Škola (První edice)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The School (1st edition) and the translation is 100% complete.

Hlavní strana  > Carcassonne  > Škola (První edice)


Úvod

Pravidla pro rozšíření škola v původní edici (C1) nebyly dosud žádným vydavatelstvím přeloženy do češtiny. Vydavatelství HiG vydalo německá pravidla k tomuto rozšíření v roce 2011. Na této stránce je uveden neoficiální překlad s korekcemi podle této stránky.

Více informací o samotném rozšíření naleznete v Carcapedii Carcassonne CZ fóra (pro zobrazení obsahu se prosím zaregistrujte).

Pomozte dostavět cesty do školy, aby se mohla zaplnit žáky. Učitel vás odmění...

Rozšíření je hratelné pouze se základní sadou CARCASSONNE nebo kterýmkoli jiným rozšířením. Všechna pravidla hry zůstávají stejná. Zde jsou popsána pouze dodatečná pravidla k tomuto rozšíření.

Herní materiál

  • 1 průhledná figurka učitele v náhodné barvě (nepatřící žádnému hráči)
  • 2 nové kartičky krajiny představující školu
  • Sáček na šňůrku k uložení kartiček a figurky učitele
Obsah rozšíření

Pravidla

Příprava hry  

Hráči položí obě nové kartičky vlevo nebo vpravo od startovní kartičky tak, aby tvořily školu. Učitele postaví do školy.

Pravidla hry  

Hráč, který uzavře jednu nebo více cest vedoucích ke škole, získá po obvyklém vyhodnocení učitele. [1] Vezme ho ze školy a postaví ho před sebe. Při hodnocení dalšího území [2], obdrží hráč, který má u sebe učitele, stejný počet bodů jako hráč, který boduje. [3] [4] Pokud boduje hráč, který vlastní učitele, získá s učitelem dvojnásobný počet bodů. Následně je učitel vrácen do školy. [5]

Příklad 1: Červený má učitele. Modrý uzavře „školní cestu“ za 5 bodů. Modrý i červený získají oba po 5 bodech. Červený postaví učitele do školy, odkud si ho modrý ihned vezme.

Příklad 2: Žlutý má učitele. Zelený dokončil město za 12 bodů. Žlutý získá také 12 bodů a ihned potom vrací učitele zpět do školy.

Poznámka: Pokud jsou všechny cesty do školy uzavřené, hráči spojili školu s okolním světem. Teď už má učitel dostatek studentů a nesmí školu opustit.

Drobné písmo: Toto minirozšíření je určeno pro základní hru Carcassonne a pro první rozšíření (Hostince a katedrály). Při použití Školy s jinými rozšířeními mohou nastat problémy. [6] [7] [8] [9] [10]

Seznam kartiček

Celkem kartiček: 2 (jako 1 startovní blok) [11]
School C1 Tiles Front.jpg  1x
School C1 Tiles Back.jpg  (rub)

Poznámky pod čarou

Vysvětlení ikonek najdete na této stránce.

  1. Výklad pravidel komunitou Všimněte si, že učitel je získán po vyhodnocení cesty. Pokud tedy má učitele v okamžiku hodnocení cesty jiný hráč, lze bonusové body udělit a učitele vrátit do školy dříve, než si hráč, který cestu dokončí, o učitele požádá.
  2. Rozdílná pravidla mezi jednotlivými edicemi nebo vydavatelstvími Tato věta se řídí německými pravidly, takže hráč s učitelem může získat body z jakéhokoli prvku získaného během fáze bodování, tedy z dokončených prvků a také z polí získaných díky stodolám. Anglická pravidla předpokládají, že rys musí být dokončen.
  3. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Pokud je přiložením kartičky dokončeno více území a všechny body připadnou jednomu hráči, vybere si tento hráč, v jakém pořadí budou území bodovány a držitel učitele získá body z prvního hodnoceného území. Pokud by přiložením kartičky bylo dokončeno více území a body získalo více hráčů, rozhodne držitel učitele, který bod získá. (3/2015)
  4. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Pokud má jeden hráč v držení učitele a jiný hráč dokončí neobsazenou školní cestu před získáním bodů, držitel učitele nezíská žádné body (protože za cestu žádné body nezískal). Učitel by se do školy nevrátil, protože nebyly získány žádné body, ale druhý hráč získá učitele (od prvního hráče) za dokončení školní cesty. (3/2015)
  5. Výklad pravidel komunitou Pokud má hráč na konci hry učitele, zřejmě by nezískal žádné body, protože v tomto okamžiku není stanoveno konkrétní pořadí pro bodování nedokončených území a luk.
  6. Výklad pravidel komunitou Zajímavé je, že HiG uznává, že ne všechna rozšíření spolu dobře fungují. Lze se domnívat, že drobné písmo se týká konkrétně dalších rozšíření, která mají vlastní startovní kartičky, jako jsou řeka, řeka II a hrabě z Carcassonne. Pokud používáte jedno z těchto rozšíření, můžete svůj dotaz poslat e-mailem na adresu uvedenou v pravidlech nebo si jednoduše vytvořit vlastní domácí pravidla.
  7. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Na kartičky se školou mohou být umístěni družiníci, nelze je ale umístit na samotnou školu (například pomocí tajné chodby nebo létajícího stroje). (1/2013)
  8. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Dvě kartičky krajiny dohromady tvoří školu. Učitel na škole tedy není přiřazen ke konkrétní kartičce (neučí jen polovinu školy). Učitel je před drakem v bezpečí. (4/2015)
    Výklad pravidel komunitou Rozhodnutí o tom, že drak může sežrat učitele, se několikrát změnilo. Zde odrážíme konečné rozhodnutí (jak je uvedeno v aktualizovaném dokumentu FAQ k plánu dračího jídelníčku od HiG).
  9. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Drak smí vstoupit na kartičky se školou, nemůže ale sníst neutrální figurku učitele umístěnou na škole. (4/2015)
  10. Výklad pravidel komunitou Vzhledem k výkladům týkajícím se umístění draka a družiníků na kartičky se školou se zdá, že mor by měl být na těchto kartičkách také povolen. Toto tvrzení je však neoficiální. (4/2014)
  11. Oficiální vysvětlení pravidel od vydavatelství Všech 6 cest je od sebe oddělených - jako obvykle odděluje úseky cest křižovatka (v tomto případě škola). (5/2014)