Turnul

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Tower and the translation is 100% complete.
Other languages:


Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Turnul a fost lansată pentru ediția nouă în 2016 de Hans im Glück. Prima ediție a fost lansată original în 2006. Cartonașele din primele ediții germane nu au simbol de extensie.

A fost lansată de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Aceasta este a patra extensie majoră pentru Carcassonne și introduce un nou concept jocului. Cu această extensie poți construi turnuri înalte cu ajutorul cărora poți captura meepleșii adversarilor, și să îi păstrezi pentru o recompensă sau să aștepți pentru un schimb de prizonieri.

Această extensie conține 18 cartonașe care reprezintă segmente de oraș, segmente de drumuri și o mănăstire în configurație nouă plus adaosul locurilor de construcție pentru turnuri care vor ajuta la crearea unui peisaj mai frumos.

Noile concepte sunt:

  • Turnurile, care permit jucătorilor să captureze meepleși de pe suprafața de joc dinăuntrul unei arii date

Conținut

  • 18 cartonașe de teren cu un loc de construcție pentru turn[1]
Cartonaș cu un loc de construcție pentru turn
  • 30 de piese de turn[2] (într-o singură culoare neutră)
Figure Tower.png
  • 1 turn de cartonașe ca distribuitor de cartonașe
Turnul de cartonașe

Nu dezasambla turnul atunci când depozitezi jocul. În timpul jocului, poți lua cartonașele din partea de sus sau din partea de jos a turnului. Totuși, pentru a evita provocarea căderii turnului și a cartonașelor, vă recomandăm să le luați din partea de sus, în special atunci când în turn au mai rămas doar câteva cartonașe.

Capacitatea Turnului pentru cartonașe este de exact 100 de cartonașe per coloană fără a înghesui nimic + câte 8 cartonașe în vârful fiecărei coloane a Turnului de cartonașe. Potențial poate găzdui 216 de cartonașe. Ține minte însă că nu toate cartonașele au aceeași grosime și că există ceva variație între dimensiunile turnurilor individuale!

Noile cartonașe de teren

Noile cartonașe de teren sunt jucate exact ca orice alt cartonaș. Locurile de construcție pentru turn sunt singurul element nou introdus pe aceste cartonașe. De asemenea, există un caz special, prezentat mai jos.

link={{{link}}}
Caz special: Podul de pe acest cartonaș continuă drumul, dar nu desparte orașul. De asemenea, sunt 4 câmpuri.

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu celelalte și pune-le pe toate cu fața în jos în turnul de cartonașe. Poți pune cartonașele în partea stângă, dreaptă sau amândouă; acest lucru nu are impact asupra jocului. Plasează turnul de cartonașe în așa fel încât să fie la îndemâna tuturor jucătorilor.

Apoi, în funcție de numărul de jucători, dă-i fiecărui jucător numărul corespunzător de piese de turn.

Număr de jucători Piese de turn
2 jucători Figure Tower.png ×10
3 jucători Figure Tower.png ×9
4 jucători Figure Tower.png ×7
5 jucători Figure Tower.png ×6
6 jucători Figure Tower.png ×5

Jucătorii le plasează în rezerva lor (cu meepleșii lor). Pune la loc în cutie orice piese de turn nefolosite.

Turnul

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Cartonașele cu loc de construcție pentru turn sunt plasate exact ca cele din jocul de bază.

2. Plasarea unui meeple sau a unei piese de turn

După ce ți-ai plasat cartonașul, acum ai 4 acțiuni din care să alegi:[3]

  • Ai posibilitatea de a îți plasa unul dintre meepleșii tăi pe cartonașul tocmai plasat (urmând regulile normale).

3 acțiuni noi:

  • A Plasează una dintre piesele tale de turn pe un loc de construcție pentru turn de pe oricare cartonaș plasat.
  • B Plasează una dintre piesele tale de turn pe oricare turn deschis de pe tablă.
  • C Plasează un meeple pe oricare turn deschis. Acest lucru închide turnul.[4]
Tower C2 Actions Tower.png

PLASAREA UNEI PIESE DE TURN ȘI CAPTURAREA UNUI MEEPLE

De fiecare dată când plasezi o piesă de turn, poți lua imediat un 1 meeple de pe tablă; acesta poate aparține oricărui jucător, inclusiv ție. Meepleul capturat este plasat în fața ta. Când îți „capturezi” propriul tău meeple, ia-l înapoi în rezerva ta.

