Rivier (1e editie)

From Wikicarpedia
Revision as of 14:04, 14 March 2023 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)
Jump to navigation Jump to search
River I C1 Feature Chuch.jpg Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
20AE River C2 Tile H.pngOpen de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
De Rivier De Rivier
River I C2 Tile H.jpg
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Algemene informatie en opmerkingen

Doosje rivier I
Punched out Rivier I
OEM versie
Doosje rivier II
Uitbreidings symbool Rivier II
Uitbreidings symbool voor de 2014 Rivier versie

Er zijn twee rivieruitbreidingen:

De Games Quarterly (Spellen kwartaalblad) #11 Games Quarterly (Spellen kwartaalblad) #11 uitbreiding van 2006 bevat 2 riviertegels die kunnen worden gecombineerd met elke rivieruitbreiding. Een van deze tegels is een nieuwe rivierbron met een weg. Het kan die van andere rivieren vervangen en helpen bij het creëren van kleinere boerderijen rond de rivier.

In 2014 bevatte Hans im Glück's Big Box 5 Big Box 5 een versie van River I (soms aangeduid als River III) met enkele kleine toevoegingen die aansluiten bij Schapen en Heuvels Schapen en Heuvels.

Speelmateriaal

  • De Rivier I: 12 nieuwe landtegels voor een lineaire rivierconfiguratie.
  • De River II: 12 nieuwe landtegels voor een gevorkte rivierlay-out.
  • De River III: 12 nieuwe landtegels met dezelfde lay-out als River I en enkele extra functies.
  • Games Quaterly #11: 2 nieuwe riviertegels die een alternatieve rivierbron bieden.

Gemeenschappelijke kenmerken gevonden op riviertegels: [1]

River I C1 Feature River Source.jpg Een Bron [2]
River I C1 Feature River Lake.jpg Een meer [3]
River I C1 Feature Road.jpg met een weg
River I C1 Feature City.jpg Met een stad
River I C1 Feature Chuch.jpg Een klooster. Let op, de brug gaat over de rivier.

Rivier II toont riviersegmenten en bekende projecten zoals steden, kloosters, wegen en velden plus een riviersplitsing, een herberg (zoals in Kathedralen en Herbergen Kathedralen en Herbergen), een varkenskudde (zoals in Kooplieden en Bouwmeesters Kooplieden en Bouwmeesters) en een vulkaan (zoals in De Draak, de Fee en de Jonkvrouw De Draak, de Fee en de Jonkvrouw).

Bijzondere kenmerken gevonden in Rivier II:

River II C1 Feature River Fork.jpg Een Rivier splitsing
River II C1 Feature Inn.jpg een herberg
River II C1 Feature Pig-Herd.jpg Een varkenskudde
River II C1 Feature Bridge.jpg Een brug die de velden niet splitst [4]
River II C1 Feature Lake Volcano.jpg Een vulkaan naast het meer
River II C1 Feature Lake City.jpg Een stadsdeel aan het meer

Rivier III heeft dezelfde lay-out van rivier en claimbare functies als River I, dus wordt het beschouwd als dezelfde uitbreiding. Deze versie voegt echter ook functies toe voor de uitbreiding Schapen en Heuvels Schapen en Heuvels - er zijn 2 tegels met een schaap en 2 tegels met een wijngaard. Bovendien zijn de achterkanten van de riviertegels in deze versie lichtgrijs van standaardtegels in plaats van donkergrijs van starttegels, en er is een nieuw uitbreidingssymbool op de voorkant.

Bijzondere kenmerken gevonden in Rivier III:

River III C1 Feature Vineyard v2.jpg een wijngaard
River III C1 Feature Sheep v2.jpg Een schaap

Games Quarterly #11 biedt een nieuwe rivierbron met een weg die eindigt bij een klein huisje. De weg splitst de boerderij rond de rivierbron:

GC11 C1 Tile 11.jpg

Spelregels

Voorbereiding

De originele starttegel wordt niet gebruikt. [5] [6] [7]

Scheid de brontegel en de meertegel van de andere. Plaats de brontegel in het midden van de tafel en leg de meertegel voorlopig opzij. De andere tien tegels worden geschud en verdekt op een stapel gelegd. [8] [9]

Als je met Rivier II speelt, moet je de rivier vertakkingstegel opzij leggen samen met de bron- en meertegels. De vertakkingstegel wordt als eerste geplaatst (na de brontegel) door de startspeler.

