Piețele din Leipzig

From WikiCarpedia
(Redirected from Pietele din Leipzig)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Markets of Leipzig and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎français • ‎italiano • ‎română

Informații generale și comentarii

Cartonașele acestei miniextensii și cartonașe bonus pentru Amazon (Amazonas)
Simbolul Piețele din Leipzig

Lansată original în anul 2017 de Hans im Glück cu ocazia târgului lui Leipzig „model-hobby-spiel” 2017, cu două cartonașe duble pentru Amazonas. De asemenea, miniextensia a fost oferită ca Ediție limitată: Piețele din Leipzig (600 de copii) cu 13 meepleși în culori diferite.

În timpul Evului Mediu, Orașul Leipzig (lat. Lipsia) a fost punctul de trecere al drumurilor comerciale Via Regia și Via Imperii, lucru care a provocat apariția a multor piețe în regiune. În anul 1507, Leipzig a devenit un oraș principal. Prin urmare, „toți” negustorii care treceau prin oraș veneau șă-și plaseze bunurile lor în locul principal și să le ofere la vânzare.

Leipzig trade fair, care își oferă logoul ca simbol al acestei miniextensii, își are originile în Evul Mediu.

Această miniextensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile miniextensiei de mai jos. O poți combina cu alte (mini)extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.

Conținut

 • 4 cartonașe de teren duble cu Orașul Leipzig, cu scopul a fi folosite ca cartonașe de început alternative
 • 13 meepleși adiționali în culori diferite în unele versiuni[1]

Reguli

Pregătire

Plasează cartonașele de teren în așa fel încât cele patru sferturi încât să stea unul lângă celălalt și să formeze Orașul Leipzig (lat. Lipsia). Corect, indicatorul pentru Francofortum este îndreptat spre vest, cel pentru Stettinum spre nord, cel pentru Vratislavia spre est și cel pentru Roma spre sud. Pentru joc, totuși, este nesemnificativ în ce ordine sunt plasate cartonașele.[2] Această plasare înlocuiește cartonașul de început.

Dacă este posibil, dă-i fiecărui jucător un meeple extra deoarece meepleșii pot funcționa mai puțin ușor în această variantă.

Plasarea de început pentru Piețele din Leipzig

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Regulile rămân aceleași.

2. Plasarea unui meeple

Regulile rămân aceleași.

3. Declanșarea unei evaluări

Fiecare dintre sferturile Orașului Leipzig are un drum care începe la poarta sa. Toate drumurile care sunt conectate cu aceste drumuri oferă posibilitatea de a trimite unul dintre meepleșii tăi în Orașul Leipzig. Acest lucru se aplică de asemenea și drumurilor care nu sunt conectate direct cu Orașul Leipzig, dar sunt conectate printr-un sat.[3]

Dacă se finalizează un drum care duce la Orașul Leipzig, și tu deții majoritatea, poți alege să:

 • Evaluezi drumul și să primești tu punctele
sau
 • Îți trimiți meepleul de pe drum în Orașul Leipzig și să primești 0 puncte pentru drum
Exemplu:
 • Tu finalizezi drumul pe care se află meepleul tău. Din moment ce drumul este conectat cu Orașul Leipzig (printr-un sat în acest caz), îți poți trimite meepleul tău în Orașul Leipzig.
 • Tu decizi să îl pui în sfertul tăbăcarilor

Ia în vedere:

 • Dacă ai mai mult de un meeple ppe drum, îți este permis să trimiți unul dintre ei în Orașul Leipzig. Cu celălalt/ceilalți poți, totuși, să primești punctele pentru drum.[4] Dacă trimiți un meeple în sfertul constructorilor de căruțe vei primi punctele bonus imediat (vezi mai jos).[5]
 • Dacă mai mult de un jucător deține majoritatea, fiecare dintre ei poate decide la alegerea sa dacă dorește să trimită un meeple în Orașul Leipzig sau dacă să primească punctele.
 • Drumul de pe un cartonaș dublu valorează pur și simplu ca un singur drum în evaluarea drumului.

