Difference between revisions of "The Discovery Base Game/nl"

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
(Created page with "Als hij aan de beurt is, kiest elke speler één van deze 2 tegels en legt die aan. Daarna trekt hij een nieuwe tegel zodat hij bij de volgende beurt weer 2 tegels ter beschikking heeft.")
(Created page with "=== Gelijk aantal beurten ===")
Line 217: Line 217:
Als hij aan de beurt is, kiest elke speler één van deze 2 tegels en legt die aan. Daarna trekt hij een nieuwe tegel zodat hij bij de volgende beurt weer 2 tegels ter beschikking heeft.
Als hij aan de beurt is, kiest elke speler één van deze 2 tegels en legt die aan. Daarna trekt hij een nieuwe tegel zodat hij bij de volgende beurt weer 2 tegels ter beschikking heeft.


=== Equal number of turns ===
=== Gelijk aantal beurten ===


To ensure that all players have the same numbers of turns during the game, players may choose to remove some tiles from the game, depending on the number of players. Tiles should be removed randomly at the beginning of the game and placed, face up, next to the scoring track.
To ensure that all players have the same numbers of turns during the game, players may choose to remove some tiles from the game, depending on the number of players. Tiles should be removed randomly at the beginning of the game and placed, face up, next to the scoring track.

Revision as of 12:37, 29 April 2023

Other languages:


Box Discovery 999.png

Algemene informatie en opmerkingen

Overzee werd in 2005 uitgegeven door Hans im Glück. Het is een tegellegspel voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar. Het werd ontworpen door Leo Colovini en is gebaseerd op Carcassonne van Klaus Jürgen Wrede.

"Het volk uit het gebied van Carcassonne heeft besloten om naar verre landen te gaan. De spelers verkennen en ontdekken de wijde wereld, worden geconfronteerd met de gevaren van de zee en de bergen, verkennen uitgestrekte graslanden. De vaardigheden en strategie van de spelers bij het verkennen van nieuwe gebieden en hun keuzes bij het inzetten van hun horigen als rovers, navigators en ontdekkers in te zetten bepalen wie als winnaar uit de bus komt."

Speelmateriaal

  • 84 landtegels (waaronder 1 starttegel) waarop bergen, laaglanden en zee afgebeeld staan. Aan de kust van sommige berg- en laaglanddelen bevinden zich havensteden.
A. Laagland
B. Bergen
C. Havensteden
D. Sea
Starttegel
Achterzijde starttegel
Achterzijde gewone tegel
  • 1 scorebord
Discovery Scoretrack.jpg
  • 5 overzichtskaarten
Discovery SummaryCard.jpg
  • 25 horigen in 5 kleuren. Elke horige kan als rover (in de bergen), navigators (op zee), of ontdekker (in het laagland) gebruikt worden. Eén van de horigen van elke speler wordt als scorepion gebruikt.
Discovery Followers.jpg

Overzicht

De spelers leggen om de beurt landtegels aan. Daarmee ontstaan bergen, laaglanden en zeeën die groeien. Hierop mogen de spelers hun horigen zetten om zowel tijdens het spel als aan het einde van het spel punten te verkrijge. De speler die na de eindtelling de meeste punten heeft is de winnaar.

Voorbereiding

Leg de starttegel open in het midden van de tafel. Schud de overige landtegels gedekt en leg ze in meerdere gedekte stapels zodat alle spelers er gemakkelijk bij kunnen. Leg het scorebord aan de rand van de tafel zodat de spelers de ruimte hebben om landtegels aan de starttegel aan te gaan leggen.

Elke speler krijgt een overzichtskaart en vijf horigen van één kleur en zet er één van op veld 0 van het scorebord. De resterende horigen leggen de spelers voor zich neer op tafel als voorraad. De spelers kiezen volgens een door henzelf te bepalen methode een startspeler [1].

Spelverloop

Er wordt met de klok mee gespeeld. Wie aan de beurt is voert de hierna genoemde acties in de aangegeven volgorde uit :-

  • 1. De speler moet een nieuwe landtegel trekken en die aanleggen
  • 2. De speler mag nu
    • een horige uit diens voorraad op de zojuist aangelegde tegel zetten, of
    • punten tellen voor een gebied door een eerder daar geplaatste horige terug te nemen

Opmerking: een speler mag nooit in dezelfde beurt zowel een horige zetten als verwijderen.

