Râul

From Wikicarpedia
Revision as of 23:12, 7 January 2022 by NGC 54 (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Pentru regulile pentru ediția veche mergi aici: Râul (ediția veche).


Informații generale și comentarii

Simbolul miniextensiei pentru Râul I (versiunea Big Box 6)
Simbolul miniextensiei pentru Râul II

Miniextensia Râul a fost lansată inițial în ediție nouă în anul Template:Year ro de Hans im Glück. Prima ediție a Râului a fost lansată în ediție veche în Template:Year ro.

Miniextensia Râul II a fost lansată inițial în ediție nouă ca parte a extensiei Contele, regele și vasalii în anul Template:Year ro de Hans im Glück. Miniextensia Râul II a fost lansată inițial în ediție veche în anul Template:Year ro și a fost mai târziu inclusă în ediție veche în extensia Contele, regele și vasalii în anul Template:Year ro.

Râul pentru a 20-a aniversare a fost lansat pentru ediția nouă de Hans im Glück în anul Template:Year ro ca parte a Ediției pentru a 20-a aniversare.

CutCassonne, cele 10 cartonașe promo de tip „taie-și-joacă” din anul Template:Year ro, au inclus 3 cartonașe de râu care pot fi adăugate la oricare miniextensie cu râu.

Miniextensiile cu râu modifică începutul jocului prin faptul că la început jucătorii atașează cartonașe dintr-un set de cartonașe specifice cu râu înaintea cartonașelor normale.

Copiile miniextensiei Râul printate în perioada 2014-2016 și CutCassonne au fundalul orașelor mai închis. Râul pentru a 20-a aniversare are orașe cu clădiri tăiate.

Conținut

  • Râul: 12 cartonașe de râu, fiecare cu un verso închis și fără simbol (versiunea originală) sau cu un simbol cu un curs de apă (versiunea Big Box 6)
  • Râul II: 12 cartonașe de râu, fiecare cu un verso închis[1] și un simbol cu coroană
  • Râul pentru a 20-a aniversareː 17 cartonașe de râu, fiecare cu un verso închis și fără simbol. Unul dintre cartonașe este de mărime dublă.
  • CutCassonne: 3 cartonașe de râu de tip „taie-și-joacă” fără niciun simbol.

Reguli

Pregătire

Mniextnesiile de râu înlocuiesc cartonașul de început. Selectați miniextensiile de râu pe care le doriți și respingeți-le pe celelalte. Totuși, ai posibilitatea de a combina Râul și Râul II după cum este indicat mai jos.

Pregătire pentru Râul

Pune deoparte cartonașele cu izvor și lac. Amestecă cartonașele cu râu rămase și stivuiește-le cu fața în jos. Adaugă cartonașul cu lac la baza teancului și plasează cartonașul cu izvor cu fața în sus ca cartonaș de pornire.

Pregătirea miniextensiei Râul presupune punerea deoparte a izvorului (1) și a lacului (2).

Pregătire pentru Râul II

Miniextensia Râul II inclusă în extensia Contele, regele și vasalii cuprinde un cartonaș cu o bifurcație a râului. Trebuie pusă deoparte cu cartonașele cu izvor și lac. Cartonașul cu bifurcație trebuie plasat primul (după plasarea cartonașului de pornire cu izvor) de către primul jucător.[2]

Pregătirea miniextensiei Râul II presupune punerea deoparte a izvorului (1), bifurcației (2) și a lacului cu un vulcan (3).

Combinare Râul cu Râul II

Poți combina Râul din setul jocului de bază cu Râul II pentru a face un râu foarte lung. Păstrează doar un izvor și un lac.

Pregătire pentru Râul pentru a 20-a aniversare

Pune deoparte izvorul de mărime dublă și cele două cartonașe cu lac. Amestecă cartonașele cu râu rămase și stivuiește-le cu fața în jos. Adaugă cele două cartonașe cu lac într-o ordine aleatori la baza teancului și plasează cartonașul cu izvor cu fața în sus ca cartonaș de pornire.

Configurarea Râului pentru a 20-a aniversare cere să puneți deoparte izvorul (1) și cele două lacuri (2 și 3).

Notă: În joc, un cartonaș de mărime dublă, precum acest izvor de râu, valorează drept 2 cartonașe particulare (de exemplu, pentru o mănătire adiacentă).

