Turnurile de observație

From Wikicarpedia
(Redirected from Turnurile de observatie)
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Watchtowers and the translation is 100% complete.
Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎français • ‎română • ‎čeština

Informații generale și comentarii

Cartonașele miniextensiei
Simbolul miniextensiei

Miniextensia Turnurile de observație a fost lansată de HiG prin CundCo în anul 2016.

Această miniextensie prezintă turnuri de observație pe care le poți construi în și în jurul Carcassonne. Fiecare turn păzește după lucruri diferite și este mai valoros cu cât mai păzește mai multe lucruri.

Această miniextensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile miniextensiei de mai jos. O poți combina cu alte (mini)extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.

Conținut

 • 12 cartonașe de teren noi prezentând turnuri de observație
Cartonaș cu un turn de observație

Reguli

Pregătire

Amestecă cele 12 cartonașe de teren care prezintă turnuri de observație cu cele din jocul de bază (și alte miniextensii și/sau extensii, dacă este cazul).

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Când tragi un cartonaș care prezintă un turn de observație, plasează-l în conformitate cu regulile cunoscute.

2. Plasarea unui meeple

După plasarea unui cartonaș de teren care prezintă un turn de observație, ai posibilitatea de a plasa unul dintre meepleșii tăi în conformitate cu regulile normale. Ai posibilitatea de a îl plasa într-un oraș sau pe un drum, sau pe un câmp ca țăran. Tu nu ai posibilitatea de a îl plasa pe turnul de observație însuși.

Exemplu: Tu atașezi un cartonaș care prezintă un turn de observație și plasezi un meeple în oraș. Totuși, nu ai posibilitatea de a plasa un meeple pe turnul de observație.

3. Declanșarea unei evaluări

Când un drum finalizat sau un oraș finalizat conține un cartonaș care prezintă un turn de observație și există un meeple pe teritoriu (oraș, drum) pe acel cartonaș, turnul de observație este evaluat prima oară. Drumul finalizat sau orașul finalizat este evaluat după aceea.[1][2][3]

Acest lucru nu se aplică țăranilor. Țăranii nu declanșează evaluarea pentru turnuri de observație.[4]

Pentru evaluarea turnurilor de observație, cele 8 cartonașe adiacente direct și cartonașul cu turnul de observație însuși sunt luate în considerare. Poți vedea pe fiecare turn de observație ce anume îți aduce puncte:

Watchtowers C2 Watchtower Type 1.png 2 puncte pentru fiecare meeple[5][6]
Watchtowers C2 Watchtower Type 4.png 2 puncte pentru fiecare blazon
Watchtowers C2 Watchtower Type 2.png 1 punct pentru fiecare cartonaș care arată cel puțin segment de drum[7]
Watchtowers C2 Watchtower Type 3.png 3 puncte pentru fiecare mănăstire[8]
Watchtowers C2 Watchtower Type 5.png 1 punct pentru fiecare cartonaș care arată cel puțin un segment de oraș[9]

Următoarele exemple arată cum sunt evaluate turnurile de observație:

Exemplul 1: Orașul tău a fost finalizat. Prima oară, tu primești 8 puncte (4 meepleși x 2 puncte) cu turnul de observație. Apoi primești 6 puncte pentru oraș.
Example 2 - Aceeași situație cu un turn de observație diferit: tu primești 4 puncte cu turnul de observație (4 cartonașe care arată o parte de oraș x 1 punct) și apoi primești 6 puncte pentru oraș însuși.
Evaluarea finală

Turnurile de observație nu oferă puncte după joc.[10]

