Castele din Germania

From Wikicarpedia
Revision as of 19:21, 30 March 2021 by NGC 54 (talk | contribs) (Created page with "===== Sfârșitul jocului =====")
Jump to navigation Jump to search

Informații generale și comentarii

Cartonașele miniextensiei
Simbolul miniextensiei

Miniextensia Castele din Germania (Burgen in Deutschland) a fost lansată în ediție nouă în anul Template:Year ro de HiG. Această miniextensie a fost lansată în ediție veche în anul Template:Year ro.

Această miniextensie, care prezintă 6 castele binecunoscute din Germania, permite jucătorii să stăpânească castele, câștigând puncte extra pentru proprietățiile lor faimoase.

Această miniextensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile miniextensiei de mai jos. O poți combina cu alte (mini)extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.[1]

Conținut

  • 6 cartonașe de teren de mărime dublă care prezintă castele germane

Reguli

Pregătire

Fiecare jucător ia un castel la alegerea sa. Când jucați cu doi sau trei jucători, puteți lua fiecare câte 2 castele. Alternativ, poți amesteca cartonașele cu castele și să le distribui. Apoi îți plasezi cartonașul/cartonașele cu castel(e) în fața ta.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

În loc de a lua un cartonaș de teren din teancul de cartonașe, jucătorii au voie să își plaseze unul dintre cartonașele lor cu castel german (dacă au mai mult de un cartonaș cu castel german). Reține că un cartonaș cu castel german nu trebuie să atingă alt cartonaș cu castel german, nici direct, nici cu marginile (diagonal). Alte reguli de plasare rămân aceleași ca și în jocul de bază.

Exemplul 1: Plasare incorectă a cartonașelor cu castel german.

2. Plasarea unui meeple

După ce a plasat un cartonaș cu castel german, un jucător (jucătorul care numai ce a plasat cartonașul cu castel german) are posibilitatea de a plasa un meeple. Acesta poate plasa un meeple pe un drum, oraș sau câmp, sau îl poate plasa ca lord în castelul german.

{{RulesScoring|1=====|2=3. Declanșarea unei evaluări| 3=

Evaluarea unui castel finalizat

Un castel german poate fi finalizat și evaluat în același fel ca o mănăstire. De îndată ce un castel german este înconjurat de alte cartonașe de teren, jucătorul care deține lordul din castelul german finalizat primește 12 puncte și își ia meepleul înapoi în rezerva sa personală.

La sfârșitul jocului, toate cartonașele de teren care înconjoară un castel german nefinalizat valorează 1 punct. Cartonașul cu castel german însuși valorează 2 puncte.

Exemplul 2 - Evaluarea unui castel german la sfârșitul jocului:
Tu primești 8 puncte pentru castelul tău german la sfârșitul jocului (6 puncte pentru cartonașele de teren înconjurătoare și 2 puncte pentru cartonașul cu castel german).

===== Evaluarea de drumuri și orașe din jurul unui castel germanCite error: Closing </ref> missing for <ref> tag[1] Faptul că castelul german este ocupat sau nu nu are nicio influență.

Exemplul 3 - Evaluarea drumurilor și orașelor cu castele germane:
  • Tu plasezi un cartonaș cu castel german în colțul din stânga-jos și plasezi un meeple pe castelul german. Tu finalizezi 2 drumuri și 1 oraș prin plasarea cartonașului cu castel german.
  • Jucătorul verde și jucătorul albastru primesc fiecare 16 puncte pentru orașul lor. (10 puncte pentru oraș și 2 x 3 puncte pentru castelele germane)
  • Tu primești 6 puncte pentru drumul tău (3 puncte pentru drum și 3 puncte pentru castelul german)
  • Jucătorul albastru primește 10 puncte pentru drumul său (4 puncte pentru drum și 2 x 3 puncte pentru castelele germane)
Clarificări adiționale

Interpretare din partea comunității Drumuri: Drumurile care încep și se termină la un castel german vor considera separat cele două spații pătrate ocupate de cartonașul de mărime dublă.[2]

