De Geschenken

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Gifts and the translation is 100% complete.
Other languages:

Hoofdpagina  > Carcassonne  > De Geschenken


Afbeelding van De Geschenken

Algemene informatie en opmerkingen

Uitbreidingssymbool

De Geschenken werd in 2021 uitgegeven door Hans im Glück.

Met deze mini-uitbreiding die is uitgebracht voor het 20-jarig jubileum van Carcassonne, kun je geschenken ontvangen als jij je medespelers helpt.

Speelmateriaal

  • 25 kaarten met geschenken (5 x Synode, Straatveger, Positie Wijzigen [1] Uitbetalen of Neem 2)
Achterkant (links) en voorkant van de 5 soorten kaarten in de stapel (rechts)

Opmerking: De uitbreiding bevat geen gedrukte spelregels. Ze kunnen in het Duits en in het Engels worden gedownload op:

https://cundco.de/en/mini-expansions/carcassonne/390/carcassonne-the-gifts?c=35

Deze uitbreiding is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding. Je kunt deze uitbreiding – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 25 Geschenkkaarten in één gedekte stapel.

Spelverloop

Deze uitbreiding verandert alleen de gang van zaken in stap 1. Landtegel leggen. De volgende acties 2. Een meeple zetten en 3. Puntentelling afhandelen wordt zoals gebruikelijk uitgevoerd.

1. Landtegel leggen

Een geschenk ontvangen

Als je een tegel zo aanlegt dat een weg of stad van een medespeler uitgebreid wordt, ontvang je een geschenk.

Dit betekent dat:

  • Wegen of steden die zijn uitgebreid, moeten (na het aanleggen van de tegel) volgens de meerderheidsregel van iemand anders zijn.[2]
  • Wanneer jouw tegel meerdere wegen en/of steden uitbreidt, ontvang je nog steeds maar 1 geschenk.

Trek nu de bovenste kaart van de stapel, bekijk deze (zonder hem aan de andere spelers te laten zien) en leg hem gedekt voor je neer.

Opmerking: Als alle geschenken op dit moment al zijn uitgedeeld, schud je de aflegstapel en maak je een nieuwe stapel met geschenken. In het zeldzame geval dat alle geschenken "ongeopend" voor de spelers liggen, krijg je geen geschenk.

Voorbeeld 1: Rood legt een tegel aan waarmee de weg van blauw wordt uitgebreide en krijgt daaar een geschenk voor. Had er geen meeple van blauw op de weg gestaan, dan had rood geen geschenk gekregen omdat rood de meerderheid in de stad deelt.
Een geschenk openen

Nadat je een tegel hebt getrokken, maar voor het aanleggen, mag je precies 1 geschenk openen. [3] [4]

Om dit te doen, draai je een van je geschenken om, handel je de actie af en leg je deze op een open aflegstapel. [5]

Er zijn 5 soorten geschenken:

Gifts C2 Card 01.png

Synode

Zet een meeple uit je voorraad op een onvoltooid klooster (indien mogelijk).

Het klooster kan al bezet zijn door één of meerdere meeples - die van jou of die van iemand anders.

Het klooster kan ook onbezet zijn.

Voorbeeld 2: Rood gebruikt de kaart "Synode" en zet een meeple op het klooster 1, die is al bezet wordt door een meeples van blauw, groen en rood zelf. Rood legt nu een een tegel aan een bouwt daarmee het klooster 2 af. Rood krijgt 9 punten, blauw en groen krijgen geen punten.

Gifts C2 Card 02.png

Straatveger

Meteen een onafgebouwde weg tellen. [6]

Het is niet nodig dat je een meeple op de weg hebt staan.

Nadat de weg is geteld is, worden alle meeples op de weg teruggegeven aan hun eigenaars. [7] [8]

Voorbeeld 3: Rood telt de weg en krijgt 4 punten neemt haar meeple terug in voorraad 1. Nu breidt rood de weg uit door haar tegel aan te leggen 2 en zet de meeple terug op de weg 3.

Gifts C2 Card 03.png

Uitbetalen

Neem een eigen meeple van een project (stad, weg, klooster of weide), neem die terug in voorraad en tel de punten ervoor.

Je krijgt 2 punten voor elke meeple, die op dat project stond - ook voor de meeple die je terugneemt.

Voorbeeld 4: Rood neemt zijn meeple terug uit de stad en krijgt daarvoor 6 punten.

Gifts C2 Card 04.png

Positie veranderen [1]

Wijzig de positie van een van je meeples op een tegel.

Als je meeple op een weg, een klooster of een stad, staat zet deze dan liggend in een weide op de dezelfde tegel. Als je meeple in een weide ligt, zet deze dan staand op een weg, stad of klooster op de dezelfde tegel.

Je mag je meeple staand of liggend op reeds bezette projecten zetten.

