Piețele din Leipzig

This page is a translated version of the page The Markets of Leipzig and the translation is 100% complete.

Miniextensia Piețele din Leipzig conține 4 cartonașe de mărime dublă care vor înlocui cartonașul de pornire. Reprezintă diferite sferturi ale orașului Leipzig. Aceste cartonașe îți permit să trimiți către Leipzig meepleși de pe drumuri pentru a primi puncte bonus în concordanță cu sfertul ales.

Markets of Leipzig C3 Tile 01.png Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Symbol Leipzig C2.png

Miniextensia Piețele din Leipzig conține 4 cartonașe de mărime dublă care vor înlocui cartonașul de pornire. Reprezintă diferite sferturi ale orașului Leipzig. Aceste cartonașe îți permit să trimiți către Leipzig meepleși de pe drumuri pentru a primi puncte bonus în concordanță cu sfertul ales.

În timpul Evului Mediu, orășelul Leipzig (lat. Lipsia) a fost punctul de intersectare al drumurilor comerciale Via Regia și Via Imperii, ceea ce a provocat apariția a numeroase piețe în regiune. În anul 1507, Leipzig a devenit un orășel ce comercializa mărfuri indispensabile. Prin urmare, toți negustorii care treceau prin oraș trebuiau să își plaseze bunurile la zona mărfurilor și să le ofere spre vânzare.

Informații generale și comentarii

 
Planșa pretăiată C3
 
Planșa pretăiată C2
 
Simbolul Piețele din Leipzig

Lansată original în a doua ediție (C2 pe scurt) în 2017 de Hans im Glück cu ocazia târgului de la Leipzig „model-hobby-spiel” din 2017, cu două cartonașe duble pentru Amazonas: Cartonașe de fluviu bonus pentru Amazon. O versiune în a treia ediție (C3 pe scurt) a fost lansată în 2023.

Această extensie nu există pentru prima ediție (C1 pe scurt) și prezintă anumite limitații dacă este jucată cu această ediție.

 
Ediția limitată

Această extensie a fost prima oară lansată ca o ediție limitată de un total de 600 de exemplare: primele 300 de exemplare la „modell hobby spiel” în Leipzig din 29 septembrie până în 1 octombrie 2017, și celelalte 300 de exemplare la Spiel'17 în Essen din 26 octombrie până în 29 octombrie 2017. Această ediție limitată a fost semnată de Klaus-Jürgen Wrede și CEO-ul centrului târgului de comerț din Leipzig (Messe Leipzig) și conținea 13 meepleși.

Leipzig trade fair, care își oferă logoul ca simbol al acestei extensii, își are originile în Evul Mediu.

Această extensie prezintă unele schimbări ale regulilor între C2 și C3:

 • Numărul de meepleși recomandat a fi adăugat jocului când se joacă cu această extensie.
 • Evaluarea teritoriilor segmentelor lungi de drum de pe cartonașele Leipzig.


Conținut

 • 4 cartonașe de teren duble cu orașul Leipzig, cu scopul de a fi folosite ca cartonașe de început alternative
 • 13 meepleși adiționali în culori diferite în unele versiuni[1]

Reguli

Pregătire

Această configurație înlocuiește cartonașul de început. Plasează cartonașele de teren în așa fel încât cele patru sferturi încât să stea unul lângă celălalt și să formeze orașul Leipzig (lat. Lipsia). Corect, indicatorul pentru Francofortum este îndreptat spre vest, cel pentru Stettinum spre nord, cel pentru Vratislavia spre est și cel pentru Roma spre sud. Pentru joc, totuși, nu este important în ce ordine sunt plasate cartonașele.[2]

 
Exemplu: Plasarea de început pentru Piețele din Leipzig

Dacă este posibil, dă-i fiecărui jucător meepleși extra, căci în această variantă meepleșii se pot împuțina cu ușurință. Numărul recomandat variază în funcție de ediție:

 • C3: 2 meepleși extra
 • C2: 1 meeple extra

Desfășurarea jocului

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Regulile rămân aceleași.

