Carcassonne Landkaarten - Basisregels

From Wikicarpedia
Revision as of 19:02, 29 May 2023 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:


Algemene informatie en opmerkingen

Carcassonne Kaarten is oorspronkelijk uitgebracht door Hans im Glück in 2019, te beginnen met de kaart van Duitsland. Later dat jaar kwamen er nog meer kaarten uit: Benelux, Frankrijk, Groot-Brittannië en het Iberisch schiereiland (getiteld Península Ibérica). Ze werden gevolgd door nog twee kaarten in 2020: VS Oost en VS West.

Bovendien heeft Swan Panasia de kaart van Taiwan uitgegeven in 2021. In 2022 heeft Swan Panasia ook de overige 7 kaarten die bij HiG beschikbaar waren uitgegeven. Op deze kaarten staan de namen van de steden in het Chinees en het zijn dus aangepaste versies van de originelen. Dit heeft geen gevolgen voor de spelregels.

In 2022, heeft HiG de kaart van Oekraïne uitgegeven.

In 2023, HiG released the map of Nordic countries, named Nordics, in the third edition (C3) along with all of the other maps converted into this edition. [1]

Carcassonne Kaarten biedt een variant voor de nieuwe editie die spelers een nieuwe mogelijkheid biedt om Carcassonne te spelen door tegels op een kaart te leggen. HiG suggereert enkele variaties in de spelregels, maar moedigt spelers aan om ook hun eigen spelregels te bedenken.

Speelmateriaal

Carcassonne Kaarten
  • 1 Carcassonne Kaart (of 2 Carcassonne Kaarten als je de kaarten van de VS combineert).
Bovendien heb je nodig:
  • Tegels: Het wordt aanbevolen om te spelen met de tegels van het basisspel en die van de eerste en tweede uitbreiding, dat zijn, Uitbr. 1 - Kathedralen en Herbergen en Uitbr. 2 - Kooplieden en Bouwmeesters. [2] Spelers kunnen alles combineren wat ze willen proberen. Voor elke kaart is er een aanbeveling van het aantal te gebruiken tegels. Het is beter om zonder de aanvullende regels en meeples van de uitbreidingen te spelen en alleen de tegels te gebruiken.
Het aantal aanbevolen tegels voor elke kaart verschilt:
  • Benelux: 110-120 tegels
  • Duitsland (Deutschland): 110-120 tegels
  • Frankrijk: 110-120 tegels
  • Groot Brittanië: 90-100 tegels
  • Iberisch schiereiland (Península Ibérica): 110-120 tegels
  • Oekraïne: 110-120 tegels
  • Taiwan: 100-110 tegels [3]
  • VS West: 110-120 tegels
  • VS Oost: 110-120 tegels
  • VS West + VS Oost: 220-240 tegels (Je hebt twee keer zoveel tegels nodig.)
  • Meeples: Indien mogelijk, zou elke speler met 9 in plaats van 7 meeples moeten spelen (+ 1 meeple op het scorebord) [4]


Spelregels

Voorbereiding

Europese kaarten opzetten

Op elke kaart zijn er verschillende start-vakken. Op elk vak staat een kleine stad en ze zijn gemarkeerd met een rode rand. Je moet beginnen met minstens 2 start-vakken. Neem de starttegel (met de donkere achterkant) en een of 2 willekeurige tegels en leg ze allemaal op 2 tot 3 start-vakken. Je begint je spel door je eerste tegel aan één van deze tegels aan te leggen.

Voorbeeld: Enkele start-vakken van verschillende kaarten

Onderstaande tabel geeft het aantal starttegels dat voor elke kaart gebruikt moet worden: [5]

Carcassone Kaart Gebruikte start-vakken Totaal aantal start-vakken
Benelux 2 3
Frankrijk 2 3
Duitsland 2 3
Groot Britannië 3 3
Iberisch schiereiland (Península Ibérica) 3 4

Als je met de spelregels van het basisspel speelt zonder de spelregels van de Kaart-fiches uitbreiding, negeer je gewoon de extra plaatjes op de kaarten (bijvoorbeeld de wijnflessen op de kaart van Frankrijk, de gekleurde lijnen op de kaart van het Iberisch schiereiland, de eilanden op de kaart van de Benelux, enzovoort). De algemene spelregels blijven hetzelfde en er worden enkele nieuwe spelregels toegevoegd als je de Kaart-fiches gebruikt.

