Castelul: Șoimul

From Wikicarpedia
Revision as of 03:13, 23 May 2024 by NGC 54 (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:


Prințul crește și a preluat șoimăritul, ceea ce a dus la un număr mare de cuiburi de șoim în castel. A sosit de asemenea religia la castel, iar acum există posibilitatea de a construi capele în castel.

Informații generale și comentarii

Extensia Șoimul pentru Carcassonne - Castelul a fost original plănuită drept extensie disponibilă la nivel comercial de RGG pentru lansare în 2009 (potrivit lui Reiner Knizia, designerul extensiei), dar din cauza schimbărilor de licențiere nu a ajuns niciodată în producție. A devenit subsecvent disponibilă ca extensie „Printează și Joacă” și este disponibilă de la website-ul autorului (knizia.de/more).

Conținut

  • 4 porți (piese de zid adiționale de inserat între 27/28, 47/48, 69/70, 91/92)
CastleFalcon 4gates.jpg
  • 18 cartonașe de castel adiționale (cu părți de capelă și cuiburi de șoim)
A: Cuiburi de șoim
B: Părți de capelă
  • 12 jetoane cu cuib de șoim
CastleFalcon NestToken.jpg
  • 4 supuși speciali:
2 regi
CastleFalcon Kings.png
2 șoimari
CastleFalcon Falconers.png

Această extensie este jucabilă numai cu jocul Carcassonne – Castelul. Toate regulile acestuia se aplică.

Regulile extensiei

Porțile

CastleFalcon Castlegate.png
În timpul pregătirii, inserează porțile în zidul dintre numerele indicate pe porți. În timpul jocului, porțile nu se socotesc drept spații de evaluare; sunt sărite și nu sunt socotite. 2 dintre secțiunile de poartă au locații adiționale de cartonaș de start.

Capelele

CastleFalcon ChapelTile.png
Unele dintre cartonașele de castel adiționale arată capele. Atunci când o capelă este finalizată, jucătorul cu cei mai mulți supuși (predicatori) de pe capelă încasează următorul număr de puncte, în funcție de numărul de cartonașe de castel care sunt în capelă:
Cartonașe de castel12345678+ 
Puncte1361015212836 

 Clarificare oficială din partea publicatorului Întrebare: O capelă nefinalizată aduce puncte la sfârșitul jocului?

Răspuns: De regulă, din moment ce niciun teritoriu din Castelul nu aduce puncte dacă este nefinalizat la sfârșitul jocului (câtă vreme nu ai anumite cartonașe de zid), o capelă nefinalizată va aduce 0 puncte.

Cuiburile de șoim

CastleFalcon Aeries.png
În timpul pregătirii, jetoanele cu cuib de șoim sunt plasate la îndemână. Atunci când este evaluat un teritoriu care este legat de unul sau mai multe cuiburi, jucătorul care încasează punctele ia numărul respectiv de jetoane cu cuib.

La sfârșitul jocului, jucătorul care are cele mai multe jetoane cu cuib încasează puncte egale cu cel mai mare număr de spații goale conectate (ca cel mai mare donjon). În cazul unei remize, nu există niciun punctaj.

Dacă jetoanele cu cuib se termină în timpul jocului, ambii jucători ar trebui să înapoieze numere egale de acestea. Numai diferența de jetoane cu cuib dintre jucători este cea care contează la sfârșitul jocului.

Regele și șoimarul

CastleFalcon SpecialFollowers.png
În timpul pregătirii, fiecare jucător primește de asemenea cei doi supuși speciali în culoarea sa. Aceștia pot fi plasați în locul unui supus normal. Totuși, acest lucru nu este permis dacă teritoriul este evaluat imediat în aceeași tură. Atunci când este evaluat teritoriul, regele dublează punctajul propriu de puncte al jucătorului, iar șoimarul îi dă jucătorului 1 jeton cu cuib adițional. Dacă ambii jucători au același număr de supuși pe un teritoriu finalizat, niciunul dintre ei nu încasează niciun punct sau jeton cu cuib, chiar dacă sunt implicați regi sau șoimari.
1. Jucătorul alb evaluează capela. Din moment ce există cinci cartonașe în capelă, jucătorul încasează 15 puncte. Din moment ce capela este legată de cele două cuiburi, jucătorul ia un total de 3 jetoane cu cuib, 2 pentru capelă și 1 pentru șoimar.
2. În tura următoare, jucătorul negru finalizează calea. Din moment ce regele dublează punctele, jucătorul încasează 8 puncte. Din moment ce calea este legată de 1 cuib, jucătorul ia de asemenea 1 jeton cu cuib.

Cartonașele de zid

Cartonașele de zid numerotate cu 1-3 descrise în regulile jocului Carcassonne – Castelul sunt aplicate în timpul jocului, cartonașele de zid numerotate cu 4-9 sunt aplicate la sfârșitul jocului.

Atunci când se evaluează un teritoriu, poate să fie dublat numai o singură dată. Astfel, poate să fie aplicat numai un singur cartonaș de zid de dublare numerotat cu 2 și 3, iar acestea nu pot să fie aplicate atunci când se evaluează cu regele.

CastleFalcon WallTiles1to3.jpg
Cartonașele de zid 1 – 3
CastleFalcon WallTiles4to9.jpg
Cartonașele de zid 4 – 9

Variantă de reguli

Atunci când un marcator de scor atinge o poartă în timpul jocului (dar nu în timpul evaluării de la sfârșitul jocului), trebuie să se oprească acolo și punctajul rămas este pierdut pentru teritoriul în curs de evaluare.

Credite

Ilustrație: Christof Tisch

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 18
CastleFalcon Tile01.jpg ×1
CastleFalcon Tile02.jpg ×1
CastleFalcon Tile03.jpg ×1
CastleFalcon Tile04.jpg ×1
CastleFalcon Tile05.jpg ×1
CastleFalcon Tile06.jpg ×1
CastleFalcon Tile07.jpg ×1
CastleFalcon Tile08.jpg ×1
CastleFalcon Tile09.jpg ×1
CastleFalcon Tile10.jpg ×1
CastleFalcon Tile11.jpg ×1
CastleFalcon Tile12.jpg ×1
CastleFalcon Tile13.jpg ×1
CastleFalcon Tile14.jpg ×1
CastleFalcon Tile15.jpg ×1
CastleFalcon Tile16.jpg ×1
CastleFalcon Tile17.jpg ×1
CastleFalcon Tile18.jpg ×1