Râul

From Wikicarpedia
(Redirected from Raul)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page River and the translation is 71% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎français • ‎italiano • ‎română • ‎русский

Pentru regulile pentru ediția veche mergi aici: Râul (ediția veche).


Informații generale și comentarii

Simbolul miniextensiei pentru Râul I (versiunea Big Box 6)
Simbolul miniextensiei pentru Râul II

Miniextensia Râul a fost lansată inițial în ediție nouă în anul 2014 de Hans im Glück. Prima ediție a Râului a fost lansată în ediție veche în 2001.

Miniextensia Râul II a fost lansată inițial în ediție nouă ca parte a extensiei Contele, regele și vasalii în anul 2017 de Hans im Glück. Miniextensia Râul II a fost lansată inițial în ediție veche în anul 2005 și a fost mai târziu inclusă în ediție veche în extensia Contele, regele și vasalii în anul 2008.

Râul pentru a 20-a aniversare a fost lansat pentru ediția nouă de Hans im Glück în anul 2021 ca parte a Ediției pentru a 20-a aniversare.

CutCassonne, the cut-n-play 10-tile promo from 2014, included 3 river tiles that can added to any river expansion.

Miniextensiile cu râu modifică începutul jocului prin faptul că la început jucătorii atașează cartonașe dintr-un set de cartonașe specifice cu râu înaintea cartonașelor normale.

Copiile miniextensiei Râul printate în perioada 2014-2016 au fundalul orașelor mai închis.

Changes to the 20th Anniversary Edition

The rules for the 20th Anniversary Edition stay the same but the roles of some meeples have been updated:

 • Highwaymen become female travelers
 • Knights do not change
 • Monks are also referred to as nuns
 • Farmers become female farmers

Publishers have followed the new roles provided in the rules by HiG, although some of these changes are not noticeable in other languages.

Note: We stick to the classic role convension for the sake of consistency with all the exisiting rules for the time being. HiG may decide to update the rules in the future to follow this new naming convention for new releases and reprints.

20th Anniversary Edition C2 Medal medium.png

Conținut

 • Râul: 12 cartonașe de râu, fiecare cu un verso închis și fără simbol (versiunea originală) sau cu un simbol cu un curs de apă (versiunea Big Box 6)
 • Râul II: 12 cartonașe de râu, fiecare cu un verso închis/deschis (în funcție de versiune) și un simbol cu coroană
 • Râul pentru a 20-a aniversareː 17 cartonașe de râu, fiecare cu un verso închis și fără simbol. Unul dintre cartonașe este de mărime dublă.

Reguli

Pregătire

Mniextnesiile de râu înlocuiesc cartonașul de început. Selectați miniextensiile de râu pe care le doriți și respingeți-le pe celelalte. Totuși, ai posibilitatea de a combina Râul și Râul II după cum este indicat mai jos.

Pregătire pentru Râul

Pune deoparte cartonașele cu izvor și lac. Amestecă cartonașele cu râu rămase și stivuiește-le cu fața în jos. Adaugă cartonașul cu lac la baza teancului și plasează cartonașul cu izvor cu fața în sus ca cartonaș de pornire.

Pregătirea miniextensiei Râul presupune punerea deoparte a izvorului (1) și a lacului (2).

Pregătire pentru Râul II

Miniextensia Râul II inclusă în extensia Contele, regele și vasalii cuprinde un cartonaș cu o bifurcație a râului. Trebuie pusă deoparte cu cartonașele cu izvor și lac. Cartonașul cu bifurcație trebuie plasat primul (după plasarea cartonașului de pornire cu izvor) de către primul jucător.

Pregătirea miniextensiei Râul II presupune punerea deoparte a izvorului (1), bifurcației (2) și a lacului cu un vulcan (3).

Combinare Râul cu Râul II

Poți combina Râul din setul jocului de bază cu Râul II pentru a face un râu foarte lung. Păstrează doar un izvor și un lac.

Pregătire pentru Râul pentru a 20-a aniversare

Pune deoparte izvorul de mărime dublă și cele două cartonașe cu lac. Amestecă cartonașele cu râu rămase și stivuiește-le cu fața în jos. Adaugă cele două cartonașe cu lac într-o ordine aleatori la baza teancului și plasează cartonașul cu izvor cu fața în sus ca cartonaș de pornire.