Muți meepleul în oricare dintre sferturile Orașului Leipzig (nu trebuie neapărat să fie cel la care se termină drumul) iar meepleul va rămâne până se termină jocul. Poți avea doar unul dintre meeplșii tăi în fiecare dintre sferturiloe Orașului Leipzig. Meepleși de la mai mult de un jucător sunt permiși în fiecare sfert - meepleșii sunt pur și simplu stivuiți.

Când ai un meeple într-un sfer din Orașul Leipzig îți va aduce ție puncte bonus faze de scor specifice - fie în timpul jocului, fie la sfârșit. [6]

Evaluarea în timpul jocului
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 01.png
Sfertul constructorilor de căruțe: Fiecare drum care este evaluat cu majoritatea ta, tu primești 1 punct bonus pentru fiecare cartonaș.[7]
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 02.png
Sfertul monedarilor: Pentru fiecare oraș care este evaluat, în care ai un cavaler (chiar dacă nu deții majoritatea), tu primești 3 puncte pentru fiecare blazon.
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 03.png
Sfertul legătorilor: Pentru fiecare evaluare a unei mănăstiri[8] (precum și pentru mănăstirile altor jucători) tu primești 4 puncte bonus.[9]

Punctele bonus pentru aceste trei evaluări au valoarea doar pentru drumuri, orașe și mănăstiri finalizate. În timpul evaluării finale de la sfârșitul jocului nu primești niciun punct bonus în aceste cazuri.

Evaluarea finală
Markets Of Leipzig C2 Leipzing Quarter 04.png
Sfertul tăbăcarilor: Când se evaluează câmpuri la sfârșitul jocului,[10][11] în adiție pentru punctele bonus pentru orașe, primești 2 puncte pentru fiecare grajd (grajd pentru vaci, grajd pentru porci sau grajd pentru măgari) și pentru fiecare gospodărie țărănească de pe câmp dacă deții acolo najoritatea.[12][13][14]
Grajd pentru vaci
Grajd pentru porci
Grajd pentru măgari
Gospodărie țărănească

Notă: Orașul Leipzig are valoarea unui oraș finalizat când se evaluează câmpurile.

