Tunelul (prima ediție)

This page is a translated version of the page The Tunnel (1st edition) and the translation is 100% complete.
Tunnel C1 Tile 3.jpg Citești regulile pentru acest design al cartonașelor.
Această extensie nu a fost publicată în alte ediții.
Dacă cartonașele tale au un design diferit, atunci alege un joc din Spin-off-uri.Rule selection by design Spin-offs.png


Spielbox Tunnel.png
Numărul 6 2009 al Spielbox

Informații generale și comentarii

 
Planșa pretăiată
 
Simbolul extensiei

Lansat original în Spielbox în 2009.[1]

Conținut

 • 4 cartonașe de teren
 • 12 jetoane de tunel, câte două jetoane în șase culori


Reguli

Pregătire

Cele patru cartonașe de teren sunt amestecate împreună cu cele din jocul de bază. Fiecare jucător își primește jetoanele de tunel corespunzătoare culorii sale. În jocurile în doi, fiecare jucător poate folosi câte trei seturi de jetoane; în jocurile cu trei jucători, fiecare poate folosi câte două seturi.[2]

Toate regulile jocului de bază se aplică, cu următoarele adăugiri.

Desfășurarea jocului

Revendică tuneluri cu jetoane

În timpul turei sale,[3] un jucător are posibilitatea de a plasa unul dintre jetoanele sale de tunel pe oricare deschizătură de tunel nerevendicată,[4] incluzând pe cartonașul de teren ce tocmai a fost plasat. Independent de asta, regulile pentru plasarea unui supus rămân aceleași.[5]

Când este finalizat un tunel subteran?

Atât timp cât nu există niciun jeton de tunel ce să revendice o deschizătură de tunel, drumul ce duce la ea este „fără capăt”, fără a fi finalizat.[6] Drumul rămâne nefinalizat chiar și atunci când un jeton de tunel este plasat pe cartonaș. Numai atunci când cel de-al doilea jeton de tunel este plasat pe altă deschizătură de tunel nerevendicată (care poate sau nu să fie pe același cartonaș) sunt definite „intrarea” și „ieșirea” tunelului și este finalizat tunelul.[7] Drumul trece apoi prin subteran prin tunel, dar nu este finalizat la ieșirea tunelului. Drumul este finalizat în modul obișnuit, precum prin atingerea unei răscruci.

Culoarea jetoanelor de tunel este importantă numai pentru legarea a două deschizături de tunel. Desigur, tunelul este construit pentru toată lumea; de exemplu, un tâlhar de altă culoare poate evalua un drum care trece printr-un tunel terminat. În cazuri extreme, un drum poate trece prin subteran de câteva ori la rând.[8]

Evaluare

Se evaluează numai segmentele vizibile ale unui drum finalizat.[9][10]

 
Exemplu: Următoarea secvență ar evalua 6 puncte (sau 12 cu un han):
 1. Cartonaș cu un drum ce duce dinspre o poartă de oraș
 2. Cartonaș cu un drum curbat
 3. Cartonaș cu un portal de tunel
 4. Cartonaș cu o ieșire de tunel
 5. Cartonaș cu un drum drept
 6. Cartonaș cu o răscruce

După evaluare, jetoanele de tunel rămân acolo unde se află, astfel încât pot fi construite cel mult cinci tuneluri (sau șase cu tuneluri din alte extensii).

Clarificări adiționale

Ai grijă cu cartonașele afișate mai jos.[11]

  Acest cartonaș are 2 segmente de câmp (jumătatea de sus, jumătatea de jos).
  Acest cartonaș are 3 segmente de câmp (jumătatea de sus, stânga-jos, dreapta-jos).
  Acest cartonaș are 2 segmente de câmp (dreapta-jos, 3/4 din cea a mai rămas din cartonaș).
  Acest cartonaș are 3 segmente de câmp (jumătatea de sus, stânga-jos, dreapta-jos) - drumul ce se sfârșește la un grup de case nu împarte segmentul de câmp de sus. „Câmpul” din dreapta-sus și cel din stânga-sus se conectează.

Variante

Jucătorii au posibilitatea de a utiliza tunelurile într-un fel nimicitor, făcând ca un drum să fie imposibil de finalizat și blocând toți supușii de pe el pentru tot restul jocului: un jucător poate provoca această situație dacă revendică o deschizătură de tunel cu un jeton și dacă nu plasează niciodată cel de-al doilea jeton. Această posibilitate a stârnit multe dispute.

Pentru a împiedica această situație, au fost sugerate câteva variante:[12]

 • Ai voie să plasezi un jeton de tunel pe o deschizătură de tunel numai dacă cel puțin 1 dintre supușii tăi este plasat pe drumul conectat la acel tunel. (Mulțumiri lui Player77)
 • Jucătorul afectat are voie să fure cel de-al doilea jeton de tunel și să îl plaseze imediat în timpul turei sale, dacă proprietarul jetonului nu a profitat de cel puțin o oportunitate de a îl plasa. (Mulțumiri lui Christwart Conrand, creatorul extensiei)
 • Ambele jetoane de tunel trebuie plasate în același timp atunci când un drum cu un tunel este ocupat de un jucător. (Mulțumiri lui Whaleyland)
 • Jucătorii nu pot folosi un jeton de tunel pentru a bloca supusul unui adversar. (Mulțumiri lui corinthiens13)

Alte extensii

Această secțiune conține informații adiționale despre interacțiunile cu alte extensii Carcassonne.