Landtegel leggen

De spelers plaatsen om de beurt tegels [10] [11] Wanneer de rivier is afgelopen, wordt de meertegel geplaatst en gaat het spel verder met de resterende tegels.

Voorbeeld van een rivierconfiguratie in Rivier I/III

Als je met River II speelt, plaatst de eerste speler de vertakkingstegel. [12] [11] Hierna plaatst elke speler in zijn of haar beurt een tegel op de linker- of rechtertakken van de rivier. [13] De vulkaantegel wordt als laatste geplaatst. De speler die de vulkaan plaatst, mag geen volgeling op deze tegel plaatsen, maar moet in plaats daarvan de draak op de tegel plaatsen. [14] De speler mag daarom meteen een andere tegel pakken, [15] dus het begin van het normale spel. De riviertegels kunnen naar wens van de speler worden geplaatst, met uitzondering van twee uitzonderingen: 180° draaien zijn niet toegestaan ​​en de twee riviertakken mogen niet met elkaar verbonden zijn.

Voorbeeld van een rivier met de Rivier II

Belangrijk: Een U-bocht met de riviertegels is niet mogelijk. Dit betekent dat een draai van 180° niet is toegestaan, omdat dit tot moeilijkheden kan leiden bij het plaatsen van alle tegels.[16]

Onmiddellijke U-bochten zijn niet toegestaan ​​in een rivier

Het zetten van een horige

Wanneer een speler een riviertegel plaatst, mag hij of zij een volgeling inzetten volgens de normale regels voor het plaatsen van een volger. [17] Er kan geen volger op de rivier zelf worden ingezet.

Puntentelling

Met de Rivier zelf kan niet worden gescoord. Alle andere kenmerken op riviertegels worden zoals gewoonlijk gescoord. Riviersegmenten scheiden boerderijen

De Rivier II speciale gevallen

ls je niet over de relevante uitbreidingen beschikt, hebben de tegels van de herberg, de vulkaan, de varkenskudde, de wijngaarden en de schapen geen bijzondere betekenis. [18]

De varkenskuddetegel levert de boer die deze boerderij bezit 1 extra punt per stad op. Als een speler de varkenskudde en een varken heeft (uit de uitbreiding Kooplieden en Bouwmeesters Kooplieden en Bouwmeesters), krijgt hij of zij 2 extra punten per stad. [19] [20] [21] [22] [23]

Andere uitbreidingen

De Graaf van Carcassonne De Graaf van Carcassonne

De vraag hoe de verschillende “begin”-uitbreidingen van Carcassonne gecombineerd kunnen worden is al lang aan de orde en HiG is verschillende keren van mening veranderd.

De oorspronkelijke regels voor De Graaf van Carcassonne De Graaf van Carcassonne bevatten de volgende verduidelijking: “Als de rivier wordt gebruikt, moet de veertegel als volgende worden geplaatst, en op zo'n manier dat de rivier leidt weg van de stad.” Toch zeiden de regels nog steeds dat het waarschijnlijk beter was om de uitbreidingen niet samen te gebruiken, en dit was het enige advies dat in de inleidende paragraaf van de regels in Graaf, Koning en Consorten Graaf, Koning en Consorten: “Het wordt niet aanbevolen om Graaf, Koning en Consorten Graaf, Koning en Consorten en eventuele Rivieruitbreiding(en) te combineren, aangezien er situaties kunnen ontstaan ​​waarin het is onmogelijk om tegels goed aan te leggen.”

