Kloosters

This page is a translated version of the page Monasteries and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.

De mini-uitbreidingen Kloosters in Duitsland en Japanse gebouwen bevatten 6 tegels ter vervanging van de kloosters uit het basisspel met een nieuwe manier om punten te krijgen.

Other languages:


Symbol Monasteries C1C2.png

De mini-uitbreidingen Kloosters in Duitsland en Japanse gebouwen bevatten 6 tegels ter vervanging van de kloosters uit het basisspel met een nieuwe manier om punten te krijgen.

Met deze mini-uitbreiding die zes bekende Duitse kloosters bevat wordt een nieuwe manier om punten te krijgen voor kloosters geïntroduceerd. Je weet echter pas aan het einde van het spel of je een goede beslissing genomen hebt.

General info and comments

Algemene informatie en opmerkingen

 
C2 Stanstableau Japanse Gebouwen
 
C2 Stanstableau Kloosters in Duitsland
 
C3 Stanstableau Kloosters in Duitsland
 
Markering Kloosters in Duitsland

De tweede editie (kortweg C2) van Kloosters in Duitsland werd in 2018 tijdens Essen Spiel uitgegeven door Hans im Glück. In 2023 werd een versie voor de derde editie (kortweg C3) uitgegeven.

De oorspronkelijke uitgave van deze uitbreiding in de 1e editie (kortweg C1) werd in 2012 uitgegeven.


Vóór de C2-uitgave werd Japanse Gebouwen, met dezelfde spelregels, in 2016 uitgegeven door Hans im Glück. Hierop staan tekeningen van de hand van Toshihiko Ishibashi in een stijl die niet overeenkomt met de eerste editie, hoewel de handleiding wel op die editie gebaseerd is. Niettemin wordt deze mini-uitbreiding tot de nieuwe editie gerekend. Deze tegels hebben geen markering.

Speelmateriaal

  • Kloosters in Duitsland: 6 nieuwe landtegels
  • Japanse Gebouwen: 6 nieuwe landtegels

Spelregels

Deze uitbreiding introduceerde een nieuwe manier om een meeple te zetten in C1: een meeple als abt zetten. In C2 is deze bewoording gelijk gebleven, maar was een bron van enige verwarring vanwege de abt meeple uit De Abt die in deze editie geïntroduceerd werd. In C3 is deze methode van zetten hernoemd naar een meeple als prior zetten om de dubbelzinnigheid weg te nemen.

Als hieronder gesproken wordt over de speciale nieuwe kloostertegels, wordt hiermee ook de zowel Duitse Kloosters en de Japanse Tempels bedoeld aangezien die hetzelfde functioneren. Onderstaande tekst spreekt alleen uit oogpunt van leesbaarheid over Kloosters.

Voorbereiding

Verwijder de "oorspronkelijke" kloostertegels uit het basisspel en doe ze terug in de doos. [1] Schud de zes nieuwe kloostertegels door de rest van de tegels.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Als een speler één van de bijzondere kloostertegels trekt, wordt deze volgens de gebruikelijke spelregels aan het speelveld aangelegd.

2. Een meeple zetten

Na het leggen van een bijzondere kloostertegel, mag de speler volgens de gebruikelijke spelregels op elk project op die tegel een meeple zetten. Zet de speler zijn meeple op het klooster, dan heeft hij twee opties: [2]

  1. Als monnik: In dit geval functioneert het klooster hetzelfde als een klooster uit het basisspel en geldt de gebruikelijke puntentelling; of
  2. Als abt of Prior: In dit geval wordt de meeple als abt/prior van het klooster gezien. Om dit duidelijk te maken legt de speler de meeple op zijn zij om aan te geven dat de puntentelling voor dit klooster anders is dan een normaal klooster. Je krijgt pas bij het einde van het spel punten voor het klooster.
 
jij legt de tegel met het Lorch Klooster aan. Aangezien je besluit om deze als abt/prior te zetten, plaats je de meeple op zijn zijde op het klooster.
3a. Telling met een monnik

Als een meeple als monnik op een bijzonder klooster is gezet, gelden de gebruikelijke spelregels van Carcassonne voor de puntentelling.