 Tuneluri în alte extensii

  Cartonașele din alte extensii, precum   Ext. 3 - Prințesa și dragonul și   Ext. 5 - Abația și primarul, care prezintă și ele tuneluri, pot fi utilizate și ele cu regulile pentru extensia cu tuneluri Spielbox; prin urmare, deschizăturile pot fi revendicate cu jetoane. În acest caz, drumul ce duce prin tunel nu se consideră ca fiind continuu, contrar regulilor precizate.

 
Cartonaș din Prințesa și dragonul ce prezintă un tunel
 
Cartonaș din Abația și primarul ce prezintă un tunel

 Ext. 6 - Contele, regele și vasalii

  Un jucător va obține cartonașul cu cavalerul brigand dacă el sau ea plasează un jeton de tunel care finalizează cel mai lung drum din joc la acel moment.

   Întrebare: Există două drumuri lungi independente conectate prin intermediul unui tunel marcat cu jetoane de tunel de aceeași culoare. În acel moment, drumul devine cel mai lung drum. Cine obține cartonașul cu cavalerul brigand: jucătorul care a plasat ultimul jeton de tunel sau jucătorul care a plasat ultimul cartonaș luând în considerare ambele drumuri, incluzând cartonașele cu tunel?

Răspuns: În acest caz, jucătorul care a plasat ultimul jeton de tunel va obține cartonașul cu cavalerul brigand, nu jucătorul care a plasat ultimul cartonaș al drumului combinat.

Ansamblul cartonașelor

Cartonașe totale: 4
  ×1
  ×1
  ×1
  ×1
Jetoane totale: 12

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

 1.   Pentru Tunelul avem trei seturi de reguli după care se ne luăm: cele publicate original în Spielbox; un set de pe site-ul web al Hans im Glück; și, bazat pe asta, o traducere în limba engleză de pe site-ul web Spielbox website. Am folosite cele ale Hans im Glück ca bază pentru această secțiune, deși vom semnala orice diferență dintre versiuni după cum este necesar.
 2.   Regulile publicate în Spielbox spun că în jocurile în doi fiecare poate lua câte două seturi de jetoane.
 3.   Nu este specificat un moment specific în timpul turei, ceea ce indică că jetonul poate fi plasat oricând în timpul turei. (10/2014)
 4.   Regulile spun „neocupată”, dar am simțit că ar trebui făcută o deosebire între ocupare (cu un meeple) și revendicare (cu un jeton).
 5.   Această propoziție nu se găsește în versiunea publicată de Spielbox; clarifică că un jucător poate în aceeași tură atât să plaseze un supus, cât și să plaseze un jeton de tunel.
 6.   Această secțiune și următoarea sunt cu mult revizuite față de regulile publicate în Spielbox, clarificând câteva probleme.
 7.   Regulile menționează numai că intrarea și ieșirea tunelului sunt „definite”, dar simțim că ar trebui făcută o deosebire între un drum care este finalizat și un tunel care este terminat. Traducerea Spielbox în engleză nu o face și este potențial confuzionantă.
 8.   Regulile Spielbox în engleză adaugă că un drum poate „[să treacă] prin subteran pe sub alte drumuri.” („[pass] behind other roads underground.”). Suntem înclinați să credem că aceasta este o traducere greșită a „hintereinander”, sau „la rând”.
 9.   Ar părea logic ca dacă „intrarea” și „ieșirea” unui tunel sunt pe același cartonaș, acestea să valoreze ca numai un singur punct pentru evaluare, precum două segmente ale unui oraș de pe un singur cartonaș se numără ca fiind 1 cartonaș la evaluare.
 10.   Deși nu este precizat explicit, drumul finalizat cu jetoane de tunel este evaluat în timpul fazei normale de evaluare, căci regulile nu indică nimic în sens contrar. (10/2014)
 11.   Această clarificare a fost confirmată de Christwart Conrad, autorul extensiei. A confirmat faptul că cartonașul de tip „DDDD” are 3 segmente de câmp.

     Întrebare: Ne-ar plăcea să verificăm dacă drumul ce se sfârșește la grupul de case împarte câmpul în partea de sus sau nu. Cu alte cuvinte, acest cartonașe are 3 sau 4 câmpuri?

  Răspuns: Acest cartonaș are 3 câmpuri. (8/2021)

   

  A furnizat de asemenea o legătură către BGG ce discută câmpurile celor patru cartonașe.

  https://boardgamegeek.com/thread/1001627/tunnels-and-fields

 12.   Primele două variante au fost discutate în două postări consecutive disponibile la BGG:

  https://boardgamegeek.com/thread/455033/article/4894966#4894966
  Variantele rămase au fost discutate în mai multe postări de pe Carcassonne Central (replicile #2 și #10):

  https://www.carcassonnecentral.com/community/index.php?topic=5481.msg79746#msg79746