De Vliegtuigen

From WikiCarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Flier and the translation is 60% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎français • ‎română

Algemene informatie en opmerkingen

Markering

De nieuwe editie van De Vliegtuigen (Mini #1) werd in 2017 uitgegeven door HiG, gebundeld als onderdeel van Big Box 6.

De mensheid is altijd al gefascineerd geweest door vliegen. Nu kunnen ook je meeples het luchtruim gaan verkennen, maar je weet nooit waar ze weer zullen landen.

Speelmateriaal

  • 8 nieuwe landtegels met vliegtuigen
Tegel met vliegtuig
  • 1 speciale dobbelsteen (zijden 1, 1, 2, 2, 3, 3)
Figure Die.png

Spelregels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landtegels door die van het basisspel en leg ze zoals gebruikelijk in gedekte stapels. Leg de dobbelsteen klaar voor gebruik.

Gameplay

1. Landtegel leggen

Trekt een speler een tegel met een vliegtuig, dan legt hij die volgens de gebruikelijke spelregels aan.

2. Een meeple zetten

Als er een tegel met een vliegtuig is aangelegd, mag je er een meeple op zetten (volgens de gebruikelijke spelregels) of een meeple op het vliegtuig zetten.

Als je een meeple op het vliegtuig zet, [1] vliegt je meeple in een rechte lijn in de richting die het vliegtuig aanwijst. Werp nu de dobbelsteen en verplaats je meeple net zoveel tegels als het aantal ogen dat de dobbelsteen aangeeft (één tot drie tegels). Je mag de meeple op een willekeurig onafgebouwd project [2] op die tegel zetten zelfs als dat project al bezet wordt door andere meeples. Echter, meeples mogen via een vliegtuig nooit op een weide landen, zelfs niet als de weide onbezet is. [3] [4] [5]

Meeples die met het vliegtuig ergens geland zijn, worden onmiddellijk het juiste type (struikrover, ridder of monnik).

Als je je meeple niet op de doellocatie kunt zetten (ofwel omdat er alleen afgebouwde projecten en weiden op staan, ofwel omdat er simpelweg geen tegel ligt), neem je de meeple terug in voorraad. Je mag deze beurt geen andere meeple zetten. [6]

Voorbeeld 1: Jij legt een tegel met een vliegtuig aan en besluit er een meeple op te zetten (richting: diagonaal naar linksboven).

Je werpt een 3. Je mag deze beurt geen meeple zetten, omdat er geen tegel ligt op de doellocatie.

Had je een 2 gegooid, dan had je je meeple op het klooster (ook al staat blauw daar al) of op de stad (ook al staat geel daar al) mogen zetten. Eén van beide opties kiezen is verplicht. Je zou je meeple niet op de weg hebben mogen zetten, want deze is al afgebouwd.

Voorbeeld 2: Jij legt een tegel met een vliegtuig (richting: horizontaal naar links). Deze keer werp je een 2. Je moet je meeple op de stad (naast de blauwe meeple) zetten, omdat je hem niet op de weide of de al afgebouwde weg mag zetten.

Aanvullende verhelderingen

Onderstaande voorbeelden geven enkele aanvullende verhelderingen op de bechikbare mogelijkheden voor vliegtuigen. Deze verhelderingen zijn gebaseerd op voorbeelden van Kettlefish op Carcassonne Central. (6/2018) [7]

Voorbeeld 3a: Rood heeft zojuist de roodomrandde tegel gelegd. Rood mag geen meeple op de weg zetten, want die is bezet door blauw. Rood besluit het vliegtuig te gebruiken en werpt een 1, de situatie is nu als volgt:
  • Rood mag niet landen op de weg van de doeltegel omdat die zojuist is afgebouwd.
  • Rood mag wel landen op de onbezette onafgebouwde stad. Dit is in dit geval de enige geldige optie.
Voorbeeld 3b: Rood heeft zojuist de roodomrandde tegel gelegd. Rood mag een meeple rechtstreeks op de weg zetten, aangezien die niet bezet is. Rood besluit echter om het vliegtuig te gebruiken en werpt een 1, de situatie is nu als volgt:
  • Rood mag niet landen op de weg van de doeltegel omdat die zojuist is afgebouwd.
  • Rood mag wel landen op de niet afgebouwde stad. Dat is in dit geval de enige geldige optie.
Voorbeeld 3c: Rood heeft zojuist de roodomrandde tegel gelegd. Rood mag geen meeple op de weg zetten, want die is bezet door blauw. Rood besluit het vliegtuit te gebruiken en werpt een 1, de situatie is nu als volgt:
  • Rood mag landen op de weg landen waar blauw ook al staat, aangezien die niet is afgebouwd. Het maakt niet uit dat de weg al bezet is.
  • Rood mag ook landen op onbezette onafgebouwde weg op de doeltegel.
Rood heeft in dit geval dus twee mogelijke landingsmogelijkheden voor het vliegtuig.