Dezelfde regels van ZMG bevatten de volgende paragraaf: "De rivierbron moet beginnen op een van de hoeken van de stad Carcassonne. De spelers moeten de riviertegels zo plaatsen dat de rivier wegstroomt van de stad Carcassonne om plaatsingsproblemen te voorkomen. Nogmaals, het combineren van The Count of Carcassonne en De rivier I of de rivier II wordt niet aanbevolen."

Voorbeeld van het combineren van de Stad Carcassonne met De Rivier I

Zoals hierboven aangegeven, is dit niet langer de aanbevolen aanpak. In plaats daarvan moet men altijd de regel uit het basisspel onthouden: "In het zeldzame geval dat een tegel nergens kan worden geplaatst, wordt deze uit het spel verwijderd en trekt de speler een andere." Als de rivier zo rond de stad Carcassonne slingert dat je de volgende tegel (rivier of anderszins) niet kunt plaatsen, moet de tegel opzij worden gelegd en een andere worden getrokken. Een interessant gevolg hiervan is dat de rivier niet af hoeft te zijn: als het onmogelijk is om dit te doen, hoef je de laatste meertegel niet te plaatsen en kan er een permanent gat in het speelveld ontstaan ​​(wat, van cursus, vervolgens worden gevuld door een abdij uit de Burgemeesters & Abdijen Burgemeesters & Abdijen uitbreiding.)

Dit heeft duidelijk gevolgen die verder gaan dan het combineren van de twee genoemde uitbreidingen. Hoewel de regels nog steeds zeggen dat U-bochten niet zijn toegestaan, is het oplossen van dergelijke problemen nu veel eenvoudiger. En het helpt aanzienlijk bij het vaststellen hoe een spel van Mega-Carcassonne eruit zou moeten zien.

Natuurlijk zullen sommige mensen tegenwerpen dat deze regel de esthetiek van het speelveld vernietigt. Ze hebben misschien gelijk, en ze zijn vrij om een ​​huisregel aan te nemen die voor hen prettiger is. Maar voor de sommige onder ons is deze regel een belangrijke ontwikkeling.

Het Rad van Fortuin Het Rad van Fortuin

De Rivier De Rivier en Het Rad van Fortuin Het Rad van Fortuin kunnen samen worden gebruikt. In dit geval wordt het Rad van Fortuin bord eerst in het midden van de tafel geplaatst. Vervolgens wordt de rivierbron zo geplaatst dat de rivier wegstroomt van het Rad van Fortuin-bord. Plaats de riviertegels en het meer (monding) volgens de normale rivierregels. Zodra het meer (riviermonding) is geplaatst, gaat het spel verder volgens de normale regels van Carcassonne.

Voorbeeld van het combineren van Het Rad van Fortuin met De Rivier

Schapen en Heuvels Schapen en Heuvels met de Rivier III

De schapen afgebeeld op de riviertegels worden gebruikt met de uitbreiding Schapen en Heuvels Schapen en Heuvels. Als een speler een actie Verzamel de kudde' uitvoert, moeten de schapen die op de velden van deze riviertegels staan ​​geteld en samen met de schapenfiches worden gescoord. Deze afgebeelde schapen zijn permanent en kunnen tijdens een spel meerdere keren worden gescoord.

De wijngaarden afgebeeld op de riviertegels worden gebruikt met de Schapen en Heuvels Schapen en Heuvels uitbreiden en toevoegen aan kloostertelling volgens de normale wijngaardregels.

Bij het spelen zonder de Schapen en Heuvels Schapen en Heuvels uitbreiding hebben de afgebeelde schapen en wijngaarden geen functie.