Desfășurarea jocului

1. Ataşarea unui cartonaş de teren

Trebuie să extragi cartonașe din teancul cu cartonașe cu râu înainte să extragi cartonașe normale. Plasează-ți cartonașul cu râu la capătul deschis al râului. Ca de obicei, cartonașele trebuie plasate în așa fel încât marginile lor să se potrivească cu marginile cartonașelor deja depuse. Nu poți face ca râul să cotească de două ori într-o curbă în aceeași direcție (o cotitură imediată în formă de „U”), deoarece există riscul ca următorul cartonaș să nu poată fi plasat. Nu poți plasa o curbă de râu într-o direcție unde există deja cartonașe de râu. Jucătorii trebuie să tragă și să plaseze toate cartonașele cu râu înainte să tragă cartonașe normale.

Exemplul 1: Plasare interzisă cu o cotitură imediată în formă de „U”

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Regula cotiturii în formă de „U” când se creează râul se referă la nicio cotitură în formă de „U” pe durata întregului joc sau doar la faptul că cotiturile în formă de „U” imediate sunt interzise din cauza faptului că va complica plasarea următoarelor cartonașe cu râu?

Răspuns: Doar cotiturile în formă de „U” imediate sunt interzise în mod explicit. Firesc, pot fi de asemenea probleme dacă între este plasat un cartonaș cu râu drept. Cotirea râului de trei ori în același fel ar trebui să fie considerată de asemenea interzisă.

Când se joacă cu Râul II sau Râul pentru a 20-a aniversare, ai două ramuri de râu pe care le poți alege să le continui. trebuie întotdeauna să plasezi un cartonaș de râu la un capăt deschis al râului. deci trebuie întotdeauna să extinzi râul până ce ai plasat lacurile la capetele deschise. Nu poți conecta cele două ramuri de râu împreună.

2. Plasarea unui meeple

La fel ca la oricare cartonașe de teren, ai posibilitatea să îți plasezi un meeple pe alte teritorii ale cartonașului cu râu tocmai plasat.[3] Meepleșii nu pot fi plasați pe râu însuși.

Când se joacă cu Râul II, când plasezi ultimul cartonaș de râu (lacul cu vulcan), tu nu poți plasa un meeple pe acel cartonaș. Imediat după plasarea acestuia,[4] începi o tură nouă trăgând un cartonaș normal.

Exemplul 2: Lacul cu vulcan din Râul II

3. Declanşarea unei evaluări

Teritoriul râu însuși nu poate fi evaluat. Toate celelalte teritorii de pe cartonașele cu râu sunt evaluate ca în mod obișnuit.[3]

Exemplul 3: Râuri complete din miniextensiile Râul (A) și Râul II (B)
Exemplul 4: Design posibil pentru Râul pentru a 20-a aniversare

Concepte speciale din Râul II

Hanul și vulcanul de la râu urmează regulile din extensiile lor (Ext. 1 - Hanuri și catedrale și respectiv Ext. 3 - Prințesa și dragonul). Turma de porci[5] are același efect ca și un porc de pe câmp (din Ext. 2 - Negustori și constructori). Dacă jucați fără aceste extensii, pur și simplu ignorați aceste concepte.

Cartonaș prezentând un han cu un acoperiș galben (în loc de roșu) în Râul II
Cartonaș cu lac prezentând un vulcan în Râul II
Turmă de porci în Râul II

Clarificări pentru noile cartonașe de teren

Când se plasează meepleși și se evaluează câmpuri țineți minte că segmentele de râu separă câmpurile.[3]

Următoarele cartonașe nu împart câmpuri - există un singur câmp pe fiecare cartonaș[6]

River I C2 Tile A.jpg
Râul I
River II C2 Tile A.jpg
Râul II
River I C2 Tile L.jpg
Râul I
River II C2 Tile L.jpg
Râul II
20AE River C2 Tile A.png
Râul pentru a 20-a
aniversare

Câmpurile nu trec de podurile mici - există 4 câmpuri separate pe fiecare cartonaș

River I C2 Tile B.jpg
Râul I
River I C2 Tile K.jpg
Râul I
River II C2 Tile D.jpg
Râul II
River II C2 Tile H.jpg
Râul II
20AE River C2 Tile B.png
Râul pentru a 20-a
aniversare
20AE River C2 Tile K.png
Râul pentru a 20-a
aniversare
20AE River C2 Tile N.png
Râul pentru a 20-a
aniversare
CutCassonne C2 Tile 02.png
CutCassonne
CutCassonne C2 Tile 06.png
CutCassonne

Aici există trei câmpuri, unul la nord și două la sud

River I C2 Tile H.jpg
Râul I
20AE River C2 Tile H.png
Râul pentru a 20-a
aniversare
CutCassonne C2 Tile 09.png
CutCassonne

