Țăranii

This page is a translated version of the page The Farmers and the translation is 100% complete.


Informații generale și comentarii

Lansat original în 2014 de Hans im Glück. Jocul de bază C2, Big Box 6, Ediția pentru a 20-a aniversare, Jocul de bază C3 și Big Box 7 includ Țăranii și au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română.

Țăranii sunt considerați ca făcând parte din jocul de bază de către majoritatea jucătorilor de Carcassonne. De asemenea, sunt folosiți în fiecare turneu oficial deoarece de obicei nu sunt considerați o extensie. În noua ediție a jocului Carcassonne țăranii au fost separați ca supliment pentru a face ca jocul să fie mai ușor pentru jucătorii noi. WikiCarpedia urmează această abordare simplificată. În cadrul celorlalte extensii și în restul WikiCarpediei, țăranii sunt considerați ca făcând parte din jocul de bază.

Cum ar fi viața fără agricultură? Încercăm să răspundem la o parte din această întrebare introducând țăranii care petrec nenumărate ore pe câmpurile din Carcassonne. Așa cum am făcut pentru drumuri, orașe și mănăstiri, țăranii vor fi prezentați folosind acțiunile unei ture de joc.

Schimbări la Ediția pentru a 20-a aniversare și Carcassonne C3

Regulile pentru Ediția pentru a 20-a aniversare rămân aceleași, dar rolurile unor meepleși au fost actualizate (în unele limbi):

  • Tâlharii devin călători și/sau călătoare
  • Cavalerii nu se schimbă
  • Călugării sunt numiți și călugărițe
  • Țăranii devin țărane

Editurile au urmat rolurile noi furnizate de HiG, cu toate că aceste schimbări nu sunt observabile în alte limbi.

Notă: Rămânem la convenția rolurilor clasice de dragul consistenței cu toate regulile existente deocamdată. HiG ar putea decide să actualizeze regulile în viitor pentru a urma această convenție de numire nouă pentru noi lansări și retipăriri.

 

 

Conținut

  • Nimic. Doar conținutul jocului de bază este utilizat.

Reguli

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Tragi cartonașul ilustrat și trebuie să îl plasezi astfel încât laturile cartonașului să se potrivească cu laturile cartonașelor deja în joc. Câmpurile semnifică întotdeauna spațiile verzi găsite în peisajul ținutului Carcassonne.[1]

 
Exemplu: Pe cartonașul afișat deasupra există trei segmente de câmp.
2. Plasarea unui meeple drept țăran

Un țăran este un meeple pe care îl plasezi „în poziție culcată” pe un segment de câmp. Spre deosebire de tâlhari, cavaleri și călugări care sunt plasați în picioare, țăranii sunt plasați în poziție culcată pe un cartonaș pentru că sunt evaluați numai la sfârșitul jocului. În consecință, nu sunt înapoiați în rezerva ta până când are loc evaluarea finală.[2] Culcarea la pământ a țăranilor asigură faptul că ții minte să îi lași pe tablă. Ca întotdeauna, poți să-ți plasezi țăranul numai dacă nu mai este niciun alt țăran pe câmp. Câmpurile din Carcassonne sunt divizate de drumuri, orașe sau orice altceva care le împarte clar din punct de vedere vizual, precum un râu. Mai jos sunt ilustrate trei câmpuri separate.

 
Exemplu: Câmpul pe care îți plasezi un țăran se întinde de la cartonașul pe care numai ce l-ai plasat până la orașul cu cavalerul tău. Țăranul galben nu are niciun impact, căci ocupă alt câmp.

   Întrebare: Pe cartonașele cu mănăstire, avem voie să plasăm un meeple pe segmentul de câmp înconjurător?

Răspuns: Da! Aceleași reguli sunt valide pentru un câmp care înconjoară o mănăstire precum și pentru oricare alt câmp. Ai de asemenea posibilitatea de a plasa un țăran lângă o mănăstire. În acest caz mănăstirea rămâne neocupată.

   Întrebare: Câmpurile pot fi închise când sunt complet înconjurate de drumuri, orașe etc. Asta înseamnă că sunt finalizate?

