Mine de aur

This page is a translated version of the page The Goldmines and the translation is 100% complete.
Other languages:
Goldmines C3 Tile H.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor. Gold Mines C2 Tile H.jpg
Goldmines C1-08.pngCitește următoarele reguli dacă cartonașele tale arată astfel.
Minele de aur Minele de aur
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Aurul este răspândit pe tot cuprinsul tărâmului, căutat de toată lumea. Totuși, valoarea fiecărui lingou rămâne necunoscută până la sfârșitul jocului.

Informații generale și comentarii

 
Logoul aurului
 
Simbolul extensiei

Extensia Mine de aur (sau Minele de aur) (Mini #4) a fost lansată de HiG pentru a doua ediție, cunoscută pe scurt ca C2, în 2017, inclusă ca parte a   Big Box 6. O a treia ediție, cunoscută pe scurt ca C3, a fost lansată în 2021 incluzând grafică mai detaliată, orașe cu clădiri tăiate și unele modificări minore asupra formulării. Versiunea C3 a acestei extensii este disponibilă numai ca parte a   Big Box 7.

Big Box 6 și Big Box 7 au fost lansate de Lineart cu reguli traduse în limba română. În Big Box 6, numele extensiei este tradus ca Minele de aur, pe când în Big Box 7 este tradus ca Mine de aur.

Această extensie a fost original lansată pentru prima ediție, cunoscută pe scurt ca C1, în 2012.

Conținut

 • 8 cartonașe de teren cu logoul aurului
 
Cartonaș cu logoul aurului
 • 1 cartonaș de evaluare
 
 • 16 lingouri de aur din lemn
 

Reguli

Pregătire

Amestecă noile cartonașe de teren cu cele din jocul de bază și stivuiește-le ca în mod normal. Plasează lingourile la îndemâna tuturor jucătorilor.

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Când tragi un cartonaș cu aur pe el, plasează-l ca în mod normal. După aceea, plasează 1 lingou de aur pe el și 1 lingou de aur pe un cartonaș adiacent la alegerea ta (se poate chiar și pe diagonală). Deci întotdeauna plasezi două lingouri de aur pentru fiecare cartonaș cu simbolul aurului. Ai de asemenea posibilitatea să plasezi un lingou de aur pe un cartonaș care are deja unul sau mai multe lingouri de aur dintr-o tură anterioară. Lingourile de aur nu sunt asociate unor teritorii specifice. Se aplică întotdeauna tuturor teritoriilor de pe un cartonaș (vezi 3. Declanșarea unei evaluări de puncte).

 
Exemplul 1: Plasezi cartonașul cu simbolul aurului. După aceea, plasezi 1 lingou de aur pe cartonașul pe care numai ce l-ai plasat și altul pe cartonașul învecinat din stânga sus.
2. Plasarea unui meeple

După plasarea aurului, încă ai posibilitatea de a plasa un meeple în concordanță cu regulile normale.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Atunci când finalizezi un teritoriu cu unul sau mai multe lingouri de aur pe cartonașele sale, acele lingouri de aur sunt acordate. Jucătorul cu majoritatea în teritoriul finalizat ia tot aurul de pe cartonașele corespunzătoare. Pentru drumuri și orașe, este inclus fiecare cartonaș care face parte din acel drum sau oraș; în cazul mănăstirilor, sunt incluse mănăstirea și fiecare dintre cele 8 cartonașe înconjurătoare ale sale.[1][2][3]

 
Exemplul 2: Finalizezi orașul. Deoarece tu deții controlul orașului, tu primești cele trei lingouri de aur de pe urma lui.

În cazul unei situații de egalitate: Dacă mai mulți jucători împart majoritatea într-un teritoriu finalizat cu lingouri de aur pe unul sau mai multe dintre cartonașe sale, sau dacă câteva teritorii cu lingouri de aur sunt finalizate în același timp și sunt controlate de jucători diferiți, distribuirea este după cum urmează: Pornind de la jucătorul activ, toți jucătorii iau în sensul acelor de ceasornic câte un singur lingou de aur la care sunt îndreptățiți. Acest lucru continuă până ce au fost luate toate lingourile de aur implicate.[4][5]
Jucătorii își vor plasa lingourile lor de aur în fața lor pentru restul jocului. Lingourile de aur vor fi evaluate în timpul evaluării finale.[6]

 
Exemplul 3: Finalizezi drumul. Atât tu, cât și jucătorul albastru dețineți controlul și sunteți amândoi îndreptățiți la aur. Deoarece este tura ta, tu iei primul 1 lingou de aur, apoi jucătorul albastru ia unul, iar apoi tu îl iei pe ultimul.
Evaluarea finală

După ce se termină jocul, dar înainte de evaluarea finală, pune deoparte toate lingourile de aur care încă se află pe cartonașe (cele care nu au fost încă colectate de un jucător). Țăranii nu primesc lingouri de aur.