Rivier III tegel met een wijngaard
 
Rivier III tegel met een schaap

Huisregels

Huisregels voor de Rivier I/III

  • Verbied alle U-bochten van de rivier om problemen met latere plaatsing te voorkomen.
  • Het is niet toegestaan ​​om meeples neer te leggen totdat de hele rivier is ondergelopen. (Dankzij metoth)
  • Zodra de rivier is voltooid, mag deze naar het midden van het speelveld worden verplaatst. (met dank aan Joff)
  • In plaats van te beginnen met de bron en het meer opzij te zetten, doe je alle rivierstukken in de zak. Op deze manier kan de rivier elke grootte hebben en is er meestal meer dan één optie om een ​​riviertegel te plaatsen. (Met dank aan DavidP)
  • Meng de originele starttegel (zonder rivier) met de riviertegels. Als het wordt getrokken, fungeert het als een 'bonus'-tegel die overal kan worden geplaatst. (Met dank aan RationalLemming)
  • Leg de rivier in omgekeerde volgorde, van meer tot bron. Geen echt voordeel, maar bij het spelen van de Graaf-uitbreiding zou het misschien wenselijker zijn om het meer in de buurt van de stad Carcassonne te hebben om puur esthetische redenen. (met dank aan Scott)

Huisregels voor de Rivier II

  • Speel eerst de vork van de rivier en leg de bron als laatste. Schud de meren door de andere riviertegels. (met dank aan Joff)
  • In plaats van de tweede vertakking (van The Rivier II en Graaf, Koning en Consorten Graaf, Koning en Consorten) weg te leggen, schud je die door de andere riviertegels en leg deze op de gebruikelijke wijze aan wanneer deze wordt getrokken. (met dank aan Scott)
  • Varkenskuddes leveren geen bonus op. (met dank aan Joff)
  • Speel beide rivieren achterstevoren, te beginnen met de stad/het meer. Dit is realistischer omdat je dan twee bronnen krijgt die rivieren produceren die samenkomen en 'naar beneden' stromen naar een meer. Gooi twee meren weg - de gewone van Rivier I en die met de vulkaan. Leg als spelopzet eerst de meertegel, leg één brontegel opzij als eindtegel en verdeel de rest van de riviertegels in twee stapels. Schud de vertakking door stapel 1 en de andere brontegel door stapel 2. Leg stapel 1 op stapel 2 zodat de vertakking eerder wordt getrokken dan de bron. Als je met

De Graaf van Carcassonne De Graaf van Carcassonne speelt leg je de tegel met stad en meer zo aan dat die één van de kleine steden rond Carcassonne afbouwt. (Met dank aan dwhitworth)

  • Selecteer slechts één meertegel en gebruik twee brontegels. Leg de rivier in omgekeerde volgorde. De vertakking kan willekeurig worden geplaatst, of op een vooraf bepaald punt. Het eindresultaat is dat twee rivieren die zich tot één samenvoegen die vervolgens uitmondt in een meer. (Met dank aan Scott)
  • Begin met de vertakking en leg tegels aan alle drie de takken. Leg de bron- en meertegels aan het einde of schud twee van de drie door de rest zodat twee van de drie takken op een willekeurig moment eindigen. (Met dank aan Scott)
  • Speel met twee vertakkingen met daartussen een recht rivieerdeel. De uiteinden (twee meren, een bron en een vulkaan) komen dan willekeurig tevoorschijn. Zorgt voor een grote rivier, maar met ongeveer 300 tegels werkt het. (Met dank aan revolushn)

Tegelverdeling

Rivier I (Origineel 2001 Rivierversie)

Totaal aantal tegels: 12
River I C1 Tile 01.jpg ×1
Onbekend project Source
River I C1 Tile 02.jpg ×1
Onbekend project Lake
River I C1 Tile 03.jpg ×1
River I C1 Tile 04.jpg ×1
River I C1 Tile 05.jpg ×1
River I C1 Tile 06.jpg ×1
River I C1 Tile 07.jpg ×1
River I C1 Tile 08.jpg ×1
River I C1 Tile 09.jpg ×1
River I C1 Tile 10.jpg ×1
River I C1 Tile 11.jpg ×1
River I C1 Tile 12.jpg ×1

