Pariurile

This page is a translated version of the page The Bets and the translation is 98% complete.
Other languages:


Cu această miniextensie pariezi pe din cât de multe cartonașe va consta la momentul finalizării un drum sau un oraș. Influențează aceste zone în folosul tău și obține puncte extra.

Informații generale și comentarii

 
Planșa pretăiată
 
Simbolul extensiei

Extensia Pariurile a fost lansată original de Hans im Glück în 2022.

Această extensie are orașe cu clădiri tăiate.

Această extensie a fost dezvoltată pentru jocul de bază Carcassonne. Toate regulile jocului de bază încă se aplică în adiție cu regulile extensiei de mai jos. O poți combina cu alte extensii - dar pe riscul propriu – asta înseamnă că nu vor exista reguli oficiale pentru aceste combinații.

Conținut

 • 10 cartonașe de teren noi ce prezintă case de pariuri.
 • 36 de jetoane de pariuri
 
Cartonașe cu case de pariuri
 
Casă de pariuri
 
Jetoane de pariuri

Reguli

Pregătire

Fiecare jucător primește 6 jetoane de pariuri în culoarea proprie și le plasează cu fața în jos în fața sa. Amestecă cele 10 cartonașe cu case de pariuri ale acestei extensii împreună cu celelalte cartonașe de teren.

Plasarea pariurilor

Dacă tragi un cartonaș cu o casă de pariuri, efectuează toate cele trei acțiuni, adică 1. Atașarea unui cartonaș de teren, 2. Plasarea unui meeple și posibil și 3. Declanșarea unei evaluări, în conformitate cu regulile obișnuite. Apoi efectuează acțiunea nouă 4. Plasarea pariurilor cu excepția cazului în care cartonașul este ultimul din joc.

4. Plasarea pariurilor

Toată lumea are posibilitatea de a alege unul dintre propriile jetoane de pariuri din rezerva sa și să îl plaseze cu fața în jos pe casa de pariuri de pe cartonaș. Stivuiește jetoanele tuturor jucătorilor pe casa de pariuri. Ai întotdeauna posibilitatea de a te uita la jetoanele cu fața în jos din fața ta.

Dacă toate drumurile și orașele sunt deja finalizate după plasarea cartonașului cu casă de pariuri, nu se plasează niciun jeton.

Atenție:

 • Toate jetoanele ce se află deja pe cartonașe rămân cu fața în jos până la evaluare. Nu ai posibilitatea de a te uita la acele jetoane!
 • Dacă ultimul cartonaș care urmează a fi plasat prezintă o casă de pariuri, atunci nu se mai plasează niciun jeton.

Stabilirea pariurilor

Atunci când se finalizează un oraș sau drum cu cartonașe cu casă de pariuri, vei evalua și pariurile de pe ele.

3. Declanșarea unei evaluări

Stabilirea unui pariu

Atunci când se evaluează un drum sau oraș cu segmente pe unul sau mai multe cartonașe ce prezintă case de pariuri cu jetoane de pariuri pe ele, acele jetoane de pariuri trebuie evaluate după evaluarea obișnuită. Pentru a face asta, întoarce-le pe partea cealaltă.

 • Dacă numărul de pe jetonul tău se potrivește cu numărul de cartonașe din drumul sau orașul finalizat, atunci primești puncte.
 • Dacă numărul tău nu se potrivește cu numărul de cartonașe, atunci nu primești puncte bonus.

Luați-vă jetoanele de pariuri înapoi în propriile rezerve după ce le-ați evaluat. Le puteți folosi pe noi cartonașe cu case de pariuri.

Excepții:

 • Dacă mai multe cartonașe cu casă de pariuri fac parte din una sau mai multe evaluări, atunci le evaluezi pe toate — unul după altul.
 • Dacă mai multe teritorii ce implică aceleași jetoane de pariuri sunt în curs de evaluare în aceeași tură, atunci jucătorul al cărui tură este decide pentru care teritoriu sunt evaluate jetoanele. Acesta trebuie să decidă înainte ca jetoanele să fie întoarse pe partea cealaltă.

Jetoanele de pariuri

Cele mai multe jetoane de pariuri prezintă 2 numere. Prin urmare, acestea oferă 2 posibilități de a paria pe numărul corect. Dacă ai pariat pe numărul corect, atunci primești punctele respective prezente pe jeton.

Jetonul de pariuri ce prezintă numai numărul 4 cere ca drumul sau orașul să conste din exact 4 cartonașe. Drept urmare primești dublul punctelor reprezentate (8 puncte).
Semnul plus de după numere înseamnă că mai multe de 7 sau 8 cartonașe pot face parte din teritoriu pentru a câștiga pariul. Însă încă primești numai 7 sau 8 puncte.[1]
 
Exemplu: Finalizezi orașul cu cartonașul tău și evaluezi teritoriul. Primești 10 puncte pentru oraș, ca de obicei. Pe unul dintre cartonașele orașului se află jetoane de pariuri. Le întorci pe partea cealaltă și stabilești pariul. Jucătorul albastru și jucătorul verde au pariat pe numărul corect. Jucătorul albastru primește 4 puncte, iar jucătorul verde primește 8 puncte. Tu ai ratat numărul corect cu jetonul tău și nu primești niciun punct bonus. Acum fiecare își ia propriul jeton de pariuri înapoi în rezerva sa.
Evaluarea finală

Evaluează toate jetoanele de pariuri rămase pe cartonașe la începutul evaluării finale. Pentru evaluare se aplică numărul de cartonașe plasate până în acest punct. Înainte de a întoarce pe partea cealaltă jetoanele de pariuri decizi ce oraș sau drum vrei să evaluezi.[2] După aceea, continui cu evaluarea finală ca în mod obișnuit.