Acest pod mare nu separă câmpurile. Pe acest cartonaș există 2 câmpuri - unul la est și unul la vest.[7]

River II C2 Tile E.jpg
Râul II

Casele de lângă acest pod nu sfârșesc drumul

River I C2 Tile K.jpg
Râul I
20AE River C2 Tile K.png
Râul pentru a 20-a
aniversare
CutCassonne C2 Tile 02.png
CutCassonne

Alte (mini)extensii

Pentru miniextensia Râul II există unele clarificări pentru atunci când este utilizată cu alte extensii:

  • Ext. 1 - Hanuri și catedrale: Unul dintre cartonașele cu râu conține un han care afectează un drum.
  • Ext. 2 - Negustori și constructori: Turma de porci crește valoarea câmpului pe care se află cu un 1 punct pentru fiecare oraș finalizat și cetate finalizată. Acest bonus este dat în plus față de punctele oferite de porc.[8]
  • Ext. 3 - Prințesa și dragonul: Imediat după plasarea cartonașului cu lacul cu vulcan, plasează dragonul pe el.
  • Ext. 5 - Abația și primarul: Turma de porci afectează doar evaluarea câmpurilor pentru țărani, atât în timpul (datorită moșiei), cât și la sfârșitul jocului. Moșiile nu primesc puncte adiționale pentru turma de porci în timpul evaluării finale.[9][10]

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: Turma de porci încă oferă un punct extra când se află o moșie pe câmp (moșie = 4 puncte, moșie+turmă de porci = 5 puncte pentru fiecare oraș)?

Răspuns: Turma de porci contează numai în conectarea cu țărani, nu cu moșia.

  • Ext. 6 - Contele, regele și vasalii: Recomandăm să nu utilizați un râu și Contele din Carcassonne. Combinarea celor două poate duce la situații în care râul nu poate fi finalizat.
Notă: Dacă decideți să utilizați Contele din Carcassonne și un râu ca cartonașe de început pentru un joc, este posibil să nu se poată plasa toate cartonașele de râu dacă sunt plasate mult prea aproape de Orașul Carcassonne. Cartonașele de râu care nu pot fi plasate ar trebui eliminate din joc, în concordanță cu regulile jocului de bază. Chiar dacă râul nu poate fi plasat în întregimea sa, jocul ar trebui să continue ca în mod obișnuit.[11]

Comentarii adiționale

Întrebarea despre cum se combină variate (mini)extensii de „început” ale Carcassonne este una ce există de multă vreme, iar HiG s-a răzgândit de câteva ori.

Regulile originale pentru Contele din Carcassonne includeau următoarea clarificareː „Dacă râul este în uz, atunci cartonașul cu izvor ar trebui plasat lângă și în așa fel încât râul pleacă dinspre oraș”. Regulile încă spuneau că era probabil mai bine să nu se utilizeze miniextensiile împreună și acestea erau singurele cuvinte de îndrumare pentru a o face în paragraful introducător ale regulilor în Ext. 6 - Contele, regele și vasalii pentru Carcassonne I: „Nu este recomandat să se combine Contele din Carcassonne cu Râul II, căci pot apărea situații în care este imposibil să se plaseze cartonașele în mod corespunzător”.

Regulile pentru Carcassonne I de ZMG includ următorul paragraf: „Izvorul trebuie să înceapă de la unul dintre colțurile Orașului Carcassonne. Jucătorii trebuie să plaseze cartonașele de râu în așa fel încât râul curge dinspre Orașul Carcassonne pentru a evita probleme de plasare. Din nou, nu este recomandat să se combine Contele din Carcassonne cu Râul II”.

După cum este indicat deasupra, asta nu mai este abordarea recomandată. În schimb, trebuie mereu ținută minte regula din jocul de bază: „În cazul rar în care un cartonaș nu poate fi plasat niciunde, este eliminat din joc, iar jucătorul trage altul”. Dacă râul se învârte în jurul Orașului Carcassonne în așa fel încât nu poți plasa cartonașul următor (de râu sau normal), cartonașul trebuie plasat laolaltă și tras altul. Un corolar interesant a acestei fraze este că râul nu trebuie neapărat finalizat: dacă este imposibil să fie, nu va trebui să plasezi cartonașul final cu lac, iar o gaură permanentă în câmpul de joc poate apărea (care poate, desigur, să fie ulterior umplută cu o abație din Ext. 5 - Abația și primarul).

Asta are în mod clar consecințe în combinarea celor două miniextensii. Deși regulile încă spun că nu sunt permisă cotiturile în formă de „U”, rezolvarea unor astfel de probleme este acum mult mai direct—nu mai este nevoie să se alunge jucătorii care insistă să să facă plasări de cartonașe inconfortabile. Și ajută considerabil în a stabili cum ar trebui să arate un joc Mega-Carcassonne.

