Mayflower: Jocul de bază

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page New World Base Game and the translation is 100% complete.
Other languages:


Box NewWorld HiG.png

Informații generale și comentarii

Lansat original de Hans im Glück în 2008 drept Mayflower, atunci când a fost publicat de Rio Grande Games, în engleză, numele a fost schimbat în New World.

Jocul folosește multe dintre conceptele de joc din jocul Carcassonne standard, dar îl mută din Franța medievală în așezarea timpurie de pe coasta nord-americană de est.

Jucătorii dezvoltă Lumea Nouă pornind de la o reprezentare a coastei de est între Jamestown în sud, întinzându-se până în Plymouth în nord. Lăsând coasta în urmă, explorând chiar și mai departe în vest, jucătorii își plasează coloniștii pe trasee, în orășele, în ferme și pe câmpii. Îndemânările jucătorilor de a dezvolta zona și de a își folosi jefuitorii, șerifii, trapeurii și fermierii va determina cine este victorios.

Jucătorii plasează cartonașe de teren tură după tură. Pe măsură ce fac asta, traseele, orășelele și câmpiile se ivesc și cresc. În turele lor, jucătorii își pot plasa coloniștii pe aceste teritorii pentru a câștiga puncte. Jucătorii încasează puncte în timpul jocului și la sfârșit. Jucătorul cu cele mai multe puncte după evaluarea finală este câștigătorul.

Jocul introduce conceptul de inspectori care obișnuiesc să mâne progresul înspre vest. Dacă coloniștii tăi nu reușesc să se deplaseze înspre vest pe urmele inspectorilor se poate să piardă șansa de a încasa puncte.

Conținut

  • 95 de cartonașe de teren
  • 30 de coloniști în 5 culori diferite (câte 6 în fiecare, dar unul singur folosit drept marcator pe tabla de punctaj)
Figure Settlers.png
  • 2 inspectori în alb
Figure Surveyor.png
  • Tablă de joc ce combină tabla de punctaj cu spațiile de start
NewWorld Start.png

Pregătire

Plasează tabla de joc pe o margine a mesei astfel încât spațiile de pornire sunt îndreptate cu fața înspre mijlocul mesei. Amestecă cartonașele de teren cu fața în jos și stivuiește-le în mai multe stive cu fața în jos astfel încât toți jucătorii să le aibă la îndemână.[1]

Fiecare jucător ia cei 6 coloniști în culoarea sa și plasează unul singur drept marcatorul său de scor pe spațiul mare „0” din colțul de jos al tablei de punctaj. Fiecare jucător plasează cei 5 coloniști rămași ai lor în fața lor pe masă (suprafața de joc) drept rezerva sa.

Plasează cei doi inspectori pe spațiile de pornire la capete opuse de pe tabla de joc.[2]

Cel mai tânăr jucător decide cine începe jocul.[3]

Desfășurarea jocului

Jucătorii efectuează ture în ordinea acelor de ceasornic, începând cu jucătorul de pornire. În tura unui jucător, acesta execută următoarele acțiuni în ordinea următoare:

  • Jucătorul trebuie să tragă și plaseze un nou cartonaș de teren.
  • Jucătorul are posibilitatea de a plasa unul singur dintre coloniștii săi din rezerva sa pe cartonașul de teren tocmai plasat.
  • Dacă, prin plasarea cartonașului de teren, sunt finalizate ferme, trasee, și/sau orășele, acestea sunt acum evaluate.
  • Tura jucătorului este gata și următorul jucător, în ordinea acelor de ceasornic, își efectuează tura sa în același mod.

Aceste secțiune sunt descrise, mai detaliat, în secțiunile de mai jos.