Referință pentru cartonașe

Numărul total de cartonașe: 12

Watchtowers C2 Tile A.jpg x1
Watchtowers C2 Tile B.jpg x1
Watchtowers C2 Tile C.jpg x1
Watchtowers C2 Tile D.jpg x1
Watchtowers C2 Tile E.jpg x1
Watchtowers C2 Tile F.jpg x1
Watchtowers C2 Tile G.jpg x1
Watchtowers C2 Tile H.jpg x1
Watchtowers C2 Tile I.jpg x1
Watchtowers C2 Tile J.jpg x1
Watchtowers C2 Tile K.jpg x1
Watchtowers C2 Tile L.jpg x1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Icon World Black.png Asta înseamnă că turnurile de observație sunt evaluate independent de orașe sau drumuri, așa că scorul rezultat nu face parte din teritoriu. Prin urmare, turnurile de observație sunt evaluate prima oară ca un eveniment declanșat de finalizarea unui oraș sau drum învecinat, dar este de fapt o evaluare asociată meepleului plasat pe cartonașul cu turn de observație. Ia în vedere că meepleul de pe cartonașul cu turn de observație poate aparține unui jucător care nu deține majoritatea teritoriului care urmează să fie evaluat, așa că:
  • Jucătorul cu meepleul pe cartonașul cu turn de observație își va evalua prima oară meepleul.
  • După aceea, jucătorul care deține majoritatea va evalua teritoriul.
  În această privință, evaluarea turnului de observație este un eveniment de scor diferit (vezi Mini #2 - Depeșe) și nu ar trebui nici să poată declanșa evaluarea unei cetăți (vezi Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri), din moment ce nu este asociată teritoriului finalizat însuși. Prin urmare, pe de o altă parte, evaluarea orașului sau drumului finalizat ar putea declanșa evaluarea unei cetăți.
 2. Icon World Black.png Reține că câțiva meepleși pot sfârși pe același cartonaș cu turn de observație când se joacă cu fantome, coridoare fermecate, aparate de zbor, cercuri în lan, căruțe sau cu contele din Carcassonne. De asemenea, reține că cartonașele cu turn de observație pot avea câteva segmente conectate cu același teritoriu finalizat. Așa că un drum sau oraș finalizat poate conține un cartonaș care să contribuie cu mai multe segmente la același teritoriu finalizat, fiecare dintre ele cu zero, unul sau mai mulți meepleși. În aceste cazuri, din moment ce majoritatea nu este aplicată acestui bonus de evaluare, fiecare meeple de pe cartonașul cu turnul de observație care contribuie la teritoriul care urmează să fie evaluat va primi punctele de la turnul de observație. Acești meepleși pot aparține aceuluiași jucător sau unor jucători diferiți.
 3. Icon World Black.png Un meeple pe un pod plasat pe un cartonaș cu turn de observație poate declanșa de asemenea evaluarea unui turn de observație dacă podul face parte dintr-un drum tocmai finalizat.
 4. Icon Open Book.png Nici călugării plasați pe mănăstiri finalizate pe cartonașe adiacente nu vor declanșa evaluarea turnurilor de observație, după cum este indicat în regulile pentru conversia Carcassonne I a acestei miniextensii aprobate de HiG.
  Icon World Black.png Acest lucru ar fi aplicabil meepleșilor de pe oricare construcție mănăstirească sau oricare alt teritoriu, altele decât drumuri și orașe, finalizate pe cartonașe adiacente cu turnul de observație. Prin „construcții mănăstirești” se înțelege mănăstiri, abații. lăcașuri de cult, mănăstiri germane/olandeze/belgiene, construcții japoneze și biserici Darmstadt.
 5. Icon World Black.png Acest tip de turn de observație ia în considerare doar meepleșii, asta înseamnă meepleșii normali, meepleșii mari, primarii, căruțele, directorii de circ, abații și fantomele. Pionii speciali (constructorii, porci, moșiile și oierii) și pionii neutri/piesele neutre (dragonul, zâna, piesele de turn, contele, podurile de lemn, cortul de circ, bacurile, lingourile de aur, magicianul, vrăjitoarea și omul de turtă dulce) nu sunt luați/luate în considerare.
 6. Icon World Black.png Cetățile nu sunt situate pe un cartonaș particular, așa că acest tip de turn de observație nu ar lua în considerare pentru evaluare meepleșii plasați în cetăți.
 7. Icon World Black.png Podurile de lemn din Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri ar trebui luate în considerare pentru acest turn de observație din moment ce podurile de lemn sunt considerate același lucru cu segmentele de drum printate.
 8. Icon World Black.png Acest bonus de turn de observație este aplicabil tuturor construcțiilor mănăstirești: mănăstiri, abații, lăcașuri de cult, mănăstiri germane, mănăstiri belgiene/olandeze, construcții japoneze și biserici Darmstadt. Catedralele germane și grădinile nu sunt luate în considerare.
  În plus, poziția unui meeple plaasat pe o mănăstire specială (mănăstiri germane, mănăstiri belgiene/olandeze, construcții japoneze) este de asemena irelevant.
 9. Icon World Black.png Cetățile nu sunt situate pe un cartonaș particular și nu sunt orașe, ci un tip de teritoriu diferit, așa că acest tip de turn de observație nu ar lua în considerare pentru evaluare cetățile.
 10. Icon World Black.png Această afirmație, care nu este inclusă în regulile originale, este dedusă din reguli, din moment ce evaluarea de turnuri de observație poate fi declanșată doar de drumuri finalizate sau orașe finalizate.