Als een speler geen horige zet en ook niet verwijdert, mag de speler na het aanleggen van de landtegel ook passen en zijn beurt beëindigen.

1. Landtegel leggen

Eerst moet een speler een landtegel trekken van één van de gedekte stapels. Hij bekijkt de tegel en laat hem dan aan alle spelers zien (die hem daardoor kunnen en mogen "adviseren"). Daarna legt hij de tegel aan het speelveld, rekening houdend met de volgende spelregels:

  • De nieuwe tegel (in de voorbeelden met een rode rand aangeduid) moet zo aangelegd worden dat tenminste één zijde aan een eerder gelegde tegel grenst. De nieuwe tegel mag niet zo worden gelegd dat alleen de hoeken elkaar raken.
  • De nieuwe tegel moet zo aangelegd worden dat alle delen op de nieuwe tegel die van aangrenzende tegels voortzetten.
Het laagland loopt door
Het berglandschap loopt door
Aan de ene zijde loopt de zee door, op de andere tegel het bergland
Dit is geen geldige manier van aanleggen

In het zeldzame geval dat een getrokken tegel nergens op een geldige manier kan worden aangelegd (en alle spelers het daarover eens zijn), wordt deze uit het spel verwijderd (in de doos gelegd) en trekt de speler een nieuwe tegel.

2. Het zetten van horigen

Nadat de speler zijn landtegel heeft aangelegd, mag hij een van zijn horigen zetten. Daarbij gelden de volgende spelregels :-

  • De speler mag per beurt slechts 1 horige zetten
  • De speler moet die horige uit zijn voorraad pakken
  • De speler mag de horige alleen op de zojuist aangelegd tegel zeten
  • De speler bepaalt waar hij de horige op de tegel neer wil zetten, en wel als volgt
Ontdekker Rover Navigator
Discovery Ex05 Explorer.jpg
of
Discovery Ex05 Brigand.jpg
of
Discovery Ex05 Navigator.jpg
in het laagland in in de bergen op zee
  • De speler mag geen horige op een berg-, laagland- of zeedeel zetten als dat deel verbonden is met een deel op een andere tegel waar al een horige (van gelijk welke speler) staat (ongeacht hoe ver weg). Zie onderstaande voorbeelden.
Rood mag alleen een navigator zetten omdat er al een rover op het berggebied staat


Rood mag een horige als rover of ontdekker zetten, maar niet als navigator omdat er op het zeegebied al een een navigator staat

3. Gebied tellen

In plaats van het zetten van een horige, mag een speler een reeds ingezettte horige terugnemen en punten krijgen voor het gebied waar deze stond. De speler verplaatst zijn scorepion net zoveel velden vooruit op het scorebord als hij punten heeft gekregen en legt de teruggenomen horige bij zijn voorraad. Bij zijn volgende beurt kan hij de horige, indien gewenst, opnieuw inzetten.

Een speler mag een horige verwijderen en de punten voor een willekeurig gebied waar hij één of meer horigen heeft tellen, ongeacht of dat gebied afgebouwd is of niet, en ongeacht of de verwijderde horige dat gebied met horigen van andere spelers deelde.

De puntenwaarde van de gebieden is als volgt.

Laagland

Als het laagland onafgebouwd is, is het 1 punt voor elk deel waaruit het laagland bestaat waard (tel het aantal tegels). Merk op dat een onafgebouwd laagland later nog uitgebreid kan worden en kan worden afgebouwd.

Als het laagland afgebouwd is (dat wil zeggen, volledig omringd door bergen of zee), dan is het 2 punten voor elk deel waaruit het laagland bestaat (tel het aantal tegels) waard. Merk op dat een afgebouwd laagland niet meer uitgebreid kan worden in grootte of waarde. In beide gevallen heeft de aanwezigheid van steden geen effect op de waarde van het laagland.

'Uitzondering:' als een afgebouwd laagland uit slechts 2 tegels bestaat, is het slechts 2 punten waard (in plaats van 4).

Een onafgebouwd laagland: het bestaat uit 4 tegels, rood verwijdert zijn horige en krijgt 4 punten


Een afgebouwd laagland met slechts 2 tegels: Rood verwijdert de horige en krijgt slechts 2 punten


Een afgebouwd laagland: het bestaat uit 5 tegels, rood verwijdert zijn horige en krijgt 5x2=10 punten

Bergen

Als de berg onafgebouwd is, is hij 1 punt waard voor elke stad die op die berg of op aangrenzende laaglanden ligt. Merk op dat een onafgebouwde berg later nog uitgebreid en afgebouwd kan worden.