3b. De eindtelling met een abt/prior

Een meeple geplaatst als een klooster met een abt/prior wordt pas aan het einde van het spel geteld. De speler krijgt 1 punt per landtegels die in de rij en kolom met het klooster ligt (verticaal en horizontaal). De kloostertegel zelf is ook 1 punt waard. Gaten in het speelveld onderbreken de reeks die voor het klooster meetelt.

 
Voorbeeld: Blauw en rood hebben elk een meeple als een abt/prior geplaatst tijdens het spel, en deze worden nu aan het eind van het spel geteld. De blauwe abt/prior krijgt 2 + 0 + 2 + 1 + 1 = 6 punten. (Aangezien er direct rechts van het blauwe klooster een gat zit, krijgt hij aan die kant geen punten.) De rode abt/prior krijgt 4 + 2 + 1 + 2 + 1 = 10 punten.

Opmerking: Voor de duidelijkheid, de genoemde getallen staan respectievelijk voor het aantal tegels in de kolom erboven, de rij naar rechts, de kolom eronder, de rij naar links en het klooster zelf.

Opmerking: Voor de duidelijkheid komen de figuren in de toevoegingen overeen met het aantal tegels in respectievelijk de kolom boven, de rij rechts, de kolom onder, de rij links en het klooster zelf.

Combinaties met andere uitbreidingen

This section contains additional information about the interactions with other Carcassonne expansions.

Algemene opmerkingen

  •   Deze twee mogelijkheden (een speelstuk als monnik of als abt/prior zetten) zijn telkens beschikbaar wanneer een speelstuk op het speciale klooster zou worden gezet: initieel zetten van een meeple, verplaatsen van de trasnportwagen, via een magische poort, via een vliegtuig, etc. (5/2014)
  •   Merk op dat het speciale klooster slechts een enkele eigenschap heeft, ook al kan het op twee verschillende manieren worden gebruikt. Dus, als het bezet is door een meeple, kun je er geen fantoom op plaatsen, er niet met de wagen heen rijden, of er een meeple heen sturen met een magisch portaal.. (7/2014)
  •   De normale spelregels gaan ervan uit dat slechts één van de twee opties voor het zetten van meeples tegelijk kan voorkomen. Echter, in combinatie met andere uitbreidingen (zie Uitb. 6 - Graaf, Koning en Consorten, Vliegtuigen, De en de 20ste Jubileumuitbreiding), kunnen er bij een puntentelling meerdere meeples op een klooster staan. Dit leidt tot de volgende scenario's:
    1. Speciaal klooster, bezet door ten minste één meeple als monnik en een willekeurig aantal meeples als abten/priors:
      • Het project wordt als normaal klooster geteld, rekening houdend met alle meeples die als monnik zijn gezet, hetzij wanneer het afgebouwd is (volledig omringd door tegels) of aan het einde van het spel (als het nog niet afgebouwd is).
      • De speler(s) met de meeste als monnik gezette meeples ontvangt/ontvangen het aantal punten dat het klooster op dat moment waard is, en die meeples worden aan hun eigenaars teruggegeven.
      • Alle meeples die als abt/prior op de tegel worden gezet, krijgen het aantal punten zoals aangegeven in het volgende scenario.
    2. Special klooster dat alleen door meeples die als abt/prior gezet zijn bezet wordt:
      • Het project wordt aan het eind van het spel gescoord, omdat het niet als voltooid wordt beschouwd voor de meeples die als abt/prior zijn geplaatst, zelfs als ze omringd zijn door tegels.
      • De speler(s) met de meeste meeples die als abt/prior geplaatst zijn, krijgen het aantal punten dat de project waard is.

  Graaf, Koning en Consorten

  •   Een meeple die als abt/prior gezet is kan niet betrokken zijn bij een uitdaging met een ketter op een cultusplaats, aangezien de twee puntentellingsmechanismes totaal verschillend zijn (het klooster van de abt/prior is nooit voltooid, waardoor de ketter altijd zou winnen). (5/2014)
  •   De spelers mogen meeples uit het district kathedraal naar een zojuist afgebouwd speciaal klooster verplaatsen dat op het punt staat geteld te worden. De meeples kunnen alleen als monnik worden ingezet. Het inzetten van meeples als abt/prior is niet toegestaan, omdat deze dan niet meedoen aan de huidige puntentelling.

