Het Doolhof

From Wikicarpedia
Revision as of 12:28, 17 May 2024 by Petul (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:
Labyrinth C2 Tile 01.jpg Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. Labyrinth C1 Tile 01.jpg
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Algemene informatie en opmerkingen

Markering

Het Doolhof werd oorspronkelijk in 2016 uitgegeven door Spiel Doch!.

Editie 1/2016 van het tijdschrift Spiel Doch! bevatte twee nieuwe tegels voor Carcassonne. De ene is geïllustreerd in de stijl van de 1e editie van Doris Matthäus, de andere in de stijl van de 2e editie van Anne Pätzke. Beide tegels kunnen in alle edities worden gebruikt. Combinaties met andere uitbreidingen en mini-uitbreidingen zijn niet volledig getest en er zijn geen officiële spelregels voor dergelijke gevallen.

Spiel Doch! leverde een basisset van spelregels mee en HiG heeft een variant voor gevorderde spelers uitgebracht die op het moment van uitgave beschikbaar was op hun website.

Speelmateriaal

 • 2 landtegels, een voor de 1ste editie Carcassonne en een andere voor de 2de editie van Carcassonne
1e editie Doolhof
2e editie Doolhof

Spelregels

Voorbereiding

Schud de doolhoftegel(s) door de andere landtegels.

Spelverloop

1. Tegel plaatsen

Als je een labyrint trekt, plaats je het volgens de normale regels.

2. Een meeple zetten
Variant.png
Basisspelregels

Als je een labyrinttegel aanlegt, mag je er een pion op zetten (ook volgens de standaardregels). [1] Het labyrint is niet een kruising; alle uitgaande wegen zijn met elkaar verbonden. Daarom kan er alleen een meeple op geplaatst worden als alle wegen die verbonden zijn met de labyrinttegel onbezet zijn. [2] De meeple is dan een struikrover op alle verbonden wegen.


Variant.png
Geavanceerde variant

Omdat het labyrint de verbindingen tussen de wegen onoverzichtelijk maakt, wordt het plaatsen van meeples in deze variant anders geregeld. Als je het labyrint aanlegt, mag je er een meeple op zetten, ook als er al een meeple op één of meer verbonden wegen staat. [2] Het maakt niet uit wie de eigenaar is van die meeples.

Rood legt het doolhof aan een weg die ermee verbonden wordt. Hoewel er al een meeple op deze weg staat, mag rood een meeple op het doolhof zetten.

Leg je in een latere beurt een tegel aan een uitgang van het doolhof waar nog geen meeple staat, dan mag je daar toch een meeple zetten, hoewel er op het netwerk van wegen en op het doolhof zelf mogelijk al een meeple staat.

Groen legt later een weg aan een onbezette uitgang van het doolhof. Ook hij mag een meeple zetten, hoewel er al wel meeples op het doolhof en de aangrenzende wegen staan.

Als je een weg toevoegt aan een bestaande weg waar al een meeple op staat, kan er geen meeple op worden geplaatst (zoals gebruikelijk). Het labyrint en de vier uitgaande wegen zijn de uitzonderingen.

Rood legt later een weg aan een uitgang van het doolhof. Aangezien zwart hier al een meeple heeft staan, mag je geen meeple meer op de weg zetten.
3. Puntentelling afhandelen
Variant.png
Basisspelregels

De labyrinten worden geteld volgens de normale Carcassonne regels voor wegen tijdens het spel en na het spel.


Variant.png
Geavanceerde variant

Het doolhof en daarmee verbonden wegen worden geteld als alle 4 de wegen zijn afgebouwd. De speler met de meerderheid op het doolhof en de daarmee verbonden wegen krijgt zoals gebruikelijk 1 punt voor elke tegel. Bovendien krijgt hij of zij 2 punten voor elke meeple die op het doolhof of op een daarmee verbonden weg staat. Als meerdere spelers de meerderheid hebben, krijgt elk van hen het volledige aantal punten. [3]

Alle wegen zijn afgebouwd. Rood en zwart hebben evenveel meeples. Rood en zwart krijgen 8 punten voor de tegels en 10 punten voor de 5 meeples op de tegels. In totaal krijgen ze elk 18 punten.
Eindtelling

De doolhoven worden volgens de gewone spelregels van Carcassonne voor wegen geteld. Je krijgt geen extra punten voor de meeples die op het doolhofnetwerk zijn gezet.

Combinaties met andere uitbreidingen

In dit deel wordt de combinatie van De Doolhoven met andere uitbreidingen samengevat:

Deze interacties worden beschreven als een reeks van gevallen waarbij het aantal punten dat je voor de wegtegels (inclusief het doolhof) krijgt wisselt, afhankelijk van de betrokken uitbreidingen. Speel je met de spelregels voor gevorderden, dan gelden de bonuspunten voor de meeples op de weg of op het doolhof onafhankelijk van de wijzigingen als gevolg van de andere uitbreiding(en).

