Page history
23 September 2022
no edit summary
+31
no edit summary
+30
no edit summary
+15
Created page with "'''Celkem bonusových kartiček: 12''' {{BeginTileList|1000px}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_B01.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_B02.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_B03.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_B04.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_B05.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_B06.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_B07.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_B08.jp..."
−91
Created page with "'''Celkem kartiček: 79''' {{BeginTileList|1700px}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_01.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_02.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_03.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_04.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_05.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_06.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_07.jpg| 1x}} {{Tile|Hunters_And_Gatherers_Tile_08.jpg| 1x}} {{Tile|..."
−49
Created page with "'''Pokud má hráč na louce lovce jako jediný, dostane body takto: za každý kus vysoké a za každého mamuta a zubra (pouze na bonusových kartách) dostane 2 body.'''"
−57
Created page with "'''Hráč, který má jako jediný svou chýši v říčním systému, dostane za každou rybu v tomto říčním systému 1 bod.''' Pokud má více hráčů nejvyšší počet chýší v systému, dostanou všichni tito hráči plný počet bodů. Má-li jediný hráč nejvyšší počet chýší v systému, dostane plný počet bodů. Pro vyhodnocení chýší není rozhodující, zda je systém uzavřený či nikoli. Tímto způsobem se vyhodnotí všechny chýše."
−146
Created page with "==== {{ColorGreen|Vyhodnocení chýší}} ===="
−40
Created page with "Na konci tahu, ve kterém je přiložena poslední kartička (nikoliv bonusová kartička, ty mohou zbýt), se postupuje takto: Hráči odeberou z hrací plochy všechny figurky, které stojí na nehotovém území (lesy, řeky)."
−276
Created page with "=== Konec hry ==="
+12
Created page with "Přiložením nové kartičky se všechny tři louky spojí. Všichni 3 lovci se nyní nacházejí na jedné louce. '''Pozor:''' Hráč, který tuto novou kartičku přiložil, nesmí umístit svého lovce, neboť na louce již lovci jsou. frameless }}"
−86
Created page with "Všichni tři lovci mají každý svou louku. Les, řeky a okraj hrací plochy je oddělují. frameless"
−93
Created page with "'''Louky se v průběhu hry nevyhodnocují''', slouží pouze k tomu, aby se na ně umisťovali lovci. '''Jednou umístěného lovce si hráč už nemůže vzít zpět.''' Z tohoto důvodu se lovci na hrací plochu pokládají. '''Ležící''' lovec je tak snadno k rozeznání od stojících sběračů a rybářů. '''Lovci se vyhodnocují až na konci hry''' (viz Závěrečné vyhodnocení). {{RulesPlacingTile|1=====|2=Příklad louky| 3="
−80
Created page with "Modrou chýši lze postavit. frameless"
−191
Created page with "{{RulesPlacingTile|1=====|2=Příklad chýše| 3= Systém vlevo patří modrému, systém vpravo červenému. frameless"
−85
Created page with "'''Pozor: chýše a rybáři si navzájem nekonkurují, tj. chýše a rybář mohou stát na jedné řece.'''"
+2
Created page with "Při stavění chýše je třeba dbát na to, aby se na celém systému nenacházela žádná další chýše, a to ani vlastní (stejně jako u figurek). Jednou postavená chýše se k majiteli již nevrací a zůstává stát na herním plánu až do konce hry. <ref> {{IconArrow}} Informace že chýše zůstává stát na herním plánu ... je pouze v pravidlech Mindoku. </ref> <ref> {{IconArrow}} '''RGG''' sem přidává následující větu: „Poté, co hráč umís..."
+47
Created page with "Chýše se staví vždy na řeku nebo jezero. Chýše patří k ucelenému '''říčnímu systému'''. Jeden říční systém zahrnuje všechny na sebe navazující řeky a jezera. Ukončen je pouze prameny nebo okrajem hrací plochy. Chýše se vyhodnocují pouze na konci hry."
−72
Created page with "Díky vhodně promyšlené akci může hráč v průběhu jednoho tahu figurku umístit, vyhodnotit a zase si ji vzít zpět. Přitom ovšem musí: # nově přiloženou kartou uzavřít les nebo řeku, # umístit lovce nebo rybáře, # vyhodnotit hotový les nebo řeku, # vzít si figurku zpět. Pokud hráč získal nárok na tažení bonusové kartičky, může tutéž figurku dokonce ještě v tomto tahu znova umístit, pokud chce."
−198
Created page with "'''Pozor:''' Více figurek na hotovém území neprotiřečí pravidlu na straně 3. „Na řece, louce či v lese, kam chce hráč umístit kmenového příslušníka, nesmí stát žádná jiná figurka, ani vlastní.“ '''Toto pravidlo platí pro umisťování nových figurek!''' Ale v tomto případě jde o spojování území, na kterých stály figurky již předtím."
−400
Created page with "frame"
−56
no edit summary
Created page with "==== Co se stane, když je v uzavřeném lese nebo na uzavřené řece více figurek? ==== Budou-li hráči kartičky přikládat šikovně, může se stát, že v hotovém lese bude více lovců nebo na hotové řece více rybářů. Při vyhodnocování takového lesa nebo řeky je třeba nejprve zjistit, zda má některý z hráčů mezi figurkami většinu. Pakliže má některý hráč v takovém lese nebo na takové řece '''více''' figurek než ostatní, dostane..."
