Rivier

From WikiCarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page River and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎français • ‎italiano • ‎română • ‎русский

Zie Rivier (1ste editie) voor de regels van de eerste editie.


Algemene informatie en commentaar

Uitbreidings symbool voor de 2014 versie
Uitbreidings symbool voor de Rivier II

De Rivier is oorspronkelijk uitgegeven, voor de nieuwe editie, door Hans im Glück in 2014. De 1ste editie van de Rivier was uitgegeven in 2001.

De Rivier II is oorspronkelijk uitgegeven, voor de nieuwe editie, door Hans in Glück in 2017 als onderdeel van de Graaf, Koning en Consorten. De Rivier II is oorspronkelijk uitgegeven voor de 1ste editie in 2005 en werd later gebundeld in de grote uitbreiding Graaf, Koning en Consorten in 2008.

De Rivier uitbreidingen passen het begin van het spel aan door de spelers een aantal specifieke riviertegels te laten plaatsen voor de normale tegels.

Uitgaves van De Rivier geprint in de periode van 2014 tot 2016 hebben een donkere stadsachtergrond.

Speelmateriaal

 • De Rivier 12 rivier tegels, elke met een donkere achterkant en geen symbool (originele versie) of een water symbool (Big Box 6 versie)
 • De Rivier 12 rivier tegels, elke met een donkere achterkant en een kroon symbool

Regels

Voorbereiding

De Rivier en de Rivier II vervangen de starttegel. Kies de rivier uitbreiding waarmee je wilt spelen en verwijder de anderen uit het spel. Leg de tegels met de bron en het meer van de rivier even opzij. Schud de andere rivier tegels en vorm daarmee een gedekte stapel. Plaats het meer onder de stapel en plaats de bron als starttegel op tafel.

De opstelling van De Rivier vereist om de bron (1) en het meer (2) terzijde te leggen.

Voorbereiding voor de Rivier II

De Rivier uitbreiding toegevoegd aan Graaf, Koning en Consorten bevat een tegel die de rivier splitst in twee rivieren. Deze moet samen met de bron en meer tegels opzij worden gelegd. De splitsing moet als eerste(na de brontegel) door de eerste speler worden geplaatst.

De opstelling van De Rivier vereist om de bron (1), de splitsing (2) en het meer (3) terzijde te leggen.

Combineren van de Rivier en de Rivier II

U kunt "De Rivier" combineren met "De Rivier II" van het basisspel om een zeer lange rivier te maken. Verwijder hiervoor één bron en één meer

Gebruik niet de River II en de Graaf van Carcassonne tegelijkertijd. Het combineren van de twee kan leiden tot situaties waarin de rivier niet kan worden voltooid.

Spelverloop

1. Het plaatsen van een tegel

Voordat je aan het spel begint, moeten eerst de tegels van de rivier getrokken worden. Plaats de riviertegel die je trekt aan het einde van de rivier. Zoals altijd moeten tegels zo worden geplaatst dat hun randen overeenkomen met de randen van tegels die al in het spel zijn. Je kunt een rivier niet twee keer achter elkaar in dezelfde richting laten draaien (een U-bocht), omdat dit het risico brengt dat de volgende tegel onmogelijk te plaatsen is. Voordat de normale tegels getrokken mogen worden, moeten eerst alle rivier tegels geplaatst zijn.

Wanneer er gespeeld wordt met de Rivier II, kan je maximaal twee riviertakken hebben om uit te kiezen bij het maken van de rivier. Je kunt beide riviertakken niet met elkaar verbinden.

Verboden plaatsing

 Icon Open Book.png Question: De U-bocht regel bij het maken van de rivier, betekent dat geen U-bocht ooit, of gewoon onmiddellijk U-bochten geplaatst mogen worden omdat het de plaatsing van volgende riviertegels zou bemoeilijken?

Answer: Alleen directe U-bochten zijn expliciet verboden. Natuurlijk kunnen er ook problemen zijn als er een rechte riviertegel tussen wordt gelegd. De rivier drie keer op de dezelfde manier draaien moet ook als verboden worden beschouwd.

2. Het plaatsen van een meeple

Net als elke andere tegel, mag je een meeple plaatsen op projecten van een riviertegel die je zojuist hebt geplaatst. [1] Het is niet mogelijk om een meeple op de rivier te plaatsen.

Wanneer er gespeeld wordt met De Rivier II, als je de laatste riviertegel plaatst (de tegel: meer met de vulkaan), mag je geen meeple op die tegel plaatsen. Onmiddellijk na het plaatsen,[2] neemt u nog een beurt door een normale tegel te trekken.