Nivelul la care ți-ai plasat piesa de turn determină cartonașele de pe care ai posibilitatea de a captura un meeple. Întotdeauna ai posibilitatea de a alege cartonașul pe care ți-ai plasat piesa de turn. De aici, pentru fiecare piesă din turn poți ajunge la câte 1 cartonaș în fiecare dintre cele 4 direcții. De exemplu, dacă piesa de turn plasată de tine este primul nivel, ai acces la 5 cartonașe (vezi exemplul de jos).

Exemplul 1: Plasezi o piesă de turn. Capturezi meepleul albastru aflat pe cartonașul 4.

Plasarea celei de a doua piese dintr-un turn ți-ar da acces la 9 cartonașe de pe care să capturezi un meeple (vezi exemplul de jos).

Exemplul 2: Ai plasat a doua piesă de turn. Acum ai posibilitatea de a captura unul următorii: meepleul verde (1), meepleul albastru (6), meepleul negru (9) sau, alternativ, să îl iei înapoi pe cel al tău (8).

În consecință, fiecare piesă adăugată unui turn extinde area sa cu 4 cartonașe (câte un cartonaș în fiecare direcție).[5] Această arie merge dincolo de spațiile goale din tablă și peste toate turnurile. Poate fi oricare număr de piese într-un turn deschis.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Poate un turn mai scund să captureze un meeple plasat pe un turn mai înalt, sau trebuie să fie egal sau mai mare în înălțime?

Răspuns: Înălțimea turnului determină doar area de ‘atac’ și nu are nicio altă funcție.

PLASAREA UNUI MEEPLE PE UN TURN

Tower C2 Action Meeple 01.png
Atunci când plasezi unul dintre meepleșii tăi pe un turn,[6] acel turn este acum închis și nu îi mai pot fi adăugate alte piese.[7] Meepleul rămâne aici până la sfârșitul jocului (nu îl poți lua înapoi) sau până este capturat (lucru pe care ai posibilitatea să îl faci tu). Jucătorii vor efectua de obicei această acțiune pentru a își proteja meepleșii.

SCHIMB DE PRIZONIERI

Tower C2 Action Meeple 02.png
Ori de câte ori tu și alt jucător aveți fiecare câte un meeple care aparține celuilalt, îi schimbați imediat.[8] Meepleșii sunt returnați astfel proprietarilor respectivi lor. Dacă tu sau celălalt jucător ai/are mai mult de un singur prizonier care aparține celuilalt, proprietarul decide pe care prizonier să îl ia înapoi.

RĂSCUMPĂRAREA PRIZONIERILOR

Suplimentar, în timpul turei tale ai posibilitatea de a răscumpăra unul dintre meepleșii tăi capturați. Plătește jucătorului care l-a capturat 3 puncte (îți scazi scorul tău și îl crești pe al lui).

Dacă nu ai cel puțin 3 puncte, nu poți răscumpăra un meeple (acest lucru ți-ar scădea scorul sub 0, ceea ce nu este permis). Ai posibilitatea de a utiliza un meeple în aceeași tură în care l-ai răscumpărat.

3. Declanșarea unei evaluări

Turnul nu afectează evaluarea.

Alte extensii

Acum există mulți pioni în lumea Carcassonne și pot apărea unele întrebări atunci când joci cu extensia Turnul. Aceasta este o listă cu diverșii pioni și acțiunile pe care le poți și nu poți face cu ei.

Comentarii generale:

Interpretare din partea comunității Pioni pe care îi poți plasa pe un turn:

Interpretare din partea comunității Pioni pe care NU îi poți plasa pe un turn:

Interpretare din partea comunității Pioni pe care îi poți captura de pe suprafața de joc (incluzându-i pe ai tăi):

Răscumpărarea costă întotdeauna 3 puncte, indiferent de tipul pionului răscumpărat.