Je mag de meeple alleen van liggende naar staande of van staande naar liggende positie veranderen. Het is niet toegestaan om de meeple tussen projecten zoals een weg, stad of klooster te verplaatsen. [9]

Voorbeeld 5: Rood verandert de positie van haar meeple en zet die liggend op de reeds bezette weide naast de stad.

Gifts C2 Card 05.png

Neem 2

Naast de tegel die je zojuist hebt getrokken, trek je er nog een. [10] [11]

Kies er nu één uit en leg die volgens de gebruikelijke spelregels aan. De andere tegel wordt terug geschud in de gedekte stapel tegels.

2. Een meeple zetten

Wanneer je een tegel aanlegt, mag je er volgens de gebruikelijke spelregels een meeple op zetten.

Opmerking: Deze uitbreiding heeft geen invloed op deze actie.

3. Puntentelling afhandelen

Wanneer je een of meer projecten (bijv. een klooster, een weg, enz.) afbouwt dan tel je die volgens de gebruikelijke spelregels.

Opmerking: Deze uitbreiding heeft geen invloed op deze actie.

Eindtelling

Aan het einde van het spel krijg je 2 punten voor elk ongeopend geschenk dat voor je ligt.

Andere uitbreidingen

>> Synode

  • De Boerenopstand :
    • Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een met deze actie geplaatste meeple beschermen als je 4 punten betaalt.




>> Straatveger

  • Algemene opmerkingen:
    • Interpretatie uit de gemeenschap Deze actie maakt het mogelijk om de puntentelling van een nog niet voltooide weg te veroorzaken en deze onbezet achter te laten. De weg moet geteld worden zoals aan het einde van het spel. Hier moet rekening mee worden gehouden als er andere uitbreidingen van invloed zijn op de weg.




>> Uitbetalen




>> Positie veranderen [1]

  • Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters :
    • Interpretatie uit de gemeenschap De bouwmeester wordt verwijderd als zijn laatste ondersteunende meeple van het project (weg of stad) naar een naastgelegen weide verplaatst wordt.
    • Interpretatie uit de gemeenschap Het varken wordt verwijderd wanneer zijn laatste ondersteunende boer van de weide naar een ander project verplaatst wordt.
    • Interpretatie uit de gemeenschap Als je deze actie gebruikt om een boer op een weide te zetten, mag je daarna je varken op die weide zetten bij 2. Een meeple zetten.
  • Uitbr. 5 - Burgemeesters & Abdijen :
    • Interpretatie uit de gemeenschap Als je deze actie gebruikt om een boer in een weide met een herenboerderij te zetten, vindt de telling van de boer plaats bij 3. Puntentelling afhandelen.
  • De Boerenopstand :
    • Interpretatie uit de gemeenschap Je mag een met deze actie geplaatste meeple beschermen als je 4 punten betaalt.




>> Neem 2

  • De Waarzegger :
    • Interpretatie uit de gemeenschap Deze actie heeft geen effect als je besluit je waarzegger(s) te gebruiken.
    • Veelvoorkomende huisregel of -variant Deze actie kan een extra tegel toevoegen om uit te kiezen als je besluit je waarzegger(s) te gebruiken.

Tegelverdeling

Aantal kaarten: 25

Gifts C2 Card 01.png x5
Gifts C2 Card 02.png x5
Gifts C2 Card 03.png x5
Gifts C2 Card 04.png x5
Gifts C2 Card 05.png x5

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. 1.0 1.1 1.2 Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De oorspronkelijke naam voor deze kaart in de Engelse spelregels is "Change on the lie". Wij hebben deze naam gebruikt om het dichter bij de Duitse bewoording te blijven.
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Hierbij bekijk je de meerderheid na het aanleggen van de tegel, dat wil zeggen aan het einde van 1. Landtegel leggen. Daarom is het mogelijk dat u de weg of stad alleen maar uitbreidt, of zelfs verbindt met een ander project, dus de aanvankelijke meerderheid kan op dit moment worden gewijzigd.
    Dit betekent dat je een geschenk ontvangt als:
    • Je een project uitbreidt waar je niet op staat maar waar na het aanleggen van de tegel tenminste één andere speler staat.
    • Je een project uitbreidt dat je al dan niet deelt met andere spelers, maar waar je na het aanleggen van de tegel geen meerderheid hebt.
    Dit betekent dat je geen geschenk ontvangt als:
    • Je een project uitbreidt waar je zelf niet op stond maar waar je na het aanleggen van de tegel de meerderheid verkrijgt (of deelt).
    • Je een project uitbreidt dat je al dan niet deelt met andere spelers en waar je na het aanleggen van de tegel de meerderheid hebt (of deelt).
    Merk op dat de spelregels er geen rekening mee houden of het aanleggen van de tegel volledig gunstig is voor je tegenspelers: je kunt een geschenk krijgen voor het uitbreiden van een project terwijl je tegelijkertijd een situatie veroorzaakt waardoor het project niet kan worden afgebouwd of het gemakkelijker voor je wordt om in een toekomstige beurt de meerderheid te krijgen. Tenslotte, het maakt niet uit of je het project dat je uitbreidt afbouwt.
  3. Interpretatie uit de gemeenschap Deze actie is optioneel. Dit betekent dat je een geschenk opent wanneer je geïnteresseerd bent in de uitkomst.
    Als je een geschenk opent dat op dat punt in het spel geen effect heeft, dan gaat dat geschenk verloren.
  4. Interpretatie uit de gemeenschap Als je een tegel trekt die niet aangelegd kan worden, leg je die weg en trek je net zo lang een nieuwe totdat je een geldige tegel hebt. Op dit punt mag je vóórdat je de tegel aanlegt een geschenk openen. Dientengevolge mag je, als de laatste tegel van het spel niet aangelegd kan worden, geen geschenk meer openen.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Wat gebeurt er als je een geschenk wilt openen, maar je een niet aanlegbare tegel hebt getrokken? 2=Je mag pas een geschenk openen nadat je een aanlegbare tegel hebt getrokken. (4/2022)