NewWorld features1 RO.png NewWorld features2 RO.png

Atașarea unui cartonaș

Mai întâi un jucător trebuie să tragă un cartonaș de teren dintr-una dintre stivele cu fața în jos. După ce se uită la acesta, acesta ar trebui arătat celorlalți jucători (încât să poată da sfaturi în privința „celei mai bune” plasări a cartonașului), iar apoi plasat pe masă, folosind următoarele reguli:

  • Noul cartonaș (arătat cu muchii roșii în exemple) trebuie să fie plasat cu cel puțin o singură latură un singur cartonaș plasat anterior sau lângă unul singur dintre spațiile de pornire de pe tabla de joc.[4][5] Noul cartonaș nu poate fi plasat colț la colț cu un cartonaș anterior sau spațiu de pornire.
  • Noul cartonaș trebuie să fie plasat astfel încât toate segmentele de câmpie, orășel și traseu de pe noul cartonaș continuă segmentele de câmpie, orășel și traseu de pe toate cartonașele care se ating.
Segmentele de câmpie și traseu sunt continuate.
Segmentul de orășel este continuat.
Pe o latură este continuat segmentul de orășel și pe cealaltă latură este continuat segmentul de câmpie.
Aceasta este o plasare invalidă.

În rara circumstanță în care un cartonaș tras nu are nicio plasare legală (și toți jucătorii sunt de acord), jucătorul respinge cartonașul din joc (în cutie) și trage alt cartonaș pe care să îl plaseze.

Plasarea unui colonist

După ce jucătorul plasează un cartonaș de teren, are posibilitatea de a plasa unul singur dintre coloniștii săi, folosind următoarele reguli:

  • Jucătorul are posibilitatea de a plasa numai 1 colonist într-o tură.
  • Jucătorul trebuie să îl ia din rezerva sa.
  • Jucătorii au posibilitatea de a îl plasa numai pe cartonașul tocmai plasat.
  • Jucătorul trebuie să aleagă unde să plaseze colonistul pe cartonaș, fie drept:
Șerif[6] într-un segment de orășel.
Jefuitor pe un segment de traseu.
Trapeur pe un segment de câmpie - oricare dintre locațiile arătate este validă - culcă trapeurii pe lateralele lor.
Fermier într-o fermă.
  • Jucătorul nu are posibilitatea de a plasa un colonist pe un segment de câmpie, orășel sau traseu dacă acel segment se conectează de un segment al aceluiași teritoriu de pe alt cartonaș (nu contează cât de departe) care are deja un colonist (de la oricare jucător, inclusiv jucătorul activ) pe el. Vezi următoarele exemple.
Jucătorul ALBASTRU poate plasa numai un trapeur fiindcă există deja un șerif pe un segment conectat de orășel.
Jucătorul ALBASTRU își poate plasa colonistul drept șerif sau jefuitor, dar drept trapeur numai în segmentul de câmpie mică acolo unde arată săgeata roșie. În segmentul de câmpie mai mare există deja un trapeur ROȘU pe un segment de câmpie conectat.


Atunci când un jucător și-a plasat toți coloniștii, continuă să joace cartonașe de teren în fiecare tură. Cu toate că un colonist nu poate fi retras, coloniștii sunt înapoiați jucătorilor atunci când sunt evaluate ferme, trasee și orășele.

Tura jucătorului este gata și următorul jucător în ordinea acelor de ceasornic își efectuează tura și așa mai departe.

Reține: Dacă, prin plasarea cartonașului, sunt finalizate orășele, trasee și/sau ferme, acestea sunt evaluate înainte de a se trece la jucătorul următor.

Evaluarea unui teritoriu

Un traseu finalizat

Post de comerț

Un traseu este finalizat atunci când segmentele de traseu de pe ambele capete se conectează de o răscruce, un segment de orășel sau o fermă sau atunci când traseul formează o buclă completă.[7] Traseul poate să aibă mai multe segmente între capetele sale.

Jucătorul care are un jefuitor pe un traseu finalizat încasează un singur punct pentru fiecare cartonaș din traseul finalizat (socotește numărul de cartonașe; segmentele separate de pe un cartonaș se socotesc doar o singură dată) și 2 puncte pentru fiecare post de comerț de-a lungul traseului.

Jucătorul își mută marcatorul de scor înainte pe traseul de punctaj un număr de spații egal cu punctele câștigate. Dacă treci de 50 pe traseul de punctaj, culcă-ți marcatorul de scor cu fața în jos pentru a indica un punctaj mai mare de 50 și continuă de-a lungul tablei.

Jucătorul ROȘU câștigă 3 puncte.
Jucătorul ROȘU câștigă 8 puncte - 4 pentru traseu și 4 extra pentru cele 2 posturi de comerț.

