Kooplieden en Bouwmeesters

From Wikicarpedia
Revision as of 23:04, 3 November 2022 by Kiap1969 (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:


Box TradersBuilders C2 999.png

Algemene informatie en opmerkingen

Kooplieden en Bouwmeesters markering

Kooplieden en Bouwmeesters werd oorspronkelijk uitgebracht door HiG voor de tweede editie, kortweg C2 genoemd, in Template:Year nl. Een derde editie, kortweg C3 genoemd, werd uitgebracht in Template:Year nl inclusief meer gedetailleerde afbeeldingen, steden met afgeknipte gebouwen en enkele kleine veranderingen in de formulering. Momenteel is de C3-versie van deze uitbreiding alleen verkrijgbaar als onderdeel van Big Box 7.

Deze uitbreiding werd oorspronkelijk uitgebracht voor de 1ste Editie, kortweg C1 genoemd, in Template:Year nl.

Exemplaren van deze in de periode 2015-2016 gedrukte uitbreiding hebben de donkere stadsachtergrond.

Deze uitbreiding introduceert nieuwe tegels en goederenfiches. Deze fiches worden verzameld bij het voltooien van steden en worden aan het eind van het spel gewaardeerd. Er worden ook twee nieuwe figuren geïntroduceerd:

  • Bouwmeesters, een speciaal figuur dat dubbele beurten geeft
  • Varkens, een speciaal figuur dat extra punten oplevert bij het scoren van weiden

Speelmateriaal

  • 24 landschapstegels (te herkennen aan de uitbreidingsmarkering), waaronder 9 met wijn, 6 met graan en 5 met laken
  • 6 varkens
Figure Pigs C2.png
  • 20 handelswarenfiches (9x wijn, 6x graan en5x laken)
Token TradersBuilders C2.png
  • 6 bouwmeesters
Figure Builders C2.png
  • 1 stoffen zak [1]
Traders And Builders C2 Cloth Bag.png

Spelregels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landtegels door die van het basisspel en stapel ze als normaal. Leg de handelswarenfiches als algemene voorraad binnen handbereik van alle spelers. Elke speler voegt de bouwmeester en het varken van zijn kleur toe aan zijn voorraad.

De handelswarenfiches

Traders And Builders C2 Trade Goods Banner.png


De handelswarenfiches spelen een rol in fase 3. Het scoren van een project. Fasen 1. Het plaatsen van een tegel en 2. Het plaatsen van een meeple worden hierdoor niet beïnvloed.

3. Puntentellingen afhandelen Token TradersBuilders C2.png

Een project met handelswaren tellen
Telkens wanneer jij of een andere speler een stad afbouwt[2] waarin zich handelswaren bevinden, gebeurt het volgende:

  1. De stad wordt op de normale wijze geteld.
  2. De speler die 'de stad heeft voltooid (door de laatste tegel te leggen) krijgt de afgebeelde handelswarenfiches uit de voorraad.

Dit kan elke speler zijn, en wie de meerderheid heeft in de stad heeft geen invloed op deze stap. De speler krijgt voor elk handelswarensymbool in die stad een handelswarenfiche van dezelfde soort. Het maakt niet uit of de speler die de stad heeft afgebouwd een ridder in de stad had en of er überhaupt ridders in de stad stonden; het is altijd de speler die de laatste tegel legt die de handelswarenfiches van die stad krijgt.
Leg de verzamelde handelswarenfiches open voor je neer.

Voorbeeld Jij bouwt de stad af. De blauwe speler krijgt 10 punten voor de stad. Jij ontvangt 1 wijn- en 2 graanfiches.

Handelswarenfiches bij de eindtelling
Bij de eindtelling krijgt de speler die de meeste fiches van een soort (wijn, graan of laken) heeft verzameld 10 punten. In het geval van een gelijkspel krijgen beide spelers 10 punten.

Voorbeeld - Eindtelling:
Jij krijgt 20 punten, terwijl de blauwe speler 30 punten krijgt.

De Bouwmeester

Figure Builder red.png


De bouwermeester is een speciale figuur die bij elke speler hoort.

1. Het plaatsen van een tegel

De nieuwe Landtegels worden precies zo geplaatst als die in het basisspel. De bouwmeester heeft geen invloed op de plaatsing van de tegels.

2. Een bouwmeester zetten Traders And Builders C2 Figure Builder.png

In plaats van het zetten van een meeple [3], mag je je bouwmeester op de gelegde tegel zetten, maar alleen op een weg of een stad. Merk op dat je al een meeple op het project moet hebben om je bouwmeester erbij te mogen zetten. [4]
Je bouwmeester gaat altijd terug naar je voorraad als je geen meeples meer op het project hebt staan. Dit gebeurt gewoonlijk bij een puntentelling, maar kan als gevolg van sommige uitbreidingen ook op een andere manier gebeuren.