Configurarea Râului pentru a 20-a aniversare cere să puneți deoparte izvorul (1) și cele două lacuri (2 și 3).

Notă: În joc, un cartonaș de mărime dublă, precum acest izvor de râu, valorează drept 2 cartonașe particulare (de exemplu, pentru o mănătire adiacentă).

Desfășurarea jocului

{{RulesPlacingTile|1=====|2=1. Ataşarea unui cartonaş de teren| 3=Trebuie să extragi cartonașe din teancul cu cartonașe cu râu înainte să extragi cartonașe normale. Plasează-ți cartonașul cu râu la capătul deschis al râului. Ca de obicei, cartonașele trebuie plasate în așa fel încât marginile lor să se potrivească cu marginile cartonașelor deja depuse. Nu poți face ca râul să cotească de două ori într-o curbă în aceeași direcție (o cotitură imediată în formă de „U”), deoarece există riscul ca următorul cartonaș să nu poată fi plasat. Jucătorii trebuie să tragă și să plaseze toate cartonașele cu râu înainte să tragă cartonașe normale.

Exemplul 1: Plasare interzisă cu o cotitură imediată în formă de „U”

 Icon Open Book.png Întrebare: Regula cotiturii în formă de „U” când se creează râul se referă la nicio cotitură în formă de „U” pe durata întregului joc sau doar la faptul că cotiturile în formă de „U” imediate sunt interzise din cauza faptului că va complica plasarea următoarelor cartonașe cu râu?

Răspuns: Doar cotiturile în formă de „U” imediate sunt interzise în mod explicit. Firesc, pot fi de asemenea probleme dacă între este plasat un cartonaș cu râu drept. Cotirea râului de trei ori în același fel ar trebui să fie considerată de asemenea interzisă.

Când se joacă cu Râul II sau Râul pentru a 20-a aniversare, ai două ramuri de râu pe care le poți alege să le continui. trebuie întotdeauna să plasezi un cartonaș de râu la un capăt deschis al râului. deci trebuie întotdeauna să extinzi râul până ce ai plasat lacurile la capetele deschise. Nu poți plasa o curbă de râu într-o direcție unde există deja cartonașe de râu. Nu poți conecta cele două ramuri de râu împreună.

2. Plasarea unui meeple

La fel ca la oricare cartonașe de teren, ai posibilitatea să îți plasezi un meeple pe alte teritorii ale cartonașului cu râu tocmai plasat.[1] Meepleșii nu pot fi plasați pe râu însuși.

Când se joacă cu Râul II, când plasezi ultimul cartonaș de râu (lacul cu vulcan), tu nu poți plasa un meeple pe acel cartonaș. Imediat după plasarea acestuia,[2] începi o tură nouă trăgând un cartonaș normal.

Exemplul 2: Lacul cu vulcan din Râul II

3. Declanşarea unei evaluări

Teritoriul râu însuși nu poate fi evaluat. Toate celelalte teritorii de pe cartonașele cu râu sunt evaluate ca în mod obișnuit.

Exemplul 3: Râuri complete din miniextensiile Râul (A) și Râul II (B)
Exemplul 4: Design posibil pentru Râul pentru a 20-a aniversare

Concepte speciale din Râul II

Hanul și vulcanul de la râu urmează regulile din extensiile lor (Ext. 1 - Hanuri și catedrale și respectiv Ext. 3 - Prințesa și dragonul). Turma de porci[3] are același efect ca și un porc de pe câmp (din Ext. 2 - Negustori și constructori). Dacă jucați fără aceste extensii, pur și simplu ignorați aceste concepte.

Cartonaș prezentând un han cu un acoperiș galben (în loc de roșu) în Râul II
Cartonaș cu lac prezentând un vulcan în Râul II
Turmă de porci în Râul II

Clarificări pentru noile cartonașe de teren

When placing meeples and scoring fields bear in mind that river segments split fields. [4]

Următoarele cartonașe nu împart câmpuri - există un singur câmp pe fiecare cartonaș

River I C2 Tile A.jpg
Râul I

River II C2 Tile A.jpg
Râul II

River I C2 Tile L.jpg
Râul I

River II C2 Tile L.jpg
Râul II

20AE River C2 Tile A.png
Râul pentru a 20-a
aniversare

Câmpurile nu trec de podurile mici - există 4 câmpuri separate pe fiecare cartonaș