Un orășel finalizat

Drapel de orășel

Un orășel este finalizat atunci când orășelul este înconjurat complet de un zid de orășel și nu există niciun gol în zid.[8] Un orășel poate să aibă mai multe segmente.

Jucătorul care are un șerif într-un orășel finalizat încasează două puncte pentru fiecare cartonaș din orășel (numără cartonașele, nu segmentele). Fiecare drapel de pe segmente din orășel aduce jucătorului 2 puncte.

Jucătorul ROȘU câștigă 8 puncte - 3 cartonașe de orășel și 1 drapel.
Jucătorul ROȘU câștigă 8 puncte - 4 cartonașe de orășel și niciun drapel.
Atunci când un cartonaș are
2 segmente într-un orășel, se
socotește tot pentru doar
2 puncte (1 cartonaș).

 
 
 

Ce se întâmplă dacă un orășel sau traseu finalizat are mai mult de un singur colonist? Este posibil ca prin plasarea isteață a cartonașelor să fie mai mult de un singur jefuitor pe un traseu sau mai mult de un singur șerif într-un orășel. Pe un traseu finalizat sau într-un orășel finalizat, jucătorul cu cei mai mulți jefuitori (pe un traseu) sau cei mai mulți șerifi (într-un orășel) câștigă toate punctele.

Atunci când doi sau mai mulți jucători se află la egalitate pentru cei mai mulți jefuitori sau șerifi, fiecare câștigă punctele totale pentru traseu sau orășel.

O fermă finalizată

Clădire principală de fermă

O fermă este finalizată atunci când cartonașul pe care se află este înconjurat complet de cartonașe de teren. Jucătorul cu un fermier în fermă câștigă 9 puncte (1 pentru cartonașul fermei și câte 1 pentru celelalte cartonașe).

Jucătorul ROȘU câștigă 9 puncte.

După evaluare

După ce este evaluat(ă) un traseu, un orășel sau o fermă (și numai atunci), coloniștii implicați sunt înapoiați rezervelor jucătorilor corespunzători. Coloniștii înapoiați pot fi folosiți de către jucători drept oricare dintre coloniștii posibili (jefuitor, fermier, șerif sau trapeur) în ture ulterioare.

Este posibil ca un jucător să plaseze un colonist, evalueze un traseu, un orășel sau o fermă și să primească colonistul înapoi în aceeași tură (întotdeauna în această ordine):

  1. Finalizează un orășel, traseu sau fermă cu noul cartonaș.
  2. Plasează un șerif, jefuitor sau fermier.
  3. Evaluează orășelul, traseul sau ferma finalizat(ă).
  4. Înapoiază șeriful, jefuitorul sau fermierul în rezerva jucătorului.
Jucătorul ROȘU câștigă 4 puncte.
Jucătorul ROȘU câștigă 3 puncte.

Inspectorii: Bonusurile lor și limitele pe care le impun

După ce este evaluat fiecare teritoriu (poate fi mai mult de unul singur într-o tură), jucătorul al cărui tură este mută un singur inspector o singură coloană către vest (dinspre coastă). Nu contează pe ce cartonaș plasează jucătorul inspectorul câtă vreme acesta este pe coloana directă. Jucătorul trebuie să mute cel mai estic inspector dacă inspectorii nu sunt pe aceeași coloană. Prin urmare, cei doi inspectori nu vor fi niciodată la mai mult de o singură coloană distanță unul de celălalt în drumeția lor către vest. Dacă inspectorii sunt amândoi pe cea mai vestică coloană de cartonașe (niciun cartonaș în vestul acestora) niciunul nu se mută. Vor rămâne acolo până ce se evaluează unul sau mai multe teritorii și există unul sau mai multe cartonașe în vestul lor. Dacă este finalizat un teritoriu, dar nu punctat, jucătorul nu mută un inspector. Dacă există numai un singur cartonaș pe cea mai vestică coloană, ambii inspectori pot să împartă acel spațiu.

Bonus de evaluare

Atunci când este evaluat un colonist care se află pe aceeași coloană cu un singur (sau doi) inspector(i), jucătorul care evaluează colonistul încasează +4 puncte pentru fiecare inspector! (notă: un inspector este mutat după ce este evaluat colonistul!)

