Burchten in Duitsland

From Wikicarpedia
Revision as of 08:03, 12 September 2021 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)
Jump to navigation Jump to search

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau
Markering

De nieuwe editie van Burchten in Duitsland (Burgen in Deutschland) werd in Template:Year nl uitgegeven door Hans im Glück. De 1e editie werd in Template:Year nl uitgegeven.

Deze mini-uitbreiding, die 6 bekende burchten uit Duitsland vertoont, stelt de spelers in staat om heer of vrouwe te worden en extra punten te krijgen voor hun beroemde landgoederen.

Deze uitbreiding is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding. Je kunt deze uitbreiding – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Speelmateriaal

  • 6 dubbele landtegels met afbeeldingen van Duitse burchten

Spelregels

Voorbereiding

Iedere speler kiest een burcht uit. Als je met twee of drie spelers speelt, mag je ook 2 burchten per speler nemen. Als alternatief kun je de burchttegels ook schudden en uitdelen. Vervolgens leg je je burchttegel(s) voor je neer.

Gameplay

1. Landtegel leggen

Spelers mogen, in plaats van een landtegel van een gedekte stapel te trekken, ook één van hun burchten leggen. Merk op dat een burchttegel geen andere burchttegel mag raken, niet langs de zijden en ook niet diagonaal. Alle andere regels voor het aanleggen zijn hetzelfde als in het basisspel.

Voorbeeld 1: Verkeerd aangelegde burchttegel.

2. Een meeple zetten

Als je een burchttegel hebt gelegd, mag je een meeple zetten. Je mag een de meeple op een weg, stad of weide zetten, of als heer op de burcht.

3. Puntentelling afhandelen

Een afgebouwde burcht tellen

Een burcht kan op dezelfde manier afgebouwd en geteld worden als een klooster. Zodra de burcht omringd is door andere landtegels krijg jij, de heer, 12 punten en neem je je meeple terug in voorraad.

Bij de eindtelling krijg je één punt voor elke landtegel die de onafgebouwde burcht omringen. De burchttegel zelf telt voor 2 punten.

Voorbeeld 2 - Een Duitse burcht tellen aan het einde van het spel:
Je krijgt aan het einde van het spel 8 punten voor je burcht (6 punten voor de omringende landttegels en 2 punten voor de burcht).

Puntentelling van wegen en steden rond een burcht [1] [2]

Als een weg of stad die op een burchttegel eindigt afgebouwd wordt, krijgen de spelers bonuspunten. Elke speler die punten krijgt, krijgt 3 bonuspunten voor elke burcht die bij de puntentelling betrokken is. [3] [4] Het maakt niet uit of de burcht wel of niet bezet is.

Voorbeeld 3 - Puntentelling van wegen en steden met Duitse burchten:
  • Jij legt de burcht links onderin en zet er een meeple op. Hierdoor bouw je 2 wegen en 1 stad af.
  • Groen en blauw krijgen elk 16 punten voor hun stad. (10 punten voor de stad en 2 x 3 punten voor de burchten)
  • Jij krijgt 6 punten voor je weg (3 punten voor de weg en 3 punten voor de burcht)
  • Blauw krijgt 10 punten voor zijn weg (4 punten voor de weg, en 2 x 3 punten voor de burchten)
Additional clarifications

Interpretatie uit de gemeenschap Roads: Roads looping back to a German castle will consider the two square spaces occupied by the double-sized tile separately. [5]

Example 4: This road loops back to the German castle ending at the same half. Red scores 7 points for it (4 points for the road itself and 3 points for the German castle). Note the road occupies 4 square spaces, counted as tiles. (3/2021)
Example 5: This road loops back to the German castle ending at different halves. Red scores 9 points for it (6 points for the road itself and 3 points for the German castle). Note the road occupies 6 square spaces, counted as tiles, where two of them correspond to the two halves of the German castle. (3/2021)

Interpretatie uit de gemeenschap Monasteries: Since monasteries are scored according to the occupied spaces by the monastery itself and its adjacent spaces, a German castle tile counts as the number of spaces it occupies: 1 or 2 depending of its placement relative to the monastery.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Can we assume that monasteries A and B also score 9 points?

Antwoord: Yes, it's also 9 points. For each occupied space around the monastery 1 point (8 points) and 1 point for the monastery itself. (1/2021)

Examples of monastery scoring with German castles. The player gets 1 point for the monastery tile and 1 point per occupied space around it, no matter if it is a square tile or part of a double-sized tile:
  • Example A: This completed monastery scores 9 points, with 3 German castles in its vicinity.
  • Example B: This completed monastery scores 9 points, with 2 German castles in its vicinity.
Game end

Bij de eindtelling krijg je geen bonuspunten voor steden of wegen.

Andere uitbreidingen

>> Algemene overwegingen

  • Dit gedeelte gaat over verhelderingen met betrekking tot de combinatie van Duitse burchten met andere uitbreidingen (van 10/2015)

>> Kathedralen en Herbergen – Bonuspunten

  • Tel eerste de punten voor wegen met een herberg of een stad met een kathedraal, tel er daarna de 3 bonuspunten voor elke Duitse burcht bij op.

