De Burcht Valk

This page is a translated version of the page The Castle Falcon and the translation is 100% complete.
Other languages:


CastleFalcon Banner.jpg

De Valk-uitbreiding voor Carcassonne - De Burcht was oorspronkelijk gepland als een commercieel beschikbare uitbreiding door RGG voor release in 2009 (volgens Reiner Knizia, de ontwerper van de uitbreiding), maar door veranderingen in de licenties is het nooit in productie gegaan. Het werd later beschikbaar als een Print 'n' Play uitbreiding en is verkrijgbaar op de website van de auteur (knizia.de/more).

De Prins groeit en heeft de valkerij opgepakt, met als gevolg een groot aantal valkennesten in het kasteel. De religie is ook naar het kasteel gekomen, en er is nu de mogelijkheid om kapellen in het kasteel te bouwen.

Speelmateriaal

  • 4 poorten (extra muurstukken te plaatsen tussen 27/28, 47/48, 69/70, 91/92)
  • 18 extra kasteeltegels (met kapel delen en valkennesten)
 
A: valkennesten
B. Chapel kapel delen
  • 12 valkennest fishes
  • 4 speciale volgelingen: 2 koningen en 2 valkeniers
 
Kings
 
Falconers

Deze uitbreiding is alleen speelbaar met het spel Carcassonne – De Burcht. Al de regels zijn van toepassing.

Uitbreiding Regels

Poorten

Plaats tijdens de voorbereiding de poortjes in de muur tussen de nummers die op de poortjes staan aangegeven. Tijdens het spel tellen de poortjes niet als scoringsvelden; er wordt overheen gesprongen en ze worden niet meegeteld. 2 van de poortsecties hebben extra starttegel locaties.


Kapellen

Op sommige van de extra Burchttegels staan kapellen afgebeeld. Als een kapel compleet is, krijgt de speler met de meeste volgelingen (predikers) op de kapel het volgende aantal punten, afhankelijk van het aantal Burchttegels dat op de kapel ligt:

Burcht Tegels 1 2 3 4 5 6 7 8+
Punten 1 3 6 10 15 21 28 36

   Vraag: Scoort een onvoltooide kapel aan het eind van het spel?

Antwoord: Over het algemeen, omdat er geen onderdelen in het kasteel scoren als ze niet compleet zijn aan het eind van het spel (tenzij je bepaalde muurtegels hebt), zal een onvoltooide kapel 0 punten scoren.

Valk gebieden

Tijdens de voorbereiding worden de valk nest-fiches in het bereik geplaatst. Wanneer een eigenschap wordt gescoord die gekoppeld is aan één of meerdere nesten, neemt de scorende speler het respectievelijke aantal nestenfiches.

Aan het eind van het spel krijgt de speler die meer nest-fiches heeft punten, gelijk aan het grootste aantal lege verbonden velden (zoals de grootste voorraad). Bij een gelijke stand is er geen score.

Als de nest-fiches tijdens het spel opraken, moeten beide spelers er evenveel van inleveren. Alleen het verschil in nest-fiches tussen de spelers telt aan het einde van het spel.

Koning en Valkenier

Tijdens de voorbereiding krijgt elke speler ook de twee speciale volgelingen in zijn kleur. Deze mogen in plaats van een normale volgeling worden geplaatst. Dit is echter niet toegestaan als de eigenschap onmiddellijk in dezelfde beurt wordt gescoord. Als de actie gescoord wordt, verdubbelt de koning de eigen puntenscore, en de valkenier geeft de speler een extra nest-fiche. Als beide spelers evenveel volgelingen hebben, krijgt geen van beide spelers punten of nest-fiches, zelfs niet als er koningen of valkeniers bij betrokken zijn.

 
1. De witte speler ontvangt de kapel. Aangezien er vijf fiches op de kapel liggen, krijgt de speler 15 punten. Omdat de kapel verbonden is met de twee nesten, neemt de speler in totaal 3 nest-fiches, 2 voor de kapel en 1 voor de valkenier. 2. Bij de volgende beurt maakt de zwarte speler het pad af. Als de koning de punten verdubbelt, krijgt de speler 8 punten. Omdat het pad verbonden is met één nest, neemt de speler ook 1 nest-fiche.

Muurtegels

De muurtegels genummerd 1-3 beschreven in de Carcassonne - De Burcht regels worden toegepast tijdens het spel, de muurtegels genummerd 4-9 worden toegepast aan het einde van het spel.

Bij het scoren van een actie mag deze slechts eenmaal worden verdubbeld. Er mag dus maar één verdubbelingsmuurtegel met de nummers 2 en 3 worden toegepast, en deze mogen niet worden toegepast wanneer er met de koning wordt gescoord.

Muurtegels 1 – 3
Muurtegels 4 – 9

Regels Variant

Als een scoremarker tijdens het spel een poort bereikt (maar niet tijdens de eindwaardering), moet hij daar stoppen en gaat de resterende score voor het onderdeel dat wordt gewaardeerd verloren.

Credits

Illustratie: Christof Tisch

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 18
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.