 • Geval 0 – Normaal doolhof: Als een doolhof wordt afgebouwd, krijg je 1 punt voor elke wegtegel, inclusief de doolhoftegel zelf. Een onafgebouwd doolhof is aan het einde van het spel 1 punt per tegel waard, ook weer inclusief de doolhoftegel.
 • Geval 1 – Kathedralen en Herbergen: Als een doolhof wordt afgebouwd en er liggen één of meer herbergen aan (herbergen kun je niet stapelen) en je hebt de meerderheid, dan krijg je 2 punten (in plaats van 1 punt) per wegtegel inclusief de doolhoftegel zelf. Een onafgebouwd doolhof met één of meer herbergen eraan levert aan het einde van het spel geen punten op.
 • Geval 2 – Duitse Kathedralen: Als een doolhof wordt afgebouwd en één of meer van de wegen eindigt bij een Duitse Kathedraal (Duitse Kathedralen kun je niet stapelen) en je hebt de meerderheid, dan krijg je 2 punten (in plaats van 1 punt) voor elke wegtegel inclusief de doolhoftegel zelf. Een onafgebouwd doolhof waarvan één of meer wegen bij een Duitse Kathedraal eindigt is aan het einde van het spel 1 punt per tegel waard inclusief de doolhoftegel zelf.
 • Geval 3 - Kathedralen en Herbergen + Duitse Kathedralen: Als een doolhof wordt afgebouwd, er één of meer herbergen aan liggen, één of meer van de wegen bij een Duitse Kathedraal eindigt en je hebt de meerderheid, dan krijg je 3 punten (in plaats van 1 punt) voor elke wegtegel inclusief de doolhoftegel. Een onafgebouwd doolhof met één of meer herbergen eraan levert aan het einde van het spel geen punten op.

Onderstaande tabel geeft dezelfde informatie schematisch weer. Houd er rekening mee dat wegdelen segmenten op Duitse Kathedraal-tegels apart worden geteld en dezelfde punten krijgen als elke andere wegtegel in de gevallen 2 en 3.

Scenario Normaal doolhof Kathedralen en Herbergen Duitse Kathedralen Tijdens het spel Eindtelling
Geen andere uitbreidingen Er liggen één of meer herbergen aan de wegen (herbergen stapelen niet) Eén of meer wegen eindigen bij een Duitse Kathedraal (Duitse Kathedralen stapelen niet) Je hebt de meerderheid op het afgebouwde doolfho Je hebt de meerderheid op een onafgebouwd doolhof
Punten van wegtegels inclusief de doolhoftegel (wegdelen op tegels met een Duitse Kathedraal tellen in geval 2 en 3 apart mee)
Geval 0 X 1 punt / tegel 1 punt / tegel
Geval 1 X 2 punten / tegel 0 punten / tegel
Geval 2 X 2 punten / tegel 1 punten / tegel
Geval 3 X X 3 punten / tegel 0 punten / tegel
Andere toepasselijke factoren in volgorde van afhandeling (Tegels met een Duitse Kathedraal gelden als normale tegels)
Tovenaar op de weg Elke Elke Elke (+1) punt / tegel (+1) punt / tegel
Heks op de weg Elke Elke Elke 1/2 punt (afronden naar boven) 1/2 punt (afronden naar boven)
Meeple op het Wagenmakerskwartier (De Markten van Leipzig) Elke Elke Elke (+1) punt / tegel (+0) punt / tegel
Punten voor meeples op weg- en doolhoftegels (spelregels voor gevorderden)
Alle gevallen Elke Elke Elke 2 punten / meeple 0 punt / meeple

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 2
Labyrinth C1 Tile 01.jpg ×1 (1st Edition)
Labyrinth C2 Tile 01.jpg ×1 (2nd Edition)

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Dit betekent dat je als struikrover een meeple op het labyrint kunt zetten of als boer op één van de vier onbezette weilandstroken rondom het labyrint.
 2. 2.0 2.1 Interpretatie uit de gemeenschap Een meeple kan op een ander manier op een onvoltooid labyrint-netwerk worden geplaatst. Een transportwagon die op een voltooid naburig onderdeel is geplaatst of een meeple via een magisch portaal of een vliegtuig kan worden ingezet om:
  • Een onbezet wegennet met een labyrint (basisregels).
  • Een onbezette labyrinttegel of wegdeel (geavanceerde variantregels).
  voorbeeld: Een transportwagen rijdt naar een onbezette wegdeel van een onvolledig labyrint bij toepassing van Het Labyrint geavanceerde regels
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Labyrinttegels worden niet opgeteld, net als herbergen op wegen. Een wegennet met meer dan één labyrint wordt als één eigenschap gewaardeerd en de extra punten per speelfiguur worden slechts eenmaal voor het hele wegennet ontvangen, niet eenmaal per labyrinttegel.