De Veerboten (1e editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Ferries (1st edition) and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Ferries C1-03.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Ferries C3 Tile 03.pngOpen de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
De Veerboten De Veerboten
Ferries C2 Tile 03.jpg
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Sommige wegen leiden naar kleine meren die rondom Carcassonne liggen. Daar zijn veerponten ingezet die de wegen steeds weer op andere manieren met elkaar verbinden. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen voor struikrovers.

General info and comments

Algemene informatie en opmerkingen

Doosje
markering

De Veerboten (Mini #3) werd oorspronkelijk in 2012 uitgegeven door Hans im Glück.

Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het Carcassonne basisspel. Naast alle spelregels van het basisspel zijn onderstaande spelregels van deze uitbreiding van toepassing.

Speelmateriaal

  • 8 houten veerboten
Figure Ferry.png
  • 8 nieuwe landtegels met meren
  • 1 nieuwe landtegel met een graancirkel

Spelregels

Voorbereiding

Schud de landtegels met de meren door de andere landtegels. Leg de veerboten klaar voor gebruik.

Landtegel leggen

Trekt een speler een tegel met een meer, dan legt hij die volgens de gebruikelijke spelregels aan. De speler mag er daarna een horige op zetten.

Het zetten van een horige

Als hij ervoor kiest een horige op een weg te zetten, moet hij de horige op één van de drie of vier wegdelen zetten.

Een veerboot leggen

Daarna, [1] moet de speler die aan de beurt is een veerboot uit de voorraad nemen en daarmee twee van de wegdelen op de tegel met elkaar verbinden. De verbonden uiteinden van wegen vormen een doorlopende weg. [2] Een wegdeel zonder veerboot is aan deze zijde bij het meer afgesloten. Als de tegel met het meer een project na het plaatsen van de veerboot afbouwt, dan wordt dat project zoals gebruikelijk geteld.

Voorbeeld 1: Rood legt een tegel met een meer aan. Hij zet er een horige op (1) en legt een veerboot (2). De weg waarop blauw staat is nu afgebouwd. Blauw krijgt 4 punten (3).
Voorbeeld 2: Rood legt de tegel aan. Hij zet een horige (1) en legt een veerboot (2). Rood en blauw staan nu op dezelfde weg.

Een weg met veerboten uitbreiden en veerboten wijzigen

Als een speler zijn landtegel aanlegt en daarmee een weg waar reeds een veerboot in voorkomt uitbreidt, [3] mag de speler de veerboot verplaatsen, maar hij is daar niet toe verplicht. De veerboot moet altijd 2 wegeinden verbinden. De speler mag de veerboot zo verplaatsen dat die niet langer met de zojuist uitgebreide weg verbonden is. Zijn er twee veerboten op de web die zojuist werd uitgebreid, dan mag de speler alleen de eerste veerboot op de weg - de veerboot die het dichtst bij de zojuist aangelegde tegel ligt - verplaatst worden. [4]

Voorbeeld 3: Groen legt de tegel aan. Hij mag de eerste veerboot op de weg (zie streepjespijl) verplaatsen en draait die van stand (1) naar stand (2). Groen en geel staan nu niet langer op dezelfde weg.

Bijzonder geval: Als door het aanleggen van de landtegel in meerdere richtingen wegen verlengd worden, dan mag de eerste veerboot in elk van deze richtingen verplaatst worden. Er kunnen dus maximaal 4 veerboten verlegd worden.

Met onderstaande diagrammen wordt het verleggen van meerdere veerboten na het aanleggen van een tegel uitgelegd. De afbeeldingen werden oorspronkelijk op BGG geplaatst door Christof Tisch. [5]

Voorbeeld 4: Als rood de tegel aanlegt, mag rood veerboot (1) en (2) verleggen. Rood mag niet veerboot (3) verleggen aangezien dat niet de eerste veerboot is vanaf de zojuist aangelegde tegel. De horige van geel heeft in dit voorbeeld geen invloed op de veerboten.
Voorbeeld 5: Als Rood de tegel aanlegt, legt rood er een veerboot op. Vervolgens mag rood de veerboten (1), (2) en (3) verleggen omdat alle veerboten de eerste zijn op de uitgebreide wegen. Hoe je de veerboot op de zojuist aangelegde tegel legt staat los van welke veerboten verlegd mogen worden.