Interpretare din partea comunității Lucruri pe care NU le poți captura de pe suprafața de joc:

Ext. 2 - Negustori și constructoriExt. 2 - Negustori și constructori

Interpretare din partea comunității Răscumpărarea prizonierului se face doar o dată pe tură, chiar dacă este o tură dublă.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Cât de des are loc răscumpărarea prizonierului în timpul „turei duble” (de ex. doar o dată, ca punctul bonus de la zâna sau de două ori, ca parte a unui pas repetat)?

Răspuns: Se întâmplă doar o singură dată pe tură. Tura dublă [chiar] este doar o singură tură.

Ext. 3 - Prințesa și dragonulExt. 3 - Prințesa și dragonul

Interpretare din partea comunității Zâna nu protejează un meeple împotriva capturării de către un turn.
Interpretare din partea comunității Zâna poate fi atribuită unui meeple din vârful unui turn. În acest caz, zâna stă lângă turn.
Interpretare din partea comunității Dragonul POATE mânca un meeple de pe un turn.
Interpretare din partea comunității Un meeple de pe un turn nu poate fi îndepărtat de către prințesă, din moment ce turnul nu face parte din oraș; sunt două teritorii diferite.

Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruriExt. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

Interpretare din partea comunității Un pod și un turn se pot afla pe același cartonaș (dacă este necesar, mută turnul puțin pentru a face loc).

Ext. 11 - Spirite, castele și cimitireExt. 11 - Spirite, castele și cimitire

Interpretare din partea comunității Un spirit poate fi alocat unui meeple plasat pe un turn, atâta vreme cât acesta nu este un meeple de veghe. Spiritul ar sta pe lângă turn.
Interpretare din partea comunității Dacă un turn capturează un meeple cu spirite, acele spirite se vor întoarce în rezerva generală.
Interpretare din partea comunității Alocând un al treilea spirit unui meeple din vârful unui turn, meepleul se va întoarce la proprietarul său și spiritele în rezerva generală ca de obicei. Turnul va deveni deschis în acest punct.

FestivalulFestivalul

Interpretare din partea comunității Îndepărtarea unui meeple de pe un turn prin alte căi precum prin utilizarea unui cartonaș cu festival este, de asemenea, posibilă. (12/2014)

FantomaFantoma

Interpretare din partea comunității Ai posibilitatea de a îți plasa fantoma pe oricare turn deschis.
Interpretare din partea comunității Ai posibilitatea de a plasa un meeple ca primul pion pe un turn deschis și fantoma ta ca al doilea pion pe un al doilea turn deschis în aceeași tură.
Interpretare din partea comunității În aceeași tură, ai posibilitatea plasa un cartonaș cu loc de construcție pentru turn, plasa o piesă de turn (ca în primul exemplu) pe acesta, captura un meeple de pe un cartonaș adiacent și ortogonal (asta înseamnă aria 1) și plasa fantoma (ca în al doilea exemplu) pe cartonașul cu loc de construcție pentru turn. Această secvență ți-ar permite să:

  • Ocupa un oraș cu fantoma ta după capturarea singurului cavaler din acesta; sau
  • Ocupa un drum cu fantoma ta după capturarea singurului tâlhar de pe el.

Următoarele exemple ilustrează această secvență:

Exemplul 1a: Jucătorul albastru a plasat un meeple în acest oraș într-o tură anterioară.
Exemplul 1b: Acum este tura jucătorului roșu iar jucătorul finalizează orașul cu un cartonaș cu loc de construcție pentru turn.
Exemplul 1c: Jucătorul roșuplasează o piesă de turn pe locul de construcție pentru turn (ca primul pion) și capturează meepleul jucătorului albastru.
Exemplul 1d: Orașul este neocupat la acest punct, așa că jucătorul roșu își poate plasa fantoma sa (ca al doilea pion) și ocupa orașul. În cele din urmă, jucătorul roșu primește 10 puncte (4 cartonașe x 2 puncte + 1 blazon x 2 puncte) pentru oraș.