Desigur, unii jucători vor obiecta că această regulă distruge estetica câmpului de joc. Ar putea avea dreptate, dar sunt liberi să adopte o regulă a casei care le este mai confortabilă. Dar pentru judecătorii de reguli ca noi, această regulă este o dezvoltare importantă.

Reguli ale casei

Reguli ale casei pentru Râul

  • Nu ai voie să plasezi meepleși până ce întregul râu este întreg. (Mulțumită lui metoth)
  • Odată ce râul este complet poate fi mutat în centrul zonei de joc. (Mulțumită lui Joff)
  • În loc să începi cu izvorul și să plasezi deoparte lacul, pune toate cartonașele cu râu în săculeț. În acest fel, râul poate avea oricare dimensiune în limita cartonașelor și în general este mai mult de o opțiune pentru a plasa un cartonaș cu râu. (Mulțumită lui DavidP)
  • Amestecă cartonașul de pornire original (fără râu) împreună cu cartonașele cu râu. Dacă este tras acționează ca un cartonaș 'bonus' care poate fi plasat oriunde. (Mulțumită lui RationalLemming)
  • Crează râul în ordine inversă, de la lac la izvor. Nu există un avantaj real, dar poate fi mai dezirabil când se joacă cu miniextensia Contele din Carcassonne, pentru a avea lacul lângă Orașul Carcassonne din motive pur estetice. (Mulțumită lui Scott)

Reguli ale casei pentru Râul II

  • Plasează prima oară bifurcația râului iar izvorul ultimul. Lacurile sunt amestecate cu alte cartonașe cu râu. (Mulțumită lui Joff)
  • Turma de porci nu oferă puncte bonus. (Mulțumită lui Joff)
  • Crează ambele râuri invers începând cu orașul/lacul. Acest lucru este mai realistic deoarece vor exista două izvoare care formează fiecare câte un râu ce se alătură și formează un singur râu care curge ‘în jos’ către un lac. Elimină două lacuri—cel simplu din Râul I și cel cu vulcan. Pentru a pregăti râul, pune deoparte un cartonaș cu izvor ca cartonaș de sfârșit iar apoi împarte cartonașele cu râu în două teancuri. Bifurcația este amestecată în teancul 1 și celălalt cartonaș cu izvor în teancul 2. Apoi teancul 1 este plasat pe teancul 2—așa că bifurcația va fi trasă cândva înainte de izvor. Dacă se joacă cu Contele din Carcassonne, plasează orașul/lacul în așa fel încât să finalizeze unul dintre orașele mici din jurul Orașului Carcassonne. (Mulțumită lui dwhitworth)
  • Selectează doar un singur lac și utilizează doar două cartonașe cu izvor. Crează râul în ordine inversă. Bifurcația poate fi plasată oricând sau la un punct predeterminat. Rezultatul final este două râuri care curg într-unul care apoi se varsă într-un lac. (Mulțumită lui Scott)
  • Începând de la bifurcație, plasează cartonașe la toate cele trei ramuri. Plasează cartonașele cu izvor și lac la sfârșit sau amestecă două dintre cele trei cu celelalte cartonașe de râu înaintea de a juca pentru a avea două dintre cele trei ramuri finalizate fiecare pe rând la orice punct. (Mulțumită lui Scott)

Referință pentru cartonașe

Râul

Numărul total de cartonașe: 12

link={{{link}}}  x1
Izvor
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(E)
link={{{link}}}  x1
(T)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(B)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(W)
link={{{link}}}  x1
(G)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
Lac

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

link={{{link}}}
G | Grădină

link={{{link}}}
B | Gospodărie
țărănească
link={{{link}}}
T | Turn de apă

link={{{link}}}
W | Tâlhari

link={{{link}}}
E | Grajd pentru
măgari

Suplimentar, unele cartonașe conțin concepte adiționale indicate în bold (izvor și lac).


Râul I (versiunea Big Box 6)

Numărul total de cartonașe: 12

link={{{link}}}  x1
Izvor
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(E)
link={{{link}}}  x1
(T)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(B)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(W)
link={{{link}}}  x1
(G)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
Lac

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

link={{{link}}}
G | Grădină

link={{{link}}}
B | Gospodărie
țărănească
link={{{link}}}
T | Turn de apă

link={{{link}}}
W | Tâlhari

link={{{link}}}
E | Grajd pentru
măgari

Suplimentar, unele cartonașe conțin concepte adiționale indicate în bold (izvor și lac).


