Chirurgii-frizeri

From Wikicarpedia
Revision as of 22:53, 30 June 2023 by NGC 54 (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search


Una dintre noile construcții

Informații generale și comentarii

Planșa pretăiată
Simbolul extensiei

Lansată original în anul 2018 în timpul Essen Spiel de Hans im Glück.

Cu această miniextensie, îți vei trimite meepleșii tăi la chirurgul-frizer. O casă-baie avea câteva întrebuințări în timpul Evului Mediu. Poți face o baie împărtășind cele mai recente bârfe, precum și savura un tratament medical foarte profesional. Desigur, meepleul tău va savura timpul său petrecut în casa-baie, așa că nu va fi capabil să te ajute. Pentru a îl recupera sunt posibilități variate...

Cu această extensie, poți primi mai multe puncte când evaluezi orașe sau drumuri cu case-băi, dar meepleșii tăi pot fi atrași de casele-băi care îi forțează să stea acolo.

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile extensiei de mai jos. O poți combina cu alte extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.

Conținut

 • 6 cartonașe de teren noi cu case-băi marcate cu simbolul extensiei

Reguli

Pregătire

Amestecă cele 6 cartonașe cu case-băi și alege cât de multe este nevoie în funcție de numărul de jucători.

Numărul de jucători  2 3 4 și mai mulți
Case-băi  4 5 6

Acum, amestecă numărul corespunzător de cartonașe cu case-băi cu celelalte cartonașe de teren. Pune înapoi în cutie cartonașele cu case-băi nefolosite (în cazul în care se joacă cu mai puțin de 4 jucători).

Primirea de puncte pentru casele-băi

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Când tragi un cartonaș cu o casă-baie, îl plasezi în conformitate cu regulile normale.

2. Plasarea meeple

După ce plasezi un cartonaș cu o casă-baie, tu ai posibilitatea de a plasa un meeple de-al tău conform regulilor normale, asta însemnând că ai posibilitatea de a plasa meepleul pe un drum, într-un oraș sau pe un câmp de pe cartonașul cu casă-baie. Totuși, nu poți plasa meepleul pe casa-baie însăși.

Exemplu: Tu plasezi un cartonaș cu o casă-baie și plasezi un meeple în oraș.

3. Inițierea evaluării cu casă-baie

După finalizarea unui oraș cu casă-baie, îl evaluezi ca în mod obișnuit. În adiție pentru punctele normale, jucătorul care deține majoritatea orașului primește numărul de puncte reprezentate pe banner (3, 4 sau 5). Dacă sunt mai multe case-băi într-un oraș evaluat, adaugă toate punctele de la toate case-baie din acel oraș.

Același lucru se aplică drumurilor cu case-băi.

Exemplu: Tu finalizezi și evaluezi un oraș. Tu primești un total de 9 puncte (6 puncte pentru cele 3 cartonașe de oraș și 3 puncte pentru casa-baie).
Evaluarea finală

Casele-băi nu vor oferi niciun punct bonus teritoriilor evaluate după joc (în timpul evaluării finale).[1]

Vizitarea unei case-baie după evaluare

3. După evaluarea unui teritoriu

Dacă doar un singur meeple este implicat într-o evaluare[2] și este cel puțin o casă-baie liberă, în loc de să îți retragi meepleul înapoi în rezerva ta, tu trebuie să îți plasezi lateral meepleul în una (oricare) dintre casele-băi libere (sau în singura casă-baie liberă) imediat după evaluare.[3] Înainte de a face asta, primești punctele pentru teritoriu ca în mod obișnuit.

Exemplu: După evaluarea orașului mic, tu îți plasezi meepleul tău în casa-baie.