Meer spelregels: Een veerboot mag slechts één keer per beurt verplaatst worden. Als een speler een tegel met een meer erop aanlegt, legt hij eerst een veerboot op het nieuwe meer. Daarna mag hij overige veerboten volgens bovenstaande spelregels verleggen.

Samenvatting van de volgorde

De volgorde van handelingen met betrekking tot meren en veerboten:

  1. Tegel (met een meer) aanleggen
  2. Horige zetten
  3. Veerboot leggen (als er tegel met een meer is aangelegd) [6]
  4. Veerboten op andere meren verleggen (als de aangelegde tegel een weg met een veerboot uitbreidt) [7]
  5. Puntentellingen afhandelen (indien nodig)

Puntentelling afhandelen

Als de tegel met het meer na het leggen van de veerboot een project afbouwt, wordt dat project zoals gebruikelijk geteld. [8]

Eindtelling

Aan het einde van het spel geldt de normale puntentelling voor onafgebouwde projecten.

Combinaties met andere uitbreidingen

Onderstaande notities verhelderen de interactie van De Veerboten met een aantal grote uitbreidingen. [9]

Kathedralen en Herbergen

Een meer met een veerboot heeft niets te maken met een meertje met een herberg. Dus, een weg die alleen aan een meer met een veerboot ligt levert slechts 1 punt per tegel op.

Kooplieden en Bouwmeesters

Als een weg waar een bouwmeester op staat alleen werd uitgebreid door een veerboot te verleggen, mag de speler geen dubbele beurt doen. [10]

De graancirkels toevoeging

Bij elke mini-uitbreiding zit een tegel van de 7e mini-uitbreiding De Graancirkels. Deze uitbreiding is met slechts één tegel te spelen, maar het is het beste om met alle 6 de tegels te spelen. [11]

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 9 (8 + 1 graancirkel)
link={{{link}}} ×3
link={{{link}}} ×4
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1

Het uiterlijk van het meer kan op tegels met dezelfde indeling anders zijn.

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Officiële verheldering van de uitgever Deze stap (het leggen van een veerboot) vindt altijd plaats, of er nu wel of geen horige is gezet. (5/2014)
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Deze volgorde van spelen levert een mechanisme op om een horige op een weg te zetten waar al andere horigen staan, zoals te zien is in voorbeeld 2.
  3. Officiële verheldering van de uitgever De weg moet een houten veerboot bevatten om die veerboot in deze situatie te mogen verplaatsen. Als je dus een weg uitbreidt die bij een meer eindigt zonder houten veerboot bij de aanlegsteiger, dan mag de veerboot niet verplaatst worden. (2/2013)
  4. Officiële verheldering van de uitgever Met andere woorden, je mag de eerste veerboot die je tegenkomt als je vanaf de zojuist aangelegde tegel de weg volgt, verplaatsen. Je mag geen veerboten verplaatsen die vanaf de tegel gezien voorbij die eerste veerboot liggen. (1/2013)
  5. Interpretatie uit de gemeenschap Het bericht van Christof Tisch op BGG over het verlengen van wegen en verplaatsen van veerboten vind je hier:
    https://boardgamegeek.com/image/1537687/carcassonne-ferries?size=medium (1/2013)
  6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De versie van de spelregels van RGG voegt hier ten onrechte aan toe "als hij een horige op de weg heeft gezet", hoewel een dergelijke voorwaarde nergens in de hoofdtekst van de spelregels voorkomt.
  7. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De versie van de spelregels van RGG voegt hier ten onrechte aan toe "als hij een horige op de weg heeft gezet", hoewel een dergelijke voorwaarde nergens in de hoofdtekst van de spelregels voorkomt.
  8. Interpretatie uit de gemeenschap De weg kan ook afgesloten zijn door alleen het verleggen van een veerboot, zonder dat die werd uitgebreid aangezien een wegdeel zonder veerboot aan de oever van het meer aan die zijde afgesloten is.
  9. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze aanvullende verhelderingen van de spelregels zijn afkomstig uit de spelregels die bij Big Box 4 zaten.
  10. Officiële verheldering van de uitgever Als het verleggen van een veerboot ervoor zorgt dat een bouwmeester gescheiden raakt van de horige van die speler, gaat de bouwmeester terug naar de voorraad van diens eigenaar. Het doet niet terzake of de horige nog op een weg staat. (5/2013)
  11. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat de tegels van De Graancirkels die bij de mini-uitbreidingen zitten anders zijn dan de tegels in de oorspronkelijke Graancirkels uitbreiding (aangeduid als "Graancirkels I").