În timpul evaluării finale, jucătorii evaluează lingourile de aur pe care le-au colectat. Cu cât mai multe lingouri de aur ai colectat, cu atât valorează mai mult pentru tine fiecare lingou de aur. Numără lingourile de aur colectate de tine și compară-ți numărul final cu valorile listate în tabelul de mai jos pentru a determina cât de multe puncte valorează fiecare dintre lingourile tale. Tabelul este de asemenea furnizat pe cartonașul de evaluare pentru a fi afișat.

 
Exemplu de evaluare finală: Ai colectat șapte lingouri de aur, ceea ce înseamnă că fiecare lingou de aur valorează câte 3 puncte. Încasezi un total de 21 puncte pentru lingourile de aur colectate de tine.

Rezumat al secvenței

Când se joacă cu Mine de aur, secvența turei este după cum urmează:

1. Atașarea unui cartonaș de teren
2. Plasarea a două lingouri de aur
3. Plasarea unui meeple
4. Declanșarea unei evaluări de puncte
5. Luarea aurului

Alte extensii

Dacă se joacă cu alte extensii, ia în considerare următoarele note:

 Ext. 8 - Poduri, cetăți și bazaruri

  Un lord de cetate poate colecta lingouri de aur plasate în fieful cetății sale. Nu contează dacă lingourile de aur nu sunt situate pe cartonașele ocupate de teritoriul ce declanșează evaluarea cetății.

   Întrebare: Poate o cetate să colecteze lingouri de aur plasate în fieful său la fel cum o mănăstire colectează lingouri de aur plasate pe cartonașul cu mănăstirea sau pe oricare cartonaș adiacent?

Răspuns: O cetate poate de asemenea lua lingouri de aur, acelea situate în fieful cetății. Fieful cetății are 6 cartonașe: cele două pe care a fost construită cetatea, cele două de la dreapta și cele două de la stânga sa. Lordul cetății poate lua lingouri de aur de la ele.

Dacă sunt mai mulți jucători îndreptățiți la lingouri de aur, aurul este distribuit unul câte unul, așa cum este descris în reguli. (6/2013)

 • Următoarele exemple ilustrează cum sunt distribuite lingourile de aur în unele scenarii implicând cetățiː[7]
 • Când se evaluează o cetate, proprietarul său poate colecta numai lingouri de aur plasate în fieful cetății. Oricare lingou de aur din afara fiefului cetății nu va fi eligibil chiar dacă aparține teritoriului care declanșează evaluarea cetății.
Jucătorii îndeplinesc ture când iau lingouri de aur eligibile plasate pe cartonașele teritoriilor în curs de evaluare. În funcție de secvența urmată, se poate ca unii jucători cu lingouri de aur eligibile să sfârșească luând niciunul.


Exemplul 1: Explorarea unor secvențe variate
 
Exemplul 1A: Jucătorul roșu finalizează orașul finalizat de jucătorul albastru, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Din moment ce este jucătorul activ, jucătorul roșu ia primul un lingou de aur, iar apoi jucătorul albastru. Jucătorul albastru era de asemenea îndreptățit la lingoul de aur luat de jucătorul roșu (plasat în fieful cetății și de asemenea pe unul dintre cartonașele orașului ocupat de jucătorul albastru), dar era singura alegere a jucătorului roșu în acest caz. Prin urmare, jucătorul albastru poate lua numai lingoul de aur din partea de jos a orașului.
 
Exemplul 1B-1: Jucătorul albastru își finalizează orașul declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Din moment ce este jucătorul activ, jucătorul albastru ia primul un lingou de aur apoi jucătorul roșu. Jucătorul albastru era de asemenea îndreptățit la lingoul de aur luat de jucătorul roșu (plasat în fieful cetății și de asemenea de pe un cartonaș al orașului controlat de jucătorul albastru) și era singura alegere a jucătorului roșu în acest caz, din moment ce jucătorul albastru a luat lingoul de aur din partea de jos a orașului.
 