Îndepărtarea coloniștilor rămași în spate

Atunci când este mutat un inspector în vest îndepărtează orice coloniști aflați în picioare (nu trapeuri - aceștia rămân culcați la pământ până la sfârșitul jocului) de pe orice coloane la „est” de cel mai estic inspector și întoarce-i la proprietarii lor fără evaluare.[9] Un jucător are posibilitatea de a plasa un colonist pe un cartonaș tocmai plasat de pe coloane la „est” de inspectori, dar este periculos, de astfel un colonist (nu trapeur) va fi îndepărtat imediat după următoarea evaluare![10]

În primele câteva ture jucătorii au jucat coloniștii așa cum este arătat în grafică și au evaluat traseul de 2 cartonaș din nord, îndepărtând colonistul de acolo și mutând inspectorul de cel mai sus. Acum, jucătoarea GALBENĂ (1) plasează cartonașul cu chenarul roșu și (2) colonistul ei pe traseul care duce către sud. Își evaluează traseul finalizat pentru 10 puncte (4 cartonașe + 1 post de comerț + 1 inspector), (3) îndepărtează colonistul ei de pe acel traseu și (4) mută inspectorul de cel mai jos către vest un singur cartonaș.
Mai departe, jucătorul ALBASTRU (1) joacă cartonașul cu chenarul roșu și (2) colonistul lui pe micul orășel, finalizând trei teritorii:
* Orașul jucătorului ROȘU de la nord
* Ferma jucătorului ALBASTRU și
* Micul orășel al jucătorului ALBASTRU.
Jucătorul ALBASTRU își evaluează ferma pentru 17 puncte (9 + 2 inspectori), (3) își îndepărtează colonistul din fermă și (4) mută inspectorul de cel mai sus. Apoi, își evaluează micul lui orășel pentru 8 puncte (4 + 1 inspector), (5) își îndepărtează colonistul din orășel și (6) mută inspectorul de cel mai jos, (7) forțând coloniștii VERDE și ROȘU să iasă de pe coloana eliberată de inspector. Prin urmare, orășelul „Roșu” nu este evaluat, căci colonistul ROȘU nu mai este acolo!

Câmpiile

Segmentele de câmpie conectate sunt numite câmpii. Câmpiile nu sunt evaluate dacă sunt finalizate în timpul jocului. Jucătorii au posibilitatea de a plasa trapeuri pe segmente de câmpie, dar încasează puncte numai la sfârșitul jocului. Un trapeur rămâne pe segmentul de câmpie pe care este plasat pentru tot restul jocului și nu este niciodată înapoiat în rezerva jucătorului! Pentru a evidenția asta, plasează trapeurul pe laterala sa pe segmentul de câmpie. Câmpiile sunt delimitate de trasee, orășele și marginea suprafeței unde sunt jucate cartonașele de teren.

Sfârșitul jocului

La sfârșitul turei jucătorului în care este plasat ultimul cartonaș de teren, jocul se sfârșește. Dacă jucătorul finalizează unul sau mai multe teritorii, acestea sunt evaluate ca în mod normal și apoi jocul continuă cu evaluarea finală.

Evaluarea finală: Traseele, orășelele și fermele nefinalizate

Pentru fiecare traseu și orășel nefinalizat, jucătorul care are un jefuitor pe traseu sau șerif în orășel, câștigă un singur punct pentru fiecare segment de traseu sau de orășel (în loc de 2 puncte). Drapelele (din orășele) valorează câte 1 punct fiecare (în loc de 2 puncte), dar posturile de comerț (de pe trasee) valorează tot 2 puncte.[11]

Pentru traseele și orășelele nefinalizate cu mai mult de un singur colonist, folosește regulile pentru trasee și orășele finalizate pentru a determina cine încasează puncte.

Pentru o fermă nefinalizată, jucătorul cu fermierul pe fermă câștigă 1 punct pentru fermă și 1 punct pentru fiecare cartonaș de teren care o înconjoară pe aceasta.