   Vraag: Een eerdere verduidelijking stelde dat je geen meeple uit het district kathedraal van de stad Carcassonne mag verplaatsen naar een speciaal klooster waarop een meeple als abt/prior is gezet, omdat die niet binnen het gebruikelijke tijdsbestek afgebouwd zal zijn.
Als het speciale klooster echter al een meeple als monnik heeft (en dus als een normaal klooster fungeert) en het is afgebouwd, mag dan een meeple uit het district kathedraal naar het klooster verplaatsen en als abt/prior zetten?

Antwoord: Je mag een meeple uit het district kathedraal niet als abt/prior naar een speciaal klooster verplaatsen als die met een meeple die als monnik gezet is als normaal klooster afgebouwd is (d.w.z. volledig omringd door tegels).
Je mag een meeple uit het district kathedraal alleen als monnik naar een speciaal klooster verplaatsen omdat alleen dat project (het speciale klooster dat als normaal klooster fungeert) voor de puntentelling is afgebouwd. (10/2014)

}}

  Bruggen, Burchten en Bazaars

  •   Omdat een meeple die als abt/prior is geplaatst pas aan het eind van het spel punten oplevert, en dit speciale klooster in dit geval nooit als voltooid wordt beschouwd, levert een klooster met een als abt/prior geplaatste meeple geen punten op voor een meeple op een burcht. (5/2014)

  Schapen en Heuvels

  •   Als er met speciale kloosters wordt gespeeld, is de wijngaardbonus alleen van toepassing op speciale kloosters waarop de meeple als monnik is ingezet en het project als een normaal afgebouwd klooster geteld wordt. De wijngaardbonus is echter niet van toepassing als de meeple als abt/prior op het bijzondere klooster is ingezet, aangezien je voor die abt/prior pas aan het einde van het spel punten krijgt als de wijngaarden niet meer tellen. (5/2014)

  De Vliegtuigen

  •   Als er een tweede meeple op het speciale klooster wordt geplaatst met behulp van de Vliegtuigen, dan kan de speler kiezen of hij de nieuwe meeple als monnik of als abt/prior inzet, ongeacht de identiteit van de eerste meeple. Als het speciale klooster echter al omringd is door 8 tegels, en dus een voltooid klooster voorstelt, moet de tweede meeple verplicht als abt/prior ingezet worden.. (7/2014)

Tegelverdeling

Kloosters in Duitsland (C3)

Totaal aantal tegels: 6
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Kloosters in Duitsland (C2)

Totaal aantal tegels: 6
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Japanse gebouwen (C2)

Totaal aantal tegels: 6
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Overzicht van de kloosters

Kloosters in Duitsland

  Abdij van Andechs
(Beieren)

De Abdij van Andechs, het oudste bedevaartsoord van Beieren, ligt aan de oostelijke oever van de Ammersee. Het klooster is in 1455 opgericht als onderdeel van de benedictijner monniken. Het klooster staat tot ver over de grenzen bekend om zijn bier.
www.andechs.de


  Klooster Eberbach
(Hessen)

Klooster Eberbach is een voormalig cisterciënzer klooster in de buurt van Eltville am Rhein. Het klooster werd in de 12e eeuw gesticht en is, met zijn Romaanse en vroeg-gotische gebouwen één van de belangrijkste monumenten van Europa. Het is wereldberoemd geworden als filmlocatie voor de verfilming van de roman "De Naam van de Roos" van Umberto Eco.
www.kloster-eberbach.de


  Klooster van Lorch
(Baden-Württemberg)

Het voormalig Benedictijner klooster van Lorch ligt op een bergkam die uitkijkt over de Remsvallei en is al van veraf te zien. Het werd in 1102 door hertog Frederik I van Zwaben en zijn familie. De late middeleeuwen waren de hoogtijdagen van dit Benedictijner klooster. Tot op de dag van vandaag is het charmante klooster, dat vele bezoekers trekt, nog volledig intact, inclusief kerk, rustoord, boerderijgebouwen en tuin en wordt omgeven door een ronde muur.
www.kloster-lorch.com


  Abdij van Maria Laach
(Eifel/Rijnland-Palts)

De Abdij van Maria Laach werd in 1093 gesticht en is een hoge middeleeuwse abdij die ten zuidwesten van de Laacher See ligt. Een bekend punt van deze Benedictijner abdij is de abdijkerk met zes torens, de Laacher Munster.
www.maria-laach.de