Exemplul 4: Acest drum se întoarce înapoi la castelul german sfârșindu-se la aceeași jumătate. Jucătorul roșu primește 7 puncte pentru acesta (4 puncte pentru drumul însuși și 3 puncte pentru castelul german). Ia în vedere că drumul ocupă 4 spații pătrate, calculate ca cartonașe. (3/2021)
Example 5: This road loops back to the German castle ending at different halves. Red scores 9 points for it (6 points for the road itself and 3 points for the German castle). Note the road occupies 6 square spaces, counted as tiles, where two of them correspond to the two halves of the German castle. (3/2021)

Interpretare din partea comunității Monasteries: Since monasteries are scored according to the occupied spaces by the monastery itself and its adjacent spaces, a German castle tile counts as the number of spaces it occupies: 1 or 2 depending of its placement relative to the monastery.

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Can we assume that monasteries A and B also score 9 points?

Răspuns:

Alte (mini)extensii

>> Considerații generale

  • Această secțiune acoperă clarificări privitoare la interacțiunile castelelor germane cu alte (mini)extensii (din 10/2015, actualizat mai târziu în 1/2021)

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Cum ar trebui să considerăm cartonașele de mărime dublă pentru turnuri și aparate de zbor?

Răspuns: Chiar dacă este un cartonaș dublu, pur și simplu numeri spațiile (ariile). Un cartonaș dublu încă constă în 2 spații. Prin urmare, pentru turn, apart de zbor sau un dragon nu contează dacă folosești cartonașe de mărime dublă sau cartonașe normale, „aria” rămâne aceeași. (1/2021)

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Ar trebui să considerăm că ar trebui întotdeauna să numărăm spațiile (ariile), și apoi să considerăm orice cartonaș în acel spațiu dacă este mai mult de unul sau parte din unul?

Răspuns: Da, exact. De exemplu, un dragon dragon ar putea păși 2 spații pe un cartonaș de mărime dublă, dar dacă este un castel german, ar fi mâncat deja meepleul la primul său pas pe cartonaș. (1/2021)

>> Hanuri și catedrale - Puncte bonus

  • Pentru drumuri cu han sau orașe cu catedrală are loc prima oară evaluarea, apoi este adăugat bonusul de 3 puncte de la fiecare castel german implicat.

>> Prințesa și dragonul - Mutarea dragonului

  • Castelele germane nu protejează meepleșii în fața dragonului. Castelul german este plasat doar pe un singur cartonaș, deci are mai puține funcții decât o cetate (din Poduri, cetăți și bazaruri) care se află între 2 cartonașe. Funcția sau mecanica a unui castel german este mai asemănătoare cu cea a unei mănăstiri.
  • Cartonașul cu castel german este un singur cartonaș dar reprezintă două spații pentru mutarea dragonului. Dargonul afectează întregul cartonaș când aterizează pe el, dar poate reprezenta două spații în mutarea sa.
Exemplul 1: Dragonul începe să se mute și intră pe un cartonaș cu castel german care permite câteva opțiuni pentru cel de-al doilea pas al său, una dintre ele încă pe același cartonaș.
Exemplul 2: Această mutare a dragonului include un cartonaș cu castel german. Dragonul afectează întregul cartonaș în pasul 3 chiar dacă aterizează doar pe unul dintre spațiile ocupate de cartonaș.
Exemplul 3: Această mutare a dragonului include un cartonaș cu castel german. Pașii 3 și 4 se întâmplă pe același cartonaș dar dragonul ocupă două spații diferite înainte de a părăsi cartonașul cu castel german.

>> Turnul - Area turnului

  • Castelele germane au valoarea unui singur cartonaș pentru turn, dar reprezintă două spații pentru aria turnului. Dacă cel puțin unul dintre spațiile ocupate de un cartonaș cu castel german este în arie pornind de la turn, oricare meeple plasat pe cartonaș poate fi capturat.
Exemplu: Aria acestui turn de înălțimea trei include cartonașe cu castel german. Numerele indică distanța pornind de la turn. Cartonașele cu castel german pot fi afectate chiar dacă doar unul dintre spațiile pe care le ocupă se află în arie pornind de la turn.

>> Abația și primarul - Partea 1: Mutarea unei căruțe

  • Căruța poate fi mutată pe un castel german.
  • Căruța poate fi mutată într-un castel german după finalizarea unui teritoriu adiacent cu cartonașul cu castelul german - atât timp cât castelul german nu este finalizat și nu niciun alt meeple nu îl deține.