Meer met vulkaan van De Rivier II

Scoring

De rivier zelf kan niet gescoord worden. Steden, wegen en weilanden op de rivier tegels worden gescoord zoals gewoonlijk.

Voorbeeld: Voltooide rivieren van de uitbreiding De Rivier (A) en De Rivier II (B)

De Rivier II speciale gevallen

Varkenskudde in De Rivier II

De herberg en vulkaan op de rivier volgen de regels van hun uitbreidingen (Kathedralen en Herbergen en De Draak, de Fee en de Jonkvrouw). De varkenskudde [3] heeft het zelfde effect als een varken in het weiland (van Kooplieden en Bouwmeesters).

Wanneer je zonder deze uitbreidingen speelt, kan je deze extra's vergeten.

Verduidelijking van de nieuwe landschaps tegels

De volgende tegels zorgen er niet voor dat de weilanden gescheiden worden - er is maar één weiland op elke tegel

River I C2 Tile A.jpg
Rivier I

River II C2 Tile A.jpg
Rivier II

River I C2 Tile L.jpg
Rivier I

River II C2 Tile L.jpg
Rivier II

Weilanden gaan niet onder kleine bruggen door - er zijn 4 gescheiden weilanden hier

River I C2 Tile B.jpg
Rivier I

River I C2 Tile K.jpg
Rivier I

River II C2 Tile D.jpg
Rivier II

River II C2 Tile H.jpg
Rivier II

en drie weilanden hier, één ter noorden en twee in het zuiden.

River I C2 Tile H.jpg
Rivier I

Deze grote brug scheid de weilanden niet. Er zijn twee weilanden hier - één in het oosten en één in het westen.

River II C2 Tile E.jpg
Rivier II

De huizen bij deze brug stoppen de weg niet, deze loopt door.

River I C2 Tile K.jpg
Rivier I

Andere uitbreidingen

Voor de Rivier II zijn er enkele verduidelijkingen voor wanneer er met andere uitbreidingen gespeeld wordt:

 • Uitbreiding 2 - Kooplieden en Bouwmeesters: De varkenskudde verhoogd de waarde van het veld met 1 punt per voltooide stad. Deze bonus is een extra bovenop de punten die gegeven worden door het varken.
 • Uitbreiding 5 - Burgemeesters en Abdijen: De varkenskudde heeft alleen invloed op het weiland tijdens het scoren van de boeren tijdens het spel(vanwege de herenboerderij) en na het spel. Boerderijen scoren geen extra punten van de varkenskudde na het spel.

Huisregels

Huisregels voor de Rivier

 • Je mag geen meeples zetten totdat de hele rivier gelegd is. (Met dank aan metoth)
 • Zodra de rivier klaar is, mag die naar het midden van het speelveld verschoven worden. (Met dank aan Joff)
 • Doe alle riviertegels in een zak in plaats van met de bron te beginnen en het meer opzij te leggen. Op deze manier kan de rivier verschillende lengtes krijgen en is er vaak meer dan een keuze om een riviertegel aan te leggen. (Met dank aan DavidP)
 • Schud de standaard starttegel (zonder rivier) door de riviertegels. Als die getrokken wordt werkt die als een bonustegel die volgens de normale spelregels kan worden aangelegd. (Met dank aan RationalLemming)
 • Leg de rivier in omgekeerde volgorde, van het meer naar de bron. Geen echt voordeel, maar het kan zin hebben als je met de uitbreiding De Graaf van Carcassonne speelt om het meer om esthetische redenen dicht bij de Stad Carcassonne te hebben liggen. (Met dank aan Scott)

Huisregels voor de Rivier II

 • Leg eerst de splitsing van de rivier en de bron als laatste. Schud de meren door de andere riviertegels. (Met dank aan Joff)
 • Tegels met een varkenskudde geven geen bonus. (Met dank aan Joff)
 • Leg beide rivieren in omgekeerde richting te beginnen met de stad/meer tegel. Dit is realistischer omdat je dan twee bronnen krijgt met rivieren die samenkomen en uitmonden in een meer. Leg twee meren terug in de doos, de gewone van De Rivier I en die met de vulkaan. Begin door de tegel met het meer te leggen en leg één van de tegels met een bron opzij als eindtegel. Verdeel de overige riviertegels in twee gedekte stapels. Schud de splitsing tussen de tegels van stapel 1 en de tweede bron tussen die van stapel 2. Leg stapel 1 bovenop stapel 2 zodat de splitsing vóór de bron getrokken zal worden. Speel je in combinatie met De Graaf van Carcassonne, leg de stad/meer-tegel dan zo aan dat daardoor één van de kleine steden rondom Carcassonne wordt afgebouwd. (Met dank aan dwhitworth)
 • Kies één tegel met een meer en twee met een bron. Leg de rivier in omgekeerde volgorde. De splitsing kan willekeurig gelegd worden of op een vooraf afgesproken punt. Het eindresultaat geeft twee rivieren die samenkomen en uitmonden in een meer. (Met dank aan Scott)
 • Begin met de splitsing, riviertegels kunnen nu aan alle drie de takken gelegd worden. Leg de tegels met de bron/meren als laatste, of schud twee van de drie doro de rest van de riviertegels zodat twee van de drie takken willekeurig eerder eindigen. (Met dank aan Scott)