(Opmerking: vanwege de leesbaarheid gebruiken we de termen grote stad en stad zelfs als die niet altijd de lading dekken.)


Setting up the Nordics Map

There are three start-squares on each map. They are marked with a brown edging and you should start with 2 of them. Take the starting tile (with the darker backside) and one random tile, and place them on the 2 chosen start-squares on the map. You start your game by placing your first tile next to these tiles.

Voorbeeld: De start-vakken op de kaart van Oekraïne

If you play after the base game rules and without the Maps-Chips expansion rules, you simply ignore the additional prints on the map except for the highlights. The general rules stay the same, and some new rules are added when using the Map-Chips.

(Note: to make it easier to read we will be using the words large city and town even if those words do not always represent reality.)


De kaart van Taiwan opzetten

Er staan twee start-vakken op de kaart. Op elk vak staat een berg en ze zijn gemarkeerd met een rode rand. Het is de bedoeling met deze twee start-vakken te beginnen. Neem de starttegel (met de donkere achtergrond) en een willekeurige tegel en leg die op de twee start-vakken. Je begint het spel door je eerste tegel aan één van deze tegels aan te leggen.

Voorbeeld: De start-vakken van de kaart van Taiwan

Als je met de spelregels van het basisspel speelt zonder de spelregels van de Kaart-fiches uitbreiding, hoef je geen bijzondere dingen te doen. De algemene spelregels blijven hetzelfde en er worden enkele nieuwe spelregels toegevoegd als je de Kaart-fiches gebruikt.

(Opmerking: vanwege de leesbaarheid gebruiken we de termen grote stad en stad zelfs als die niet altijd de lading dekken.)


De kaart van Oekraïne opzetten

Er staan drie start-vakken op de kaart. Ze zijn gemarkeerd met een bruine rand en het is de bedoeling om met twee van deze drie vakken te beginnen. Neem de starttegel (met de donkere achtergrond) en een willekeurige tegen en leg die op twee van de drie start-vakken op de kaart. Je begint het spel door je eerste tegel aan één van deze tegels aan te leggen.

Example: The start-squares from the Ukraine map

If you play after the base game rules and without the Maps-Chips expansion rules, you simply ignore the additional prints on the map (for example, the Chumak spaces). The general rules stay the same, and some new rules are added when using the Map-Chips.

(Note: to make it easier to read we will be using the words large city and town even if those words do not always represent reality.)


De VS kaarten opzetten

Er staan op elke kaart twee start-vakken. Ze zijn gemarkeerd met een bruine rand en het is de bedoeling dat je ze allebei gebruikt. Neem de starttegel (met de donkere achterkant) en een willekeurige tegel en leg die op de twee start-vakken op de kaart. Je start het spel door je eerste tegel aan één van deze tegels aan te leggen.

VS west: Start-vakken op de kaart VS west, aangeduid met pijlen.
VS oost: Start-vakken op de kaart VS oost, aangeduid met pijlen.

Als je met de spelregels van het basisspel speelt zonder de spelregels van de Kaart-fiches uitbreiding, negeer je gewoon de extra plaatjes op de kaarten. De algemene spelregels blijven hetzelfde en er worden enkele nieuwe spelregels toegevoegd als je de Kaart-fiches gebruikt.

(Opmerking: vanwege de leesbaarheid gebruiken we de termen grote stad en stad zelfs als die niet altijd de lading dekken.)

Speciale situaties met de kaarten van de VS

Spel met slechts één kaart van de VS

Als je slechts één van de twee kaarten gebruikt, maken de halve vakken aan respectievelijk de rechterkant van de kaart VS west en aan de linkerkant van de kaart VS oost geen deel uit van het spel. Hier kunnen geen tegels gelegd worden.

Spel met alleen de kaart VS west: De halve vakken aan de rechterzijde, hier rood gemarkeerd, mogen niet gebruikt worden.
Spel met alleen de kaart VS oost: De halve vakken aan de linkerzijde, hier rood gemarkeerd, mogen niet gebruikt worden.

