De Boeren

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Farmers and the translation is 79% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎română • ‎русский


Algemene informatie en commentaar

Oorspronkelijk uitgegeven door Hans im Glück, in 2014.

Boeren worden beschouwd als onderdeel van het basisspel voor de meeste Carcassonne spelers. Ze worden ook gebruikt in elk officieel toernooi, omdat ze niet als een uitbreiding worden beschouwd. In de nieuwe editie van Carcassonne werden boeren gescheiden als aanvulling om de toegang tot het spel voor nieuwe spelers te vergemakkelijken. WikiCarpedia volgt deze gestroomlijnde aanpak. Ter wille van andere uitbreidingen en de rest van de WikiCarpedia, worden boeren beschouwd als een onderdeel van het basisspel.

Wat zou het leven zijn zonder landbouw? We proberen een deel van deze vraag te beantwoorden door de hardwerkende boeren te introduceren, die lange uren op de velden van Carcassonne doorbrengen. Zoals we ook gedaan hebben voor de wegen, steden en kloosters, zo zijn de boeren ook deel van het spel.

Changes to the 20th Anniversary Edition

The rules for the 20th Anniversary Edition stay the same but the roles of some meeples have been updated:

 • Highwaymen become female travelers
 • Knights do not change
 • Monks are also referred to as nuns
 • Farmers become female farmers

Publishers have followed the new roles provided in the rules by HiG, although some of these changes are not noticeable in other languages.

Note: We stick to the classic role convension for the sake of consistency with all the exisiting rules for the time being. HiG may decide to update the rules in the future to follow this new naming convention for new releases and reprints.

20th Anniversary Edition C2 Medal medium.png

Speelmateriaal

 • Geen. Alleen het materiaal uit het basisspel is nodig.

Spelregels

Spelverloop

1. Het plaatsen van een tegel

Je trekt de tegel die afgebeeld is, deze plaats je op een manier dat een zijde van de tegel overeenkomt met een die al op tafel ligt. Met de weilanden worden de groene gebieden in het landschap van Carcassonne genoemd. [1]

Voorbeeld: Op bovenstaande tegel zijn drie weiden te zien.

2. Het plaatsen van een meeple als boer

Een boer is een meeple die je "op zijn zij" plaatst op een weiland. Niet zoals een struikrover, ridder of monnik, want die worden rechtop geplaatst, ligt een boer op zijn kant dit is omdat hij pas aan het einde van het spel gescoord wordt. Dus, komen ze ook niet terug naar je voorraad na het scoren[2]. Het neerleggen van boeren zorgt ervoor dat u onthoud dat deze tot aan het einde van het spel op het bord liggen. Zoals altijd, is het alleen mogelijk om een boer neer te leggen wanneer er geen andere boeren in een weiland liggen. De velden van Carcassonne zijn gescheiden bij wegen en steden. Hieronder is een afbeelding te zien met drie gescheiden weilanden.

In het weiland van de zojuist gelegde tegel leg je jouw boer, het weiland strekt zich uit vanaf jouw tegel tot de stad waarin jouw ridder staat. De GELE boer heeft geen impact op jouw, dit is omdat hij zich op een ander weiland bevindt.

 Icon Open Book.png Vraag: Mag je een meeple op de omringende weide zetten van een kloostertegel?

Antwoord:
Farmers C2 Clarification 01.png
Ja! De spelregels voor een weide rond een klooster zijn hetzelfde als die voor andere weiden. Je mag een boer ook naast een klooster zetten. In dat geval is het klooster onbezet.

 Icon Open Book.png Question: Fields may be closed off when totally surrounded by roads, cities, etc. Does this mean they are completed?

Answer: Fields are never considered completed. Because of that you will never get your farmers back until the final scoring. (1/2021)

}}

3. Puntentelling van weiden

Zoals eerder vermeld, worden boeren niet tijdens het spel geteld, derhalve keren ze ook niet terug naar je voorraad. Zet ze dus tactisch in. Stel nu dat het spel voorbij is en dat we de eindtelling gaan uitvoeren. In tegenstelling tot andere projecten zijn het niet de tegels waar de weide uit bestaat die geteld worden, maar het aantal afgebouwde steden dat aan een weide grenst. Elke afgebouwde stad die het weiland aan raakt levert 3 punten op voor de waarde van die weide. Alle weiden die aan een stad grenzen krijgen daar 3 punten voor.

Drie afgeronde steden raken het grote weiland aan dat bezet wordt door RODE en een BLAUWE boer. Beide spelers zullen een totaal van 9 punten scoren voor de drie afgeronde steden: A, B, en C. Geen van hen scoren punten voor de stad D, dit komt omdat hij niet is afgebouwd.
GEEL en ZWART hebben allebei boeren in hetzelfde weiland, maar Geel heeft hier de meerderheid, hierdoor is GEEL ook de enige speler die 12 punten krijgt voor het weiland, dit is voor de afgebouwde steden 1 - 4.
De ZWARTE speler in het kleine weiland scoort 3 punten per afgeronde stad ( A en B ), voor een totaal van 6 punten.

 Icon Open Book.png Vraag: Het is onduidelijk of niet afgebouwde weiden bij de eindtelling ook punten krijgen.

Antwoord:
Farmers C2 Clarification 02.png
Het is bij de meeste weiden vrijwel onmogelijk om ze volledig af te sluiten en af te bouwen. Het belangrijkste bij de puntentelling van weiden zijn de steden, deze moeten wel afgebouwd zijn. Dus: afgebouwde steden gelden ook op onafgebouwde weiden.

 Icon Open Book.png Vraag: Hoe tel je aan het einde van het spel de weiden die volledig zijn afgesloten door wegen, maar geen aangrenzende steden hebben?

Antwoord:
Farmers C2 Clarification 03.png

Elke weide moet hetzelfde geteld worden, je krijgt 3 punten per afgebouwde stad. In dit geval scoor je dus nul punten, want er is geen aangrenzende stad. De boer kan deze weide nooit verlaten.

Samenvatting

Een korte samenvatting over de boeren, van de belangrijkste details:

 • Boeren worden op hun zij geplaatst, op het bord.
 • Boeren worden alleen gescoord tijdens de eind score, niet tijdens het spel.
 • Voor elke afgeronde stad die aan jouw weiland grenst, scoor je 3 punten.
 • Elke afgeronde stad is punten waard voor elk aantal verschillende velden.
 • Net zoals bij wegen en steden, wanneer er meer dan één boer in hetzelfde veld ligt, scoort alleen de speler met de meeste boeren. Bij een evenveel aantal, krijgen beiden spelers de volledige punten.


Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

 1. Icon Open Book.png Bij het bepalen van de grote van een weiland kan deze beperkt worden door allerlei barrières, als voorbeeld, wegen, steden of rivieren die niet omzeild kunnen worden, of het einde van de tafel. Het kan zeker gebeuren dat een weiland bijna het hele speelveld beslaat, en er zullen zeker weilanden zijn die tot het einde van het spel open zijn.
 2. Icon Open Book.png In de werkelijkheid, zijn er speciale mechanismes uit sommige uitbreidingen (Het Festival, de draak, etc.) die het terug halen van boeren toe staan. (12/2014)