Je mag je bouwmeester op deze weg zetten van de zojuist gelegde tegel, omdat je er al een struikrover hebt.

Later in het spel heeft de bouwmeester het volgende effect:

1. Landtegel leggen en een dubbele beurt uitvoeren

Als je een tegel legt waarmee je de weg of stad waarop jouw bouwmeester staat uitbreidt[5][6], mag je direct nog een tegel trekken en leggen.[7] Bij het leggen van deze tegel volg je de normale spelregels.

Voorbeeld:
A) Je legt deze tegel, waarmee je de weg met je bouwmeester verlengt, maar je besluit geen meeple te zetten.
B) In dezelfde beurt, trek je nog een tegel, legt die aan een zet er een meeple op.

Meer informatie over de bouwmeester
(Dit zijn speciale regels. Het is dus aan te bevelen ze alleen te lezen als je vragen hebt. Alle uitleg geldt zowel voor steden als voor wegen).

  • Je mag op zowel de eerste als de tweede tegel van je dubbele beurt een meeple zetten. [8] Als je bij de eerste beurt een project afbouwt waar je bouwmeester op staat, dan mag je die bouwmeester bij de tweede beurt op de tegel die je dan legt zetten (zie voorbeeld beneden).
Voorbeeld:
Beurt 1: plaats een struikrover.
Beurt 2: plaats je bouwmeester.
Beurt 3a: jij cbouwt de weg af door deze tegel te leggen, waar je ook een ridder op mag zetten. Vervolgens, jij en breng je bouwmeester en struikrover terug naar je voorraad..
Beurt 3b: jij legt je tweede tegel en zet je bouwmeester opnieuw in.
  • De bouwmeester kan slechts één dubbele beurt per keer uitvoeren (geen kettingreactie). Als je de tweede tegel gebruikt om een door je bouwer bezette plek uit te breiden, mag je geen derde tegel trekken en plaatsen.
  • Als de weg of stad open blijft, blijft de bouwmeester daar. Zolang het object onvolledig is, blijft de bouwmeester staan, zodat je de eerste keer dat je dat object uitbreidt elke beurt een dubbele beurt krijgt.
  • Zolang een van jouw meeples op het project staat, blijft jouw bouwmeester staan. Als je geen meeple meer op het project, dan neem je je bouwmeester terug in voorraad.
  • In een dubbele beurt, mag je de volgende stappen in het eerste deel uitvoeren, 1. Landtegel leggen, 2. Een meeple zetten en 3. Puntentellingen afhandelen en daarna in het tweede deel deze drie stappen nog een keer uitvoeren. [9] Zie de paragraaf De dubbele beurt voor meer informatie over acties die maar één keer tijdens een dubbele beurt plaats mogen vinden.
  • Er kunnen meerdere bouwmeesters op hetzelfde project staan.
  • Er mag een onbeperkt aantal tegels tussen je bouwmeester en je struikrover of ridder liggen.
  • Je mag je bouwmeester op een weg of een stad zetten. Je mag je bouwmeester nooit op een klooster of weide zetten.
  • Er kan na het leggen van elk van de tegels van een dubbele beurt een puntentelling van een project plaatsvinden. Bedenk hierbij dat de punten voor alle projecten die je tijdens je beurt afbouwt geteld moeten worden, ook als je dat niet wil.

3. Puntentellingen afhandelen

De bouwmeester heeft geen invloed op de puntentelling van een project. Bouwmeesters tellen niet meer bij het bepalen van de meerderheid in een project. Na een puntentelling neem je je bouwmeester en de meeples die op het getelde project stonden terug in voorraad (net als de bouwmeesters en meeples van andere spelers).

Het varken

Figure Pig red.png


Het varken is een speciale figuur die bij elke speler hoort.

1. Landtegel leggen

De nieuwe Landtegels worden precies zo geplaatst als die in het basisspel. Het varken heeft geen invloed op de plaatsing van de tegels.

2. Een varken zetten

In plaats van een meeple te zetten mag je ook je varken op een weide zetten op de tegel die je zojuist gelegd hebt. Op die weide moet echter ook een van je meeples als boer liggen.

Voorbeeld: Aangezien je een boer op deze weide hebt, mag je hier je varken zetten.