Referință pentru cartonașe

Numărul total de cartonașe: 4

Leipzig01.png x1
(B)
Leipzig02.png x1
 
Leipzig03.png x1
(B)
Leipzig04.png x1
 

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

Feature Farmhouse C2.png
B | Gospodărie
țărănească

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Icon World Black.png Miniextensia a fost lansată prima oară ca o ediție limitată de un total de 600 de exemplare: primele 300 de exemplare la „modell hobby spiel” în Leipzig din 29 septembrie până în 1 octombrie 2017, iar ultimele 300 de exemplare la Spiel'17 în Essen din 26t până în 29 octombrie 2017. Această ediție limitată a fost semnată de Klaus-Jürgen Wrede și CEO-ul Leipzig's trade fair center (Messe Leipzig) și conține 13 meepleși. O versiune mult mai generală este de asemenea disponibilă care conține doar cele patru cartonașe.
 2. Icon World Black.png Această plasare sugerată plasează cartonașele în conformitate cu locația geografică a Orașului Leipzig în relație cu celelalte orașe menționate. Cartonașele pot fi plasate în oricare ordine, din moment ce poziția sferturilor nu implică nicio restricție pentru joc. Singurele diferențe vor fi locația gospodăriilor în două dintre cele patru câmpuri definite de aceste cartonașe ca plasare inițială și poziția celor două segmente mici de oraș.
 3. Icon World Black.png Asta înseamnă că această miniextensie ia în considerare doar satele, care servesc ca intersecții unde se termină 2, 3 sau 4 drumuri. Aceleași teritorii sunt folosite de asemenea în miniextensia Păstrătorii de taxe pentru plasarea caselor de taxe.
  Ca un rezultat, acest lucru ar exclude intersecțiile cu copaci și cele cu căsuțe mici, precum cele prezente pe unele cartonașe în Ext. 9 - Oi și dealuri.
  Reține că Piețele din Leipzig este proiectat să fie utilizat doar cu jocul de bază Carcassonne II, unde toate drumurile se termină la orașe, mănăstiri sau sate. Niciun copac nu este prezent la nicio intersecție din jocul de bază Carcassonne II, cu toate că au apărut mai târziu în alte extensii. Pe de altă parte, jocul de bază Carcassonne I prezintă intersecții cu sate și unele cu copaci. Nu există o corespondență uniformă unu la unu cu privire la utilizarea satelor sau a copacilor la intersecții între ambele ediții.
 4. Icon World Black.png Majoritatea pentru evaluare este numărată înainte de a decide dacă să trimiți sau nu un meeple în Orașul Leipzig. Dacă prin trimiterea unui meeple în Orașul Leipzig un jucător pierde majoritatea, încă primește punctele.
 5. Icon World Black.png Înseamnă de asemenea că primești puncte bonus pentru sfertul monedarilor/legătorilor dacă prin plasarea unui cartonaș finalizezi unul dintre orașele sau mănăstirile tale și trimiți un meeple acolo.
 6. Icon World Black.png În termeni generali, regulile au indicat că Piețele din Leipzig oferă puncte bonus pentru toate teritoriile afectate, așa că nu fac parte evaluarea de bază (nucleu) a teritoriului în nici un caz.
 7. Icon World Black.png Punctul adițional pentru fiecare cartonaș ar fi aplicat ca un bonus după toți ceilalți modificatori ai evaluării de bază a teritroiului. Asta înseamnă că este aplicat după modificatorii de scor hanuri (vezi Ext. 1 - Hanuri și catedrale), catedrale germane (vezi Catedrale din Germania) și magician și vrăjitoare (vezi Mini #5 - Magicianul și vrăjitoarea).
  Așa că aceste pucnte bonus vor fi aplicate alături de alte puncte bonus care afectează drumul, precum construcțiile mici (vezi Construcții mici).
 8. Icon World Black.png În funcție de (mini)extensie, acest bonus ar afecta nu numai mănăstirile ci toate celelalte construcții mănăstirești. Construcțiile mănăstirești sunt: mănăstirile, abațiile, lăcașurile de cult, mănăstirile germane, mănăstirile olandeze/belgiene, construcțiile japoneze și bisericile Darmstadt. Catedralele germane nu sunt luate în considerare.
 9. Icon World Black.png Jucătorii nu primesc puncte bonus când abatele este retras și evaluat înainte ca mănăstirea (construcția mănăstirească) să fie finalizată. Aceste puncte bonus pot fi primite doar când o mănăstire (construcție mănăstirească) este evaluată de un jucător după finalizare.
 10. Icon Locked Red.png Regulile sunt clare pentru sfertul tăbăcarilor când se joacă doar cu jocul de bază și Piețele din Leipzig, unde câmpurile sunt evaluate doar la sfârșitul jocului. Totuși, din moment ce există (mini)extensii care pot cauza evaluare unui câmp în timpul jocului, este o întrebare deschisă dacă sfertul tăbăcarilor trebuie să se aplice în astfel de cazuri. Dacă este aplicat, acest bonus ar afecta evaluările devreme ale câmpurilor din (mini)extensii precum Ext. 5 - Abația și primarul, Roata Destinului (Segmentul Foamete) și Mini #2 - Depeșe (depeșa 8). Nicio clarificare nu este momentan disponibilă.
 11. Icon House Black.png Bonusul sfertului tăbăcarilor afectează de asemenea evaluările devreme ale câmpurilor din (mini)extensii precum Ext. 5 - Abația și primarul, Roata Destinului (Segmentul Foamete) și Mini #2 - Depeșe (depeșa 8).
 12. Icon Locked Red.png Această evaluare pentru câmpuri este proiectată în mod special pentru Carcassonne II. Nu există nicio clarificare despre cum sunt evaluate câmpurile pentru cartonașe cu aspectul Carcassonne I.
 13. Icon House Black.png Câmpurile din Carcassonne I pot fi evaluate luând în considerare micile ferme prezente pe ele.
  Exemplu: Ferme micuțe pe câmpurile din Carcassonne I.
 14. Icon World Black.png Formularea indică că acest bonus se aplică doar evaluării câmpurilor. Prin urmare, moșiile nu primesc acest bonus când sunt evaluate, indiferent dacă proprietarii lor au un meeple în sfertul tăbăcarilor.