+178
no edit summary
+188
Created page with "'''Po vyhodnocení lesa je třeba zjistit, zda se v něm nachází valouny zlata.''' Pokud ano, pak si '''hráč, který les uzavřel, vezme jednu kartičku z bonusové hromádky.''' <ref> {{IconBook}} '''Otázka:''' Pokud zahrajeme kartičku, která najednou dokončí více než jeden les, získám více než jednu bonusovou kartičku? '''Odpověď:''' Ne. V každém tahu můžete získat pouze jednu bonusovou kartičku, bez ohledu na to, kolik lesů dokončíte, ať u..."
−444
Created page with "frame"
+104
Created page with "==== Uzavřený les a bonusové kartičky ===="
−177
Created page with "none ''Všechny body se ihned zaznamenávají na počítadle bodů. Když hráč doputuje se svým bodovacím kamenem opět na start, vezme si bodovací kartičku a položí ji před sebe číslem 50 nahoru. Všichni tak vidí, že už tabulku jednou obešel. Pokud doputuje ke startu podruhé, otočí kartičku na hodnotu 100. Při menším počtu hráčů se může stát, že má některý hráč více než 150 bodů. Pak si..."
−139
no edit summary
+4
no edit summary
+24
Created page with "'''Pozor:''' Zpravidla dokončí řeku ten, kdo má i rybáře. Ale nemusí to tak být vždy. Body vždy dostává ten, koho je rybář."
−201
Created page with "{| |frame |File:Hunters And Gatherers ex 7-2.jpg|frame|none|'''Červený dostane 3 body''' (2 díly řeky a 1 ryba). I kdyby novou kartu přiložil modrý, aby rozšířil svůj les, body by dostal..."
−84
Created page with "Řeka je uzavřená, když je ohraničená jezery nebo prameny, anebo když tvoří uzavřený okruh. Mezi těmito hranicemi může být řeka libovolně dlouhá. '''Hráč, který má jako jediný na řece rybáře, dostane za každý díl řeky 1 bod. Pokud je řeka uzavřena 1 nebo 2 jezery, dostane navíc po 1 bodu za každou rybu v těchto jezerech.'''"
−148
Created page with "==== Uzavřená řeka ===="
−72
Created page with "Nyní je tah jednoho hráče u konce a může hrát další. '''Výjimka:''' Pokud došlo k '''uzavření hotové řeky nebo lesa''', je nutné právě nyní za ně spočítat body. Při uzavření louky se nic neděje, počítá se až na konci hry."
−240
Created page with "Pokud v průběhu hry hráči dojde zásoba figurek a chýší, může už jen přikládat kartičky. Ale žádný strach: figurky lze dostat zpátky (viz. Návrat figurky k majiteli). Chýše jednou umístěné však již zůstávají stát."
−180
Created page with "{| |frame |frame |}"
−11
Created page with "* Na řece, na louce či v lese, kam chce hráč umístit kmenového příslušníka, nesmí stát žádný jiný kmenový příslušník, ani vlastní. Není rozhodující, jak daleko by případně jiná figurka stála. Co je tím míněno, osvětlí nejlépe následující příklady:"
−25
Created page with "{| |frame |frame |frame |frame |}"
−161
Created page with "Na právě položenou kartičku '''může''' hráč umístit jednoho svého příslušníka kmene '''nebo''' jednu svou chýši. Musí dodržovat tyto zásady: * Vždy '''smí''' umístit pouze jednoho příslušníka kmene '''nebo''' jednu chýši. * Kmenového příslušníka nebo chýši si může vzít pouze ze své zásoby před sebou. * Umístit je '''může''' pouze na '''právě položenou''' kartičku. * '''Musí''' se rozhodnout, '''na kterou část''' kartičk..."
−36
Created page with "=== Umístění kmenového příslušníka nebo chýše ==="
−36
Created page with "{| |frame |frame |} {| |frame |frame |}"
−106
Created page with "Nejprve si hráč vezme kartičku z některé zakryté hromádky a ukáže ji spoluhráčům (aby případně „dobře poradili“). Přiloží ji k ostatním kartičkám, které již leží na stole, a dbá přitom na dodržení následujících pravidel: * novou kartičku {{ColorRed|(v příkladech červeně orámovanou)}} přiloží tak, aby se alespoň jednou stranou dotýkala již vyložené karty (není přípustné přikládat kartičky tak, aby se dotýkaly pouz..."
−87
Created page with "Hraje se po směru hodinových ručiček. Ten, kdo je na řadě, provede tyto úkony, a to '''v uvedeném pořadí:''' # Hráč si '''musí''' vzít kartičku z některé hromádky '''(nikoliv však z bonusové)''' a vhodně ji přiložit. # Hráč '''může''' umístit '''na právě položenou kartičku''' svého kmenového příslušníka nebo chýši. # Pokud položením kartičky došlo k vytvoření '''uzavřeného lesa nebo řeky''', musí se vyhodnotit právě teď."
−87
Created page with "Nejmladší hráč rozhodne, kdo začne."
−197
Created page with "Hráči postupně vytváří podobu krajiny. Vznikají louky, lesy a řeky, na něž hráči staví své kmenové příslušníky a chýše, aby získali body. Protože se však body získávají i při závěrečném hodnocení, teprve na samém konci hry bude znám vítěz."
−119
Created page with "== Shrnutí =="
Created page with "* '''79 karet krajiny''' (včetně jedné startovní dlaždice se sopkou) :frame * '''12 bonusových karet''' :frame * '''1 počítadlo bodů''' :none * '''5 bodovacích kartiček''' :none * '''30 příslušníků kmene v..."
−66
Created page with "right"
−60
Created page with "<onlyinclude> {{MainPageLink}} > {{HuntersAndGatherersLink}} > {{TranslatedPageName}} {| style="float:right;text-align:center;" |- | frameless | frameless |- ||Albi ||Mindok |}"
−249