>> De Draak, de Fee en de Jonkvrouw – De Draak gaat op jacht!

  • Duitse burchten beschermen meeples niet tegen de draak. De Duitse burcht ligt op één tegel en heeft daardoor minder functies dan een burcht (uit Bruggen, Burchten en Bazaars) die tussen twee tegels ligt. Een Duitse burcht werkt meer als een klooster.
  • De tegel met een Duitse burcht geldt als 1 tegel. De draak heeft voor deze tegel dus maar één van zijn 6 stappen nodig en gaat dan weer verder.
Voorbeeld 1: De draak gaat op jacht en komt op een tegel met een Duitse burcht, er zijn nu diverse opties voor de tweede stap.
Voorbeeld 2: Deze drakenjacht omvat een tegel met een Duitse burcht.

>> De Toren - Bereik van de toren

  • Duitse burchten tellen voor 1 tegel in het bereik van een toren.
Voorbeeld: Het bereik van deze toren met drie torendelen omvat tegels met Duitse burchten. De getallen geven de afstand tot de toren aan.

>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 1: Verplaatsing van de transportwagen

  • De transportwagen mag op een Duitse burcht gezet worden.
  • De transportwagen mag naar een Duitse burcht gereden worden nadat een daarmee verbonden weg is afgebouwd – mits de Duitse burcht niet is afgebouwd en niet door een andere meeple wordt bezet.

>> Burgemeesters en Abdijen - Deel 2: Herenboerderij zetten

  • De algemene spelregel stelt dat om een herenboerderij te mogen zetten de ondergrond stabiel moet zijn – dat wil zeggen dat de hoeken van alle vier de tegels elkaar moeten raken en dat er op alle vier de hoeken een weide moet staan.
  • Een tegel met een Duitse burcht kan derhalve één of twee van de hoeken onder de herenboerderij beslaan.
Voorbeeld: Geldige gevallen van het zetten van een herenboerderij als daar een tegel met een Duitse burcht bij betrokken is.

>> Bruggen, Burchten en Bazaars – Burchten

  • Je mag een kleine stad maken met het halfcirkelvormige stadsdeel dat op een tegel met een Duitse burcht voorkomt. Als deze omgebouwd wordt tot een burcht, krijgen noch de kleine stad, noch de burcht bij de puntentelling bonuspunten voor de Duitse burcht.

>> De Vliegtuigen – Vliegafstand en landing

  • De Duitse burcht geldt als 1 tegel. Als het fliegtuit op deze tegel landt, mag de speler kiezen uit 3 wegen, 1 stad of de Duitse burcht (de Duitse burcht werkt meer als een klooster). Het vliegtuig kan alleen op een van deze projecten landen als het nog niet is afgebouwd.
Voorbeeld V1: Twee gevallen van een vliegroute waar tegels met een Duitse burcht bij betrokken zijn.
  • Als het vliegtuig diagonaal vliegt, moeten alle stappen in een rechte lijn liggen in de richting die de pijl op de vliegtuigtegel aangeeft. De hoek kan niet veranderen, maar dat zou wel het geval zijn als het de tegel met de Duitse burcht via een hoek was binnengekomen en via de tegenoverliggende hoek weer verlaten had. Als het vliegtuig op de tegel met de Duitse burcht landt, kan er gekozen worden uit 3 wegen, 1 stad of de Duitse burcht. Het vliegtuig kan alleen op een van deze projecten landen als het nog niet is afgebouwd.
Voorbeeld V2: Deze voorbeelden tonen een diagonale vliegroute waar tegels met een Duitse burcht bij betrokken zijn. De grijze pijl wijst een ongeldige route aan, aangezien die afwijkt van de richting die door het vliegtuig wordt aangegeven.
Voorbeeld V3 – Een meeple met een vliegtuig op een tegel met een Duitse burcht zetten: Rood werpt de dobbelsteen en krijgt een 2. Het vliegtuig landt op de tegel met de Duitse burcht. De wegen en de Duitse burcht zijn al afgebouwd. Rood kan alleen op het stadsdeel landen omdat alleen die niet is afgebouwd.

>> De Pest – Verspreiding van de pest

  • Een Duitse burcht geldt als één tegel voor de pestfiches.
  • Er is geen uitdrukkelijke verheldering over de puntentelling van een abt op een klooster in combinatie met een Duitse burcht. Het lijkt redelijk om hetzelfde principe als bij De Toren hierboven toe te passen.
Depending on the position of a German monastery tile overlapping any of those rows or columns, only one or both square spaces of a double-sized tile will be taken into consideration for the scoring. [6]

Tegelverdeling

Aantal tegels: 6

link={{{link}}}  x1
link={{{link}}}  x1
link={{{link}}}  x1
link={{{link}}}  x1
link={{{link}}}  x1
link={{{link}}}  x1

Meer informatie over de burchten

Fort Königstein (Saksen)

Fort Königstein (Saksen)

