De Boerenopstand

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Peasant Revolts and the translation is 50% complete.
Other languages:
English • ‎Nederlands • ‎français • ‎română • ‎čeština
Reclamenafbeelding van De Boerenopstand zoals gepubliceerd in november 2020

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau
Markering

De Boerenopstand werd in 2020 uitgegeven door Hans im Glück.

In deze mini-uitbreiding moet je kiezen of je jezelf tegen opstandige boeren wilt beschermen (daarmee hun boosheid op de andere spelers afwentelend) of de zaken op hun beloop wilt laten.

This expansion has cities with clipped buildings.

Deze uitbreiding is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding. Je kunt deze uitbreiding – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Speelmateriaal

  • 12 nieuwe landtegels voor boerenopstanden met symbolen voor de verschillende functies.


Boerenopstand-tegel
5x steden
4x wegen
3x kloosters

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 12 landtegels van deze mini-uitbreiding. Leg er 3 (zonder te kijken) terug in de doos. Die tegels worden verder niet meer in het spel gebruikt. Schud de overige 9 tegels door de overige landtegels.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

De boerenopstand

Zodra er een boerenopstand-tegel getrokken wordt, vindt er een opstand plaats. Leg de tegel voor je neer. [1] Kijk nu of één of meer van jouw meeples op het type project staan dat in het ruitvormige symbool op de tegel staat (stad, weg of klooster), en of die meeples "onbeschermd" of "beschermd" zijn.

Peasant Revolts C2 Unprotected Meeple.png
Al je onbeschermde meeples op de betreffende projecten, moeten onmiddellijk terug naar je voorraad.
Peasant Revolts C2 Protected Meeple.png
Voor elke beschermde meeple op de betreffende projecten krijg je 2 punten. Beschermde meepls blijven na de opstand beschermd.
 

(Hoe je je meeples kunt beschermen wordt uitgelegd bij 2. Een meeple zetten.)

Opmerking: Als je tenminste één meeple terug moest nemen, is de opstand voorbij en ga je op de normale manier verder met je beurt.

Voorbeeld 1: Rood trekt een landtegel met een boerenopstand symbool voor wegen (symbool in dit voorbeeld vergroot).
De onbeschermde meeple van Rood staat op de weg links. Deze meeple gaat terug in voorraad. De beschermde meeple van Rood rechts blijft op de tegel en levert 2 punten op.
De opstand is voorbij. De blauwe meeple wordt niet getroffen. Leg nu de landtegel volgens de gebruikelijke regels aan en ga door met je beurt.

De boerenopstand gaat verder bij de volgende speler

Als je geen meeple terug in voorraad hoeft te nemen omdat geen van jouw meeples op getroffen projecten staan of omdat al jouw meeples op de getroffen projecten beschermd zijn, gaat de boerenopstand verder bij de volgende speler. Deze kijkt op de eerder beschreven manier ook of zij of hij door de opstand getroffen wordt en of ze punten krijgen voor beschermde meeples. Als ook deze speler niet door de boerenopstand wordt getroffen gaat deze door naar de volgende speler.

Dit gaat zo door totdat een speler tenminste 1 meeple terug in voorraad moest nemen, of geen van de spelers getroffen is. Leg de landtegel nu volgens de gebruikelijke spelregels aan en vervolg je beurt.

Let op! Alleen spelers die moeten kijken of hun meeples door de boerenopstand getroffen worden krijgen punten voor hun beschermde meeples. Spelers die niet getroffen worden door de boerenopstand krijgen geen punten voor beschermde meeples.

Voorbeeld 2: Rood trekt een landtegel met het boerenopstand-symbool voor steden (symbool is in het voorbeeld vergroot). Alle meeples van rood in steden zijn beschermd en dus krijgt rood 4 punten.
De boerenopstand gaat verder bij blauw. Blauw zit links van rood en kijkt nu of hij getroffen wordt door de boerenopstand. Blauw heeft 1 beschermde meeple in de stad links, die levert 2 punten op. De onbeschermde meeples moeten terug naar de voorraad van blauw. Daarmee is de opstand ten einde en rood legt de landtegel volgens de gebruikelijke regels aan en maakt de beurt verder af.

2. Een meeple zetten

Een meeple beschermen tegen een boerenopstand

Als je een meeple zet op de zojuist aangelegde tegels, mag je deze specifieke meeple ook beschermen voor de prijs van 4 punten. Zet daartoe je scorepion vier plaatsen achteruit op het scoretableau. Het is toegestaan om negatieve punten te hebben. Vervolgens leg je deze meeple “plat”. Deze meeple heeft zich nu bij de boeren aangesloten. [2]

Voorbeeld: Een meeple beschermen

Telkens als je geen meeple zet op de tegel die je zojuist hebt aangelegd, [3] mag je één van je meeples die op het speelveld staat beschermen wat dan 2 punten kost.