Râul II

Numărul total de cartonașe: 12

link={{{link}}}  x1
Izvor
link={{{link}}}  x1
(G)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
Han
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
Turmă de porci
link={{{link}}}  x1
(W)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(F) - Bifurcație
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
Lac + Vulcan

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

link={{{link}}}
G | Grădină

link={{{link}}}
B | Gospodărie
țărănească
link={{{link}}}
W | Tâlhari

Mai mult, unele cartonașe conțin concepte adiționale indicate în bold, unele proprii pentru Râul II (izvor, bifurcație și lac), unele dintre ele provenind din alte extensii (han, turmă de porci și vulcan).


Râul pentru a 20-a aniversare

Numărul total de cartonașe: 17

link={{{link}}}  x1
Lac
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(E)
link={{{link}}}  x1
(T)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(B)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(W)
link={{{link}}}  x1
(G)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(B)
link={{{link}}}  x1
(G)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
Lac
link={{{link}}}  x1
Izvor

Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

link={{{link}}}
G | Grădină

link={{{link}}}
B | Gospodărie
țărănească
link={{{link}}}
T | Turn de apă

link={{{link}}}
W | Tâlhari

link={{{link}}}
E | Grajd pentru
măgari

Suplimentar, unele cartonașe conțin concepte adiționale indicate în bold (izvor și lac).


CutCassonne

Numărul total de cartonașe: 3

link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 


Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Interpretare din partea comunității Cartonașele din versiunea Lineart au versoul deschis la culoare.
  2. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Regulile HiG indică că cel mai tânăr jucător plasează bifurcația râului.
  3. 3.0 3.1 3.2 Clarificare oficială din partea publicatorului Ia în vedere că segmentele de râu separă câmpurile. (08/2014)
  4. Interpretare din partea comunității Aceasta nu este procedura standard pentru plasarea unui cartonaș, conform regulilor din Prințesa și dragonul. Potrivit acestor reguli, plasarea unui cartonaș cu vulcan nu permit plasarea a unui al doilea cartonaș în aceeași tură; în schimb, jucătorul poate executa acțiuni care nu presupun plasarea unui meeple pe acest cartonaș.
  5. Interpretare din partea comunității Regulile în engleză au numit acest concept „pigsty” („grajd pentru porci”). S-a folosit (în versiuna în engleză a WikiCarpediei) în acord cu Carcassonne I și, de asemenea, pentru a evita confuzia cu conceptul grajd pentru porci introdus în Carcassonne II, evaluat de unele miniextensii precum Piețele din Leipzig sau Păstrătorii de taxe.
    Conceptul turmă de porci
  6. Clarificare oficială din partea publicatorului Oficial, câmpul trece în jurul izvorului, creând un câmp conectat.
    Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Asta a fost incoporat în ediția RGG a Big Box 1, care include Râul (ediția HiG nu conține) și afirmă că „Spațiul de câmp de pe cartonașele cu izvor și lac se încolăcesc în jurul acelor concepte”.
  7. Clarificare oficială din partea publicatorului Podul de la oraș nu separă segmentele de câmp. Numai râul separă segmentele de câmp pe acest cartonaș. Prin urmare, exsită 2 segmente de câmp pe acest cartonaș. [Asta este logic, din moment ce poduri similare de la orașe din alte extensii precum Ext. 5 - Abația și primarul nu divid orașul de dedesubt. – Chris O.] (1/2013)
  8. Clarificare oficială din partea publicatorului Primești bonusul de la turma de porci chiar dacă nu ai un porc pe câmp. Turma de porci este un porc neutru, ca să spunem așa.
  9. Regulă sau variantă comună a casei Cartonașul cu turma de porci poate în continuare să aducă un punct extra pentru fiecare oraș când este o moșie pe câmp.
  10. Interpretare din partea comunității Nu există nicio regulă despre utilizarea a două cartonașe cu turmă de porci, din moment ce nu există nicio regulă despre utilizarea a două copii de Râul II, iar cartonașul similar GQ11 nu este oficial un cartonaș cu turmă de porci (Games Quarterly #11). Totuși, dacă un câmp are mai multe turme de porci, pare că nu ar trebui să se stivuiască; cu alte cuvinte, bonusul ar trebui acordat doar o dată, pentru consistență cu alte bonusuri ale peisajului precum hanurile și catedralele.
  11. Diferențe notorii la reguli între ediții sau publicatori Asta este o versiune generală a unui paragraf nou în edițiile HiG și RGG a Big Box 2 și este mai degrabă sugestivă pentru un joc de Mega-Carcassonne.