>> Abația și primarul - Partea 2: Plasarea unei moșii

  • Regula generală spune că baza pentru moșie trebuie să fie stabilă - asta înseamnă că colțul tuturor celor patru cartonașe trebuie să se atingă reciproc iar toate cartonașele trebuie să aibă câmp în centru pentru plasarea moșiei.
  • Un cartonaș cu un castel german poate prin urmare să ocupe unul sau două colțuri de sub o moșie.
Exemplu: Cazuri valide de plasarea a unei moșii când este implicat un cartonaș cu un castel german.

Poduri, cetăți și bazaruri- Cetăți

  • Poți construi un oraș mic care să includă un segmen semicircular de oraș pe un cartonaș cu castel german. Dacă acel oraș mic este convertit într-o cetate, nici orașul mic la acel punct, nici cetatea dacă va fi evaluată nu vor primi puncte bonus pentru castelul german.

>> Aparate de zbor - Distanța de zbor și plasarea

  • Un cartonaș cu castel german are valoarea unui singur cartonaș care ocupă două spații. Meepleul care zboară consideră spații pentru mutarea sa. Dacă meepleul care zboară aterizează pe un spațiu ocupat de un castel german, poate alege oricare teritoriu de pe întregul cartonaș, adică meepleul care zboară are de ales între cele 3 drumuri, singurul oraș sau castelul german (funcția sau mecanicile unui castel german sunt mai asemănătoare cu cele ale unei mănăstiri). Meepleul poate ateriza pe unul dintre aceste teritorii doar dacă acesta nu este deja finalizat.
Exemplul Z1: Două cazuri de traiectorie ale meepleului care zboară implicând cartonașe cu castel german. În exemplul din partea de jos, meepleul care zboară poate ateriza pe castelul german dacă se aruncă cu zarul 2 sau 3.
  • Dacă zborul meepleului care zboară este în diagonală, toți pașii trebuie să fie într-o linie dreaptă în direcția pe care o arată săgeata de la aparatul de zbor. Unghiul nu se poate schimba, dar ar fi putut dacă ar fi intrat prin colțul unui cartonaș cu castel german și ar fi ieșit prin colțul opus. Dacă meepleul care zboară a aterizat pe un cartonaș cu castel german are de ales între cele 3 drumuri, singurul oraș sau castelul german. Meepleul poate ateriza pe unul dintre aceste teritorii doar dacă acesta nu este deja finalizat.
Examplul Z2: Aceste exemple prezintă câte o traiectorie diagonală a unui meeple care zboară care implică un cartonaș cu un castel german. Săgeata violet indică traiectoria corectă urmând direcția aparatului de zbor. Săgeata gri arată o traiectorie diagonală invalidă din moment ce deviază de la traiectoria indicat de aparatul de zbor.
Exemplul Z3 - Plasarea unui meeple care zboară pe un cartonaș cu un castel german: Jucătorul roșu aruncă zarul și dă un 2. Meepleul aterizează pe cartonașul cu castel german. Drumurile și castelul german sunt deja finalizate. Jucătorul roșu poate plasa meepleul care zboară numai pe segmentul de oraș, din moment ce orașul nu este finalizat.

>> Ciuma - Răspândirea ciumei

  • Un cartonașe cu castel german are valoarea unui singur cartonaș pentru jetoanele de ciumă, dar două spații pentru mutarea lor. Vezi exemplul cu dragonul de mai sus.

>> Mănăstiri din Germania și Construcții japoneze / Mănăstiri din Germania/Olanda & Belgia - Evaluarea cu un meeple plasat ca un stareț

  • Cartonașele de mărime dublă vor fi considerate ca două spații pătrate când se evaluează starețul de pe o mănăstire specială. Mănăstirile speciale vor număra acele spații pătrate din coloane și rânduri începând de la cartonașul cu mănăstirea.
În funcție de poziția unui cartonaș cu mănăstire germană suprapunându-se cu oricare dintre acele rânduri sau coloane, doar unul sau ambele spații pătrate ale unui cartonaș de mărime dublă vor fi luate în considerare pentru evaluare.[3]

