Jagers en Verzamelaars: De Verkenner
Algemene informatie en opmerkingen
De Verkenner werd oorspronkelijk in 2003 door Hans im Glück uitgegeven (als onderdeel van Koning en Verkenner, waar ook 7 tegels voor Carcassonne bij zaten).
Speelmateriaal
- 4 nieuwe landtegels [1]
- 1 sjamaan-tegel
Overzicht
Met de aankomst van de sjamaan, zijn er ook enkele nieuwe jagers in het bos gearriveerd.
Extra spelregels
Alle spelregels van het baisspel blijven van kracht.
Voorbereiding
Schud de vijf tegels gedekt. Elke speler trekt een tegel en legt die gedekt voor zich neer. Bij een spel met 2 spelers, trek je ieder twee tegels. Doe de overgebleven tegels terug in de doos.
Het leggen van landtegels
De 4 overige tegels worden tijdens het spel aangelegd: de speler ziet ervan af een tegel van een stapel te trekken legt zijn verkenner-tegel aan. Vervolgens moet hij een stamlid (of een hut bij een landbouwtegel [4]) op de tegel zetten. Anders mag hij de tegel niet aanleggen. Het speelstuk blijft daar de rest van het spel staan.
Bij het zetten: Er mogen geen andere verzamelaars in het bos staan. Als het bos is afgebouwd, geldt de verkenner als een verzamelaar gezien, maar die gaat na de puntentelling niet terug naar de voorraad van de speler.
Bij het zetten: Er mag in geen van beide weiden een jager liggen. De beer is 2 punten waard.
Bij het zetten: Er mag geen visser op de rivier staan. Als de rivier wordt afgebouwd, geldt de dugout als een visser, maar hij keert na de puntentelling niet terug naar de voorraad van de speler.
Tegelverdeling
Voetnoten
Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.
- ↑ De verkenner-tegels zijn te onderscheiden van de normale tegels van Jagers en Verzamelaars door de afbeelding van de sjamaan op de achterkant.
- ↑ Vraag: Als ik de sjamaan heb neem ik het stamlid dan aan het begin of aan het einde van mijn beurt terug in vooraad? Dat wil zeggen, mag ik die terughalen en opnieuw inzetten in dezelfde beurt? Antwoord: Ja. De regels verbieden dat niet, je mag op elk moment tijdens je beurt een stamlid terugnemen. Als je dat aan het begin van je beurt doet, kun je dat stamlid in dezelfde beurt opnieuw inzetten.
- ↑ In de editie van RGG ontbreekt hier het woord “weide”.
- ↑ Vraag: Mag ik zelf kiezen of ik een hut of een jager inzet op een landbouwtegel? Antwoord: Nee. Je moet een hut zetten.
- ↑ In de editie van RGG wordt dit voorafgegaan door ”eenmaal in het spel gebracht”.
- ↑ Vraag: Volgens de Engelse vertaling "evenveel punten als het aantal vissen in het grootste meer van deze rivier". In het oorspronkelijke Duits lijkt er te staan "evenveel punten als het aantal vissen in het grootste meer". Gaat het nu om het grootste meer van de rivier of van het rivierenstelsel? Antwoord: De intentie was dat het om het grootste meer in het rivierenstelsel ging.
- ↑ Vraag: Als ik een hut op de landbouw-tegel zet, levert die hut me dan punten op voor de dieren in de weide? Antwoord: Nee. Alleen jagers krijgen punten voor dieren.
- ↑ Vraag: Mag ik een hut op de landbouw-tegel zetten als er al een jager in de weide staat? Antwoord: Nee. Het zetten van een hut op de landbouw-tegel wordt beperkt door de spelregels voor het zetten van jagers. Je moet een landbouw-tegel aan een lege weide leggen.
- ↑ Vraag: Mag iemand, nadat ik een hut op de landbouw-tegel heb gezet, nog een jager in die weide zetten? Antwoord: Nee. Maar je mag, zoals gebruikelijk, later in het spel wel twee (of meer) weiden met elkaar verbinden. Dan kun je een hut hebben die punten krijgt voor de grootte van de weide en een jager die punten krijgt voor de dieren.