2. Plasarea unui meeple

Regulile rămân aceleași.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte și trimiterea unui meeple la Leipzig

Fiecare dintre sferturile orașului Leipzig are un drum care începe la poarta sa. Toate drumurile care sunt conectate cu aceste drumuri oferă posibilitatea de a trimite unul dintre meepleșii tăi în orașul Leipzig. Acest lucru se aplică de asemenea și drumurilor care nu sunt conectate direct cu orașul Leipzig, dar sunt conectate printre niște sate.[3][4]

Dacă se finalizează un drum care duce la orașul Leipzig, și tu deții majoritatea, poți alege să:

 • Evaluezi drumul și să primești tu punctele
sau
 • Îți trimiți meepleul de pe drum în orașul Leipzig și să nu primești niciun punct pentru drum
 
Exemplu:
 • Finalizezi drumul pe care se află meepleul tău. Din moment ce drumul este conectat cu orașul Leipzig (printr-un sat în acest caz), îți poți trimite meepleul tău în orașul Leipzig.
 • Decizi să îl pui în Sfertul tăbăcarilor.

Ia în vedere că:

 • Dacă ai mai mult de un singur meeple pe drum, îți este permis să trimiți unul dintre ei în orașul Leipzig. Cu celălalt/ceilalți poți, totuși, să primești punctele pentru drum.[5] Dacă trimiți un meeple în sfertul constructorilor de căruțe vei primi punctele bonus imediat (vezi mai jos).[6][7]
 • Dacă mai mult de un singur jucător deține majoritatea, fiecare dintre ei poate decide la alegerea sa dacă dorește să trimită un meeple în orașul Leipzig sau dacă să primească punctele.
 • În funcție de ediție, drumurile lungi de pe cartonașe sunt tratate diferit:
  • C3: Cartonașele de mărime dublă sunt considerate drept 2 singure cartonașe separate pentru toate subiectele evaluării.[8]
  • C2: Drumul de pe cartonașele duble de teren se socotește ca numai 1 segment de drum într-o evaluare de drum.[9]

Muți meepleul în oricare dintre sferturile orașului Leipzig (nu trebuie neapărat să fie cel la care se termină drumul) iar meepleul va rămâne până se termină jocul. Poți avea doar unul dintre meepleșii tăi în fiecare dintre sferturile orașului Leipzig. Meepleși de la mai mult de un jucător sunt permiși în fiecare sfert - meepleșii sunt pur și simplu stivuiți.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte cu meepleși în Piețele din Leipzig

Când ai un meeple într-un sfert din orașul Leipzig îți va aduce ție puncte bonus faze de scor specifice - fie în timpul jocului, fie la sfârșit.[10]

Evaluarea în timpul jocului
Sfertul constructorilor de căruțe: Fiecare drum care este evaluat cu majoritatea ta, primești 1 punct bonus pentru fiecare cartonaș.[11]
Sfertul monedarilor: Pentru fiecare oraș care este evaluat, în care ai un cavaler (chiar dacă nu deții majoritatea), primești 3 puncte pentru fiecare blazon.
Sfertul legătorilor: Pentru fiecare evaluare a unei mănăstiri[12] (precum și pentru mănăstirile altor jucători) primești 4 puncte bonus.[13]

Punctele bonus pentru aceste trei evaluări au valoarea doar pentru drumuri, orașe și mănăstiri finalizate. În timpul evaluării finale de la sfârșitul jocului nu primești niciun punct bonus în aceste cazuri.

Evaluarea finală
Sfertul tăbăcarilor: Când se evaluează câmpuri la sfârșitul jocului,[14][15] în adiție pentru punctele bonus pentru orașe, primești 2 puncte pentru fiecare grajd (grajd pentru vaci, grajd pentru porci sau grajd pentru măgari) și pentru fiecare gospodărie țărănească de pe câmp dacă deții acolo majoritatea.[16][17][18]

Notă: Orașul Leipzig are valoarea unui oraș finalizat când se evaluează câmpurile.

Alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

 Comentarii generale:

  Forma cartonașelor de mărime dublă Leipzig are unele implicații particulare în interacțiunile cu jocul de bază și alte extensii. Clarificările oferite pentru cartonașele de mărime dublă precum castelele germane, care se aplică de asemenea în acest caz (vezi clarificările pe deplin aici). Acoperă variate subiecte:

Unele clarificări adiționale implicând cartonașele Leipzig au fost de asemenea oferite.[19]

   Întrebare: În C2, drumul de pe un cartonaș al Orașului Leipzig trebuie să fie calculat ca 2 puncte în loc de 1 deoarece drumul este pe două „spații”? Regulile menționează că este evaluat ca un singur segment de drum... Asta încă se aplică? S-au ar trebui să fie evaluat ca două „spații”?

Răspuns: În C2, regula se aplică, prin urmare încă primești doar 1 punct.
Dar pentru oricare altă evaluare din C2 și pentru toate evaluările din C3, este considerată drept 2 cartonașe (mănăstiri germane, dragoni etc.) (1/2021; actualizat la 11/2023)

   Întrebare: Deci dragonul de exemplu afectează întregul cartonaș (cu excepția interiorului orașului Leipzig în acest caz) dar consideră individual fiecare spațiu când se mută.
Același lucru s-ar aplica ariei unui turn.

Răspuns: Exact. (1/2021)

Mai departe vom include unele remarci despre implicațiile acestor clarificări

 Jocul de bază - Drumuri și orașe

  În termeni generali, drumurile și orașele sunt evaluate luând în considerare spațiile pătrate ocupate de cartonașe care se conformează teritoriului. Cartonașele de mărime dublă ocupă două spații dar nu pozează nicio problemă pentru orașe datorită configurației lor actuale (prezintă cel mult un segment de oraș semicircular).

  Totuși, cartonașele Leipzig prezintă un caz special pentru drumuri în C2: Segmentele de drum de pe ele ocupă două spații dar sunt evaluate ca un segment de drum (un spațiu) după cum este indicat în regulile acestei extensii pentru C2. Totuși, în C3, segmentele lungi de drum de pe ele sunt evaluate drept 2 cartonașe.

 
Exemplu de caz marginal: Segmentul de drum de pe oricare cartonaș Leipzig ocupă două spații pătrate, însă este socotit diferit în funcție de ediție:
 • C3: segmentul de drum este socotit drept 2 cartonașe în ceea ce privește evaluarea.
 • C2: segmentul de drum este socotit drept 1 cartonaș în ceea ce privește evaluarea.

 Jocul de bază - Mănăstiri și abați

  Când se evaluează o mănăstire adiacentă cu unul sau mai multe cartonașe de mărime dublă, mănăstire va considera spațiile pătrate ocupate (ariile) adiacente cu ea. Un cartonaș de mărime dublă adiacent cu o mănăstire poate atunci ocupa 1 sau 2 spații. Ca un rezultat, o mănăstire finalizată va evalua întotdeauna 9 puncte, iar o mănăstire nefinalizată va evalua 1 punct pentru spațiul ocupat cu mănăstirea și 1 punct pentru fiecare spațiu ocupat adiacent.

Notă: Aceleași considerații ar trebui aplicate când se elimină și evaluează un abate și pentru toate celelalte construcții mănăstirești: abații, lăcașuri de cult, mănăstiri germane / construcții japoneze / mănăstiri neerlandeze și belgiene cu călugări, biserici Darmstadt.

 Prințesa și dragonul - Zâna și mutarea dragonului

  O zână nu poate fi atribuită unui meeple plasat în orașul Leipzig. Nu are sens căci orașul Leipzig este o zonă specială și nu poate fi afectată de dragon.

  Dragonul poate fi plasat pe un cartonaș Leipzig dar nu va afecta niciun meeple plasat înăuntrul orașului, din moment ce este o zonă specială (la fel ca și orașul Carcassonne din   Ext. 6 - Contele, regele și vasalii).

 Turnul - Capturarea meepleșilor din Leipzig

  Un turn nu poate captura meepleși din Leipzig, din moment ce sferturile orașului sunt considerate o arie specială, după cum este clarificat pentru dragon.