Boeren kunnen niet beschermd worden. Zij worden nooit getroffen door een boerenopstand.

Een meeple die “plat ligt” is beschermd tegen een boerenopstand. Als de boerenopstand jou treft, krijg je 2 punten voor elke beschermde meeple op een getroffen project (zie 1. Landtegel leggen).

3. Puntentellingen afhandelen

Beschermde meeples worden bij de puntentelling van projecten als normale meeples behandeld. Na de puntentelling neem je de meeple terug in voorraad. Daarmee is de bescherming tegen boerenopstanden ook voorbij. Dat betekent dat als je die meeple opnieuw inzet, deze weer onbeschermd is.

Voorbeeld: De stad is afgebouwd. Rood heeft de meerderheid (in dit geval 2) en krijgt 10 punten.
Blauw krijgt geen punten. Alle meeples keren terug naar de voorraad van de respectievelijke spelers en worden weer rechtop gezet. Ze zijn nu weer onbeschermd.
De eindtelling

De eindtelling vindt volgens de gebruikelijke spelregels plaats. Bij het tellen van de punten voor een project, wordt een beschermde meeple als een gewone meeple behandeld.

Other expansions

>> General considerations:

  • The active player may protect meeples on any feature even if not affected by peasant revolts.
    • Meeples may be protected when placed on or moved to any feature for 4 points in any phase:
      • Phase 1. Placing a tile: Swapping meeples with La Porxada
      • Phase 2. Placing a meeple: Placing meeples (including the phantom) directly or via magic portals or flying machines
      • Phase 3. Scoring a feature: Moving a wagon, sending meeples to Carcassonne, redeploying meeples from Carcassonne
      • Phase 4. Additional actions: Swapping meeples with the catapult (Seduction Token) or placing meeples with crop circles
    • Meeples placed on any feature may be protected for 2 points in phase 2. Placing a meeple.


>> Exp. 3 - The Princess and the Dragon:

Icon World Black.png Meeples placed with a magic portal can also be protected for 4 points.


>> Exp. 5 - Abbey and the Mayor:

Icon World Black.png A wagon stays protected until it return's to its owner's supply, even if it is placed on or moved to a feature that it is not affected by peasant revolts.

 Icon Open Book.png Question: When does a meeple lose its protection against peasant revolts? a) When the feature is scored (the meeple is still on the board) b) When the meeple is placed in the player's supply

Answer: A meeple loses its protection in the moment when you take the meeple back in your supply. (1/2021)

 Icon Open Book.png Question: Should we consider a protected wagon still protected if moved to another feature after scoring?

Answer: In the special case of the wagon, you can consider that the wagon keeps the protection after moving. (1/2021)

 Icon Open Book.png Question: The wagon should then keep its protection until it returns to the player's supply. Even it is placed on features that can't be affected by a peasant's revolt. Is this correct?

Answer: Yes, you can do so. The rules are always be made for the base game. We haven't given any thought to all of the (mini)-expansions and the special cases yet. (1/2021)

 Icon Open Book.png Question: Since a wagon can move, would it be possible to protect a wagon when placed on a feature other than a road, city or monastery?

Answer: There is no reason to do it. (1/2021)

Icon World Black.png Only the active player can protect a wagon moved after scoring when moving it after scoring. The active player will pay 4 points.

 Icon Open Book.png Question: When moving an unprotected wagon, can it be protected? If so, should we pay 2 (wagon was already placed) or 4 points (new placement)? Would this be applicable to all players even if it is not their turn?

Answer: You can protect only in your turn. So if you move the wagon in a turn of other players, you can not protect it. How much it costs, is written in the rules (4 points). (1/2021)


>> Exp. 6 - Count, King and Robber:

Icon World Black.png Meeples in the city of Carcassonne are not affected by peasant revolts (it is a special area).

 Icon Open Book.png Question: Are meeples placed in the city of Carcassonne affected by peasant revolts?

Answer: As written in the rules, there are no official rules for the combination. The meeples placed in the city of Carcassonne are not affected by the peasants revolts. (1/2021)

Icon World Black.png You may protect a meeple redeployed from Carcassonne to a feature being scored although it makes no sense, since it will be scored and removed right away. So, no peasant revolt can affect it at that point. However, players may decide to spend 4 points in the process.

 Icon Open Book.png Question: It makes no sense to protect meeples redeployed from the city of Carcassonne, right? I would say no as they are scored immediately.

Answer: You are free to lower your score by that method. It also makes no sense. (1/2021)


>> Exp. 7 - The Catapult:

Icon World Black.png The active player can protect a meeple swapped with the Seduction Token for 4 points.

 Icon Open Book.png Question: You can also protect meeples for 4 points during your turn when exchanging a meeple with a Seduction Token (the protected meeples keep their protection when swapped). Is this correct?

