De Toren (1e editie)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Tower (1st edition) and the translation is 98% complete.
Other languages:

Hoofdpagina  > Carcassonne  > De Toren (1e editie)


Box Tower C1 RGG.png

Rio Grande Games
Box Tower C1 ZMG.png

Z-Man Games

Algemene informatie en opmerkingents

Expansion symbol

The Tower werd oorspronkelijk uitgebracht door Hans im Glück in 2006. De tegels van de eerste Duitse uitgaven hadden geen uitbreidingssymbool.

Dit is de vierde grote uitbreiding voor Carcassonne en introduceert een nieuw aspect in het spel. Met deze uitbreiding kun je torens bouwen waarmee je de meeples van tegenspelers gevangen kunt nemen en vast kunt houden voor een losprijs of wachten op gevangenenruil.

Nieuwe mogelijkheden/dingen zijn:

 • Torens

Een Carcassonne-uitbreiding zou niet echt een Carcassonne-uitbreiding zijn als er geen nieuwe tegels bij zouden zitten, dus tref je in de doos ook 18 tegels aan met stadsdelen, wegdelen en kloosters in nieuwe samenstellingen én de nieuwe torenbouwplaatsen die bijdragen een het maken van een nog mooier speelveld.

Speelmateriaal

 • 18 niewe land tegels
 • 30 toren stukken (in een neutrale kleur)
Figure Tower.png
 • 1 toren als tegel dispenser [1]
Tower C2 Feature Tile Tower.png

Spelregels

Voorbereiding

De 18 tegels worden door de andere tegels heen gemixt.

Elke speler krijgt een aantal torenstukken, afhankelijk van het totaal aantal spelers.

Aantal spelers Torendelen
2 players Figure Tower.png ×10
3 players Figure Tower.png ×9
4 players Figure Tower.png ×7
5 players Figure Tower.png ×6
6 players Figure Tower.png ×5

Landtegel leggen

De nieuwe landtegels worden op de gebruikelijke manier geplaatst. Afgezien van de Tegel met torenfundatie zijn er geen nieuwe elementen op de tegels.

Tegel met torenfundatie
U ziet de 'nieuwe spelelement op het rechter midden van de tegel - de fundatie van een oude toren.
Tegel met een torenfundatie en een brug
Merk op dat in de getoonde tegel de weg over de brug beide weilanden scheidt.

Het plaatsen van een horige

In plaats van de fee te verplaatsen of een volgeling, bouwmeester of varken in te zetten, mag een speler nu besluiten een van zijn of haar torenstukken te plaatsen op een willekeurige tegel met een torenfundatie die al in het spel is, of op een toren die al in aanbouw is.; [2] of om de bouw van een toren te voltooien door een volgeling er bovenop te zetten.... [3]

Plaats een torenstuk en neem een gevangene

Wanneer een speler een torenstuk plaatst, mag hij of zij een volgeling gevangen nemen.. [4] [5] [6] [7] Builders and pigs cannot be taken prisoner. [8] Welke volgelingen gevangen kunnen worden genomen hangt af van de hoogte van de toren waarop het torenstuk zojuist is geplaatst. Heeft de toren één verdieping, dan heeft de speler de keuze uit vijf tegels waarop een volgeling gevangen kan worden genomen: de torentegel zelf, en de tegels die er horizontaal en verticaal mee in verbinding staan.

Als de toren tot de tweede verdieping is gebouwd, heeft de speler negen mogelijkheden om een gevangene te nemen.

Met elk geplaatst stuk op de toren wordt het bereik ervan met vier tegels vergroot.. [9] Het is mogelijk om gevangenen te nemen over ‘gaten‘ in de tegelplaatsing, evenals over andere torens van enige hoogte.. [10] Er is geen limiet aan de hoogte van een toren....

The RooD speler plaatst het torenstuk en neemt de BLauwe volgeling op tegel 4 gevangene
De Rode speler plaatst het tweede torenstuk en heeft nu de mogelijkheid deze volgenlingen gevangen te nemen. De Groenen volger op tegel 1, de Blauwe volger op tegel 6, of de Gele volger op tegel 9.

Als de speler een volgeling van een andere speler gevangen neemt, dan moet de overnemende speler de gevangene duidelijk voor zich neerzetten. Neemt de speler een van zijn eigen volgelingen gevangen, dan moet deze terug in de voorraad worden gelegd. Wordt de laatste dief, ridder of boer van een speler verwijderd van een weg, stad of boerderij waar de bouwmeester of het varken van de speler staat, dan wordt ook de bouwmeester of het varken verwijderd en teruggegeven aan de speler.. [11]

Zet een volgeling op een toren

Zet een volgeling op een toren

If a follower is deployed to the top of a tower, [12] [13] [14] [15] the construction of the tower is finished and it may not be built any further. [16] The follower remains on top of the tower until the end of the game and is not removed or returned to the player unless eaten by the dragon [17] [18] or captured by another tower. [19] [20] [21] This action may be useful when a player wishes to protect a more valuable follower from capture.