Ansamblul cartonașelor

A treia ediție C3

Cartonașe totale: 4
  ×1
(B)
  ×1
  ×1
(B)
  ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

A doua ediție C2

Cartonașe totale: 4
  ×1
(B)
  ×1
  ×1
(B)
  ×1
Unele cartonașe au o ilustrație mică pe acestea. Literele din paranteze arată care ilustrație este pe fiecare cartonaș:

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1.   Extensia a fost lansată prima oară ca o ediție limitată de un total de 600 de exemplare: primele 300 de exemplare la „modell hobby spiel” în Leipzig din 29 septembrie până în 1 octombrie 2017, iar ultimele 300 de exemplare la Spiel'17 în Essen din 26t până în 29 octombrie 2017. Această ediție limitată a fost semnată de Klaus-Jürgen Wrede și CEO-ul Leipzig's trade fair center (Messe Leipzig) și conține 13 meepleși. O versiune mai generală, ce conține doar cele patru cartonașe, este de asemenea disponibilă.
 2.   Această plasare sugerată plasează cartonașele în conformitate cu locația geografică a orașului Leipzig în relație cu celelalte orașe menționate. Cartonașele pot fi plasate în oricare ordine, din moment ce poziția sferturilor nu implică nicio restricție pentru joc. Singurele diferențe vor fi locația gospodăriilor în două dintre cele patru câmpuri definite de aceste cartonașe ca plasare inițială și poziția celor două segmente mici de oraș.
 3.   Regulile în engleză spun „a village” („un sat”), dar ar trebui să fie „villages” („sate”). Regulile în germană sunt mult mai precise (6/2021).
   
