Tovenaar en Heks (1e editie)

This page is a translated version of the page Mage and Witch (1st edition) and the translation is 62% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
MageWitch C1-06.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Mage And Witch C3 Tile F.pngOpen de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
Tovenaar en Heks Tovenaar en Heks
Mage Witch C2 Tile F.jpg
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Magiërs bezoeken de streek van Carcassonne. Daar waar de tovenaar de wegen en steden tot bloei brengt, zijn de mensen nogal achterdochtig over de vaardigheden van de heks.

General info and comments

Algemene informatie en opmerkingen

 
Doos
 
Magiërssymbool
 
Markering

Tovenaar en Heks (Mini #5) werd oorspronkelijk in 2012 uitgegeven door Hans im Glück.

Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het Carcassonne basisspel. Naast alle spelregels van het basisspel zijn onderstaande spelregels van deze uitbreiding van toepassing.

Speelmateriaal

  • 1 houten tovenaar lila gekleurd
 
  • 1 houten heks oranje gekleurd
 
  • 8 nieuwe landtegels met magiërssymbool
  • 1 nieuwe landtegel met een graancirkel

Spelregels

Voorbereiding

Schud de tegels met het magiërssymbool door de andere landschapstegels. Zet de speelstukken tovenaar en heks klaar voor gebruik.

Landtegel leggen

Als een speler een tegel met een magiërssymbool trekt, legt hij deze volgens de gebruikelijke spelregels aan.

Voordat hij een horige zet, moet de speler één van de speelstukken tovenaar of heks inzetten of verplaatsen. Hij zet één van de twee speelstukken op een stadsdeel van een onafgebouwde stad of een wegdeel van een onafgebouwde weg (dat niet op de zojuist aangelegde tegel hoeft te liggen). [1] De tovenaar en heks mogen niet op dezelfde weg of dezelfde stad gezet worden. Als de tovenaar of heks die men wil plaatsen al ergens op een landtegel staat, dan moet de speler die verplaatsen. [2] [3] Hierna mag de speler zoals gebruikelijk een horige zetten.

Als er een tegel met het magiërssymbool is aangelegd moet de speler één van beide magische speelstukken in het spel brengen of verplaatsen. Als het niet mogelijk is om de tovenaar of heks in te zetten of te verplaatsen (omdat er geen onafgebouwde steden of wegen zijn), dan moet de speler of de tovenaar, of de heks van het speelveld verplaatsen, mits er tenminste één op een tegel staat. [4] Anders blijven beide naast het scorespoor wachten totdat de volgende tegel met een magiërssymbool getrokken en aangelegd is. [5]

Bijzonder geval: Als door het aanleggen van een tegel de projecten (de stad of de weg) waar de heks en de tovenaar staan worden verbonden, moet de speler die aan de beurt is één van de twee speelstukken verplaatsen. Als door het aanleggen van deze tegel een project wordt afgebouwd, wordt het speelstuk vóór de puntentelling verplaatst. [6]

Het zetten van een horige

Na het aanleggen van een tegel met een magiërssymbool, mag je nog steeds volgens de gebruikelijke spelregels een horige zetten.

Puntentelling

Als een weg of stad met een tovenaar of heks wordt afgebouwd, heeft dat de volgende gevolgen voor de puntentelling:

  • De tovenaar geeft een extra punt voor elke tegel waaruit het afgebouwde project bestaat.
  • De heks halveert de punten (naar boven afgerond) voor het afgebouwde project.
  • Bij het tellen van een weg met een herberg of een stad met een kathedraal waar ook de heks staat, worden de punten voor het project rekening houdend met de herberg of de kathedraal geteld en dan door twee gedeeld. [7]

Nadat een project met de tovenaar of heks geteld is, wordt het speelstuk van het speelveld genomen en kan later weer in het spel gebracht worden als er een tegel met een magiërssymbool wordt aangelegd.

Eindtelling

Bij de eindtelling is het effect van de tovenaar en de heks op het tellen van wegen en steden gelijk aan die tijdens het spel.

Voor een onafgebouwde weg met een herberg of een onafgebouwde stad met een kathedraal, waar je normaal 0 punten voor krijgt, levert aan het einde van het spel 1 punt per tegel op als de tovenaar op dat project staat (wapens in de stad leveren 0 punten op). [8]

 
De stad is afgebouwd. Normaal gesproken levert deze 20 punten op ([8 tegels + 2 wapens] x 2 punten elk). De tovenaar levert nog eens 8 punten op (de stad bestaat uit 8 tegels). Rood en blauw krijgen ieder 28 punten.
 
Er worden twee wegen afgebouwd. De weg van blauw bestaat uit 5. Blauw krijgt slechts 3 punten vanwege de heks [5/2 naar boven afgerond]. De weg van rood bestaat uit 3 tegels. Rood krijgt 6 punten vanwege de tovenaar [3+3].

De graancirkels toevoeging

Bij elke mini-uitbreiding zit een tegel van de 7e mini-uitbreiding Graancirkels II. Deze uitbreiding is met slechts één tegel te spelen, maar het is het beste om met alle 6 de tegels te spelen. [9]

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 9 (8 + 1 graancirkel)
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1.   Dit betekent dat als je een stad of weg afbouwt met een tegel waar het magiërssymbool op staat, je de tovenaar of heks niet op die stad of weg mag zetten, aangezien die niet langer onafgebouwd is. Door het aanleggen van de tegel is het project afgebouwd voordat één van de twee speelstukken erop gezet kon worden.
  2.   Als de tovenaar of heks al op een tegel staat en als gevolg van het aanleggen van een tegel met het magiërssymbol verplaatst wordt, dan moet die naar een ander project worden verplaatst. (5/2014)
  3.   Dus: 1) Als geen van beide speelstukken in het spel is, brengt de speler die aan de beurt is er één in het spel. Als beide speelstukken in het spel zijn, dan verplaatst de speler één van beide speelstukken naar een ander project. 3) Als er maar één speelstuk in het spel is, kiest de speler het één of het ander - hij mag het speelstuk dat al in het spel is verplaatsen of het speelstuk dat naast het speelveld staat in het spel brengen. In alle gevallen mag de speler zelf bepalen of hij de tovenaar of de heks verplaatst. (bijgewerkt 5/2014; gecorrigeerd 3/2020)
  4.   Het laatste deel van deze zin komt uit de spelregels van de uitvoering van RGG.
  5.   Deze zin komt uit de spelregels van de uitvoering van RGG.
  6.   Deze zin komt niet voor in de spelregels van de uitgave van RGG.
  7.   Deze aanvullende verheldering van de spelregels komt uit de Big Box 4 uitgave van de spelregels.
  8.   Deze aanvullende verheldering van de spelregels komt uit de Big Box 4 uitgave van de spelregels.
  9.   Merk op dat de tegels van De Graancirkels II in de mini-uitbreidingen verschillen van de tegels in de oorspronkelijke Graancirkels (Graancirkels II) uitbreiding (aangeduid als "Graancirkels I").