Směrovky

This page is a translated version of the page The Signposts and the translation is 100% complete.


Carcassonne Směrovky - Wiki stránka s komentovanými pravidly v češtině

Signposts C2 Tile 11.png Na této stránce najdete pravidla pro takto ilustrované kartičky.
Pokud grafika na vašich kartičkách vypadá úplně jinak, bude mít jinou spin-off hru Carcassonne.Rule selection by design Spin-offs.png


S tímto minirozšířením můžete získat další body pokud budete rozšiřovat cestu tak jak vám ukazují směrovky.

Úvod

 
symbol rozšíření

  Směrovky jsou rozšíření k originální   základní hře Carcassonne. Tato stránka popisuje pravidla pro styl třetí edice (C3) tohoto rozšíření.

Česká pravidla na této stránce vycházejí z oficiálního návodu v němčině od vydavatelství HiG. Nejnovější pravidla publikovalo roku 2021 jako součást samostatného rozšíření. Na této stránce je uveden jejich překlad s korekčními úpravami popsanými na souhrnné stránce:   Poznámky k českému překladu.

Více informací o samotném rozšíření naleznete v Carcapedii Carcassonne CZ fóra (pro zobrazení obsahu se prosím zaregistrujte).

Toto rozšíření nebylo vydáno v nové edici (C2) ani v původní edici (C1).

S herním materiálem tohoto rozšíření nelze hrát samostatně – budete potřebovat základní hru Carcassonne. V platnosti zůstávají všechna pravidla základní hry! Toto rozšíření můžete také libovolně kombinovat se všemi ostatními rozšířeními originální základní hry Carcassonne. Jejich přehled najdete na konci těchto pravidel.

Herní materiál

  • 12 nových kartiček krajiny, z nichž každá zobrazuje 2 ze 3 různých typů směrovek:
 
symboly směrovek

Pravidla

Příprava hry  

Zamíchejte 12 kartiček tohoto minirozšíření dohromady s kartičkami ze základní hry.

Směrovky

1. Přiložení kartičky

Doberete-li si kartičku se směrovkami přiložte ji podle obvyklých pravidel.

2. Umístění družiníka

Na právě přiloženou kartičku můžete běžným způsobem umístit družiníka. [1]

3. Započítání bodů

Pokud dokončíte cestu u které se nacházejí směrovky, získáte kromě obvyklých bodů také další body za každou směrovku ukazující na vaší cestě správným směrem. [2]

 
tři typy směrovek: vlevo,
rovně, vpravo
 
Příklad 1: Kartička se 2 typy směrovek: rovně a vpravo.

Abyste získaly body navíc za směrovku ukazující správný směr, musíte splnit následující podmínky:

  • Směr cesty na navazující kartičce musí být stejný jako směr kterým ukazuje směrovka (odbočka vlevo, odbočka vpravo nebo rovně).
  • Cesta nesmí končit na kartičce za směrovkou.

Jak počítat směrovky:

  • Na cestě, kterou chcete vyhodnotit spočítejte všechny směrovky které ukazující správný směr navazující cesty.
  • Z nich dále spočítejte, kolik máte různých typů směrovek.

Vyhodnocení cesty:

  • Pouze jeden typ směrovky: 1 bod za každou správně ukazující směrovku.
  • Dva různé typy směrovek: 2 body za každou správně ukazující směrovku.
  • Všechny tři různé typy směrovek: 3 body za každou správně ukazující směrovku.

Směrovky, které ukazují nesprávný směr cesty se nezapočítávají.

 
Příklad 2: V tomto příkladu ukazuje správný směr 5 směrovek  . Pravidla pro kartičku kde cesta míří ven ve všech třech směrech jsou následující: Pokud směrovka ukazuje do jednoho ze dvou směrů na kartičce, ukazuje správný směr (v příkladu je to modrá 1 i červená směrovka 2).
Tři směrovky jsou špatně  . Tři směrovky ukazují špatným směrem 3, 4 a nebo cesta již na navazující kartičce končí 4, 5.

Červený přiložil kartičku a dokončil cestu za 9 bodů.

Dále má na cestě 5 správných směrovek  , a všechny 3 různé typy, za které získá (5×3) 15 bodů.
Závěrečné vyhodnocení se směrovkami

Na konci hry obdržíte 1 bod za každou směrovku na vaší cestě která, ukazuje správným směrem. Na různých typech směrovky v tomto okamžiku nezáleží.

Popis nových kartiček krajiny

Rozšíření obsahuje některé kartičky se speciálními vlastnostmi. Celý přehled kartiček z tohoto rozšíření nalezete v části: Seznam kartiček.

Na této kartičce dělí nepřerušená cesta louku vlevo i vpravo, ale město pod velkým mostem rozdělené není.
Na této kartičce je pouze jedna průchozí cesta.

Kombinace s dalšími rozšířeními

Tento přehled slouží jen jako reference pro ujasnění. Nehrajete-li s příslušnými rozšířeními, můžete ho ignorovat.