Exemplul 1B-2: Jucătorul albastru își finalizează orașul declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Din moment ce este jucătorul activ, jucătorul albastru izbutește să ia ambele lingouri de aur. Jucătorul albastru ia prima oară lingoul de aur din fieful cetății (atât jucătorul roșu, cât și jucătorul albastru erau îndreptățiți să îl ia), așa că jucătorul roșu nu poate lua niciun lingou de aur. În cele din urmă, jucătorul albatsru ia lingoul de aur din partea de jos a orașului.

Exemplul 2: Explorarea celui mai bun rezultat
 
Exemplul 2A: Jucătorul albastru își finalizează orașul declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Există două lingouri de aur în fieful cetății, unul dintre ele plasat pe un cartonaș al orașului controlat de jucătorul albastru. Din moment ce este jucătorul activ, jucătorul albastru decide să ia lingoul de aur din fieful cetății la care jucătorul roșu este de asemenea îndreptățit, așa că jucătorul roșu este forțat să ia celălalt lingou de aur din fief. În cele din urmă, jucătorul albatsru ia lingoul de aur din partea de jos a orașului.
Jucătorul albastru obține 2 lingouri de aur și jucătorul roșu obține 1 lingou de aur.
 
Exemplul 2B: Jucătorul roșu finalizează orașul ocupat de jucătorul albastru, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Există două lingouri de aur în fieful cetății, unul dintre ele plasate pe un cartonaș al orașului ocupat de jucătorul albastru. Din moment ce este jucătorul activ, jucătorul roșu decide să ia lingoul de aur din fieful cetății la care jucătorul albastru este de asemenea îndreptățit, așa că jucătorul albastru este forțat să ia lingoul de aur din partea de jos a orașului. În cele din urmă, jucătorul albatsru ia lingoul de aur din fief.
Jucătorul albastru obține 1 lingou de aur și jucătorul roșu obține 2 lingouri de aur.

Exemplul 3: Declanșarea distribuirii de lingouri de aur cu colectarea niciunuia
 
Exemplul 3: Jucătorul roșu finalizează orașul ocupat de jucătorul albastru, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Totuși, jucătorul roșu nu este îndreptățit la niciun lingou de aur, din moment ce nu sunt în fieful cetății. Prin urmare, jucătorul roșu nu primește niciun lingou de aur și jucătorul albastru primește 2 lingouri de aur.


 • Când se evaluează o cetate, proprietarul său este îndreptățit numai la acele lingouri de aur plasate în fieful cetății, chiar dacă acestea nu sunt pe cartonașe care aparțin teritoriului ce declanșează evaluarea cetății.


Exemplul 4: Teritoriile ce declanșează evaluarea sunt irelevante
 
Exemplul 4: Jucătorul roșu finalizează un oraș neocupat, ceea ce declanșează evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Jucătorul roșu va lua lingoul de aur din fieful cetății, fără a conta că acesta nu este pe un cartonaș al orașului care declanșează evaluarea.

Exemplul 5: Secvență implicând construirea unui castel
 
Exemplul 5.1: Jucătorul galben plasează o mănăstire cu un călugăr și două lingouri de aur.
 
Exemplul 5.2: Jucătorul roșu plasează un cartonaș ce finalizează un oraș mic.
 
Exemplul 5.3: Jucătorul Template:Color decide să construiască o cetate în loc să evalueze orașul mic. Din moment ce nu are loc nicio evaluare, nu este distribuit niciun lingou de aur în acest punct.
 
Exemplul 5.4: Jucătorul albastru finalizează orașul ocupat de jucătorul roșu, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Jucătorul albastru și cel roșu vor lua lingouri de aur în ture. Jucătorul albastru va lua două lingouri de aur din partea de jos a orașului și jucătorul roșu va lua cele două lingouri de aur din fieful cetății, fără a conta că lingourile de aur nu sunt pe teritoriul care declanșează evaluarea cetății.


 • Când este evaluată o mănăstire dintr-un fief al unei cetăți, proprietarul său poate lua oricare lingou de aur plasat în vecinătatea sa. Cetatea învecinată poate lua în considerare numai acele lingouri de aur din fieful sa de cetate.