  Abdij van Marienthal
(Sachsen)

De Abdij van St. Marienthal is het oudste klooster van de orde der Cisterciënzers in Duitsland. Het is vanaf de stichting in 1234 tot op de dag van vandaag onafgebroken in bedrijf geweest. Het ligt nabij Görlitz, op het drielandenpunt van Duitsland, Polen en de Republiek Tjechië.
www.kloster-marienthal.de


  Abdij van Maulbronn
(Baden-Württemberg)

De Abdij van Maulbronn is een voormalige cisterciënzenabdij, tegenwoordig erkend als Werelderfgoed, geldt als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse abdijen ten noorden van de Alpen. Ze werd gesticht in de 12e eeuw en vertegenwoordigt alle stijlen en ontwikkelingen van romaans tot laat-gotisch.
www.kloster-maulbronn.de

Japanse Gebouwen

  Kinkaku-ji

Deze boeddhistische tempel in Kioto is bedekt met goud en is een van de populairste gebouwen in Japan. Ze trekt jaarlijks een groot aantal bezoekers. In 1994 werd de tempel toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kinkaku-ji


  Kaminarimon

Dit is de poort van Sensoji in Tokio. In 941 eerst gebouwd door een militaire bevelhebber en later op de huidige locatie herbouwd in 1635. Er wordt gezet dat toen de twee beelden aan weerszijden van de poort zijn gebouwd. De poort is enkele keren afgebrand. De huidige dateert van 1960.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kaminarimon


  Gojyu-no-tou
(pagode van vijf verdiepingen)

Deze ligt in Horyu-ji. Horyu-ji is een gebied met de oudste houten gebouwen van de wereld. Op de vele afbeeldingen en gravures valt 1300 jaar aan Japanse geschiedenis te zien. In 1993 werd het het eerste Japanse Werelderfgoed.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hōryū-ji


  Kasteel Himeji

Wordt ook wel Shirasagijo (Witte reigers-kasteel) genoemd. Dit kasteel bestaat uit 83 gebouwen met hoogontwikkelde verdedingswerken en ingenieuze beschermingsmiddelen die uit het begin van de Shogun-periode dateren. Het is een meesterwerk van houten constructies waarin functie en esthetiek samenkomen. Ook dit kasteel is Werelderfgoed sind 1993.
https://en.wikipedia.org/wiki/Himeji_Castle


  Goryokaku

Goryokaku is een fort op Hokkaido dat gebouwd werd om de stad Hakodate te beschermen. Deze plaats is beroemd geworden door het gevecht tussen de oude overheid (Shogun) en de nieuwe (Keizerlijk) in de laatste fase van het Edo-tijdperk. Nadat het fort zijn militaire functie was kwijtgeraakt is het uiteindelijk in de jaren 1910 omgebouwd tot openbaar park. Langs de vestinggrachten zijn meer dan duizend kersenbomen geplant, waarmee het een van de beste plekken in Hokkaido is voor kersenbloesem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Goryōkaku


  Kamakura Daibutsu

Kamakura Daibutsu is een boeddhistische tempel waarvan een 13,35m hoog en 121 ton wegend bronzen standbeeld van Boeddha het hoofdmonument is. Monniken mogen het holle beeld binnengaan om er te bidden. Het oorspronkelijke monument dateert van 1252 en was van hout. Enkele jaren later raakte de houten constructie zwaar beschadigd bij een storm en werd besloten om het uit brons te herbouwen. Bij de grote tunami van 20 september 1488 werden alle omliggende gebouwen weggevaagd en sindsdien staat het beeld in de open lucht.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kōtoku-in

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1.   Je kunt er ook voor kiezen om de speciale Kloosters aan de normale tegels toe te voegen zonder de oorspronkelijke kloostertegels eruit te halen. Als je echter alleen met het basisspel speelt zonder andere uitbreidingen, levert dat teveel kloostertegels op. (4/2014)
  2.   De bewoording van deze alinea is aangepast om duidelijk te maken dat spelers hun meeple ook op andere projecten die op de tegel beschikbaar zijn mogen zetten buiten het klooster, bijvoorbeeld de weide of een eventueel aanwezige weg.