Răspuns: Câmpurile nu sunt niciodată considerate finalizate. Din cauza asta, nu îți vei primi niciodată țăranul înapoi până la evaluarea finală. (1/2021)

3. Evaluarea țăranilor

După cum s-a precizat anterior, țăranii nu sunt evaluați în timpul jocului și, în consecință, nu se întorc în rezerva ta. Așa că plasează-ți cu înțelepciune țăranii. Acum, hai să presupunem că partida a luat sfârșit și că efectuăm evaluarea finală. Spre deosebire de alte teritorii, nu cartonașele de câmp sunt cele care sunt socotite, ci numărul orașelor finalizate care mărginesc un câmp.

Evaluarea finală

Fiecare oraș finalizat care mărginește un câmp adaugă câte 3 puncte la valoarea acelui câmp. Toate câmpurile atinse de un oraș își vor vedea valoarea mărită cu 3 puncte.

 
Exemplu: Trei orașe finalizate ating câmpul mare ocupat de un țăran roșu și un țăran albastru. Ambii jucători vor încasa un total de 9 puncte pentru cele trei orașe finalizate: A, B și C. Niciunul dintre ei nu încasează niciun punct pentru orașul D, căci acest oraș este nefinalizat.
Atât jucătorul galben, cât și cel negru au țărani pe același câmp, însă jucătorul galben deține controlul, așa că jucătorul galben va fi singurul care va încasa cele 12 puncte ale câmpului pentru orașele finalizate 1 - 4.
Jucătorul negru pentru câmpul mic încasează câte 3 puncte pentru fiecare oraș finalizat (A ;i B), pentru un total de 6 puncte.

   Întrebare: Este neclar dacă câmpurile nefinalizate valorează puncte la evaluarea finală.

Răspuns: Este aproape imposibil să închizi sau să finalizezi majoritatea câmpurilor. Cel mai important lucru când se evaluează câmpurile sunt orașele, care trebuie să fie finalizate. Așa că: orașele finalizate valorează puncte și pentru câmpurile nefinalizate.

   Întrebare: Câte orașe sunt pe câmpul ocupat de jucătorul roșu?

Răspuns: Există doar două orașe pe câmp. Al treilea oraș din stânga nu atinge câmpul cu vârful său drept. Prin urmare, jucătorul roșu va încasa 6 puncte pentru câmp.



   Întrebare: La sfârșitul jocului, evaluăm câmpuri care sunt complet închise de drumuri, dar nu au niciun oraș adiacent? Dacă da, cum?

Răspuns: Vorbind la modul strict, trebuie evaluate exact ca oricare alt câmp, cu 3 puncte pentru fiecare oraș. În acest caz, totalul este de 0 puncte. Iar țăranul nu poate părăsi câmpul.


Rezumat

Un rezumat succint al celor mai importante detalii despre țărani:

  • Sunt plasați pe tablă „în poziție culcată”.
  • Țăranii sunt evaluați numai în timpul evaluării finale, nu în timpul jocului.
  • Fiecare oraș finalizat adiacent cu un câmp pe care îl ocupi îți aduce câte 3 puncte.
  • Fiecare oraș finalizat poate aduce puncte pentru oricâte câmpuri diferite.
  • Similar drumurilor și orașelor, dacă există mai mult de un singur țăran pe un câmp, numai jucătorul cu cei mai mulți țărani pe acel câmp încasează punctele acestuia. În cazul unei situații de egalitate, fiecare jucător aflat la egalitate încasează numărul integral de puncte.

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1.   Pentru a determina mărimea câmpurilor, câmpurile pot fi limitate de tot felul de bariere, de exemplu drumuri, orașe sau râuri care nu pot fi ocolite, sau de marginea suprafeței de joc. Desigur că se poate întâmpla ca un câmp să acopere aproape întreaga suprafață de joc, și probabil vor exista câmpuri care vor rămâne deschise pentru tot restul jocului.
  2.   De fapt, unele tipuri speciale de mecanică din unele extensii (festivalul, dragonul etc.) permit întoarcerea țăranilor la proprietarii lor. (12/2014)