Als de berg afgebouwd is (dat wil zeggen, volledig omringd door laagland of zee), is hij 2 punten waard voor elke stad die op die berg of op aangrenzende laaglanden ligt. Merk op dat een afgebouwde berg niet meer uitgebreid kan worden, maar dat de waarde ervan nog wel kan stijgen als er aangrenzende laaglanden met steden worden aangelegd.

'Uitzondering:' als een afgebouwde berg uit slechts 2 tegels bestaat is die slechts 1 punt (in plaats van 2) per stad waard.

Een onafgebouwde berg: er zijn 4 steden (1 in hetzelfde gebied en 3 in aangrenzende laaglanden), rood verwijdert de horige en krijgt 4 punten


Een afgebouwde berg: er komen 5 steden voor in het voorbeeld, maar slechts 4 ervan (1 op de berg en 3 op aangrenzende laaglanden) leveren punten op; de vijfde ligt niet in een aangrenzend laagland. Rood verwijdert de horige en krijgt 4x2=8 punten


Een afgebouwde berg van slechts 2 tegels: Rood verwijdert de horige en krijgt slechts 4 punten, 1 per stad (het maakt niet uit of het aangrenzende laagland afgebouwd is of niet, of hoe ver van de berg een stad op het laagland ligt - een stad kan verschillende tegels van de berg verwijderd zijn als die maar via het laagland met de berg verbonden is)

Zee

Als de zee onafgebouwd is, is die 1 punt per havenstad aan de kust waard. Merk op dat een onafgebouwde zee later nog uitgebreid en afgebouwd kan worden.

Als de zee afgebouwd is (dat wil zeggen, volledig omringd door laaglanden of bergen), is deze 1 punt waard voor elke havenstad aan de kust, plus 1 punt voor elk zeedeel (tel de tegels). Merk op dat een afgebouwde zee niet meer in grootte of waarde kan stijgen.

'Uitzondering:' als een afgebouwde zee uit slechts 2 tegels bestaat krijg je alleen 1 punt voor elke havenstad aan de kust ervan.

Een onafgebouwde zee: met 2 havensteden aan de kust, rood verwijdert de horige en krijgt 2 punten


Een afgebouwde zee: er liggen 3 havensteden aan de kust ervan en ze bestaat uit 4 tegels; rood verwijdert de horige en krijgt 3+4=7 punten


Een afgebouwde zee van slechts 2 tegels: Rood verwijdert de horige en krijgt slechts 1 punt aangezien er maar 1 havenstad aan de kust ervan ligt

Een gebied met meer dan één horige

Door het slim aanleggen van landtegels kan de situatie ontstaan dat er meer dan één ontdekker op een laagland, meer dan één rover op een berg of meer dan één navigator op een zee staat.

Als dit gebeurt, wordt elke horige apart gezien alsof hij alleen was. Er zijn geen meerderheden of minderheden. Elke horige kan punten voor een gebied krijgen.

Bijvoorbeeld, als een speler meerdere horigen op een gebied heeft, mogen die in verschillende beurten verwijderd worden en het aantal punten krijgen gelijk aan de waarde op het moment van verwijderen. (Opmerking: De speler mag ze niet allemaal in dezelfde beurt verwijderen).

Rood legt de tegel met de rode rand aan en zet een horige op de zee; dit mag omdat die zee, tot nu toe, niet verbonden is met de zee met de horige van geel)


Later wordt een nieuwe tegel aangelegd waarmee de twee zeeën verbonden worden. Nu hebben zowel rood als geel een navigator in dezelfde zee en kunnen ze allebei punten krijgen voor de nu grotere zee (tot nu toe slechts 4 punten voor de havensteden, aangezien de zee nog onafgebouwd is, maar de waarde kan nog flink toenemen)

Na het verwijderen uit een onafgebouwd gebied

Als een speler een horige uit een onafgebouwd gebied verwijdert, raakt dit gebied (als er geen andere horigen op staan) onbezet en is het mogelijk dat een speler, door een tegel aan te leggen waarmee dat gebied wordt uitgebreid, er weer een horige op zet[2].

Einde van het spel

Aan het einde van de beurt van de speler die de laatste landtegel heeft aangelegd, is het spel afgelopen. Nu vindt de eindtelling plaats.