Spel met beide kaarten van de VS

Je kunt ook een spel doen waarbij je beide kaarten tegelijk gebruikt. Doe in dat geval het volgende:

  • Schuif de kaart VS oost over de kaart VS west tot aan de stippellijn en plak ze aan elkaar met plakband.
  • Aangezien de halve vakken aan de randen van de kaarten complete vakken vormen als je beide kaarten gebruikt, mogen er tegels op die vakken gelegd worden.
  • Gebruik twee keer zoveel tegels, dus 220-240 tegels. [6]
  • Leg tegels op alle vier de start-vakken.
  • De spelregels blijven gelijk, maar houd er rekening mee dat beide kaarten één grote kaart vormen.
Spel met beide kaarten van de VS: De kaarten overlappen met gebruik van de stippellijn (zie cirkel) als leidraad en vormen volledige vakken waar tegels normaal neergelegd kunnen worden. Het resultaat is één grote kaart.

Spelverloop

1. Een tegel leggen

Je mag alleen tegels leggen op een voorbedrukt vak. Zoals gebruikelijk moet je de tegel aan een reeds gelegde tegel aanleggen.

Voorbeeld 1: Je legt een passende tegel aan de starttegel aan (in Rostock [7], bijvoorbeeld).

Grote steden

Op vakken met een voorbedrukte grote stad-tegel (bijvoorbeeld Berlijn, Londen, Parijs, Amsterdam of Barcelona) mag je geen tegel leggen. Zodra je een tegel aan een stadstegel aanlegt, is die verbonden. Vanaf nu, mag iedereen tegels aan de stadstegel aanleggen.

Voorbeeld 2: Je hebt Berlijn in het westen verbonden door middel van een passende tegel. Vanaf nu mag iedereen tegels op de aangrenzende vakken leggen.

Steden

Vakken met steden (met een klein huis, bijvoorbeeld Bremen, Bordeaux, Oxford, Straatsburg, Utrecht, Salamanca...) gelden als normale vakken. Hier mag je volgens de gebruikelijke spelregels tegels leggen. Op sommige kaarten wijken de spelregels voor deze tegels af. In de sectie Varianten hieronder vind je een aantal varianten.

Voorbeeld 3: Op dit vak mag je volgens de basisregels tegels leggen.

Grensvakken met een naastgelegen stad of weg

Overal waar er steden of wegen aan de "grens" van de kaart zijn afgedrukt moet je een passende tegel leggen.


Voorbeeld 4: Hier is een stad aan de grens verbonden met een passende tegel.
Voorbeeld 5: Hier is een weg aan de grens verbonden met een passende tegel.

Randvakken zonder verbinding

De "grens" van de kaart is neutraal gebied, wat betekent dat als er geen voorbedrukte steden of wegen staan, je daar elke tegel die je wilt mag leggen.

Voorbeeld 6: In dit geval maakt het (voor wat betreft de grens) niet uit hoe je je tegels legt.

Veerboot-routes (kaarten van de Benelux, het Iberisch schiereiland en Taiwan)

Als je een een veerboot-route met een weg hebt gekoppeld, mag iedereen die verbinding aan de andere zijde voortzetten.

Voorbeeld 7: De veerboot is verbonden en nu mag elke speler een passende tegel aan de andere kant van de weg aanleggen.

Golven (kaart van de Benelux)

Er zijn drie vakken op de kaart van de Benelux die gemarkeerd zijn met golven. Op deze vakken mogen geen landtegels gelegd worden.

Voorbeeld 8: Een vak met golven waar geen tegel gelegd mag worden.

Eiland-vakken met wapens (kaarten van het Iberisch schiereiland en Taiwan)

Je mag op de kaart van het Iberisch schiereiland alleen tegels op de eiland-vakken leggen als ze door een veerboot-route met het vaste land verbonden zijn (zie de basisregels hier). Als je een tegel legt op een vak met een wapen, krijg je onmiddellijk 2 punten voor elk wapen.

Voorbeeld 9: Het eiland is verbonden met het vaste land. Je legt een tegel op het eiland krijgt onmiddellijk 4 punten (voor de twee wapens).

Nordic highlights (Nordics map)

You can't place a land tile onto a highlight. But you can place any tile next to it. Like at a border square, all features are closed at the side of the highlight. When a highlight is discovered at one side, you can't automatically place tiles at the other sides (unlike a printed city). [8]

Example 10: A Nordic highlight, where no tile can be placed.

2. Een meeple zetten

Na het aanleggen van een tegel mag je volgens de basisregels een meeple zetten.

