câmp interior:
Următorul cartonaș de tip OOOO nu prezintă un câmp interior, din moment ce partea cu iarbă nu este înconjurată de ziduri, drumuri sau părți de râu ca un câmp obișnuit. Partea verde are doar rol decorativ pentru o scenă de turnir. În orice caz, ar fi oarecum ciudat să existe un oier cu oi printre cavaleri aflați într-un turneu de turnir, corect?
- ↑
Dacă ultimul cartonaș tras din joc este unul cu deal, jucătorul încă are voie să-l plaseze. Apoi are loc tura normală (plasarea unui meeple, evaluările de teritorii). Reține că în general o încălcare a egalității majorității nu ar fi posibilă – chiar dacă plasezi un meeple pe acesta, nu va exista niciun mod de a conecta acel meeple cu un teritoriu ocupat, din moment ce jocul este ca și terminat. (10/2014)
- ↑
Dacă jucătorii care dețin majoritatea în acel teritoriu au un număr egal de mepleși pe un cartonaș cu deal din acel teritoriu, situația de egalitate (situația în care majoritatea este deținută de mai mulți jucători) rămâne neîncălcată. Chiar dacă numărul de meepleși aflați pe deal nu este egal, atât timp cât fiecare dintre jucătorii care dețin majoritatea are cel puțin un meeple pe un deal, situația de egalitate rămâne neîncălcată și toți jucătorii care dețin majoritatea (se află în situație de egalitate) primesc punctele pentru teritoriu. (5/2014)
- ↑
Ca o alternativă la încălcarea situației de egalitate, numărul de meepleși care se află pe un cartonaș cu deal poate fi numărat. Prin urmare, dacă doi sau mai mulți jucători dețin majoritatea într-un teritoriu, dar dacă unul dintre jucători are mai mulți meepleși aflați pe un cartonaș cu deal care face parte din teritoriu decât ceilalți, jucătorul cu cei mai mulți meepleși situați pe un cartonaș cu deal care face parte din teritoriu primește toate punctele pentru teritoriu iar ceilalți jucători primesc zero puncte. (5/2014)
- ↑
Indiferent de tipul de mănăstire implicat (mănăstire normală, abație, mănăstire germană, belgiană, olandeză sau construcție japoneză), via nu are niciun efect în timpul evaluării finale de la sfârșitul jocului. (5/2014)
- ↑
S-a actualizat această propoziție conform regulilor germane. Regulile ZMG conțin o versiune tradusă greșit a acestei propoziții: „Poți muta un meeple din Orașul Carcassonne pe un cartonaș cu deal cu un teritoru care încă nu a fost finalizat.”
- ↑
Dacă un abate este retras dintr-o construcție mănăstirească nefinalizată în faza 2. Plasarea unui meeple, nu primește puncte adiționale pentru nicio vie adiacentă. Din moment ce evaluezi meepleul și nu teritoriul, viile nu se aplică în acest caz.
- ↑
S-a actualizat formularea pentru a o face mai apropiată de regulile germane și pentru a evita ambiguitatea care a afectat retragerea abatelui când a fost finalizată construcția mănăstirească. Formularea engleză originală este: „Abatele tău poate primi puncte adiționale pentru vii doar dacă mănăstirea este finalizată. Dacă îți retragi abatele înainte ca mănăstirea să fie finalizată, nu primești punctele adiționale.”