  Exemplu: Jucătorul roșu poate trimite acest meeple la Leipzig deoarece drumul este conectat la Leipzig prin două sate.
 4.   Asta înseamnă că această extensie ia în considerare doar satele, care servesc ca răscruci unde se sfârșesc 2, 3 sau 4 drumuri. Aceleași teritorii sunt folosite de asemenea în   Vameșii pentru plasarea caselor de taxe.
  Ca un rezultat, acest lucru ar exclude răscrucile cu copaci și cele cu căsuțe mici, precum cele prezente pe unele cartonașe din   Ext. 9 - Oi și dealuri.
  Reține că Piețele din Leipzig este proiectat să fie utilizat doar cu jocul de bază C2/C3, unde toate drumurile se termină la orașe, mănăstiri sau sate. Niciun copac nu este prezent la nicio răscruce din jocul de bază C2/C3, cu toate că au apărut mai târziu în alte extensii. Pe de altă parte, jocul de bază C1 prezintă răscruci cu sate și copaci. Nu există o corespondență uniformă unu la unu cu privire la utilizarea satelor sau a copacilor la răscruci între C1 și C2/C3.
 5.   Majoritatea de pe un drum conectat la Leipzig este inițial calculată înainte de a decide dacă să se trimită sau nu un meeple în Leipzig. După ce se trimite orice meeple la Leipzig, majoritatea din teritoriu va trebui să fie reevaluată înainte de evaluare. De aceea un jucător are nevoie de cel puțin doi meepleși pe un drum pentru a putea primi puncte pentru el după trimiterea unuia dintre meepleși la Leipzig. Asta, totuși, nu îi garantează jucătorului că va putea primi puncte, căci se poate ca jucătorul să fi pierdut majoritatea din teritoriu cu 1 meeple mai puțin.
 6.   Ia în vedere că meepleșii sunt trimiși la Leipzig exact înainte ca runda de evaluare să aibă loc (în Pasul 3A), așa că se poate să își ofere bonusurile în aceeași tură în timpul evaluării (în Pasul 3B). Regulile menționează explicit cazul ce implică meepleși trimiși în Sfertul constructorilor de căruțe, dar asta se poate de asemenea întâmpla cu meepleși trimiși în Sfertul monedarilor sau Sfertul legătorilor.
 7.   Asta înseamnă că alte bonusuri asociate cu meepleși trimiși la Leipzig nu vor fi acordate: Totuși, alte bonusuri asociate cu evaluarea drumului ar fi aplicabile chiar dacă jucătorul nu ar încasa puncte pentru teritoriu. Ar fi cazul de asta pentru:
 8.   În C3, fiecare jumătate a cartonașelor Leipzig valorează drept un cartonaș pătrat când se evaluează orașe sau mănăstiri. Excepția definită în C2 pentru drumuri este acum repudiată, pentru a alinia regulile cu alte miniextensii din C3 care includ cartonașe ce nu sunt pătrate.
 9.   În C2, drumul lung de-a lungul cartonașul valorează drept 1 cartonaș când se evaluează drumul, cu toate că cartonașul valorează drept 2 cartonașe pătrate când se evaluează mănăstiri.
 10.   În termeni generali, regulile au indicat că Piețele din Leipzig oferă puncte bonus pentru toate teritoriile afectate, așa că nu fac parte din evaluarea de bază a teritoriului în niciun caz.
 11.   Punctul adițional pentru fiecare cartonaș ar fi aplicat ca un bonus după toți ceilalți modificatori ai evaluării de bază a teritoriului. Asta înseamnă că este aplicat după modificatorii de scor hanuri (vezi   Ext. 1 - Hanuri și catedrale), catedrale germane (vezi   Catedrale din Germania) și magician și vrăjitoare (vezi   Mini #5 - Magicianul și vrăjitoarea).
  Așa că aceste puncte bonus vor fi aplicate alături de alte puncte bonus care afectează drumul, precum construcțiile mici (vezi   Construcții mici).
 12.   În funcție de extensie, acest bonus ar afecta nu numai mănăstirile ci toate celelalte construcții mănăstirești. Construcțiile mănăstirești sunt: mănăstirile, abațiile, lăcașurile de cult, mănăstirile germane, mănăstirile neerlandeze/belgiene, construcțiile japoneze și bisericile Darmstadt. Catedralele germane și grădinile nu sunt luate în considerare.
 13.   Jucătorii nu primesc puncte bonus când abatele este retras și evaluat înainte ca mănăstirea să fie finalizată. Aceste puncte bonus pot fi primite doar când o construcție mănăstirească ocupată este evaluată de un jucător după finalizare. Nici o cetate ce primește puncte pentru o construcție mănăstirească nefinalizată nu va declanșa acest bonus.
 14.   Regulile sunt clare pentru sfertul tăbăcarilor când se joacă doar cu jocul de bază și Piețele din Leipzig, unde câmpurile sunt evaluate doar la sfârșitul jocului. Totuși, din moment ce există extensii care pot cauza evaluare unui câmp în timpul jocului, este o întrebare deschisă dacă sfertul tăbăcarilor trebuie să se aplice în astfel de cazuri. Dacă este aplicat, acest bonus ar afecta evaluările devreme ale câmpurilor din extensii precum   Ext. 5 - Abația și primarul și   Mini #2 - Depeșe. Nicio clarificare nu este momentan disponibilă.
 15.   Bonusul sfertului tăbăcarilor afectează de asemenea evaluările timpurii ale câmpurilor din extensii precum   Ext. 5 - Abația și primarul și   Mini #2 - Depeșe.
 16.   Această evaluare pentru câmpuri este proiectată în mod special pentru C2. Nu există nicio clarificare despre cum sunt evaluate câmpurile pentru cartonașe cu stilul grafic C1.
 17.   Câmpurile din C1 pot fi evaluate luând în considerare micile ferme prezente pe ele.
   
  Exemplu: Ferme micuțe pe câmpurile din C1.
 18.   Formularea indică că acest bonus se aplică doar evaluării câmpurilor. Prin urmare, moșiile nu primesc acest bonus când sunt evaluate, indiferent dacă proprietarii lor au un meeple în sfertul tăbăcarilor.
 19.   Aceste clarificări pot fi găsite pe Carcassonne Central aici:

  http://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=5021.msg74245#msg74245