Gevangenen

Horigen worden uitgewisseld

Telkens als twee spelers een horige van elkaar gevangen hebben genomen, worden die onmiddellijk geruild en keren ze naar hun eigenaren terug. Daar zijn geen onderhandelingen voor nodig of toegestaan. De gevangenruil is automatisch! [22] Als één van de spelers meerdere gevangenen van de andere speler heeft, mag de eigenaar beslissen welke gevangene hij terugkrijgt. [23]

Daarnaast mag een speler tijdens zijn beurt besluiten om de losprijs te betalen [24] en één gevangene van één tegenspeler terugkopen. [25] In dit geval, zet de speler zijn scorepion drie plaatsen achteruit op het scorespoor, en de scorepion van de tegenspeler gaat drie plaatsen vooruit. Als de speler geen 3 punten heeft, kan hij de losprijs niet betalen en zijn horige niet terugkopen. [26] Eenmaal teruggekeerd, mag deze horige onmiddellijk opnieuw worden ingezet.

Huisregels

Torens mogen geen horigen voorbij "gaten" gevangen nemen. (Met dank aan viberunner)

Een gevangen meeple kan niet worden teruggegeven door betaling van losgeld (de "Oog om oog" regel). (Met dank aan keyofnight)

Een toren met één verdieping kan alleen een volgeling op zijn eigen tegel slaan. Elke extra verdieping voegt een extra tegel bereik toe in elke richting - de snelheid van toenemend bereik is hetzelfde als de normale regels, maar het startpunt is minder krachtig (de "No Surprises" regel). (Met dank aan keyofnight)

Een toren kan ook volgelingen slaan op diagonale tegels van de toren. De afstand tot de gevangen tegel wordt beschouwd als het kleinste aantal horizontale en verticale zetten dat nodig is om daar te komen, dus een diagonaal grenzend aan de torensteen wordt beschouwd als 2 tegels verderop. (Met dank aan Yi Niu)

