Látající stroje

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Flier (1st edition) and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎italiano • ‎čeština

Úvod

Krabička
Logo létajícího stroje
Symbol rozšíření

Vydáno Hans im Glück v roce 2012.

Již od dávných dob sní lidé o létání. A vždy se našli vynálezci, kteří se tento sen pokoušeli naplnit. To se dělo i v okolí Carcassonne. Jenže letět a přistát podle plánu nikdy nebylo snadné.

Rozšíření je hratelné pouze se základní sadou CARCASSONNE nebo kterýmkoli jiným rozšířením. Všechna pravidla hry zůstávají stejná. Zde jsou popsána pouze dodatečná pravidla k tomuto rozšíření.

Obsah  

  • 1 speciální kostka (s čísly 1, 1, 2, 2, 3, 3)
Figure Die.png
  • 8 kartiček krajiny s létajícími stroji
  • 1 kartička krajiny s obrazcem v obilí

Pravidla hry

Příprava hry  

Kartičky s létajícími stroji zamíchejte mezi ostatní kartičky krajiny. Kostku mějte po ruce.

Přiložení kartičky  

Pokud si hráč vytáhne kartičku s létajícím strojem, přiloží ji běžným způsobem do krajiny.

Umístění figurky  

Poté může umístit běžným způsobem svoji figurku na cestu nebo na louku.

Nebo může k uvedení svojí figurky do hry využít létající stroj.[1] [2] Hráč postaví svoji figurku na obrázek létacího stroje. Létající stroj zobrazený na kartičce ukazuje směr (vodorovně, svisle nebo diagonálně), kterým figurka poletí. Hráč hodí kostkou. Číslo, které padlo, určuje vzdálenost letu figurky (1 – 3 kartičky rovně v daném směru).

Hráč musí umístit figurku na „hozenou“ kartičku krajiny, pokud je to možné. Je-li více možností, může si hráč vybrat, na kterou část krajiny na této kartičce svoji figurku umístí.
Je třeba dávat pozor na následující věci.
Figurka může být umístěna:

  • pouze na nedokončenou [3] část krajiny (cestu, město nebo klášter).[4] [5] [6] [7] [8] [9]
  • také na neobsazenou [10] nebo i na obsazenou část krajiny - na takovou, na které je již umístěna jedna nebo více figurek (vlastních nebo cizích). Může se tedy stát, že např. na jednom klášteře nebo na jedné části města se bude nacházet více figurek.

Figurka nesmí být umístěna:

  • na louce. A to ani tehdy, když na této louce prozatím žádná figurka není.
  • na prázdné políčko, kde se nenachází žádná kartička krajiny

Pokud nesmí být figurka umístěna (pokud jsou na cílové kartě pouze již dokončené části krajiny nebo louky nebo pokud na cílovém políčku žádná karta neleží), musí si hráč vzít figurku zpět do své zásoby. Hráč v tomto tahu již nesmí umístit další figurku.

Červený přiloží kartičku s létajícím strojem a umístí svoji figurku na létající stroj. Na kostce hodí 3. Figurka nemůže být umístěna, neboť na cílovém políčku neleží žádná kartička krajiny. Pokud by hodil 2, mohl by figurku umístit na klášter (i když na něm již stojí modrá figurka) nebo do města (i když v něm již stojí žlutá figurka). Umístění na cestu by nebylo možné, neboť ta je již dokončena.
Červený přiloží kartičku s létajícím strojem a umístí svoji figurku na létající stroj. Na kostce hodí 2. Musí svoji figurku umístit do města k modrému, neboť na louku nesmí a cesta je již dokončena.

Započítání bodů  

Pokud po přiložení kartičky s létajícím strojem dojde k dokončení území, hodnotí se toto území podle běžných pravidel hry. [11]

Konec hry

Na konci hry se nedokončená území hodnotí podle běžných pravidel hry. [11]

Kartička s obrazcem v obilí

V každém z šesti minirozšíření najdete 1 kartičku krajiny z dalšího minirozšíření „Kruhy v obilí“. Toto rozšíření je možné přidat do hry i po jedné kartičce, nejlépe se však hraje se všemi šesti kartičkami dohromady. [12]

Seznam kartiček

Celkem kartiček: 9 (8 + 1 s obrazcem v obilí)

Flier C1-01.pngx1
Flier C1-02.pngx1
Flier C1-03.pngx1
Flier C1-04.pngx1
Flier C1-05.pngx1
Flier C1-06.pngx1
Flier C1-07.pngx1
Flier C1-08.pngx1
FlierCC C1-09.pngx1

Poznámky pod čarou

Vysvětlení ikonek naleznete na této stránce.