 Obecné komentáře

  Pravidla předpokládají že podmínka směrovky je splněna, pokud úsek cesty se směrovkou na okraji kartičky spojuje požadovaný okraj na sousední kartičce. Pokud úsek cesty končí na sousední kartičce dříve než se dotkne požadované hrany (nebo se jí nedotýká vůbec), není podmínka směrovky splněna.
 
Příklad 3: Tento obrázek ukazuje situaci kdy podmínka směrovky splněna je (případ A) a kdy není (případ B). Případ B ukazuje rovnou cestu (bíle tečkovanou), která končí u části krajiny na kartičce (žluté kolečko) a nepokračuje tedy k protějšímu okraji (černě tečkovaný úsek). Dále ukazuje zatočenou cestu (bíle tečkovanou), která podmínku směrovky nesplňuje (černě tečkovanou).

Obecně platí že pro splnění podmínky směrovky musí úsek cesty spojovat požadované hrany kartičky. Toto spojení ale nemusí obsahovat jen obyčejnou cestu, na kartičce mohou být vyobrazeny také další prvky.

 
Příklad 4: Cesty mohou obsahovat řadu prvků, které na ně mají vliv a někdy dokonce mění jejich uspořádání. Pravidla se zabývají úseky cest mířících ven ve více směrech (případ A). Pro ostatní prvky ukázané na obrázku platí stejná logika:
  • Tunely bez žetonů tunelu (případ B) a s nimi (případ C)
  • Přívozy (případ D)
  • Mosty (případ E)

Případ C - vpravo může obsahovat další varianty, při kterých by nebyla splněna podmínka směrovky:

  • Cesty za směrovkou vchází a vycházející z tunelu na stejné kartičce, nedosahuje ovšem požadované hrany (případ uvedený na obrázku).
  • Cesta za směrovkou vchází do tunelu a vychází na jiné kartičce (druhý žeton tunelu je umístěn na jiné kartičce) včetně těch, kdy je vchod do tunelu spojený se směrovkou a nemá žeton tunelu nebo může být žeton východu z tunelu umístěn na jinou kartičku, pokud nějaký je.
  • Cesta za směrovkou vchází do tunelu, ale nikde z něj nevychází (na vstupu není žádný žeton tunelu nebo k němu není přiřazen druhý žeton tunelu).
Labyrint (případ F - levý) vždy splňuje podmínku směrovky, stejně jako cesta mířící ven ve všech čtyřech směrech na kartičce Spiel 18 (  Kartička Spiel 2018) nebo 7. rozšíření   Katapult. Kartička opatství (5. rozšíření   Opatství a starosta) podmínku nikdy nesplní (případ F - pravý), stejně jako jakákoli cesta končící u města.


Jak se podmínky směrovky vztahují na cesty přes půlené kartičky (  Půlky), dvojkartičky (pramen řeky z   Řeka Jubilejní edice 20 let, německý hrad z   Německé hrady nebo čtvrti z   Trhy v Lipsku) a kartičky jiných tvarů (startovní kartička 2x2 z 11. rozšíření   Duchové, zámky a hřbitovy a kartičky s divy z rozšíření   Divy lidstva).

  Podmínky směrovek, které platí pro úseky cest na čtvercových kartičkách, platí také pro cesty na půlených kartičkách, s ohledem na několik okolností:

  • Cesty spojující dvě vnější hrany na jedné půlené kartičce by měla splňovat podmínku, jako kdyby se jednalo o čtvercovou kartičku.
  • Cesta protínající dvě půlené kartičky je považována za úsek cesty jako na jedné čtvercové kartičce, aby splňovala podmínku směrovky.
  • Cesta končící u území nebo v trojúhelníkové mezeře nesplňuje podmínky žádné směrovky.
 
Příklad 5: U cesty, které prochází přes dvě půlené kartičky o tvaru jedné čtvercové kartičky je třeba zvážit, zda splňuje podmínku směrovky. Případ A - vlevo, případ A - vpravo a případ B - vlevo ukazují případy, kdy cesta prochází přes dvě půlené kartičky.
Příklad B - vpravo ukazuje cestu na kartičce která nesplňuje podmínku žádné směrovky.
Příklad C - vlevo zobrazuje cestu pouze na jedné půlené kartičce, která splňuje podmínku směrovky. V případě C - vpravo však vyobrazená cesta, nesplňuje podmínku žádné směrovky, protože je přerušena na dlouhé hraně kartičky, tj. navazuje na trojúhelníkovou mezeru.

  Podmínky směrovek, které se vztahují na úseky cest na čtvercové kartičce, platí i pro cesty na dvojkartičce:

  • Cesta, která končí v jedné polovině dvojkartičky, nesplňuje podmínky žádné směrovky.
  • Dlouhá cesta na na dvojkartičce se čtvrtí městem Lipska se považuje za jeden úsek cesty končící na této kartičce, takže nebude splňovat podmínku žádné směrovky.
 
Příklad 6: Cesta na dvojkartičkách se posuzují tak, že se každá polovina kartičky se považuje za samostatnou čtvercovou kartičku, aby bylo možné rozhodnout, zda splňují podmínku směrovky. A zobrazuje správnou směrovku pro kartičku se čtvrtí města Lipska. Případ B ukazuje nesprávnou směrovku ke dvojkartičce.