River I C2 Tile B.jpg
Râul I

River I C2 Tile K.jpg
Râul I

River II C2 Tile D.jpg
Râul II

River II C2 Tile H.jpg
Râul II

20AE River C2 Tile B.png
Râul pentru a 20-a
aniversare

20AE River C2 Tile K.png
Râul pentru a 20-a
aniversare

20AE River C2 Tile N.png
Râul pentru a 20-a
aniversare

Aici există trei câmpuri, unul la nord și două la sud

River I C2 Tile H.jpg
Râul I

20AE River C2 Tile H.png
Râul pentru a 20-a
aniversare

Acest pod mare nu separă câmpurile. Pe acest cartonaș există 2 câmpuri - unul la est și unul la vest.

River II C2 Tile E.jpg
Râul II

Casele de lângă acest pod nu sfârșesc drumul

River I C2 Tile K.jpg
Râul I

20AE River C2 Tile K.png
Râul pentru a 20-a
aniversare

Alte (mini)extensii

Pentru miniextensia Râul II există unele clarificări pentru atunci când este utilizată cu alte extensii:

 • Ext. 1 - Hanuri și catedrale: Unul dintre cartonașele cu râu conține un han care afectează un drum.
 • Ext. 2 - Negustori și constructori: Turma de porci crește valoarea câmpului pe care se află cu un 1 punct pentru fiecare oraș finalizat și cetate finalizată. Acest bonus este dat în plus față de punctele oferite de porc.
 • Ext. 3 - Prințesa și dragonul: Imediat după plasarea cartonașului cu lacul cu vulcan, plasează dragonul pe el.
 • Ext. 5 - Abația și primarul: Turma de porci afectează doar evaluarea câmpurilor pentru țărani, atât în timpul (datorită moșiei), cât și la sfârșitul jocului. Moșiile nu primesc puncte adiționale pentru turma de porci în timpul evaluării finale.
 • Exp. 6 - Count, King & Robber: Do not use a river and The Count of Carcassonne. Combining the two can lead to situations where the river cannot be completed.
Note: If you decide to use The Count of Carcassonne and a river as starting tiles for a game, it is possible that one will not be able to use all of the river tiles if they are placed too close to the City of Carcassonne. River tiles which cannot be placed should be removed from the game, in accordance with the basic rules. Even if the river cannot be placed in its entirety, the game should proceed in the usual way.[5]

Additional comments

The question of how to combine the various "starting" expansions of Carcassonne is a longstanding one, and HiG has changed its mind several times.

The original rules for The Count of Carcassonne included the following clarification: "If the river is being used, then the source tile should be placed next, and in such a way that the river leads away from the city." Yet the rules still said that it was probably better not to use the expansions together, and this was the only piece of advice to make it into the introductory paragraph of its rules in Exp. 6 - Count, King & Robber for Carcassonne I: “It is not recommended to combine The Count of Carcassonne and The River II, as situations may arise in which it is impossible to place tiles properly."

The Carcassonne I rules by ZMG include the following paragraph: "The river source must begin at one of the corners of the City of Carcassonne. The players should place the river tiles so that the river flows away from the City of Carcassonne so as to avoid placement problems. Again, combining The Count of Carcassonne and The River I or The River II is not recommended."

As indicated above, this is no longer the recommended approach. Instead, one should always remember the rule from the basic game: "In the rare case that a tile cannot be placed anywhere, it is removed from the game, and the player draws another." If the river winds around the City of Carcassonne in such a way that you cannot place the next tile (river or otherwise), the tile should be placed to one side, and another drawn. An interesting corollary of this is that the river does not have to be finished: if it is impossible to do so, you do not have to place the final lake tile, and a permanent gap in the playing field might arise (which could, of course, subsequently be filled by an abbey from Exp. 5 - Abbey & Mayor).

This clearly has consequences beyond combining the two expansions mentioned. Though the rules still say that U-turns are not allowed, resolving such issues is now much more straightforward—no more need to defenestrate players who insist on making awkward tile placements. And it helps considerably in establishing what a game of Mega-Carcassonne should look like.

Of course, some people will object that this rule destroys the aesthetics of the playing field. They might be right, and they are free to adopt a house rule which is more comfortable to them. But for the rules lawyers among us, this rule is an important development.