Answer: You can do so. There is no reason why this should not be allowed. (1/2021)


>> Mini #1 - The Flier (Flying Machines):

Icon World Black.png Meeples placed with a flying machine can also be protected for 4 points.


>> Mini #7 - Crop Circles:

Icon World Black.png The active player can protect a meeple placed with a crop circle for 4 points.

 Icon Open Book.png Question: You can also protect meeples for 4 points each during your turn when placing a meeple with a crop circle. Is this correct?

Answer: You can do so. There is no reason why this should not be allowed. (1/2021)


>> Monasteries in Germany / Japanese buildings / Monasteries in Belgium & the Netherlands:

Icon World Black.png There is no official rule about how to place a protected meeple placed as an abbot. The players will have to agree on a way to do it (placing a map chip or any unused token under the meeple is an option).

 Icon Open Book.png Question: If protected meeples are placed "lying down," how can you tell apart a meeple placed as a monk from a meeple placed as an abbot in a German monastery?

Answer: If you play with the combination you could figure out a way to mark them. (1/2021)


>> The Markets of Leipzig:

Icon World Black.png Meeples moved to the city of Leipzig may keep their protection status but it makes no sense. In any case, they cannot be affected by peasant revolts when placed in Leipzig (it is a special area).

 Icon Open Book.png Question: Moving a protected meeple to the city of Leipzig would remove its protection (if any), since it cannot be applied later? Are meeples placed in Leipzig affected by peasant revolts?

Answer: As written in the rules, there are no official rules for the combination. The meeples in the city of Leipzig are not affected by the peasants revolts. (1/2021)


>> 20th Anniversary Expansion:

Icon World Black.png You may protect meeples placed with an activated arrow symbol.


>> The Phantom:

Icon World Black.png You can protect your phantom as any other meeple.

 Icon Open Book.png Question: You can also protect your phantom during your turn. Is this correct?

Answer: You can do so. There is no reason why this should not be allowed. (1/2021)


>> La Porxada:

Icon World Black.png The active player can protect a meeple swapped with La Porxada for 4 points.

 Icon Open Book.png Question: You can also protect a meeple for 4 points during your turn when exchanging a meeple with La Porxada. Is this correct?

Answer: You can do so. There is no reason why this should not be allowed. (1/2021)

Tegelverdeling

Aantal tegels: 12


Peasant Revolts C2 Tile 01.png x1
(B)
Peasant Revolts C2 Tile 02.png x1
 
Peasant Revolts C2 Tile 03.png x1
(V)
Peasant Revolts C2 Tile 04.png x1
(B)
Peasant Revolts C2 Tile 05.png x1
(T)
Peasant Revolts C2 Tile 06.png x1
 
Peasant Revolts C2 Tile 07.png x1
(W)
Peasant Revolts C2 Tile 08.png x1
 
Peasant Revolts C2 Tile 09.png x1
 
Peasant Revolts C2 Tile 10.png x1
 
Peasant Revolts C2 Tile 11.png x1
(S)
Peasant Revolts C2 Tile 12.png x1
(S)

Op sommige tegels staat een kleine illustratie. De letters tussen haakjes geven aan om welke illustratie het gaat:

Feature Farmhouse C2.png
B | Boerderij
Feature Highwayman C2.png
S | Struikrovers
Feature Garden C2.png
T | Tuin
Feature Pigsty C2.png
V | Varkensstal
Feature WaterTower C2.png
W | Watertoren

Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

  1. Icon World Black.png De acties die aan de boerenopstand verbonden zijn worden altijd uitgevoerd, ook als de tegel daarna niet aangelegd kan worden. De spelregels bevatten geen beperkingen zou deze situatie zich voordoen. In dat geval worden de acties uitgevoerd, de tegel weggelegd en trekt de speler een nieuwe tegel. In dat geval kan de speler in dezelfde beurt meerdere opstanden veroorzaken.
  2. Icon World Black.png Deze zin, weggelaten uit de splregels van ZMG, kan mileidend zijn en heeft verder geen gevolgen voor het spel. Er wordt slechts mee onderstreept dat je meeple medestander is geworden van het doel van de boeren. Dit is simpel gezegd de rechtvaardiging voor het feit dat ze niet getroffen worden door een mogelijke opstand.
  3. Icon World Black.png Deze bewoording is gebaseerd op de Duitse spelregels. In de Engels spelregels staat "Elke keer dat je ervoor kiest om geen meeple te zetten op de zojuist aangelegde tegel" en dat kan misleidend zijn. Je zou dit zo kunnen interpreteren dat je tenminste één meeple in voorraad moet hebben om ervoor te kunnen kiezen die niet te zetten.
    De Duitse spelregels laten toe dat je geen meeple zet om de simpele reden dat je er geen meer in voorraad hebt. In dat geval valt er niks te kiezen; het is je enige optie.