Clarificări pentru noile cartonașe de teren

Casele de pariuri sfârșesc drumuri și separă câmpuri.[3]

Această casă de pariuri separă câmpurile dintre oraș și drum. Acest cartonaș are 3 segmente de câmp.
Această casă de pariuri separă câmpurile dintre oraș și drum, chiar dacă pare altfel. Acest cartonaș are 3 segmente de câmp.
Această casă de pariuri separă câmpurile dintre oraș și drum, chiar dacă pare altfel. Acest cartonaș are 3 segmente de câmp.
Această casă de pariuri și un drum murdar separă câmpurile dintre oraș și cele 2 drumuri. Acest cartonaș are 3 segmente de câmp.
Această casă de pariuri separă câmpurile din partea de sus și jumătatea de sus ale cartonașului, chiar dacă pare altfel. Acest cartonaș are 2 segmente de câmp.
Această casă de pariuri sfârșește drumul din stânga și separă câmpurile din partea de sus și jumătatea stânga ale cartonașului. Acest cartonaș are 3 segmente de câmp.

Alte extensii

This section contains additional information about the interactions with other Carcassonne expansions.

 Comentarii generale:

  Numărul de cartonașe luat în considerare la stabilirea unui pariu nu este modificat de nicio extensie. Întotdeauna iei în considerare numărul original de cartonașe.
  Unul sau mai multe cartonașe triunghiulare dintr-un singur spațiu pătrat sunt socotite ca un singur cartonaș.
  Fiecare jumătate a unui cartonaș de mărime dublă este socotită ca cartonaș separat.

 • Caz marginal: Numai în C2, segmentul lung de drum de pe un cartonaș al piețelor din Leipzig este socotit ca un singur segment de drum chiar dacă trece de-a lungul celor două jumătăți ale cartonașului de mărime dublă.

  Un cartonaș 2x2 este socotit ca 4 cartonașe separate.

 Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

  Dacă în aceeași tură se plasează un cartonaș cu casă de pariuri, toate drumurile sale sunt finalizate, iar orașul său este convertit într-o cetate, nu se plasează niciun jeton de pariuri.
  Construirea unei cetăți pe un cartonaș cu casă de pariuri nu va declanșa stabilirea pariurilor plasate pe cartonaș. Jetoanele de pariuri vor rămâne pe cartonaș atât timp cât toate drumurile sale sunt finalizate - aceste drumuri trebuie să fi fost finalizate când a fost plasat cartonașul. În caz contrar, jetoanele de pariuri vor fi înapoiate proprietarilor lor fără evaluare, din moment ce nu a mai rămas niciun drum sau oraș valid pentru a stabili vreun pariu.

 Catedrale din Germania

  Un pariu pe un drum numără un cartonaș cu catedrală germană numai o singură o dată chiar dacă mai multe segmente de drum de pe cartonașul cu catedrală sunt conectate de același drum.

 Topografii

  Cartonașul de evaluare Drum lung nu afectează numărul de cartonașe care să fie luat în considerare la stabilirea unui pariu pe un drum.
  Cartonașul de evaluare Învecinare proastă nu afectează numărul de cartonașe care să fie luat în considerare la stabilirea unui pariu pe un oraș.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 10
  ×1
  ×1
  ×1
(K)
  ×1
(B)
  ×1
(K)
  ×1
  ×1
  ×1
(W)
  ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.


Jetoane totale: 36
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1.   Asta înseamnă că un număr cu semnul plus va lua în considerare un teritoriu cu numărul dat de cartonașe sau orice măsură mai mare, adică:
  • Un jeton de pariuri cu un 7+ va aduce 7 puncte pentru un drum sau un oraș cu 7 sau mai multe cartonașe.
  • Un jeton de pariuri cu un 8+ va aduce 8 puncte pentru un drum sau un oraș cu 8 sau mai multe cartonașe.
 2.   În timpul evaluării finale, fiecare jucător își evaluează individual pariurile rămase. Dacă un pariu este aplicabil pentru mai mult de un singur drum și/sau oraș, atunci jucătorul va alege unul dintre acele teritorii la propria alegere (în acest caz, nu se ia nicio decizie colectivă).

     Întrebare: La 3. Declanșarea unei evaluări, regulile spun: „Dacă mai multe teritorii ce implică aceleași jetoane de pariuri sunt în curs de evaluare în aceeași tură, atunci jucătorul al cărui tură este decide pentru care teritoriu sunt evaluate jetoanele”. Dacă o situație similară se petrece la sfârșitul jocului (de exemplu, două orașe nefinalizate împărtășesc o casă de pariuri cu pariuri), cine ia această decizie pentru evaluarea finală? A se lua în considerare că s-ar putea ca jucătorii să nu ajungă la o înțelegere de unii singuri din cauza intereselor contrare.

  Răspuns: În acest caz, în evaluare finală fiecare jucător decide pentru sine. (11/2022)

 3.   Regula este că toate zonele cu casă de pariuri plasează câmpurile. Grafica nu este tocmai clară, asta așa este. Dar este aceeași regulă pentru toate cartonașele. (11/2022)