3. Puntentelling afhandelen

Een wapen [9] levert je bij elke puntentelling 2 extra punten op, ongeacht of die onderdeel uitmaken van een weg of een stad.

1) Grote steden

Als je een grote stad afbouwt, tel je die volgens de basisregels. Voorbedrukte tegels van grote steden tellen op dezelfde manier mee als normale stadstegels. Wapens geven extra punten.

Voorbeeld 1: Berlijn is afgebouwd. Als speler met de meerderheid, krijgt rood 20 punten (6 tegels + 4 wapens [2 punten per wapen]).

2a) Grensvakken met een aangrenzende stad of weg

Wegen die bij de grens eindigen zijn aan die kant automatisch afgebouwd. Voorbedrukte wegen of steden tellen mee als normale tegels. Wapens geven extra punten.

Voorbeeld 2: De weg is afgebouwd (hij eindigt in Denemarken. [7] ) Rood krijgt 8 punten (4 punten voor 4 wegdelen en 4 punten voor de wapens).
Voorbeeld 3: De stad is afgebouwd. Rood krijgt 10 punten (3 stadstegels + 2 wapens [2 punten per wapen]).

2b) Grensvakken zonder verbinding

Een stad, weg of weide die aan de grens gelegd wordt (naast wolken of de zee) wordt als afgebouwd beschouwd. Ze worden volgens de gebruikelijke spelregels geteld.

Voorbeeld 4: De (halve) stad is afgebouwd vanwege de grens. Rood krijgt 2 punten.

3) Veerboot-routes

Een veerboot-route levert 1 punt op voor de weg plus de aanvullende punten voor de wapens op deze verbinding. Ze worden geteld wanneer de weg wordt afgebouwd.

Voorbeeld 5: De weg met de veerboot-route is afgebouwd. Rood krijgt 7 punten (3 punten voor de weg en 4 punten voor 2 wapens).

4) Klooster aan de grens

Om een klooster aan de grens af te bouwen en te tellen is het niet noodzakelijk om 8 omliggende tegels te leggen. Alleen de omliggende vakken (ook de diagonale) moeten belegd zijn met een tegel. Voor de telling tellen echter alleen "echte" tegels en voorbedrukte grote steden mee. [10]

Voorbeeld 6: Rood krijgt 6 punten (1 punt voor het klooster en 1 punt voor elke aangrenzende tegel) voor het klooster aan de grens.
Eindtelling

Zoals gebruikelijk leveren stadstegels en wapens op steden of wegen die niet zijn afgebouwd slechts 1 punt elk op. Wapens van onafgebouwde wegen die in buurlanden eindigen leveren ook 1 punt op.

Voorbeeld 7: Rood krijgt 4 punten voor de onafgebouwde stad (3 voor de tegels en 1 voor het wapen).

Varianten

Steden

Je kunt proberen de volgende extra spelregels te gebruiken voor de stadsvakken:

  1. Een tegel leggen op een stad geeft je meteen een extra beurt. Dit mag één keer per hoofd-beurt.
  2. Een tegel op een stad leggen kost 2 punten.
  3. Bij de puntentelling van een weg, krijg je 2 bonuspunten voor elke stad die nog zichtbaar is en jouw weg (horizontaal of verticaal) raakt.

Tegelverdeling

Carcassonne Kaart - Benelux

Aantal kaarten: 1

Maps C2 Map Benelux.jpg
 x1

Carcassonne Kaart - Frankrijk

Aantal kaarten: 1

Maps C2 Map France.jpg
 x1

Carcassonne Kaart - Duitsland

Aantal kaarten: 1

Maps C2 Map Germany.jpg
 x1

Carcassonne Kaart - Verenigd Koninkrijk

Aantal kaarten: 1

Maps C2 Map British Isles.jpg
 x1

Carcassonne Kaart - Iberisch schiereiland (Península Ibérica)

