Winter Editie De Peperkoekenman

From Wikicarpedia
Revision as of 18:18, 4 April 2023 by Kiap1969 (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search
Other languages:


Algemene info en opmerkingen

stantableau
stantableau (misprint)
Uitbreidings symbool

De Peperkoekenman werd oorspronkelijk uitgebracht door Hans im Glück in 2012 en is een uitbreiding voor de Winter Basisspel.

Er bestaan twee versies van de stanstableau. Interessant is dat de misdruk (de tegel in de rechterbovenhoek is identiek aan de tegel in de linkerbovenhoek) veel breder is dan de correcte afdruk.

De winter is uitgebroken in Carcassonne. Het is koud, maar romantisch, het is een tijd van warme dranken en zoet gebak. Het leven in de steden van Carcassonne is gewoon wat trager. Maar af en toe duikt er een nieuwe kerel op - heeft u hem al gevonden?

Speelmateriaal

  • 1 Houten peperkoekman speelfiguur (of fiche zoals in de Russische editie)
Peperkoekman houten speelfiguur
File:Gingerbread man WE Russian Token.png
Peperkoekman-fiche (alleen Russische editie)
  • 6 nieuwe landtegels met peperkoekman-symbool

Spelregels

Win gbm gbm-in-startCity.png

Voorbereiding

Alle normale regels van Carcassonne blijven van kracht. Deze mini-uitbreiding kan alleen gespeeld worden met de Carcassonne Winter Editie vanwege de tegelruggen. De 6 nieuwe landschapstegels met het peperkoekenmannetje worden vermengd met de tegels van de Winter Editie. De houten peperkoekman wordt in de stad op de starttegel geplaatst.

Spelverloop

Het spelen van de nieuwe tegels: Als een speler een landschapstegel met het peperkoekmannetje symbool trekt, plaatst hij of zij de tegel volgens de normale regels en voert een normale beurt uit. Daarna neemt hij of zij de peperkoekman en legt deze in een andere onafgewerkte stad.

Peperkoek Man scoren

  1. Wanneer de Peperkoekman een stad verlaat (door het plaatsen van een andere peperkoekman-tegel), krijgen alle spelers die een of meer ridders in deze stad hebben, punten. Voor elk van zijn of haar ridders in deze stad krijgt elke speler 1 punt per tegel die op dat moment deel uitmaakt van de stad. schilden leveren geen punten op. De ridders blijven in deze stad. [1]
  2. Als een speler een stad heeft voltooid met de Peperkoekenman, dan gebeurt er het volgende: Voordat de normale puntentelling wordt uitgevoerd, krijgen alle spelers die een of meer ridders in deze stad hebben, punten. Voor elk van zijn of haar ridders in deze stad krijgt elke speler 1 punt per tegel die deel uitmaakt van de stad. Daarna plaatst de speler die de stad voltooid heeft de Peperkoekman in een onafgewerkte stad naar keuze

Interpretatie uit de gemeenschap Gebaseerd op scorings voorbeeld 2, de beweging van de Peperkoekman vindt plaats na de normale scoring. </ref>

Speciaal geval: Als er geen andere onafgemaakte stad is wanneer de Peperkoekman verplaatst moet worden, blijft hij in de stad waarin hij zich bevindt. [2] Als deze stad voltooid is, wordt hij naast het spelbord gelegd en kan hij terug in het spel worden gebracht door een tegel met het peperkoekenman uit te spelen.

Spuntentelling Voorbeeld 1 [3]: Rood plaatst een tegel met een peperkoekman en plaatst de Peperkoekman op de stad rechtsboven. Omdat de Peperkoekman de stad links verlaat, krijgt Blauw 7 punten (7 tegels, 1 ridder) en Rood 14 punten (7 tegels, 2 ridders)

.

Puntentelling Voorbeeld 2: Rood plaatst een tegel en maakt daarmee de stad af waarin de peperkoekenman staat. Voor de peperkoekman score krijgt Blauw 6 punten (6 tegels, 1 ridder) en Rood krijgt 12 punten (6 tegels, 2 ridders). Daarna krijgt Rood nog 14 punten voor de normale stadsscore. Rood plaatst vervolgens de Peperkoekman in de onvoltooide stad

.

Interacties [4]

  • De Peperkoekman kan door de draak worden opgegeten.
  • De grote volgeling telt als een normale volgeling voor het scoren met de Peperkoekman.
  • Figuren die geen volgers zijn (zoals het varken en de bouwer) hebben geen interactie met de Peperkoekman.


Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 6
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1 (or 2) (*)
link={{{link}}} ×1

Opmerking: de volgende tegel zat niet in de eerste druk van het spel. In de eerste druk zijn er in plaats daarvan 2 exemplaren van de tegel die met (*) hierboven is gemarkeerd.

link={{{link}}} ×1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap Dit geval is niet van toepassing als een peperkoekman tegel werd gebruikt om de stad met de Peperkoekman te voltooien. Geval #2 moet dan worden toegepast. Als gevolg hiervan zou de Peperkoekman slechts eenmaal bewegen.
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Aangezien de Peperkoekman niet verplaatst wordt, vindt er ook geen puntentelling voor hem plaats.
  3. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Zoals ook is aangegeven in de Tegelverdeling, was de roodomrande tegel in dit voorbeeld niet opgenomen in de oorspronkelijke oplage van de Gingerbread Man mini-uitbreiding.
  4. Officiële verheldering van de uitgever Deze verduidelijkingen zijn afkomstig van de iOS-versie van Carcassonne, waar de Winter Edition gemakkelijk kan worden gemengd met uitbreidingen uit de Standard Edition van Carcassonne. (12/2014)