Goana după aur: Șeriful

From Wikicarpedia
Revision as of 16:42, 26 May 2024 by NGC 54 (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:
GoldRush Sheriff Tile 01.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. GoldRush Sheriff Tile 05.png
Dacă cartonașele arată astfel, atunci ai cartonașe de Carcassonne obișnuit.Base Game C3 Tile M.png
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Informații generale și comentarii

Lansată original de Hans im Glück în 2014 la Essen Spiel, Șeriful este o miniextensie pentru Carcassonne: Goana după aur.

Conținut

  • 1 pion șerif auriu de lemn
Figure Sheriff.png
  • 6 cartonașe de teren cu o pictogramă stea de șerif

Reguli

Pregătire

Cartonașele de teren ale acestei miniextensii sunt amestecate împreună cu restul cartonașelor din jocul de bază. Pionul șerif este plasat lângă câmpul de joc.

Cu excepția acestor reguli ale miniextensiei, toate celelalte reguli de bază pentru Carcassonne: Goana după aur rămân neschimbate.

Șeriful

Figure Sheriff.png

În tura unui jucător, dacă este tras un cartonaș de teren cu o stea de șerif, jucătorul plasează cartonașul în concordanță cu regulile normale. Jucătorul apoi trebuie să mute șeriful.

Mutarea șerifului

Dacă șeriful nu este pe câmpul de joc, jucătorul îl plasează pe o zonă muntoasă nefinalizată. Dacă șeriful este deja pe un cartonaș, jucătorul trebuie să îl mute pe altă zonă muntoasă nefinalizată. Șeriful poate fi plasat pe o zonă muntoasă chiar dacă vreunul sau toate cartonașele acelei zone muntoase conține deja cowboy și/sau corturi. Nu îi este obligatoriu să fie plasat numai pe un cartonaș neocupat.

Excepție: Dacă șeriful nu poate fi mutat pe altă zonă muntoasă nefinalizată (pentru că nu există niciuna), este întors pe marginea câmpului de joc.

Activarea șerifului

Jucătorul care plasează (sau mută) șeriful trebuie acum să ia 1 jeton de exploatare de la fiecare alt jucător cu un cort pe munte și să le înapoieze imediat în rezervă. Rezerva de jetoane este apoi amestecată. Dacă un munte nu are niciun jeton de exploatare atunci când este plasat (sau mutat) șeriful acolo, nu va fi înapoiat niciun jeton în rezervă. Dacă jucătorul care plasează (sau mută) șeriful are propriul său cort pe munte, este exceptat de la respingerea unui jeton.

Jucătorul ALBASTRU plasează șeriful pe un munte. Deoarece jucătorul GALBEN și cel NEGRU au fiecare un cort pe acest munte, trebuie să tragă fiecare 1 jeton de exploatare din stivă și să îl înapoieze în rezervă. Jucătorul ALBASTRU nu trebuie să înapoieze un jeton, căci el a plasat șeriful.
Înghețarea exploatării

Atât timp cât muntele pe care se află șeriful este nefinalizat, niciun jucător nu poate lua un jeton de exploatare de pe el. Jucătorii încă au posibilitatea de a își muta corturile lor pe alt munte, ca parte a turei lor normale, dacă doresc. Atunci când este finalizat muntele, jetoanele de exploatare din stivă sunt distribuite în concordanță cu regulile normale, iar șeriful este înapoiat la marginea câmpului de joc.

După ce activează șeriful, jucătorul actual continuă cu tura sa normală (plasarea unui cowboy, plasarea/mutarea unui cort, luarea unui jeton de exploatare).

Șeriful la sfârșitul jocului

Dacă șeriful se află pe un munte nefinalizat la sfârșitul jocului, proprietarul primește jetoanele de exploatare de pe el. Dacă există mai mulți proprietari, jetoanele de exploatare sunt distribuite în mod egal.

Cimitirele

GoldRush Sheriff Ex02 Graveyards.jpg

Două dintre cartonașele de teren din această miniextensie prezintă cimitire. Dacă un jucător trage oricare dintre ele, acesta este plasat ca în mod normal, apoi jucătorul activează șeriful după cum este descris mai sus. Jucătorul apoi efectuează restul turei ca în mod normal. Dacă jucătorul decide să plaseze un cowboy, acesta poate să fie plasat pe zona de prerie a cartonașului sau în cimitir.

Evaluarea în timpul jocului

Un cimitir este evaluat atunci când toate cele 8 spații ce înconjoară cartonașul cimitirului (atât ortogonale, cât și diagonale) conțin cartonașe de teren. Proprietarul cimitirului încasează 9 puncte plus 1 punct pentru fiecare oraș ce înconjoară cimitirul.

Evaluarea la sfârșitul jocului

La sfârșitul jocului, proprietarul cimitirului încasează câte 1 punct pentru cartonașul cu cimitirul însuși, orice cartonașe înconjurătoare și orice oraș de pe acele cartonașe înconjurătoare.

Sfârșitul jocului: Jucătorul ROȘU încasează 9 puncte pentru un cowboy din cimitir (7 cartonașe + 2 orașe pe cartonașele înconjurătoare)

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 6
GoldRush Sheriff Tile 01.png ×1
GoldRush Sheriff Tile 02.png ×1
GoldRush Sheriff Tile 03.png ×1
GoldRush Sheriff Tile 04.png ×1
GoldRush Sheriff Tile 05.png ×1
GoldRush Sheriff Tile 06.png ×1