  1. Icon Open Book.png Jakýkoli družiník může být letcem. Konečný bod přistání však musí být pro daného družiníka platným prvkem (například starosta ve městě, viz níže).
  2. Icon Open Book.png Fantom může použít létající stroj. Pokud však jako letce použijete nejprve jiného družiníka, fantoma již jako letce použít nelze. Létající stroj lze v daném tahu požít pouze jednou. V opačné situaci může být fantom umístěn pouze na cestu nebo louku. (5/2013)
  3. Icon Open Book.png Hráč nemůže umístit letce na území, které bylo dokončeno právě přiloženou kartičkou. Území je považováno za dokončené v okamžiku, kdy je přiložena kartička, a letec může přistát pouze na nedokončeném území. (2012)
  4. Icon Open Book.png Letec může přistát na územích mimo město Carcassonne (ale ne v samotném městě) a mimo Kolo osudu (ale ne na samotném kole). Letec může také přistát na cestách vedoucích od školy. (1/2013)
    Icon World Black.png Letec může také přistát na územích mimo město Lipsko, ale ne ve městě samotném (Trhy v Lipsku).
  5. Icon Open Book.png Letec může přistát na kartičce s tajnou chodbou pouze na cestě, ve městě nebo na klášteře. Na samotnou tajnou chodbu však přistát nesmí. Výjimkou je opat který může přistát na zahradě. (2/2013; aktualizováno 3/2015)
    Icon World Black.png Seznam možných cílů letce by měl být rozšířen tak, aby zahrnoval všechny nárokovatelné funkce kromě statků. Například některá vysvětlení HiG z roku 2015 poukázala na možnosti přistání letce na německém hradu. Připomínáme, že družiníci budou moci přistávat pouze na platných územích, které jsou jim určené.
  6. Icon Open Book.png Starosta může použít létající stroj. Ovšem může přistát pouze na nedokončeném městě. Pokud se nedokončené město na kartičce nenachází, starosta se vrací zpět do zásoby hráče. (2/2013)
  7. Icon Open Book.png Opat může použít létající stroj. Ovšem může přistát pouze na nedokončeném klášteře nebo zahradě. (Navzdory znění základního pravidla jsou zahrady povoleny.) Pokud se nedokončený klášter nebo zahrada na kartičce nenachází, opat se vrací zpět do zásoby hráče. (3/2015)
  8. Icon World Black.png Létající stroj může být použít k umístění základní figurky do území cvičiště artistů.
  9. Icon World Black.png Dílky věže nejsou součástí prvku, který by mohl být obsazen a vyhodnocen. Z toho důvodu by letcům nemělo být dovoleno přistávat na vrcholu věže.
  10. Icon Open Book.png Slovo „neobsazeno“ je dodatkem k verzi pravidel RGG. (12/2012)
  11. 11.0 11.1 Icon World Black.png Díky létajícímu stroji se může stát že na jednom území bude stát více družiníků. Pokud je takovéto území dokončeno hráč s největším počtem figurek v daném území získává body. Mezi tato území patří:
    • Kláštery
    • Opatství
    • Kultovní místa
    • Kostely Darmstadt
    • Kláštery Německo (mniši a opati jsou hodnoceni samostatně)
    • Kláštery Belgie-Holandsko (mniši a opati jsou hodnoceni samostatně)
    • Japonské budovy (mniši a opati jsou hodnoceni samostatně)
    • Zahrady
    • Hrady Německo
    • Katedrály Německo
    • Strážní věže
  12. Icon World Black.png Všimněte si, že kartičky s obrazcem v obilí obsažené v Mini 1-6 se liší od kartiček které byly vydány samostatně (tato verze bude dále nazívána „Kruhy v obilí I“).