Reguli ale casei

  • Turnurile nu pot captura peste cartonașe goale. (Mulțumiri lui viberunner)
  • Un meeple capturat nu poate fi înapoiat prin plătirea unei recompense (regula „Ochi pentru un ochi”). (Mulțumiri lui keyofnight)
  • Un turn de un singur cat poate poate captura un meeple doar de pe cartonașul pe care se află. Fiecare cat adițional adaugă un cartonaș de arie adițional în fiecare direcție – rata creșterii ariei este aceeași ca în regulile obișnuite, dar punctul de pornire este mai slab (regula „Fără surprize”). (Mulțumiri lui keyofnight)
  • Un turn poate captura meepleși și de pe cartonașe aflate diagonal cu cartonașul pe care se află turnul. Distanța de la cartonașul de pe care se poate captura este considerată cel mai mic număr de mișcări orizontale și diagonale necesare pentru a ajunge acolo, așa că un cartonaș adiacent și diagonal cu cartonașul pe care se află turnul este considerat a fi la două cartonașe depărtare. (Mulțumiri lui Yi Niu)

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 18
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×2
(B;E)
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „loc de construcție pentru turn”, dar o traducere fidelă ar fi „fundație de turn”.
  2. Interpretare din partea comunității Lineart a tradus acest concept ca „piesă de turn”, dar o traducere fidelă ar fi „etaj de turn”.
  3. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Unele cărți de reguli printate ale ZMG conțin o versiune diferită a acestei propoziții, incluzând din greșeală o restricție adițională:
    „După plasarea unui cartonaș cu fundație de turn, ai posibilitatea de a executa una dintre următoarele acțiuni:[...]” („After placing a tile with a tower foundation, you may perform one of the four following actions:[...]”)
    Regulile originale de HiG nu menționează că aceste acțiuni necesită un cartonaș cu fundație de turn.
    Această eroare a fost corectată în versiunea PDF a regulilor.
  4. Clarificare oficială din partea publicatorului Un meeple nu poate fi plasat pe un loc de construcție pentru turn pentru a împiedica construirea acestuia. Doar piesele de turn pot fi plasate pe locurile de construcție pentru turn. Turnurile pot fi blocate doar atunci când deja există.
  5. Interpretare din partea comunității Cu alte cuvinte, area de cartonașe în fiecare direcție depărtare de turn (fără a lua în considerare turnul însuși) este egală cu numărul de piese din turn.
  6. Interpretare din partea comunității Locurile de construcție pentru turn și turnurile sunt teritorii separate de drumuri, orașe și câmpuri. Turnurile nu fac parte din niciun teritoriu pe care stau sau se „ating” (nu sunt parte dintr-un oraș sau câmp pe care îl ating), așa că nu există nicio interacțiune între ele:
    • Un meeple plasat pe un turn nu afectează majoritatea teritoriilor care se ating de turn (drumuri, orașe sau câmpuri) și prin urmare meepleul nu participă la evaluarea lor.
    • Un meeple plasat pe un turn nu este afectat de acțiuni care implică acele teritorii care ating turnul, precum un simbol al prințesei.
    Totuși, un meeple plasat pe un turn poate fi afectat de unele interacțiuni, precum zâna, dragonul, ciuma și festivalul.
  7. Clarificare oficială din partea publicatorului Acest lucru este adevărat cât timp meepleul este pe turn – prezența meepleului împiedică creșterea turnului, nu acțiunea de plasare. Dacă meepleul este îndepărtat de dragon, ciumă, festival, alt turn etc., pot fi din nou adăugate piese în proaspătul părăsit turn. (11/2013)
  8. Interpretare din partea comunității Nu sunt necesare sau permise negările. Schimbul este automat! - așa cum s-a clarificat de RGG în ediția din Big Box.
  9. Interpretare din partea comunității Meepleșii de veghe pot fi plasați în vârful unui turn, din moment ce reprezintă meepleși normali cu torțe care nu le împiedică plasarea.