Aantal kaarten: 1

Maps C2 Map Iberian Peninsula.jpg
 x1

Carcassonne Maps - Nordics

Total Maps: 1

Maps C3 Map Nordics.jpg
 x1

Carcassonne Kaart - Taiwan

Aantal kaarten: 1

Maps C2 Map Taiwan.jpg
 x1

Carcassonne Kaart - Oekraïne

Aantal kaarten: 1

Maps C2 Map Ukraine.jpg
 x1

Carcassonne Kaart - VS oost

Aantal kaarten: 1

Maps C2 Map USA East.jpg
 x1

Carcassonne Kaart - VS west

Aantal kaarten: 1

Maps C2 Map USA West.jpg
 x1


Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap This C3 version of the maps include some minor changes and also corrections to some issues previous C2 print runs:
    • Germany:
      • Changes (following the lead of the changes included in the Swan Panasia edition in 2022):
        • Rostock changed to Wismar (town name in a start-square)
        • Ruhrgebiet changed to Essen + Köln (different names used for the same large city printed tiles)
      • Corrections:
        • Correction of road to Poland overlapping coat of arms.
    • Taiwan:
      • Changes:
        • Addition of towns missing in the initial version by HiG: Yunlin and Miaoli
        • Renaming of the Pescadores islands to Penghu, following the version released by Swan Panasia.
        • Inclusion of the original mounts (Mount Snow and Mount Jade) in the start-squares present in the edition by Swan Panasia but later removed by HiG.
      • Corrections:
        • Renaming of one of the Lienchiang islands to Dongyin (the name was duplicated by mistake), following the version released by Swan Panasia in 2022.
    • Ukraine:
      • Corrections:
        • Correction of typo affecting Tscherkassy.
    • USA West:
      • Corrections:
        • Correction of typos affecting Albuquerque, San Antonio and Amarillo.
        • Renaming of Toledo to Ely.
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Dit vertegenwoordigt (72 + 18 + 24 =) 114 tegels, zoals aangegeven door de oorspronkelijke regels voor Carcassonne Kaarten - Duitsland..
  3. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De pagina over de kaart van Taiwan op CundCo suggereert om 100-110 tegels te gebruiken vanwege de kleinere omvang.
    De spelregels voor Taiwan suggereren het gebruik van 125-130 tegels inclusief dezelfde uitbreidingen als de andere kaarten, dus dit lijkt een vergissing te zijn. Bovendien is er op de Taiwanese kaart slechts plaats voor 121 tegels.
  4. Officiële verheldering van de uitgever Als je extra meeples nodig hebt: het is mogelijk om een set meeples te bestellen met 2 extra normale meeples in elke kleur in de cundco.de webwinkel.
  5. Interpretatie uit de gemeenschap Dit zijn dezelfde aantallen die voor elke kaartfiche-uitbreiding vereist zijn.
  6. Veelvoorkomende huisregel of -variant Gebruik 250-270 tegels als je met beide kaarten samen speelt om er zeker van te zijn dat het midden niet leeg blijft. (Met dank aan corinthiens13.)
  7. 7.0 7.1 Interpretatie uit de gemeenschap Dit voorbeeld neemt aan dat je met de kaart van Duitsland speelt.
  8. Interpretatie uit de gemeenschap A monastery adjacent to a Nordic highlight will not consider it for its scoring. The space occupied by the highlight is considered as a border of the map.
  9. Interpretatie uit de gemeenschap In de eerste versie van de Engelse handleiding die door Cundco.de uitgegeven werd, stond overal in de spelregels "embleem" ("emblem") in plaats van "wapen" ("coat of arms").
  10. Officiële verheldering van de uitgever Noch voorbedrukte steden en wegdelen in het buitenland, noch voorbedrukte veerboot-routes tellen mee voor het tellen van een klooster. Voor een tellen van een klooster tellen dus alleen:
    • Reguliere landtegels, volgens de normale spelregels
    • Voorbedrukte tegels van grote steden die aan het klooster grenzen

Projecten aan de grens van de kaart kijken dus op een andere manier naar voorbedrukte elementen bij de puntentelling (zie ook onderstaande tabel):

  • Wegen nemen normale tegels, voorbedrukte tegels van grote steden met wegen, voorbedrukte wegdelen in het buitenland en veerboot-routes in overweging.
  • Steden nemen normale tegels, voorbedrukte tegels van grote steden en voorbedrukte stadsdelen in het buitenland in overweging.
  • Kloosters nemen normale tegels en voorbedrukte tegels van grote steden in overweging.
Projecct Reguliere projecttegel Voorbedrukte grote stad-tegel Voorbedrukt projectdeel in buitenland Voorbedrukte veerboot-route
Weg (road segment) (road segment)
Stad (city segment)
Klooster