Tegel distributie

De Rivier

Totale aantal tegels: 12

River I C2 Tile A.jpg x1
Source
River I C2 Tile B.jpg x1
 
River I C2 Tile C.jpg x1
 
River I C2 Tile D.jpg x1
(D)
River I C2 Tile E.jpg x1
(W)
River I C2 Tile F.jpg x1
 
River I C2 Tile G.jpg x1
(F)
River I C2 Tile H.jpg x1
 
River I C2 Tile I.jpg x1
(H)
River I C2 Tile J.jpg x1
(G)
River I C2 Tile K.jpg x1
 
River I C2 Tile L.jpg x1
Lake

Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:


Feature Garden C2.png
G | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
F | Boerenwoning
Feature WaterTower C2.png
W | Water Toren
Feature Highwayman C2.png
H | Struikrover
Feature Donkeys C2.png
D | Ezel stal

Bovendien hebben sommige tegels extra functies die vetgedrukt zijn aangegeven (bron en meer).


De Rivier I (Big Box 6 versie)

Totale aantal tegels: 12

River III C2 Tile A.png x1
Source
River III C2 Tile B.png x1
 
River III C2 Tile C.png x1
 
River III C2 Tile D.png x1
(D)
River III C2 Tile E.png x1
(W)
River III C2 Tile F.png x1
 
River III C2 Tile G.png x1
(F)
River III C2 Tile H.png x1
 
River III C2 Tile I.png x1
(H)
River III C2 Tile J.png x1
(G)
River III C2 Tile K.png x1
 
River III C2 Tile L.png x1
Lake

Sommige van de tegels hebben een kleine illustratie op zich. De letters tussen de haakjes laten zien welke illustratie op welke tegel staat:


Feature Garden C2.png
G | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
F | Boerderij
Feature WaterTower C2.png
W | Water Toren
Feature Highwayman C2.png
H | Struikrover
Feature Donkeys C2.png
D | Ezels

Bijkomend, sommige tegels hebben een extra functie, vetgedrukt aangegeven(bron en meer).


De Rivier II

Totale aantal tegels: 12

River II C2 Tile A.jpg x1
Bron
River II C2 Tile B.jpg x1
(G)
River II C2 Tile C.jpg x1
 
River II C2 Tile D.jpg x1
Herberg
River II C2 Tile E.jpg x1
 
River II C2 Tile F.jpg x1
Varkenskudde
River II C2 Tile G.jpg x1
(H)
River II C2 Tile H.jpg x1
 
River II C2 Tile I.jpg x1
(F) - Een vertakking
River II C2 Tile J.jpg x1
 
River II C2 Tile K.jpg x1
 
River II C2 Tile L.jpg x1
Meer + Vulkaan

Veel van de tegels hebben kleine illustraties op hen. De letters tussen de haakjes geven aan welke afbeelding op welke tegel staat:


Feature Garden C2.png
G | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
F | Boerderij
Feature Highwayman C2.png
H | Struikrover

Bovendien hebben sommige tegels extra functies die vetgedrukt zijn aangegeven, sommige eigen aan Rivier II (bron, vork en meer), sommige andere dienen als verbinding met andere uitbreidingen (herberg, varkenskudde en vulkaan).


Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

 1. Icon Open Book.png De rivier splitst het weiland op in twee weilanden. (08/2014)
 2. Icon World Black.png Dit is geen standaardprocedure voor het plaatsen van een vulkaantegel, volgens de regels voor De Draak, de Fee en de Jonkvrouw. Volgens deze regels staat het plaatsen van een vulkaantegel niet toe dat de speler een tweede tegel trekt; in plaats daarvan mag de speler alleen acties uitvoeren die geen connectie hebben me hetplaatsen van een meeple.
 3. Icon World Black.png De Engelse spelregels hebben het hier over een "varkensstal". Wij gebruiken "varkenskudde" uit oogpunt van consistentie met Carcassonne I en ook om verwarring met de varkensstal illustratie die in Carcassonne II geïntroduceerd werd en bij sommige uitbreidingen zoals De Markten van Leipzig of De Tolbeambten punten geven.
  Pigsty feature