Respectă următoarele reguli:

 • O casă-baie este liberă dacă nu există niciun meeple în ea
 • Dacă sunt mai multe case-băi libere, poți alege în care dintre ele să îți plasezi meepleul tău
 • Dacă sunt mai mulți meepleși implicați în evaluarea unui teritoriu, toți meepleșii sunt returnați în rezerva jucătorului corespunzător (chiar dacă toți meepleșii implicați în această evaluare aparțin unui singur jucător) - în acest caz, niciun meeple nu este plasat într-o casă-baie
 • Dacă nu există nicio casă-baie liberă, îți iei (primești) meepleul înapoi
 • Dacă sunt evaluate mai multe teritorii (prin plasarea unui singur cartonaș de teren), tu trebuie să iei în considerare ordinea în care sunt evaluate teritoriile - jucătorul care a plasat cartonașul de teren decide ordinea în care este efectuată evaluarea, deoarece acest lucru poate afecta care meepleși sunt plasați în case-băi libere (dacă este aplicabil).
Evaluarea finală

Niciun meeple nu va fi mutat către nicio casă-baie liberă în timpul evaluării finale.[4]

Părăsirea casei-baie

Există două posibilități de a recupera un meeple care a fost plasat într-o casă-baie.

1. Finalizarea unei case-baie

Recuperarea pe gratis a unui meeple dintr-o casă-baie.

Dacă un jucător plasează ultimul cartonaș care înconjoară o casă-baie (în același fel ca la finalizarea mănăstirilor), meepleul plasat în casa-baie poate fi recuperat imediat pe gratis. Meepleul returnat nu primește niciun punct când este returnat.

Exemplu: Jucătorul albastru înconjoară complet casa-baie cu cartonașul său de teren. Tu îți poți lua meepleul înapoi.

Reține!

 • Dacă plasezi un meeple într-o casă-baie care este deja înconjurată de 8 cartonașe de teren, nu îl poți recupera pe gratis.
 • Dacă realizezi că un meeple încă se află într-o casă-baie care a fost înconjurată complet într-o tură precedentă, tu nu mai ai voie să îl recuperezi pe gratis.

2. Recuperează-ți meepleul plătind

Pentru a îți recupera un meeple, poți, de asemenea, plăti cu puncte. Numărul de puncte pe care îl pierzi depinde de numărul reprezentat pe casa-baie respectivă (3, 4 sau 5). Dacă faci asta, mută-ți meepleul de scor înapoi pe tabla de scor. Ai voie să ai mai puțin de 0 puncte.

Exemplu: Tu îți iei meepleul tău înapoi după ce ai plătit 4 puncte (așa cum este indicat de cartonașul cu casă-baie). Tu îți muți meepleul tău de scor 4 spații înapoi (în spate).

Poți să îți recuperezi prin cumpărare un meeple după ce ai plasat un cartonaș de teren. Ai voie să plasezi acest meeple în aceeași tură.

Dacă un meeple părăsește o casă-baie, casa-baie este liberă din nou și este pregătită să întâmpine alt meeple (sau același meeple din nou).[5]

Clarificări pentru noile cartonașe de teren

Barber-Surgeons C2 Tile 01.jpg

Podul nu închide drumurile reprezentate pe cartonaș, nnici nu le combină pe acestea; drumul cu casa-baie continuă de la stânga la dreapta, în timp ce celălalt continuă de sus în jos. Drumurile împart câmpul în 4 câmpuri separate.

Alte extensii

Comentarii generale

 • Interpretare din partea comunității Dacă este implicat numai un singur meeple într-o evaluare, atunci acesta poate merge la o casă-baie chiar dacă primește 0 puncte sau puncte negative:
  • Un primar care primește 0 puncte pentru un oraș fără blazoane sau o cetate poate merge la o casă-baie (Ext. 5 - Abația și primarul)
  • Un meeple cu spirite ce primește 0 puncte sau chiar puncte negative poate merge la o casă-baie (Ext. 11 - Spirite, castele și cimitire)
  • Un meeple ce primește 0 puncte pentru un teritoriu din cauza cartonașelor de evaluare active poate merge la o casă-baie (Topografii)

Ext. 3 - Prințesa și dragonulExt. 3 - Prințesa și dragonul

 • Interpretare din partea comunității Zâna poate fi alocată unui meeple blocat într-o casă-baie. Jucătorul poate primi bonusul de 1 punct de la zână la începutul turei sale, dar nu poate primi bonusul de 3 puncte de la zână cu ocazia evaluării atunci când meepleul este luat înapoi pe gratis sau răscumpărat de proprietarul său. În acest caz, zâna va împiedica dragonul să viziteze cartonașul cu casa-baie.
 • Interpretare din partea comunității Dragonul poate mânca un meeple blocat într-o casă-baie.
 • Interpretare din partea comunității Dacă un meeple este trimis către o cas-baie pe un cartonaș cu dragonul, atunci dragonul va mânca automat meepleul.
 • Interpretare din partea comunității Un meeple nu poate fi trimis cu un coridor fermecat către o casă-baie.