Je mag je varken ook zetten als het varken van een andere speler al op die weide staat.
Als je varken, door het verwijderen van boeren (wat mogelijk is met enkele uitbreidingen), tijdens het spel blijft staan in een veld waar geen van je boeren meer over is, leg deze dan terug in je voorraad. [10]

3. Eindtelling - Puntentelling van weiden met een varken

Eenmaal gezet blijft je varken (net als boeren) op de weide tot aan de eindtelling. Met je varken kun je de waarde van de steden op het weiland voor je boeren verhogen. Om dit te doen, moet je de meerderheid hebben met je boeren in het weiland waar je varken is. Je houdt bij het berekenen van de meerderheid geen rekening met het varken zelf.
Als je de meerderheid hebt, ontvang je 4 punten (in plaats van de gebruikelijke 3 punten) voor elke voltooide stad die het veld aanraakt met je varken. Het varken van een tegenstander heeft geen invloed op je score.

Voorbeeld: Jij hebt de meerderheid op deze weide. Aangezien jouw varken op deze weide staat, krijg je 4 punten voor elke afgebouwde stad aan deze weide. Jij krijgt 8 punten voor twee afgebouwde steden. Blauw heeft niet de meerderheid en krijgt geen punten.

Opmerking: Ook bij een gelijkspel voor de meerderheid op weide, krijg je met het varken op de weide meer punten.

Voorbeeld: [11]Jij hebt samen met blauw en groen de meerderheid op de weide (gelijkspel). Zowel jij als blauw hebben een varken op de weide en krijgen dus elk 8 punten (4 punten per stad). Groen heeft geen varken op de weide en krijgt slechts 6 punten (3 punten per afgeronde stad).

De zak [1]

Traders And Builders C2 Cloth Bag.png


1. Het plaatsen van een tegel

In plaats van de landtegels in meerdere gedekte stapels te leggen, kun je ze gewoon allemaal in de zak doen. Als je aan de beurt bent, trek je gewoon een tegel uit de zak en plaats je deze zoals gewoonlijk.

De tas is ook zeer geschikt om Carcassonne mee te nemen.

De dubbele beurt

Een dubbele beurt is een enkele beurt met twee delen. Bij het combineren van deze uitbreiding met andere, kunnen sommige acties slechts één keer tijdens de dubbele beurt plaatsvinden en kunnen andere acties in elk deel van de dubbele beurt plaatsvinden.

Dingen die maar ÉÉN keer gebeuren

Dingen die TWEE keer kunnen of moeten gebeuren

  • Een landtegel trekken en aanleggen (verplicht)
  • Afhandelen van speciale markeringen op de tegel (verplicht)
  • Meeple, figuur of ander speelstuk
  • Puntentelling (als één of meer projecten afgebouwd zijn)
  • Het ruilen van een gevangenen (kan meer dan twee keer) (Uitbr. 4 - De Toren)
  • Het verwijderen van een ridder uit een belegerde stad (Belegeraars - Katharen - Beleg)

Huisregels

  • Spelers mogen extra tegels blijven trekken zolang ze de weg of stad waar hun bouwmeester op staat uitbreiden. (met dank aan Diminuendo)
  • Om de handelsgoederen meer in lijn te brengen met de relatieve puntentelling van de Koning en de Roofridder (Uitbr. 6 - Graaf, Koning en Consorten), krijgt een speler met een meerderheid geen 10 punten maar een bonus van 10% (of 10 punten als dat meer is) bovenop hun totaalscore aan het einde van het spel, na het tellen van boeren en niet afgebouwde projecten, maar vóór het tellen van andere punten zoals die van de Koning en de Roofridder. Daarnaast kun je ook elke speler die geen meerderheid heeft twee punten geven voor elk fiche. (Met dank aan kissybooboo)

Verduidelijking van de nieuwe landschapstegels

Traders And Builders C2 Tile B.jpg De brug is niet het einde van de wegen die erop staan en voegt ze ook niet samen; de ene weg loopt door van links naar rechts terwijl de andere van boven naar beneden doorloopt. De wegen scheiden de weide in vier aparte weiden.
   
Traders And Builders C2 Tile J.jpg Het klooster scheidt de wegen en weiden in drie aparte wegen en drie aparte weiden.
   
Traders And Builders C2 Tile C.jpg De ene weg eindigt in de stad terwijl de andere bij het kleine huisje[12] eindigt. De weg splitst de weide in drie aparte weiden.
   
Traders And Builders C2 Tile M.jpg Op deze tegel staan drie verschillende stadsdelen met in het midden één weide.