    Antwoord:

  5. Interpretatie uit de gemeenschap Weggelegde geschenken worden open op de aflegstapel gelegd.
  6. Interpretatie uit de gemeenschap De weg wordt op dezelfde geteld als onafgebouwd project bij het einde van het spel, rekening houdend met de meerderheid op het gekozen project.
  7. Interpretatie uit de gemeenschap Als je het geschenk Straatveger gebruikt op een weg, veroorzaak je een telling ervan waarna alle meeples eraf gehaald worden. Aangezien de weg nu onbezet achterblijft voordat je een tegel aanlegt, mag je die, indien mogelijk, tijdens je beurt opneuw bezatten.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Wiens meeples worden verwijderd als je het geschenk Straatveger op een weg gebruikt?

    Antwoord: Net als bij andere puntentellingen worden alle meeples op de weg na afloop verwijderd, ook de meeples die in de minderheid zijn of bij de puntentelling gelijke meerderheid hebben. Daarna mag je een meeple op de nu onbezette weg zetten, bijvoorbeeld als je er een tegel aan toevoegt. (12/2021)

  8. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze zin is herschreven om deze in overeenstemming te brengen met de gegeven verhelderingen. De oorspronkelijke bewoording was misleidend omdat werd aangenomen dat de speler die aan de beurt is slechts één meeple hoefde te verwijderen, als die al aanwezig waren op de gekozen weg:
    "Nadat de weg is geteld, wordt de meeple van de speler terug in de voorraad gelegd."
  9. Interpretatie uit de gemeenschap Met andere woorden, je mag een meeple alleen naar een project verplaatsen als daar een positiewijziging voor nodig is: een staande meeple op een weg, in een stad of op een klooster mag een liggende meeple op een weide op dezelfde tegel worden en omgekeerd. Een meeple naar een ander project verplaatsen zonder dat daar een verandering van positie nodig is, is niet toegestaan (bijv. een meeple die in een stad staat kan niet van plaats veranderen om op een weg te gaan staan, of een meeple die in een weide ligt kan niet op een andere weide gaan liggen).
    Deze bewoording is gebaseerd op basisspel, waarin meeples alleen plat gelegd worden in weiden en ze altijd staan op andere projecten. Dus, in algemene termen, kun je dus stellen dat de positieverandering impliceert dat een meeple op een ander project dan een weide een boer wordt op dezelfde tegel, of dat een boer naar een ander project, geen weide, op dezelfde tegel verplaatst wordt. Dit is belangrijk als je met bepaalde uitbreidingen speelt die toestaan dat je een meeple in een bijzondere positie (op z'n kant of zelfs liggend) op een ander project dan een weide zet.
  10. Interpretatie uit de gemeenschap Als er geen tegels meer over zijn om een tweede tegel te trekken, heeft dit geschenk geen effect en speel je zoals gebruikelijk de enige tegel die je hebt.
  11. Interpretatie uit de gemeenschap Als je een Neem 2 geschenk opent en de tweede tegel die je getrokken hebt kan niet worden aangelegd, doe je die weg en trek je een nieuwe totdat je twee geldige tegels hebt. Vervolgens leg je er één aan en doe je de andere weg. Als er geen tegels meer over zijn om een tweede passende tegel te trekken, heeft dit geschenk geen effect speel je zoals gebruikelijk de enige tegel die je hebt.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Wat moet je doen als je een Neem 2 geschenk opent en je een niet aanlegbare tweede tegel trekt?

    Antwoord: In principe "negeer" je de tegels die niet aangelegd kunnen worden totdat je twee geldige opties hebt. (4/2022)