Ext. 5 - Abația și primarulExt. 5 - Abația și primarul

 • Interpretare din partea comunității Dacă o căruță este singură pe un teritoriu și evaluează, atunci se va duce la o casă-baie neocupată. Dacă asta nu este posibil, atunci căruța va avea voie să se mute pe alt teritoriu valid dacă proprietarul său decide asta.
  Notă: Dacă nu poți elimina căruța după evaluare din cauza unei case-baie, atunci nu vei putea nici să o muți.
 • Interpretare din partea comunității O căruță nu se poate muta de pe un teritoriu finalizat pe o casă-baie neocupată după evaluare.
 • Interpretare din partea comunității O căruță blocată într-o casă-baie nu se poate muta pe un teritoriu învecinat atunci când casa-baie este complet înconjurată. Căruța se poate numai întoarce la proprietarul său, dacă jucătorul își amintește să o ia înapoi (pe gratis în acest punct). O casă-baie complet înconjurată nu este asociată cu o evaluare normală.

Mini #1 - Aparate de zborMini #1 - Aparate de zbor

 • Interpretare din partea comunității Un meeple nu poate fi trimis cu un aparat de zbor către o casă-baie.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 6
Barber-Surgeons C2 Tile 01.jpg ×1
Barber-Surgeons C2 Tile 02.jpg ×1
Barber-Surgeons C2 Tile 03.jpg ×1
Barber-Surgeons C2 Tile 04.jpg ×1
Barber-Surgeons C2 Tile 05.jpg ×1
Barber-Surgeons C2 Tile 06.jpg ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1. Interpretare din partea comunității Regulile iau în considerare bonusul de casă-baie doar când se evaluează un drum sau un oraș finalizat. Teritoriile nefinalizate nu vor primi puncte bonus de casă-baie.
 2. Interpretare din partea comunității Această regulă afectează doar meepleșii reali: meepleși normali, meepleși mari, abați, căruțe, primari, directori de circ și fantome. Alți pioni de pe suprafața de joc ai unui jucător nu sunt considerați: porci, constructori, moșii și oieri.
 3. Interpretare din partea comunității Ia în vedere că această acțiune ar afecta acele evaluări de teritorii de la oricare jucător (nu doar jucătorul activ) cu un meeple care au loc în faza 3. Declanșarea unei evaluări -acele evaluări unde meepleșii sunt înapoiați proprietarilor lor după evaluarea unui teritoriu finalizat sau a unui câmp în timpul jocului. Totuși, nu ar afecta evaluarea de bonusuri sau acelor evaluări care au loc în alte faze (sau care nu elimină meepleși). Câteva exemple:
  • Un țăran poate ajunge într-o casă-baie când evaluează câmpul său în timpul jocului din cauza moșiei.
  • A meeple care primește un bonus de turn de veghe nu va merge la o casă-baie pentru bonus însuși (poate merge doar ca o consecință a evaluării drumului sau orașului pe care îl ocupă).
  • Un abate retras și evaluat în 2. Plasarea unui meeple nu va merge la o casă-baie.
  • Evaluarea unui teritoriu când primești depeșa #8 nu va trimite meepleul ales la o casă-baie, din moment ce nu este o evaluare obișnuită care are loc în 3. Declanșarea unei evaluări.
  • Evaluarea cortului de circ cu numai un singur meeple învecinat nu l-ar trimite pe acesta către nicio casă-baie liberă.
 4. Interpretare din partea comunității Regulile iau în considerare acțiune ca aplicându-se atunci când se evaluează unul sau mai multe teritorii în timpul jocului drept consecință a plasării unui cartonaș.
 5. Interpretare din partea comunității Acest alt meeple poate fi oricare meeple al oricărui jucător, chiar și acela care tocmai ce a părăsit casa-baie.