Reguli ale casei

Reguli ale casei pentru Râul

 • Nu ai voie să plasezi meepleși până ce întregul râu este întreg. (Mulțumită lui metoth)
 • Odată ce râul este complet poate fi mutat în centrul zonei de joc. (Mulțumită lui Joff)
 • În loc să începi cu izvorul și să plasezi deoparte lacul, pune toate cartonașele cu râu în săculeț. În acest fel, râul poate avea oricare dimensiune în limita cartonașelor și în general este mai mult de o opțiune pentru a plasa un cartonaș cu râu. (Mulțumită lui DavidP)
 • Amestecă cartonașul de pornire original (fără râu) împreună cu cartonașele cu râu. Dacă este tras acționează ca un cartonaș 'bonus' care poate fi plasat oriunde. (Mulțumită lui RationalLemming)
 • Crează râul în ordine inversă, de la lac la izvor. Nu există un avantaj real, dar poate fi mai dezirabil când se joacă cu miniextensia Contele din Carcassonne, pentru a avea lacul lângă Orașul Carcassonne din motive pur estetice. (Mulțumită lui Scott)

Reguli ale casei pentru Râul II

 • Plasează prima oară bifurcația râului iar izvorul ultimul. Lacurile sunt amestecate cu alte cartonașe cu râu. (Mulțumită lui Joff)
 • Turma de porci nu oferă puncte bonus. (Mulțumită lui Joff)
 • Crează ambele râuri invers începând cu orașul/lacul. Acest lucru este mai realistic deoarece vor exista două izvoare care formează fiecare câte un râu ce se alătură și formează un singur râu care curge ‘în jos’ către un lac. Elimină două lacuri—cel simplu din Râul I și cel cu vulcan. Pentru a pregăti râul, pune deoparte un cartonaș cu izvor ca cartonaș de sfârșit iar apoi împarte cartonașele cu râu în două teancuri. Bifurcația este amestecată în teancul 1 și celălalt cartonaș cu izvor în teancul 2. Apoi teancul 1 este plasat pe teancul 2—așa că bifurcația va fi trasă cândva înainte de izvor. Dacă se joacă cu Contele din Carcassonne, plasează orașul/lacul în așa fel încât să finalizeze unul dintre orașele mici din jurul Orașului Carcassonne. (Mulțumită lui dwhitworth)
 • Selectează doar un singur lac și utilizează doar două cartonașe cu izvor. Crează râul în ordine inversă. Bifurcația poate fi plasată oricând sau la un punct predeterminat. Rezultatul final este două râuri care curg într-unul care apoi se varsă într-un lac. (Mulțumită lui Scott)
 • Începând de la bifurcație, plasează cartonașe la toate cele trei ramuri. Plasează cartonașele cu izvor și lac la sfârșit sau amestecă două dintre cele trei cu celelalte cartonașe de râu înaintea de a juca pentru a avea două dintre cele trei ramuri finalizate fiecare pe rând la orice punct. (Mulțumită lui Scott)

Referință pentru cartonașe

Râul'

Numărul total de cartonașe: 12

River I C2 Tile A.jpg x1
Izvor
River I C2 Tile B.jpg x1
 
River I C2 Tile C.jpg x1
 
River I C2 Tile D.jpg x1
(E)
River I C2 Tile E.jpg x1
(T)
River I C2 Tile F.jpg x1
 
River I C2 Tile G.jpg x1
(B)
River I C2 Tile H.jpg x1
 
River I C2 Tile I.jpg x1
(W)
River I C2 Tile J.jpg x1
(G)
River I C2 Tile K.jpg x1
 
River I C2 Tile L.jpg x1
Lac

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:


Feature Garden C2.png
G | Grădină

Feature Farmhouse C2.png
B | Gospodărie
țărănească
Feature WaterTower C2.png
T | Turn de apă

Feature Highwayman C2.png
W | Tâlhari

Feature Donkeys C2.png
E | Grajd pentru
măgari

Suplimentar, unele cartonașe conțin concepte adiționale indicate în bold (izvor și lac).