De Rivier II


Totaal aantal tegels: 12
River II C1 Tile 01.jpg ×1
Onbekend project Source
River II C1 Tile 02.jpg ×1
River II C1 Tile 03.jpg ×1
Onbekend project Lake
River II C1 Tile 04.jpg ×1
Onbekend project Lake + Vulkaan
River II C1 Tile 05.jpg ×1
River II C1 Tile 06.jpg ×1
River II C1 Tile 07.jpg ×1
River II C1 Tile 08.jpg ×1
River II C1 Tile 10.jpg ×1
River II C1 Tile 11.jpg ×1
River II C1 Tile 12.jpg ×1


Rivier III (2014 Rivier I versie)

Totaal aantal tegels: 12
River III C1 Tile 01.jpg ×1
Onbekend project Source
River III C1 Tile 02.jpg ×1
Onbekend project Lake
River III C1 Tile 03.jpg ×1
River III C1 Tile 04.jpg ×1
River III C1 Tile 05.jpg ×1
River III C1 Tile 06.jpg ×1
River III C1 Tile 07.jpg ×1
River III C1 Tile 08.jpg ×1
River III C1 Tile 09.jpg ×1
River III C1 Tile 10.jpg ×1
River III C1 Tile 11.jpg ×1
River III C1 Tile 12.jpg ×1

