De Tolbeambten

From Wikicarpedia
Revision as of 23:11, 25 September 2020 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:

Algemene informatie en opmerkingen

Stanstableau
Markering

De Tolbeambten werd in oktober Template:Year nl uitgegeven door HiG.

Met deze mini-uitbreiding doen tolbeambten hun intreden in het spel. Ook in het verleden werd er al tol geheven over mensen en goederen. Er werd een "kleine tol" geheven (voor tranportwijze) of "grote tol" (voor goederen).

Deze uitbreiding is ontworpen voor het basisspel van Carcassonne. Alle standaard spelregels zijn van kracht, aangevuld met de spelregels voor deze uitbreiding. Je kunt deze uitbreiding – op eigen risico – ook met andere uitbreidingen combineren, er zijn namelijk geen officiële regels voor die combinaties.

Speelmateriaal

  • 10 landtegels, waarvan 8 met een groep reizigers.
Tegel met een groep reizigers
Detail van een groep reizigers
  • 6 fiches met tolhuizen in de verschillende spelerskleuren.
Tolhuisfiche: (A) voorkant, (B) achterkant


Spelregels

Voorbereiding

Schud de 10 landtegels door de rest van de landtegels. Iedere speler krijgt de tolhuizen van zijn kleur.

Gameplay

1. Landtegel leggen

Het trekken en aanleggen van landtegels gebeurt volgens de gebruikelijke spelregels.

2. Een meeple zetten

Na het aanleggen van een landtegel mag je volgens de gebruikelijke spelregels een meeple zetten.

Als je geen meeple zet mag je je tolhuis inzetten met de 1 (kleine tol) naar boven. Als je tolhuis al in het spel is, mag je die verplaatsen. De spelregels hiervoor zijn als volgt:

  • Je mag je tolhuis alleen op een kruising leggen. Een kruising is een dorp met 2-4 wegen eraan. Een stad of klooster met twee of meer wegen geldt niet als kruising.
Voorbeeld: 3 landtegels met kruisingen
  • Het maakt niet uit waar de kruising ligt. Je hoeft je tolhuis niet in te zetten of te verplaatsen naar de landtegel die zojuist is aangelegd.
  • De kruising moet vrij zijn, dat wil zeggen dat er geen ander tolhuis mag liggen. [1] Het maakt niet uit of er een meeple op de tegel met de kruising staat.
  • Bij het verplaatsen van het tolhuis, blijft de waarde (1 of 2) hetzelfde.
  • Nadat je je tolhuis in het spel hebt gebracht, blijft deze tot het einde in het spel. Je neemt het nooit terug in voorraad.
Voorbeeld 1: Rood legt de tegel linksboven aan en zet geen meeple. In plaats daarvan legt rood zijn tolhuis met de waarde 1 naar boven op de tegel met de kruising.
Voorbeeld 2: Rood legt de tegel rechtsonder aan en zet geen meeple. In plaats daarvan verplaatst rood zijn tolhuis, nog steeds met cijfer 1 naar boven.

3. Puntentelling afhandelen

Tol heffen [2] [3]

Als jij of een andere speler een weg afbouwen die begint of eindigt bij jouw tolhuis, hef je tol, dat wil zeggen dat je punten krijgt voor deze weg.

  • Bij de kleine tol (de 1 ligt naar boven), krijg je 1 punt voor elke boerderij, stal, tuin of struikrovers en 3 punten voor elke groep reizigers.
  • Bij de grote tol (de 2 ligt naar boven), krijg je 2 punten voor elke boerderij, stal, tuin of struikrovers en 6 punten voor elke groep reizigers.

Als geen van deze illustraties langs die weg voorkomen, krijg je geen punten voor je tolhuis.

Bovendien krijgt de eigenaar van de afgebouwde weg de gebruikelijke punten.

 Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Wat zijn booederijen, stallen, tuinen en struikrovers?

Antwoord: Dat zijn kleine illustraties die je op weiden in Carcassonne II tegen kunt komen:

Feature Farmhouse C2.png
Boerderij
Feature Cows C2.png
Koeienstal
Feature Pigsty C2.png
Varkensstal
Feature Donkeys C2.png
Ezelsstal
Base Game C2 Feature Garden v2.jpg
Tuin
Feature Highwayman C2.png
Struikrovers

Opmerking: De kleine illustraties van een koeienstal, een varkensstal en een ezelsstal worden gezamenlijk ook wel stallen genoemd.

Tol verandert met reizigers

Als er bij de telling van je tol voor je tolhuis tenminste één groep reizigers betrokken was, verandert de waarde. Kleine tol (1) wordt grote tol (2) en omgekeerd.

Het wisselen van de tol gebeurt pas aan het einde van je beurt. Als er in dezelfde beurt voor meer dan één weg tol wordt geheven, blijft de waarde voor alle wegen hetzelfde.

Voorbeeld - tol heffen 1: Groen bouwt de weg af met de tegel rechtsonder. Rood krijgt 7 punten voor zijn tolhuis (2 keer 3 voor de groepen reizigers en 1 voor de boerderij). Omdat je tol hebt gekregen voor een groep reizigers, draai je het tolhuisfiche om naar 2.
Groen krijgt zoals gebruikelijk 4 punten voor de weg.
Voorbeeld - tol heffen 2: In een latere beurt bouwt rood een weg af. Rood krijgt 6 punten voor het tolhuis (2 keer 2 voor de struikrovers en 2 voor de stal). De waarde van je tolhuis verandert niet omdat er geen groep reizigers bij betrokken was.

Eindtelling

Aan het einde van het spel, krijg je punten voor alle onafgebouwde wegen die met jouw tolhuis verbonden zijn. Je krijgt 1 punt voor elke boerderij, stal, tuin, struikrovers alsmede groep reizigers ongeacht het cijfer dat op je tolhuis naar boven ligt.

Tegelverdeling

Aantal tegels: 10

Tollkeepers C2 Tile 01.png  x1
Tollkeepers C2 Tile 02.png  x1
Tollkeepers C2 Tile 03.png  x1
Tollkeepers C2 Tile 04.png  x1
Tollkeepers C2 Tile 05.png  x1
Tollkeepers C2 Tile 06.png  x1
Tollkeepers C2 Tile 07.png  x1
Tollkeepers C2 Tile 08.png  x1
Tollkeepers C2 Tile 09.png  x1
Tollkeepers C2 Tile 10.png  x1

Aantal tolhuisfiches: 6

Token Tollkeeper yellow smalltoll.png  x1
Token Tollkeeper green smalltoll.png  x1
Token Tollkeeper pink smalltoll.png  x1
Token Tollkeeper red smalltoll.png  x1
Token Tollkeeper blue smalltoll.png  x1
Token Tollkeeper black smalltoll.png  x1

Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap De spelregels houden geen rekening met tolhuizen die op andere kruisingen gelegd zijn die de weg afsluiten. Dit betekent dat het spelers is toegestaan om hun tolhuis op een beschikbare vrije kruising te leggen van een weg die in verschillende kruisingen eindigt, ook als er op andere kruisingen al tolhuizen van andere spelers liggen.
  2. Kwesties zonder officiële verheldering De puntentelling van tolhuizen is speciaal ontworpen voor Carcassonne II. Er is geen officiële uitleg hoe je tolhuizen moet tellen bij tegels met illustraties uit Carcassonne I.
  3. Veelvoorkomende huisregel of -variant Bij het tellen van tolhuizen mag je de kleine boerderijen op tegels met wegen meetellen.
    Voorbeeld: Kleine boerderijen op weiden in Carcassonne I.