De Vliegtuigen (1e editie)

This page is a translated version of the page The Flier (1st edition) and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:
Flier C1-05.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Flier C3 Tile A.pngOpen de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
De Vliegtuigen De Vliegtuigen
Flier C2 Tile A.jpg
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Als vindingrijke hobbyisten willen de spelers de droom van het vliegen waarmaken, één van de oudste wensen van de mensenheid, en hun nieuw ontwikkelde vleugels uitslaan. De vliegafstand en landingsplaats zijn helaas nog wat onvoorspelbaar.

De Vliegtuigen (Mini #1) werd oorspronkelijk in 2012 uitgegeven door Hans im Glück.

Algemene informatie en opmerkingen

Doos
Vliegtuigsymbool
Markering
Aircraft logo
Flier symbol

Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het Carcassonne basisspel. Naast alle spelregels van het basisspel zijn onderstaande spelregels van deze uitbreiding van toepassing.

Speelmateriaal

  • 1 speciale dobbelsteen met 1, 1, 2, 2, 3, 3
 
  • 8 nieuwe landtegels met vliegtuigmarkering
  • 1 nieuwe landtegel met een graancirkel

Spelregels

Voorbereiding

Schud de landtegels met het vliegtuigsymbool door de andere landtegels. Leg de dobbelsteen klaar voor gebruik.

Landtegel leggen

Als een speler een tegel met een vliegtuigsymbool trekt, legt hij deze volgens de gebruikelijke spelregels aan.

Het zetten van een horige

Vervolgens mag hij volgens de gebruikelijke spelregels een horige op de weg of de weide zetten.

Als alternatief mag de speler de horige ook op het vliegtuigsymbool zetten om de horige in het spel te brengen. [1] [2] De pijl in het vliegtuigsymbool geeft de richting (horizontaal, verticaal of diagonaal) aan waarin de horige vliegt. Gooi nu met de dobbelsteen. Het resultaat geeft de vliegafstand aan (1 tot en met 3 tegels in een rechte lijn).

Indien mogelijk, moet de horige op de betreffende tegel gezet worden. De speler die aan de beurt is mag kiezen op welk project hij zijn horige wil zetten. Daarbij gelden de volgende spelregels:

  • De horige mag alleen op een niet afgebouwd [3] project gezet worden (weg, stad of klooster). [4] [5] [6] [7] [8] [9]
  • De horige mag op een onbezet [10] of bezet (door een eigen horige of door een horige van een tegenspeler) project worden gezet. Bijvoorbeeld, er mogen nu twee horigen op een klooster staan of op hetzelfde stadsdeel.
  • De horige mag niet op een weide worden gezet, zelfs niet als er nog geen boer op die weide ligt.
  • De horige mag niet op een vak worden gezet waar geen landtegel ligt.

Als de horige niet geldig gezet kan worden (omdat er alleen afgebouwde projecten of weiden zijn, of omdat er op het vak waar hij landt geen landtegel ligt), dan neemt de speler de horige terug in voorraad. De speler mag in die beurt geen horigen meer zetten.

 
Rood legt de tegel met het vliegtuigsymbool aan en bepaalt daarmee de vliegrichting. Rood gooit een 3. De horige kan niet gezet worden omdat er op de landingsplaats geen landtegel ligt. Had rood een 2 gegooid, dan had hij de horige op het klooster (ook al staat daar al een horige van blauw) of op de stad (ook al staat daar al een horige van geel) mogen zetten, maar niet op de weg omdat die al is afgebouwd.
 
Rood legt de tegel met het vliegtuigsymbool aan. rood gooit een 2. Hij moet zijn horige op de stad zetten (bij de horige van blauw) omdat hij zijn horige niet op de weide mag zetten en de weg al is afgebouwd.