Dit is één van de grootste heuveltopforten van Europa. Het ligt in Saksisch Zwitserland, het Duitse gedeelte van het Elbezandsteengebergt nabij Dresden. Het fort werd gebouwd op een rotsplateau 240 meter boven de rivier de Elbe. Over een periode van 750 jaar het een indrukwekkende verzameling gebouwen geworden uit de laat-gotische periode, de renaissance, de barok en de 19e eeuw.
http://www.festung-koenigstein.de


Burcht Konradsheim (Noordrijn-Westfalen)

Burcht Konradsheim (Noordrijn-Westfalen)

Deze waterburcht ligt tussen Keulen en Bonn en is één van de weinige burchten uit de middeleeuwen van het Rijnland die behouden is gebleven. Naar verluidt was ridder Arnold von Buschveld de bouwer van deze burcht. De eerste vermelding is in een document uit 1337. Tegenwoordig is de burcht privé-eigendom en kan worden gehuurd voor evenementen.
http://www.burg-konradsheim.de


Burcht Rieneck (Beieren)

Burcht Rieneck (Beieren)

Deze burcht is rond 1150 boven de rivier Sinn nabij Rieneck in Neder-Franken, Beieren gebouwd. Tegenwoordig dient het kasteel als scouting-faciliteit en is eigendom van de Duitse Christelijke Gidsen en Padvinders Vereniging. Heel bekend – en tevens het middelpunt van de burcht – is de "Dikke Toren" uit de 12e eeuw met diens muurkapel uit de romantiek die volledig in de muur van de burcht is ingebouwd.
http://www.burg-rieneck.de


Burcht Eltz (Rijnland-Palts)

Burcht Eltz (Rijnland-Palts)

Deze burcht is een toonbeeld van Duitse burchten. Het ligt aan de vallei van de rivier de Eltz nabij de Eifel. Hij werd aan al het begin van de 12e eeuw gebouwd en is toch nooit verwoest. Burcht Eltz heeft een geschiedenis vol mythen, verlichting en onderscheidende kunst.
http://www.burg-eltz.de


Kasteel Wartburg (Thüringen)

Kasteel Wartburg (Thüringen)

De Wartburg (burg is Duits voor kasteel of burcht) ligt boven de stad Eisenacht in Thüringen. Het kasteel, dat rond 1067 onder leiding van Ludwig der Springer ("de Springer") gebouwd werd, is – sinds 1999 – werelderfgoed van UNESCO. Tussen mei 1521 en maart 1522 vertaalde Maarten Luther, die onderdak gevonden had in de Wartburg, hier het Nieuwe Testament in het Duits.
http://www.wartburg.de


Kasteel Bentheim (Nedersaksen)

Kasteel Bentheim (Nedersaksen)

Dit is een kasteelcomplex midden in de stad Bad Bentheim in Nedersaksen dat in de vroege middeleeuwen werd gebwoud. De eerste vermelding is in een document uit de 11e eeuw en wordt tot de grootste en mooiste kasteelcomplexen van noord-west Duitsland gerekend. Het kasteelmuseum kan het hele jaar door worden bezocht.
http://www.burg-bentheim.de


Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap Vraag: Voor hoeveel punten telt een Duitse burcht bij de puntentelling voor een klooster? Antwoord: Aangezien kloosters punten krijgen voor de plaatsen die bezet worden door het klooster zelf en de omringende tegels, telt een Duitse burcht voor het aantal plaatsen dat het in beslag neemt: 1 of 2 afhankelijk van de plaatsing ten opzichte van het klooster. (4/2020)
    Voorbeelden van kloostertellingen met Duitse burchten. De speler krijgt 1 punt voor de kloostertegel en 1 punt voor elke bezette plaats eromheen, ongeacht of het vierkante of een dubbele tegel is:
    • Voorbeeld A: Voor dit afgebouwde klooster krijg je 9 punten, met 3 Duitse burchten in de directe omgeving.
    • Voorbeeld B: Voor dit afgebouwde klooster krijg je 9 punten, met 2 Duitse burchten in de directe omgeving.
  2. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Telt een Duitse burcht mee bij het tellen van een weide? Antwoord: Nee, daarbij telt ze niet mee. De Duitse burcht ligt op één tegel en heeft hierdoor minder functies dan een burcht die op twee tegels ligt. (10/2015)
  3. Interpretatie uit de gemeenschap Met andere woorden, voor een weg waarvan elk uiteinde op een andere burchttegel ligt krijg je 6 bonuspunten. Voor een weg die begint en eindigt op dezelfde burchttegel krijg je 3 bonuspunten. (4/2015)
  4. Officiële verheldering van de uitgever Deze bonuspunten worden erbij opgeteld na het toepassen van herbergen of kathedralen. (10/2015)
  5. Officiële verheldering van de uitgever The long road segments on the Leipzig tiles are an edge case. They are counted as one tile. (See The Markets of Leipzig)
    Edge case example: The road segment on any Leipzig tile occupies two square spaces but it is counted as one road segment tile for scoring purposes.
  6. Interpretatie uit de gemeenschap This approach is based on the clarifications provided for The Markets of Leipzig (see FAQ boxes here).