Tegelverdeling

C2 Editie

Totaal aantal tegels: 24
link={{{link}}}  x1
(K)
link={{{link}}}  x1
(S)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(S)
link={{{link}}}  x1
(V)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(W)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(T)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(B)
link={{{link}}}  x1
(T)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(W)
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
link={{{link}}}
T | Tuin
link={{{link}}}
link={{{link}}}
link={{{link}}}
link={{{link}}}
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

Aantal handelswarenfiches: 20

link={{{link}}}  x9
link={{{link}}}  x6
link={{{link}}}  x5

C3 Editie

Totaal aantal tegels: 24
link={{{link}}}  x1
(K)
link={{{link}}}  x1
(S)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(S)
link={{{link}}}  x1
(V)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(W)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(T)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(B)
link={{{link}}}  x1
(T)
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
 
link={{{link}}}  x1
(W)
Sommige tegels hebben een kleine illustratie. De letters tussen de haakjes geven aan welke illustratie op elke tegel staat:
link={{{link}}}
T | Tuin
link={{{link}}}
link={{{link}}}
link={{{link}}}
link={{{link}}}
Opmerking: De kleine afbeeldingen van een koeienstal, een varkensstal en een ezelstal worden gezamenlijk aangeduid als schuren of stallen.

'Aantal handelswarenfiches: 20

link={{{link}}}  x9
link={{{link}}}  x6
link={{{link}}}  x5

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. 1.0 1.1 Interpretatie uit de gemeenschap De stoffen zak is niet inbegrepen in Big Box 6 or Big Box 7.
  2. Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Als steden met handelswaren afgebouwd worden door het leggen van een abdijtegel (Burgemeesters en Abdijen), worden de goederen dan ook toegewezen aan de speler die de abdijtegel legde? Antwoord: Ja, aangezien deze speler de stad heeft afgebouwd.
  3. Interpretatie uit de gemeenschap De spelregels van ZMG staat "gewone meeple" (hier aangepast) maar in de oorspronkelijke spelregels van HiG staat "meeple". Door de bewoording van ZMG zou ten onrechte het zetten van de bouwmeester bij een grote meeple of een andere dan de gewone meeple verbieden.
  4. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat in de spelregels geen beperkingen voorkomen met betrekking tot de aan- of afwezigheid van meeples of bouwmeesters van andere spelers. Het enige vereiste is dat tenminste één van je meeples op het project staat. Dit betekent dat je je bouwmeester op een project mag zetten ongeacht of er ook meeples of bouwmeesters van andere spelers staan.
  5. Officiële verheldering van de uitgever Als een speler een project afbouwt door een abdijtegel te leggen terwijl zijn of haar bouwmeester op dat project staat, wordt dat project niet door de abdij "uitgebreid" (aangezien de abdij een apart project is), dus krijgt de speler geen extra tegel.
  6. Officiële verheldering van de uitgever Een brug op een tegel bouwen om een weg te verlengen is voldoende om de dubbele beurt van de bouwmeester te krijgen.
  7. Officiële verheldering van de uitgever Zolang de bouwmeester maar op de weg of stad stond toen de tegel waarmee die werd uitgebreid gelegd werd, kan het tweede deel van de bouwmeester beurt plaatsvinden, zelfs als de bouwmeester er na het afronden van het eerste deel van de beurt niet meer staat (zoals door een puntentelling, opgevreten zijn door de draak of verwijderd door Het Feest). (3/2015; bijgewerkt 12/2018)
  8. Officiële verheldering van de uitgever Belangrijk: De "dubbele beurt" is eigenlijk een enkele beurt met twee delen. Beide delen van de dubbele beurt zijn gelijk, maar acties die maar één keer per beurt gebeuren (zoals het extra punt voor de fee en het terugkopen van gevangenen) mogen nog steeds maar één keer. Zie het gedeelte De dubbele beurt voor meer informatie. (gewijzigd op 6/2013)
  9. Interpretatie uit de gemeenschap We gebruiken hier een vertaling gebaseerd op de Duitse verwoording, die duidelijker lijkt. De verwoording door ZMG kan misleidend zijn:
    • Spelregels uitbr. 2: "Bij een dubbele beurt, mag je bij elke beurt het volgende doen: 1. Landtegel leggen, 2. Een meeple zetten en 3. Puntentellingen afhandelen."
    • Spelregels van Big Box 6: "Tijdens een dubbele beurt mag je: 1. Landtegel leggen, 2. Een meeple zetten en 3. Puntentellingen afhandelen."
  10. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze zin was opgenomen in de regels van de Big Box 6. Maar ZMG vereenvoudigde het als volgt en verloor zijn oorspronkelijke betekenis: "Als je varken van de weide verwijderd wordt, neem je het terug in je voorraad."
  11. Interpretatie uit de gemeenschap Dit voorbeeld is toegevoegd in de regels Big Box 6.
  12. Interpretatie uit de gemeenschap Merk op dat het kleine huisje geen boerderij is.