Jucătorul ROȘU câștigă 3 puncte pentru traseul nefinalizat.
Jucătorul GALBEN câștigă 5 puncte pentru ferma nefinalizată.
Jucătorul ALBASTRU câștigă 3 puncte pentru orășelul nefinalizat din partea de jos-dreapta.
Jucătorul VERDE câștigă 8 puncte pentru orășelul nefinalizat mai mare din stânga.
Jucătorul NEGRU nu încasează nimic, căci jucătorul VERDE are mai mulți șerifi în orășel decât jucătorul NEGRU.

Evaluarea finală: Trapeurii (pentru animalele de pe câmpii)

Cele trei simboluri cu animal

Pont: Pentru a face evaluarea câmpiilor mai ușoară, îndepărtează coloniștii pe măsură ce evaluezi traseele, orășelele și fermele nefinalizate.

În fiecare zonă de câmpie la sfârșitul jocului, jucătorul cu cei mai mulți trapeuri în zonă încasează 1 punct pentru fiecare animal arătat pe segmentele de câmpie din zonă - nu există nicio diferență între tipurile de animale. Așa cum este pentru trasee și orășele, dacă mai mulți jucători se află la egalitate pentru cei mai mulți trapeuri din zonă, fiecare încasează 1 punct pentru fiecare animal arătat pe segmentele de câmpie din zonă.

Atunci când toate câmpiile finalizate sunt evaluate în acest fel, evaluarea și jocul sunt gata.


Jucătorul ROȘU câștigă 3 puncte.
Jucătorul ALBASTRU câștigă 2 puncte.
Jucătorul ROȘU câștigă 4 puncte pentru animalele din zona de câmpie de mai jos, din moment ce are 2 trapeuri în zonă față de cel 1 al jucătorului GALBEN. Jucătorul ALBASTRU câștigă 2 puncte pentru animalele din zona de câmpie de sus.
În acest exemplu, jucătorul ROȘU și GALBEN câștigă fiecare 4 puncte pentru animalele din zona de câmpie de mai jos, căci fiecare are 2 trapeuri în zonă. Jucătorul ALBASTRU câștigă 5 puncte pentru trapeurul său din zona de câmpie de mai sus.

Jucătorul cu cele mai multe puncte este câștigătorul. Dacă niște jucători se află la egalitate pentru cele mai multe, aceștia se bucură de victoria lor împărțită.

Ansamblul cartonașelor

Numărul cartonașelor: 95

NewW tile-01.png ×2
NewW tile-02.png ×3
NewW tile-03.png ×3
NewW tile-04.png ×2
NewW tile-05.png ×1
NewW tile-06.png ×1
NewW tile-07.png ×1
NewW tile-08.png ×3
NewW tile-09.png ×2
NewW tile-10.png ×1
NewW tile-11.png ×4
NewW tile-12.png ×3
NewW tile-13.png ×1
NewW tile-14.png ×3
NewW tile-15.png ×2
NewW tile-16.png ×3
NewW tile-17.png ×4
NewW tile-18.png ×4
NewW tile-19.png ×1
NewW tile-20.png ×1
NewW tile-21.png ×3
NewW tile-22.png ×1
NewW tile-23.png ×1
NewW tile-24.png ×1
NewW tile-25.png ×1
NewW tile-26.png ×3
NewW tile-27.png ×2
NewW tile-28.png ×1
NewW tile-29.png ×2
NewW tile-30.png ×2
NewW tile-31.png ×1
NewW tile-32.png ×1
NewW tile-33.png ×2
NewW tile-34.png ×3
NewW tile-35.png ×1
NewW tile-36.png ×3
NewW tile-37.png ×3
NewW tile-38.png ×1
NewW tile-39.png ×3
NewW tile-40.png ×2
NewW tile-41.png ×1
NewW tile-42.png ×1
NewW tile-43.png ×1
NewW tile-44.png ×1
NewW tile-45.png ×1
NewW tile-46.png ×3
NewW tile-47.png ×1
NewW tile-48.png ×2
NewW tile-49.png ×1
NewW tile-50.png ×1

Versoul cartonașelor:

NewW tileback.png
 

Reguli ale casei

Plasează un singur inspector pe tabla de start, iar pe celălalt pe spațiul 0 al tablei de punctaj. Atunci când se finalizează primul traseu, primul orășel sau prima fermă, mută inspectorul de pe spațiul 0 pe spațiul 1 pe tabla de punctaj. Repetă de la 1 la 2, 2 la 3, până ce atinge spațiul numărul 5, punct în care este plasat pe tabla de joc, pe oricare dintre spațiile de pornire (așa cum este descris la pregătire, mai sus). Prin urmare, inspectorii se mută, după cum este descris, atunci când sunt evaluate teritorii. (de la BGG)

Credite

Această pagină este bazată în principal pe regulile pentru New World publicate de Rio Grande Games cu revizii minore atât asupra regulilor, cât și imaginilor adaptate din regulile pentru originalul Mayflower Hans im Glück acolo unde au existat niște variații între surse. Comentarii și clarificări adiționale provin de la diverse forumuri de discuție Carcassonne (BGG, CarcC și CarcF).

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor te rugăm să vizitezi Pagina pictogramelor.

  1. Regulă sau variantă comună a casei Sau poți folosi un sac mic, dacă ai disponibil unul.
  2. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Această propoziție este diferită în regulile în engleză, unde cei doi inspectori nu au o locație predefinită de pornire: „Plasează cei doi inspectori pe oricare dintre cele două spații de pornire de pe tabla de joc - nu contează care dintre ele.” („Place the two surveyors on any two of the starting spaces on the game board - it doesn't matter which ones.”).
  3. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri Această propoziție este diferită în regulile în engleză, unde jucătorii colaborează pentru a decide jucătorul de pornire: „Jucătorii decid între ei cine va fi jucătorul de pornire, folosind orice metodă aleg.” („The players decide among themselves who will be the starting player, using any method they choose.”).
  4. Dacă se plasează un cartonaș contra tablei de joc, trebuie plasat la vest de cele zece spații de pornire, și nu contra laturii nordice sau sudice.
  5. Clarificare oficială din partea editurii Pot fi plasate cartonașe ulterioare dincolo de latura nordică și sudică a tablei de joc, dar numai pentru a extinde peisajul deja întins de cartonașe, nu tabla de joc însăși. Dacă peisajul se extinde la nord sau sud de tabla de joc și conține orice cartonașe în prima coloană de cartonașe de teren, nu pot fi plasate cartonașe subsecvente înspre est (înapoi către mare).
  6. Diferențe notorii la reguli între ediții sau edituri În regulile originale Hans im Glück pentru Mayflower, acest colonist era „șerif”, nu „magazioner” („shopkeeper”), așa cum s-a tradus în engleză.
  7. Clarificare oficială din partea editurii Prin implicație de pe urma unui răspuns de la HiG cum că „spațiile de cartonașe” de pe tabla de pornire trebuie incluse în ceea ce privește evaluarea, asta prin urmare include traseul care se sfârșește la marea de pe tabla de start.
  8. Clarificare oficială din partea editurii Prin implicație de pe urma unui răspuns de la HiG cum că „spațiile de cartonașe” de pe tabla de pornire trebuie incluse în ceea ce privește evaluarea, asta prin urmare include orășelele costale New York și Jamestown.
  9. Regulile RGG afirmau că „Ori de câte ori este mutat cel mai estic inspector la vest ...” („Whenever the eastern-most surveyor is moved west ...”), dar acest lucru a fost clarificat drept neclar pe BGG cu toate că s-ar putea argumenta că dacă ambii inspectori sunt pe aceeași coloană ar putea amândoi să fie considerați „cei mai estici”, iar dacă sunt pe coloane diferite, atunci trebuie mutat cel mai estic. Prin urmare, lasă să se înțeleagă că este de fiecare dată!
  10. Nu există nimic care să oprească un jucător să plaseze un cartonaș pentru a finaliza un teritoriu la est de inspectori, să plaseze un colonist pe acesta și să evalueze imediat, căci inspectorul se mută după ce a avut loc evaluarea și colonistul s-a întors în rezerva jucătorului.
  11. Deși nu este specificat în regula principală RGG, posturile de comerț sunt listate în Rezumatul de evaluare din subsolul ultimei pagini.