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 18
Tower C1-01.pngx1
Tower C1-02.pngx1
Tower C1-03.pngx1
Tower C1-04.pngx1
Tower C1-05.pngx1
Tower C1-06.pngx1
Tower C1-07.pngx1
Tower C1-08.pngx1
Tower C1-09.pngx1
Tower C1-10.pngx1
Tower C1-11.pngx1
Tower C1-12.pngx1
Tower C1-13.pngx1
Tower C1-14.pngx1
Tower C1-15.pngx2
Tower C1-16.pngx1
Tower C1-17.pngx1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap De toren uit elkaar halen wordt afgeraden. De stenen kunnen zowel van boven als van beneden worden getrokken. Wij raden aan de tegels van bovenaf te trekken, want hoe minder tegels er in de toren zitten, hoe groter het gevaar dat de andere tegels eruit vallen als ze van onderaf worden getrokken..
 2. Officiële verheldering van de uitgever Een brug die mogelijk een torenfundatie zou overspannen verhindert niet de groei van die toren, en dat een reeds aanwezige toren niet de plaatsing van een brug verhindert. Indien de twee structuren elkaar zouden hinderen, kunnen de torenstukken worden verplaatst zodat zij niet langer op het torenfundamentsymbool staan. Beide bouwwerken kunnen dan zonder conflict geplaatst worden. (11/2013)
 3. Officiële verheldering van de uitgever Een volgeling kan niet op een torenfundatie worden geplaatst om te voorkomen dat er een toren wordt gebouwd. Alleen torenblokken kunnen op torenfundaties geplaatst worden. De toren kan alleen geblokkeerd worden als hij al bestaat.
 4. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de oorspronkelijke regels werden grote volgelingen niet genoemd, maar in verschillende FAQ's stond dat zij op precies dezelfde manier worden behandeld als normale volgelingen, zoals de nieuwe regels nu beschrijven.
 5. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Er is een kleine verandering in de regels hier. In de oorspronkelijke regels stond dat het mogelijk was om één volgeling van een tegenstander gevangen te nemen", terwijl in de nieuwe regels alleen staat dat het mogelijk is om "één volgeling gevangen te nemen". Het is nu heel goed mogelijk voor een speler om te kiezen om zijn of haar eigen volgelingen "gevangen te nemen", in tegenspraak met een eerdere FAQ. De RGG editie van de Big Box verandert ook deze regel.
 6. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als je een drakentegel plaatst en een stuk toevoegt aan een toren, wat gebeurt er dan eerst: volgers vangen door de toren, of drakenbeweging? Antwoord: Gevangenen worden eerst genomen; het plaatsen van een torenstuk is een alternatief voor het inzetten van een volger, dus gebeurt vóór de drakenbeweging.
 7. Officiële verheldering van de uitgever Volgelingen in kastelen zijn veilig voor torens, de draak en de pest..
 8. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In een eerdere FAQ stond dat Bouwmeesters en varkens inderdaad gevangen konden worden genomen, aangezien zij toen volgelingen waren; volgens de huidige regels worden zij echter niet langer als volgelingen beschouwd, en kunnen zij dus niet gevangen worden genomen..
 9. Interpretatie uit de gemeenschap Met andere woorden, het aantal tegels in elke richting van de toren (de torentegel zelf niet meegerekend) is gelijk aan het aantal torenstukken in de toren..
 10. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Kan een kortere toren de volger van een hogere toren vangen, of moet de toren even hoog of hoger zijn? Antwoord: De hoogte van de toren bepaalt alleen het bereik van de ’aanval’ en heeft geen andere functie..
 11. Interpretatie uit de gemeenschap Dit komt omdat bouwmeesters en varkens niet langer als volgelingen worden beschouwd, en ze kunnen niet zelfstandig in het spel blijven..
 12. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Strangely enough, this constitutes a marginal rule change, since under the old rules, builders and pigs were considered followers, and could as such be deployed to the top of towers—and this was confirmed in an FAQ!
 13. Officiële verheldering van de uitgever Question: Can the mayor, the wagon, or the barn be placed on top of a tower? Answer: No, the deployment of these figures is limited to the features described in the rules.
 14. Officiële verheldering van de uitgever The Abbot cannot be placed on a tower either, as clarified in the rules for the New Edition from 2016. On the other hand, the Ringmaster can be placed on a tower.
 15. Interpretatie uit de gemeenschap Tower foundations and towers built on top are separate features from roads, cities and farms. Towers are not part of any of the features they stand on or "touch" (they are not part of a city or farm touching them), so there is no interaction between them:
  • A follower placed on a tower does not affect majority of the features touching the tower (roads, cities or farms), and therefore the follower does not participate in their scoring.
  • A follower placed on a tower is not affected by actions involving the features touching the tower, such as, a princess symbol.
  However, a follower placed on a tower may be affected by some interactions: the fairy, the dragon, the plague or the festival.
 16. Officiële verheldering van de uitgever This is only true as long as the follower remains on the tower – it is the follower’s presence on the tower that halts tower growth, not the act of placement. If the follower is removed by the dragon or another tower, tower pieces can once again be added to the now-vacated tower. (11/2013)
 17. Officiële verheldering van de uitgever The fairy can be moved to a tile when the only follower on the tile is on a tower.
  Interpretatie uit de gemeenschap This means the fairy can be assigned to a follower on top of a tower. The fairy would stand by the tower.
 18. Officiële verheldering van de uitgever The dragon eats all followers on a tile, even if one is in a tower.
 19. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers As far as the German rules are concerned, this is merely a clarification previously stated in the FAQ. However, with respect to the original English rules by Rio Grande Games, this is a significant rule change. The original German rules made no mention of whether a follower on a tower could be captured or not—and an FAQ confirmed that they could. However, the initial RGG translation explicitly stated that they could not. With the release of the Big Box, however, RGG themselves corrected that, bringing the two sets of rules in line once more. To add additional confusion, though, the newest ZMG rules now state that followers on towers cannot be captured. Sheesh! (updated 3/2014)
 20. Officiële verheldering van de uitgever A follower on a tower cannot be seduced by a princess, as the tower is not a part of the city; they are two separate areas.
 21. Interpretatie uit de gemeenschap Removal of the follower on the tower by other mechanics, such as the use of a Festival tile, is also possible. (12/2014)
 22. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De twee regels over onderhandelingen en automatische aard van de ruil betreffen een verheldering uit de spelregels van de RGG editie van de Big Box.
 23. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Dit is ook een nieuwe verheldering die niet in de oorspronkelijke spelregels voorkomt.
 24. Officiële verheldering van de uitgever De losprijs voor de hoofdman wordt niet verdubbeld. Hij mag dan groot zijn, maar hij is nog steeds maar één persoon.
 25. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Hoe vaak vindt het terugkopen van gevangenen plaats bij een “dubbele beurt“ (t.w. slechts éénmalig, zoals het punt voor de fee, of twee keer als onderdeel van een herhaalde stap)? Antwoord: Het gebeurt éénmaal per beurt. De dubbele beurt is [in feite] maar een enkele beurt.
 26. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze beperking staat noch in de oorspronkelijke Duitse spelregels van de uitbreiding, noch in de Duitse Big Box, maar wel in de spelregels van RGG en andere uitgevers later in 2006. In latere jaren hebben ook andere uitgevers zoals ZMG deze zin opgenomen.