Games Quarterly #11

Totaal aantal tegels: 2
GC11 C1 Tile 11.jpg ×1
Onbekend project Source
GC11 C1 Tile 12.jpg ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Officiële verheldering van de uitgever Officieel gaat het veld rond de bron en het meer, waardoor een verbonden boerderij ontstaat.
    Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Dit is opgenomen in de RGG-editie van de Big Box 1 Big Box 1, inclusief De Rivier (de Hans im Glück-editie niet) en stelt dat "De weide op het tegels met het meer en de bron daar omheen lopen."
  2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de regels van ZMG wordt dit de rivierbron genoemd. (12/2014)
  3. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers n de regels van ZMG wordt dit de riviermonding genoemd, hoewel dit in Nieuwe Carcassonne weer het meer is geworden. (12/2014)
  4. Officiële verheldering van de uitgever De stadsbrug scheidt geen veldsegmenten. Alleen de rivier scheidt de veldsegmenten op deze tegel. Er zijn dus 2 veldsegmenten op deze tegel. [Dit is logisch, aangezien soortgelijke stadsbruggen in andere uitbreidingen zoals Burgemeesters & Abdijen Burgemeesters & Abdijen de stad eronder niet verdelen. – Chris O.] (1/2013)
  5. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Dit is een aanvulling op de Graaf, Koning en Consorten Graaf, Koning en Consorten editie van de regels.
  6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Eerdere versies van de regels vermeldden: "De originele starttegel kan ofwel in de stapel riviertegels worden gemengd, of worden geplaatst zodra de rivier is voltooid, en wordt behandeld als een normale tegel." (3/2015)
  7. Veelvoorkomende huisregel of -variant De originele starttegel kan worden gespeeld volgens de oorspronkelijke regel in de vorige voetnoot. Als alternatief, als u tekent uit een zak waarvan de achterkant van de tegel niet zichtbaar is, kan de starttegel worden gemengd met de standaardtegels. (3/2015)
  8. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers In de Nieuwe Editie krijgen de spelers de opdracht om de meertegel onderaan deze stapel te leggen. (12/2014)
  9. Officiële verheldering van de uitgever Wanneer de twee Rivier sets zijn gecombineerd, doe één bron en één meer weg en dan maak je één rivier (in plaats van twee rivieren te maken met behulp van de twee bronnen).
  10. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De regels van Big Box 5 Big Box 5 en de spelregels van de nieuwe editiespelregels van de nieuwe editie stellen expliciet dat spelers riviertegels moeten trekken totdat er geen meer over zijn en dat nieuw geplaatste tegels de afbeelding moeten voortzetten van de rivier zelf. (12/2014)
  11. 11.0 11.1 Officiële verheldering van de uitgever Zoals vermeld in de subsectie "Een volger inzetten", kan deze speler desgewenst een volger plaatsen. (06/2014)
  12. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als je Graaf, Koning en Consorten Graaf, Koning en Consorten combineert met De Rivier II, heb je nu twee vertakkingstegels. Het is duidelijk dat een van deze meteen wordt geplaatst, maar moet de andere worden gemengd met de rest van de riviertegels of aan de kant worden gelegd? Antwoord: Dat betekent in feite dat je De Rivier II twee keer moet gebruiken. Dat waren we niet van plan en ik denk dat dat tot plaatsingsproblemen zal leiden. Wie het wil, moet zijn gang gaan, maar er zijn geen regels voor. Sorry!
  13. Officiële verheldering van de uitgever Zoals opgemerkt in de subsectie "Een volger inzetten", kan elke speler, indien gewenst, een volger plaatsen nadat hij of zij een riviertegel heeft geplaatst. (06/2014)
  14. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De RGG Editie van Big Box 2 Big Box 2 vermeldt niet dat een speler de draak op de vulkaantegel moet plaatsen, alleen dat de speler een tweede tegel moet plaatsen.
  15. Interpretatie uit de gemeenschap Dit is geen standaard procedure voor het plaatsen van een vulkaantegel, volgens de regels voor De Draak, de Fee en de Jonkvrouw De Draak, de Fee en de Jonkvrouw. Volgens die regels staat het plaatsen van een vulkaantegel niet toe dat de speler een tweede tegel trekt; in plaats daarvan mag hij of zij alleen acties uitvoeren die geen verband houden met de inzet van volgers.
  16. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Met de U-bochtregel bij het maken van rivieren, betekent dat dat er nooit een U-bocht wordt gemaakt, of gewoon geen directe U-bochten, omdat dit de plaatsing van volgende riviertegels bemoeilijkt? Antwoord: Alleen directe U-bochten zijn uitdrukkelijk verboden. Natuurlijk kunnen er ook problemen ontstaan ​​als er een rechte riviertegel tussen ligt.
  17. Officiële verheldering van de uitgever Merk op dat riviersegmenten boerderijen van elkaar scheiden. (08/2014)
  18. Veelvoorkomende huisregel of -variant Toch lijkt er geen reden te zijn waarom je de varkenskudde niet zou kunnen gebruiken zonder het varken te hebben, aangezien ze onafhankelijk worden gescoord. In feite is de ZMG versie van de regels laat "varkenskuddetegel" in deze zin weg, wat suggereert dat ze het ermee eens zijn.
  19. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze zin is veranderd in Hans im Glück’s Big Box 2 Big Box 2 om een ​​eerdere onduidelijkheid weg te nemen over de vraag of de varkenskuddetegel alleen gescoord kon worden naast een varken. Het is nu duidelijk dat ze afzonderlijk of samen kunnen worden gescoord.
  20. Officiële verheldering van de uitgever e krijgt de bonus van de varkenskudde-tegel, zelfs als je geen varken op de boerderij hebt. De varkenskudde is als het ware een neutraal varken.
  21. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Scoort de varkenskuddetegel nog steeds een extra punt als er een schuur op de boerderij staat (schuur = 4 punten, schuur+varkenskudde = 5 punten per stad)? Antwoord: De varkenskuddetegel telt alleen in verband met boeren, niet de schuur.
  22. Veelvoorkomende huisregel of -variant De varkenskuddetegel kan nog een extra punt per stad scoren als er een schuur op de boerderij staat.
  23. Interpretatie uit de gemeenschap Er zijn geen officiële regels voor het gebruik van twee varkenskuddetegels, aangezien er geen regels zijn voor het gebruik van twee exemplaren van De River II, en de vergelijkbare Games Quarterly (Spellen kwartaalblad) #11 Games Quarterly (Spellen kwartaalblad) #11 tegel is officieel geen varkenskudde tegel. Als een boerderij echter meerdere varkenskuddetegels heeft, lijkt het erop dat ze niet moeten worden gestapeld; met andere woorden, de bonus mag slechts één keer worden toegekend, in overeenstemming met andere landschapsbonussen zoals herbergen en kathedralen.