De eindtelling

Elke speler krijgt punten voor eventuele horigen die nog niet van het speelgebied verwijderd zijn. Opmerking: Bij het bepalen van de puntenwaarde worden alle gebieden die bij de puntentelling betrokken zijn als onafgebouwd beschouwd, ook als ze feitelijk afgebouwd zijn.

De speler met de meeste punten is de winnaar!

Varianten

Dubbele tegel

Aan het begin van het spel neemt elke speler 2 willekeurige tegels die hij gedekt voor zich houdt.

Als hij aan de beurt is, kiest elke speler één van deze 2 tegels en legt die aan. Daarna trekt hij een nieuwe tegel zodat hij bij de volgende beurt weer 2 tegels ter beschikking heeft.

Gelijk aantal beurten

To ensure that all players have the same numbers of turns during the game, players may choose to remove some tiles from the game, depending on the number of players. Tiles should be removed randomly at the beginning of the game and placed, face up, next to the scoring track.

  • if 2 or 5 players, remove 1 tile
  • if 3 players, remove 2 tiles
  • if 4 players, remove 3 tiles

Tile Distribution

Note: tile artwork may differ where more than 1 tile is available for a particular configuration; start tile outlined in red

Totaal aantal tegels: 84
Discovery Tile 01.jpg  x1
Discovery Tile 02.jpg  x2
Discovery Tile 03.jpg  x2
Discovery Tile 04.jpg  x1
Discovery Tile 05.jpg  x1
Discovery Tile 06.jpg  x1
Discovery Tile 07.jpg  x1
Discovery Tile 08.jpg  x1
Discovery Tile 09.jpg  x2
Discovery Tile 10.jpg  x1
Discovery Tile 11.jpg  x1
Discovery Tile 12.jpg  x1
Discovery Tile 13.jpg  x2
Discovery Tile 14.jpg  x2
Discovery Tile 15.jpg  x3
Discovery Tile 16.jpg  x1
Discovery Tile 17.jpg  x1
Discovery Tile 18.jpg  x1
Discovery Tile 19.jpg  x3
Discovery Tile 20.jpg  x2
Discovery Tile 21.jpg  x2
Discovery Tile 22.jpg  x1
Discovery Tile 23.jpg  x1
Discovery Tile Start.jpg  x1
Discovery Tile 25.jpg  x1
Discovery Tile 26.jpg  x1
Discovery Tile 27.jpg  x1
Discovery Tile 28.jpg  x1
Discovery Tile 29.jpg  x1
Discovery Tile 30.jpg  x2
Discovery Tile 31.jpg  x1
Discovery Tile 32.jpg  x1
Discovery Tile 33.jpg  x1
Discovery Tile 34.jpg  x1
Discovery Tile 35.jpg  x1
Discovery Tile 36.jpg  x2
Discovery Tile 37.jpg  x1
Discovery Tile 38.jpg  x1
Discovery Tile 39.jpg  x1
Discovery Tile 40.jpg  x1
Discovery Tile 41.jpg  x2
Discovery Tile 42.jpg  x2
Discovery Tile 43.jpg  x1
Discovery Tile 44.jpg  x1
Discovery Tile 45.jpg  x1
Discovery Tile 46.jpg  x1
Discovery Tile 47.jpg  x1
Discovery Tile 48.jpg  x1
Discovery Tile 49.jpg  x1
Discovery Tile 50.jpg  x1
Discovery Tile 51.jpg  x1
Discovery Tile 52.jpg  x1
Discovery Tile 53.jpg  x1
Discovery Tile 54.jpg  x1
Discovery Tile 55.jpg  x1
Discovery Tile 56.jpg  x1
Discovery Tile 57.jpg  x2
Discovery Tile 58.jpg  x1
Discovery Tile 59.jpg  x2
Discovery Tile 60.jpg  x2
Discovery Tile 61.jpg  x1
Discovery Tile 62.jpg  x1
Discovery Tile 63.jpg  x1
Discovery Tile 64.jpg  x1
Discovery Tile 65.jpg  x1
Discovery Tile 66.jpg  x1

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Officiële verheldering van de uitgever In de Nederlandse spelregels van 999 Games staat dat de jongste speler begint.
  2. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgeversDat kan dezelfde speler zijn die in een eerdere beurt een horige uit datzelfde gebied verwijderd heeft.