Referință pentru cartonașe

Numărul total de cartonașe: 6

link={{{link}}}  x1
link={{{link}}}  x1
link={{{link}}}  x1
link={{{link}}}  x1
link={{{link}}}  x1
link={{{link}}}  x1

Castelele în detaliu

Fortăreața Königstein (Saxonia)

Fortăreața Königstein (Saxonia)

Acest castel este una dintre cele mai mari fortărețe de pe vârful unui deal din Europa. Este situat în Sächsische Schweiz din Munții Elbei lână Dresda. Fortăreața a fost construită în vârful unui platou de roci la 240 de metri deasupra râului Elba. Peste o perioadă de mai mult de 750 de ani, acest loc a devenit un ansamblu impresionant de construcții din perioada gotică târzie, renaștere, baroc și secolul al XIX-lea.
http://www.festung-koenigstein.de


Castelul Konradsheim (Renania de Nord-Westfalia)

Castelul Konradsheim (Renania de Nord-Westfalia)

Acest castel cu apă este situat între Köln și Bonn și este unul dintre puținele castele din Evul Mediu târziu din Renania încă conservate. Se zice că cavalerul Arnold von Buschfeld ar fi constructorul acestui castel. Prima oară menționat în anul 1337 într-un document, castelul este astăzi proprietate privată și poate fi închiriat pentru evenimente.
http://www.burg-konradsheim.de


Castelul Rieneck (Bavaria)

Castelul Rieneck (Bavaria)

Acest castel a fost construit prin anul 1150 lângă Orașul Rieneck deasupra râului Sinn in Franconia Inferioară din Bavaria. Astăzi, castelul servește ca facilitate de cercetare și este deținut de către German Christian Guide and Scout Association. Deosebit de binecunoscut – iar partea cea mai importantă a castelului – este „Turnul Gros” („Thick Tower”) construit în secolul al XII-lea cu peretele său romantic de capelă construit complet anexat de zidul donjonului.
http://www.burg-rieneck.de


Castelul Eltz (Renania-Palatinat)

Castelul Eltz (Renania-Palatinat)

Este considerat modelul perfect al castelelor germane. Este situat pe valea râului Eltz lângă Eifel. A fost construit la începutul secolului al XII-lea și până acum nu a fost niciodată distrus. Castelul Eltz are o istorie plină de mituri, personalități importante și artă distinsă.
http://www.burg-eltz.de


Castelul Wartburg (Turingia)

Castelul Wartburg (Turingia)

Wartburg (Burg: castel german) este situat deasupra orașului Eisenach din Turingia. Construit prin anul 1067 sub conducerea lui Louis the Springer („the Jumper”), castelul este – din anul 1999 – un patrimoniu mondial UNESCO. Cam între mai 1521 și martie 1522, Martin Luther, care a găsit adăpost înăuntrul castelului Wartburg, a tradus Noul Testament în germană.
http://www.wartburg.de


Castelul Bentheim (Saxonia Inferioară)

Castelul Bentheim (Saxonia Inferioară)

Acesta este un complex de castele din mijlocul orașului Bad Bentheim in Saxonia Inferioară, care a fost construit la începutul Evului Mediu. Prima oară menționat într-un document din secolul al XI-lea, se crde că este unul dintre cele mai mari și frumoase complexe de castele din nord-vestul Germaniei. În prezent, muzeul castelelor poate fi vizitat pe tot parcursul anului.
http://www.burg-bentheim.de


Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. 1.0 1.1 Clarificare oficială din partea publicatorului Aceste puncte bonus sunt adăugate teritoriului după modificări de la hanuri sau catedrale. (10/2015)
  2. Clarificare oficială din partea publicatorului Segmentele lungi de drum de la cartonașele Leipzig sunt un caz excepție. Sunt calculate ca un singur cartonaș. (Vezi Piețele din Leipzig)
    Exemplu de caz excepție: Segmentul de drum de pe oricare cartonaș Leipzig ocupă două spații pătrate dar este calculat ca un singur segment de drum în scopul evaluării.
  3. Interpretare din partea comunității Această abordare este bazată pe clarificările oferite pentru Piețele din Leipzig (vezi cutiile FAQ aici).