  Podmínky směrovek, které se vztahují k úseku cesty na čtvercové kartičce, platí také pro cesty na kartičkách s divy nebo na destičce 2x2 s následujícími úpravami:

  • Dlouhá cesta na kartičce s divem může, ale nemusí končit na kartičce (může se na ní i rozvětvovat). Každé čtvercové pole na kartičce s divem se při hodnocení cesty se směrovkami, považuje za samostatnou kartičku.
  • Úsek cesty končící na políčku s hlínou před dosažením okraje svého čtvercového prostoru nesplňuje podmínku žádné směrovky.
  • Úsek cesty, který pokračuje do dalšího čtvercového pole, splní podmínku příslušné směrovky.
  • Úsek cesty na destičce 2x2 končí u území na destičce, nesplní podmínku žádné směrovky.
 
Příklad 7: Cesty na kartičkách s divem se vyhodnocují tak, že se každé čtvercové pole považuje za samostatnou kartičku. Případ A ukazuje správnou směrovku pro rozvětvený úsek cesty. Případ B ukazuje nesprávnou směrovku pro rozvětvený úsek cesty. Cesta končí na políčku před dosažením okraje čtvercového prostoru.
 
Příklad 8: Cesty na kartičkách s divem se vyhodnocují tak, že se každé čtvercové pole považuje za samostatnou kartičku. Případ A ukazuje správnou směrovku pro přímý úsek cesty (protože cesta dosahuje opačného okraje čtvercového prostoru). Případ B ukazuje nesprávnou směrovku pro přímý úsek cesty. Cesta končí na políčku před dosažením opačného okraje čtvercového prostoru.

  Body navíc, získané za směrovku ukazující správným, upravují celkovou hodnotu území. Stejným způsobem upravují hodnotu následující prvky:

Body z následujících území upravující hodnotu cesty, ale přičítající se až po započítání hlavních bodů za cestu. Těmi jsou:


  Získané body navíc za správné směrovky jsou součástí hlavní bodové hodnoty území, stejně jako ostatní úpravy bodového hodnocení na úrovni území. Tyto body nepředstavují pro následující případy samostatnou bodovou událost:

 Opatství a starosta (5. rozšíření)

  Okraj cesty se směrovkou který končí u opatství, nesplňuje podmínku žádné směrovky.

 Mosty a hrady (8. rozšíření)

  Směrovky považují most za rovný úsek cesty.

 Dopisy (mini 2)

  Při hodnocení cesty s dopisem č. 1 nebo 8 se směrovky budou počítat jako při závěrečném vyhodnocení (1 bod za každou správnou směrovku).

 Trhy v Lipsku

  Body navíc za čtvrť kolářů nemají vliv na směrovky.
  Dlouhý úsek cesty na dvojkartičce se čtvrtí města Lipska na ni končí, každá polovina dvojkartičky se při hodnocení cesty se směrovkami považuje za samostatnou čtvercovou kartičku. Úsek cesty pak splní podmínku pro rovnou směrovku.

 Německé hrady

  Úseky cest na dvojkartičce s německým hradem, nesplňují podmínku žádné směrovky.

 Německé katedrály

  Cesty končící u německé katedrály mohou získají body navíc za správnou směrovku.
  Arcibiskup nezíská body navíc za správnou směrovku na cestě končící u německé katedrály.

 Půlky

  Dvě půlené kartičky ve čtvercovém poli jsou v případě směrovek považovány za jednu běžnou kartičku. Úsek cesty procházející přes obě půlené kartičky se hodnotí stejně jako cesta na běžné kartičce.
  Cesta přerušená trojúhelníkovou mezerou nebo cesta končící na půlené kartičce nesplňuje podmínku žádné směrovky.

 Řeka Jubilejní edice 20 let

  Úsek cesty končící na dvojkartičce s prameny, nesplňuje podmínku žádné směrovky.

 Dárky

  S kartou Vyklizení cesty se správné směrovky hodnotí jako při závěrečném vyhodnocení (1 bod za každou správnou směrovku).

Seznam kartiček

Celkem kartiček: 12
  1×
  / L / G
  1×
  / G
  1×
  / L + Popis
  1×
  / G / R + (E)
  1×
  / G / R + Popis
  1×
  / R + (S)
  1×
  / L / R + (G)
  1×
  / L / R
  1×
  / L / G + (B)
  1×
  / R / L +  
  1×
  / L / G + (W)
  1×
  / R / G + (T)
Vysvětlivky (označení písmeny ponecháváme v původním znění)
  •   - označuje kartičku s vyobrazeným klášterem:  
  • Některé kartičky obsahují dodatečné ilustrace, které mohou mít význam v kombinaci s některým z dalších rozšíření:

Poznámky pod čarou

Vysvětlení ikonek najdete na této stránce.

  1.   Na směrovku družiníka nelze umístit. Symboly směrovek na kartičce nelze vlastnit ani hodnotit.
  2.   Získané body navíc za správnou směrovku, jsou součástí celkové bodové hodnoty území a získává je pouze hráč(i) kteří mají početní převahu.