Puntentelling afhandelen

Als door het aanleggen van de tegel met het vliegtuig een project afgebouwd wordt, wordt die volgens de gebruikelijke spelregels geteld. [11]

Eindtelling

Aan het einde van het spel is de gebruikelijke puntentelling voor onafgebouwde projecten van toepassing. [11]

De graancirkels toevoeging

Bij elke mini-uitbreiding zit een tegel van de 7e mini-uitbreiding De Graancirkels. Deze uitbreiding is met slechts één tegel te spelen, maar het is het beste om met alle 6 de tegels te spelen. [12]

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 9 (8 + 1 graancirkel)
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1.   Elke horige mag het vliegtuig gebruiken aangezien het vliegtuig niet de definitieve plaats is voor de horige. De definitieve plaats moet echter wel nog steeds een voor die horige geldig project zijn (zoals een burgemeester in een stad, zie onder).
  2.   Een fantoom mag het vliegtuig gebruiken. Als je echter eerst een normale horige laat vliegen, dan mag het tweede speelstuk (het fantoom) niet nogmaals het vliegtuig nemen. Het vliegtuig is een project, dus door die met het eerste speelstuk te bezetten blokkeer je gebruik door het fantoom. In dat geval kun je het fantoom dus alleen op een weg of op de weide zetten. (5/2013)
  3.   Een speler mag zijn horige niet op een project zetten dat door de zojuist aangelegde tegel afgebouwd is, aangezien een project als afgebouwd wordt beschouwd op het moment dat de tegel wordt aangelegd en je met een vliegtuig alleen op een onafgebouwd project mag landen. (2012)
  4.   De horige mag op projecten buiten de Stad Carcassonne (maar niet in de stad zelf) en buiten het Rad van Fortuin (maar niet op het rad zelf) landen. Met het vliegtuig mag de horige ook op wegen op schooltegels landen. (1/2013)
      Als gevolg van deze verheldering, zou de horige ook op projecten buiten de Stad Leipzig maar niet in de stad zelf mogen landen (De Markten van Leipzig).
  5.   De horige mag via het vliegtuig niet op een magische poort of een ander project anders dan een weg, stad of klooster landen. De uitzondering hierop is een abt, die mag ook op een tuin landen. (2/2013; bijgewerkt 3/2015)
      De lijst van mogelijke bestemmingen voor een vliegtuig zou uitgebreid moeten worden naar alle bezetbare projecten met uitzondering van weiden. Sommige verhelderingen van HiG uit 2015 laten namelijk een horige zien die met een vliegtuig op een Duitse burcht landt. Nogmaals ter herinnering: horigen mogen alleen landen op projecten die voor hen geldig zijn.
  6.   De burgemeester mag vliegen. Een burgemeester mag echter uitsluitend op een onafgebouwde stad landen. Als er op de tegel waarop de burgemeester landt geen onafgebouwde stad beschikbaar is, dan gaat de burgemeester terug naar de voorraad van de speler. (2/2013)
  7.   Een abt mag vliegen. Een abt mag echter uitsluitend op een klooster of een tuin landen. (Ja, tuinen zijn toegestaan, ondanks de bewoording van de primaire spelregel.) Als er op de tegel waar de abt landt geen onafgebouwd klooster of onafgebouwde tuin beschikbaar is, dan gaat de abt terug naar de voorraad van de speler. (3/2015)
  8.   Je mag een vliegtuig gebruiken om één van je normale horigen op een artiestenveld te zetten.
  9.   Torendelen maken geen onderdeel uit van projecten die bezet en geteld kunnen worden. Dientengevolge mag je met een vliegtuig niet op een toren landen.
  10.   Het woord “onbezet” is een toevoeging uit de versie van de spelregels van RGG. (12/2012)
  11. 11.0 11.1   Vliegtuigen maken het mogelijk dat projecten die normaal gesproken slechts door één horige bezet kunnen worden door meerdere horigen worden gedeeld. In dat geval krijgen de spelers met de meerderheid de punten. Dat kan gebeuren bij:
    • Kloosters
    • Abdijen
    • Cultusplaatsen
    • Darmstadt-kerken
    • Duitse kloosters (horigen ingezet als monnik en horigen ingezet als abt worden apart geteld)
    • Nederlandse en Belgische kloosters (horigen ingezet als monnik en horigen ingezet als abt worden apart geteld)
    • Japanse gebouwen (horigen ingezet als monnik en horigen ingezet als abt worden apart geteld)
    • Tuinen
    • Duitse burchten
    • Duitse kathedralen
  12.   Merk op dat de tegels van De Graancirkels die bij de mini-uitbreidingen zitten anders zijn dan de tegels in de oorspronkelijke Graancirkels uitbreiding (aangeduid als "Graancirkels I").