3. Puntentelling afhandelen

Als de tegel met het vliegtuig een project afbouwt, wordt de puntentelling voor dat project op de gebruikelijke wijze afgehandeld. [8]

Eindtelling

Aan het einde van het spel is de gebruikelijke puntentelling van toepassing voor onafgebouwde projecten. [8]

Tegelverdeling

Aantal tegels: 8

Flier C2 Tile A.jpg x1
 
Flier C2 Tile B.jpg x1
 
Flier C2 Tile C.jpg x1
(V)
Flier C2 Tile D.jpg x1
 
Flier C2 Tile E.jpg x1
 
Flier C2 Tile F.jpg x1
(R)
Flier C2 Tile G.jpg x1
(B)
Flier C2 Tile H.jpg x1
(T)

Op sommige tegels staat een kleine illustratie. De letters tussen haakjes geven aan om welke illustratie het gaat:

Feature Garden C2.png
T | Tuin
Feature Farmhouse C2.png
B | Boerderij
Feature Highwayman C2.png
R | Struikrovers
Feature Pigsty C2.png
V | Varkensstal


Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

  1. Icon Open Book.png Elke meeple (gewone meeple, grote meeple, burgemeester, transportwagen, circusdirecteur, abt, fantoom) mag vliegen, aangezien het vliegtuig niet het eindpunt voor de meeple is. De plaats waar de meeple terechtkomt moet een voor die meeple geldig project zijn:
    • De burgemeester mag alleen op een onafgebouwde stad landen. Als er geen onafgebouwde stad beschikbaar is op de tegel waarop de burgemeester landt, neemt de speler zijn burgemeester terug in voorraad. (2/2013)
    • De abt mag alleen op een klooster of een tuin landen. (Ja, tuinen zijn, ondanks de bewoording van de hoofdregel, toegestaan.) Als er geen onafgebouwd klooster of tuin beschikbaar is, neemt de speler zijn abt terug in voorraad. (3/2015)
    • Alleen een gewone meeple of een fantoom mag op een artiestenveld of een incomplete artiestenpiramide landen.

    Zoals eerder gezegd, mag een fantoom ook vliegen. Als je echter eerst een meeple gebruikt om te vliegen, dan mag het tweede speelstuk (het fantoom) niet ook het vliegtuig gebruiken. Het vliegtuig is een project, dus door met het eerste speelstuk te gaan vliegen is het vliegtuig bezet. In dat geval kan het fantoom dus alleen op een weg of op de weide gezet worden. (5/2013)

  2. Icon Open Book.png Een speler mag via het vliegtuig geen meeple op een project zetten dat door de zojuist gelegde tegel werd afgebouwd, aangezien het project als afgebouwd wordt beschouwd op het moment dat de tegel gelegd wordt, en je via het vliegtuig alleen op een onafgebouwd project mag landen. (2012)
  3. Icon Open Book.png Met het vliegtuig mag je landen op projecten buiten de stad Carcassonne (maar niet in de stad zelf) (Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten) of buiten Het Rad van Fortuin (maar niet op het rad zelf) (Het Rad van Fortuin). Je mag ook landen op wegen op de schooltegels (De School). (1/2013)
    Icon World Black.png Als gevolg van deze verheldering mag je dus ook landen op projecten buiten de stad Leipzig, maar niet op de stad zelf (De Markten van Leipzig).
  4. Icon Open Book.png Je mag niet op een magische poort landen. (2/2013)
  5. Icon World Black.png Je mag niet op een burcht landen (Uitbr. 8 – Bruggen, Burchten en Bazaars) aangezien die niet op een specifieke tegel ligt.
  6. Icon World Black.png Dit betekent dat een meeple die een viegtuig gebruikt op de doeltegel gezet moet worden, of teruggenomen moet worden in voorraad als dat niet mogelijk is.
  7. Icon World Black.png Het volgende bericht bevat de oorspronkelijke verheldering:

http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=3972.msg58622#msg58622

  • 8.0 8.1 Icon World Black.png Door de vliegtuigen kunnen meerdere meeples een project delen dat normaal door slechts één meeple bezet wordt. In dat geval, krijgen de spelers die de meerderheid hebben punten voor dat project. Dit kan gebeuren met:
    • Kloosters
    • Abdijen
    • Cultusplaatsen
    • Kerken van Darmstadt
    • Duitse kloosters (monniken en Carcassonne I abten hebben een eigen puntentelling)
    • Nederlandse & Belgische kloosters (monniken en Carcassonne I abten hebben een eigen puntentelling)
    • Japanse Gebouwen (monniken en Carcassonne I abten hebben een eigen puntentelling)
    • Tuinen
    • Duitse burchten
    • Duitse kathedralen