Exemplul 6: Explorarea evaluării unei mănăstiri suprapunându-se ariei unei cetăți
 
Exemplul 6-1: Jucătorul roșu finalizează mănăstirea ocupată de jucătorul galben, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Jucătorul roșu și cel galben vor lua fiecare câte un singur lingou de aur, fără a conta ordinea în care sunt alese, din moment ce ambele lingouri de aur sunt în fieful cetății și în același timp în vecinătatea mănăstirii (adică pe cartonașul cu mănăstirea sau oricare alt cartonaș adiacent).
 
Exemplul 6-2: Jucătorul galben își finalizează mănăstirea, declanșând evaluarea cetății ocupate de jucătorul roșu. Jucătorul galben și cel roșu vor lua fiecare câte un singur lingou de aur, fără a conta ordinea în care sunt alese, din moment ce ambele lingouri de aur sunt în fieful cetății și în același timp în vecinătatea mănăstirii (adică pe cartonașul cu mănăstirea sau oricare alt cartonaș adiacent).

Ansamblul cartonașelor

Ediția C3

Cartonașe totale: 8
  ×1
Aur + (K)
  ×1
Aur + (T)
  ×1
Aur + (W)
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:
Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.
Jetoane totale: 1

Ediția C2

Cartonașe totale: 8
  ×1
Aur + (K)
  ×1
Aur + (T)
  ×1
Aur + (W)
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:
Notă: Ilustrațiile mici ale unor grajduri pentru vaci, grajduri pentru porci și grajduri pentru măgari sunt numite în comun grajduri.
Jetoane totale: 1

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1.   Atunci când este finalizată o cetate, proprietarul cetății poate ridica pretenții pentru lingouri de aur din vecinătatea de 6 cartonașe a cetății: cele 2 cartonașe pe care este construită cetatea, cele 2 cartonașe din stânga sa și cele 2 cartonașe din dreapta sa. Proprietarul cetății nu are neapărat dreptul la aurul asociat cu teritoriul care a cauzat finalizarea cetății (cu excepția cazului în care acel lingou de aur se află și în vecinătatea cetății sau proprietarul cetății deține majoritatea și în teritoriul primar). (6/2013)
 2.   În general, orice lingouri de aur de pe cartonașe ale unui teritoriu finalizat vor fi distribuite în timp ce se evaluează teritoriul. În funcție de teritoriu, lingourile de aur implicate pot să difere:
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur doar de pe cartonașele lor:
   • Drumuri
   • Orașe
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur de pe cartonașul teritoriului și cartonașele sale adiacente:
   • Construcții mănăstirești: mănăstiri, abații, lăcașuri de cult, mănăstiri germane (cu un călugăr), mănăstiri olandeze și belgiene (cu un călugăr), construcții japoneze (cu un călugăr), biserici Darmstadt
   • Grădini
   • Coliba Babei Yaga
   • Castele germane
   • Cimitire
   • Castele
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur de pe cartonașul teritoriului și cartonașele cu drum conectate cu acesta:
   • Catedrale germane
  • Teritorii care distribuie lingouri de aur de pe cartonașele adiacente teritoriului:
   • Cetăți
 3.   Ca consecință a regulilor, lingourile de aur de pe cartonașele unui teritoriu finalizat nerevendicat nu vor fi distribuite, din moment ce nu există niciun jucător care să controleze teritoriul.
 4.   În general, dacă unul sau mai multe teritorii sunt implicate, jucătorul activ (dacă este îndreptățit la aur) alege primul lingou de aur și poate alege oricare dintre lingourile de aur la care este îndreptățit. Următorul jucător (în sensul acelor de ceasornic) care este îndreptățit la un lingou de aur poate apoi alege un lingou adecvat. Remarcă că, deoarece un jucător poate alege care lingou să ia primul (dacă există mai mult de unul singur din care să aleagă), un jucător diferit care se poate inițial să fi fost îndreptățit la un lingou de aur se poate să rateze dacă acel lingou a fost revendicat înainte să fie tura acelui jucător să aleagă. (6/2013)
 5.   Acest paragraf a fost reformulat pentru a include cazul despre teritorii controlate de jucători diferiți care sunt finalizate în același timp. Deși furnizat de HiG, acest caz a fost omis de ZMG, iar formularea acoperea numai cazul în care mai mulți jucători împart majoritatea într-un teritoriu.
 6.   Aceste două propoziții furnizate de HiG au fost omis de ZMG.
 7.   Aceste exemple sunt bazate pe clarificările furnizate de Kettlefish pe următoarele subiecte, conform clarificării furnizate de Christof Tisch din 6/2013.