Râul I (versiunea Big Box 6)

Numărul total de cartonașe: 12

River III C2 Tile A.png x1
Izvor
River III C2 Tile B.png x1
 
River III C2 Tile C.png x1
 
River III C2 Tile D.png x1
(E)
River III C2 Tile E.png x1
(T)
River III C2 Tile F.png x1
 
River III C2 Tile G.png x1
(B)
River III C2 Tile H.png x1
 
River III C2 Tile I.png x1
(W)
River III C2 Tile J.png x1
(G)
River III C2 Tile K.png x1
 
River III C2 Tile L.png x1
Lac

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:


Feature Garden C2.png
G | Grădină

Feature Farmhouse C2.png
B | Gospodărie
țărănească
Feature WaterTower C2.png
T | Turn de apă

Feature Highwayman C2.png
W | Tâlhari

Feature Donkeys C2.png
E | Grajd pentru
măgari

Suplimentar, unele cartonașe conțin concepte adiționale indicate în bold (izvor și lac).


Râul II

Numărul total de cartonașe: 12

River II C2 Tile A.jpg x1
Izvor
River II C2 Tile B.jpg x1
(G)
River II C2 Tile C.jpg x1
 
River II C2 Tile D.jpg x1
Han
River II C2 Tile E.jpg x1
 
River II C2 Tile F.jpg x1
Turmă de porci
River II C2 Tile G.jpg x1
(W)
River II C2 Tile H.jpg x1
 
River II C2 Tile I.jpg x1
(F) - Bifurcație
River II C2 Tile J.jpg x1
 
River II C2 Tile K.jpg x1
 
River II C2 Tile L.jpg x1
Lac + Vulcan

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:


Feature Garden C2.png
G | Grădină

Feature Farmhouse C2.png
B | Gospodărie
țărănească
Feature Highwayman C2.png
W | Tâlhari

Mai mult, unele cartonașe conțin concepte adiționale indicate în bold, unele proprii pentru Râul II (izvor, bifurcație și lac), unele dintre ele provenind din alte extensii (han, turmă de porci și vulcan).


Râul pentru a 20-a aniversare

Numărul total de cartonașe: 17

20AE River C2 Tile A.png x1
Lac
20AE River C2 Tile B.png x1
 
20AE River C2 Tile C.png x1
 
20AE River C2 Tile D.png x1
(E)
20AE River C2 Tile E.png x1
(T)
20AE River C2 Tile F.png x1
 
20AE River C2 Tile G.png x1
(B)
20AE River C2 Tile H.png x1
 
20AE River C2 Tile I.png x1
(W)
20AE River C2 Tile J.png x1
(G)
20AE River C2 Tile K.png x1
 
20AE River C2 Tile L.png x1
 
20AE River C2 Tile M.png x1
(B)
20AE River C2 Tile N.png x1
(G)
20AE River C2 Tile O.png x1
 
20AE River C2 Tile P.png x1
Lac
20AE River C2 Tile Q.png x1
Izvor

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:


Feature Garden C2.png
G | Grădină

Feature Farmhouse C2.png
B | Gospodărie
țărănească
Feature WaterTower C2.png
T | Turn de apă

Feature Highwayman C2.png
W | Tâlhari

Feature Donkeys C2.png
E | Grajd pentru
măgari

Suplimentar, unele cartonașe conțin concepte adiționale indicate în bold (izvor și lac).


CutCassonne

Total tiles: 3

CutCassonne C2 Tile 02.png x1
 
CutCassonne C2 Tile 06.png x1
 
CutCassonne C2 Tile 09.png x1
 


Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Icon Open Book.png Ia în vedere că segmentele de râu separă câmpurile. (08/2014)
 2. Icon World Black.png Aceasta nu este procedura standard pentru plasarea unui cartonaș, conform regulilor din Prințesa și dragonul. Potrivit acestor reguli, plasarea unui cartonaș cu vulcan nu permit plasarea a unui al doilea cartonaș în aceeași tură; în schimb, jucătorul poate executa acțiuni care nu presupun plasarea unui meeple pe acest cartonaș.
 3. Icon World Black.png Regulile în engleză au numit acest concept „pigsty” („grajd pentru porci”). S-a folosit (în versiuna în engleză a WikiCarpediei) în acord cu Carcassonne I și, de asemenea, pentru a evita confuzia cu conceptul grajd pentru porci introdus în Carcassonne II, evaluat de unele miniextensii precum The Piețele din Leipzig sau Păstrătorii de taxe.
  Conceptul turmă de porci
 4. Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named river-separate-fields
 5. Icon Double Arrow Black.png This is a general version of a paragraph new in the HiG and RGG editions of Big Box 2, and is rather suggestive for a game of Mega-Carcassonne.