Kloosters (1st edition)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Monasteries (1st edition) and the translation is 100% complete.
Monasteries C1 Tile GE05.jpg Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp. Monasteries C1 Tile NB05.jpg
German Monasteries C3 Tile 05.pngLees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
Kloosters in Duitsland Kloosters in Duitsland
Japanese Buildings C2 Tile C.jpg
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Algemene informatie en opmerkingen

Markering

'Kloosters in Duitsland (Klöster in Deutschland) werd oorspronkelijk in 2014 uitgebracht door Hans im Glück.

Kloosters in Nederland & België (de Kloosters) werd oorspronkelijk in 2014 uitgegeven door 999 Games. Hans im Glück bracht in 2016 ook een versie uit met enkele wijzigingen aan de illustraties maar met identieke spelregels.

Stanstableau Kloosters in Duitsland
Stanstableau Nederlandse Kloosters (999Games)
Stanstableau Nederlandse Kloosters (HiG)

De twee Klooster-uitbreidingen worden zijn onafhankelijk verpakte uitbreidingen. De spelregels voor Kloosters in Duitsland en Kloosters in Nederland en België zijn identiek.

Speelmateriaal

Spelregels

Voorbereiding

Verwijder de "oorspronkelijke" kloostertegels uit het basisspel en doe ze terug in de doos. [1] Schud de zes nieuwe kloostertegels door de rest van de tegels.

Landtegel leggen

De tegels uit deze uitbreiding worden volgens de bassisspelregels van Carcassonne aangelegd.

Het zetten van een horige

Als een speler één van de Duitse kloostertegels trekt, legt hij die volgens de gebruikelijke spelregels aan. Hij heeft nu twee mogelijkheden om een horige op het klooster te zetten: [2] [3] [4]

  1. Als monnik: Bij deze optie wordt het klooster als een klooster uit het basisspel behandeld en gelden de gebruikelijke spelregels voor de puntentelling; of
  2. Als abt: Bij deze optie wordt de horige als de abt van het klooster gezien. Om duidelijk te maken dat het klooster anders geteld wordt dan een normaal klooster, zet de speler zijn horige op zijn zijde neer. Het klooster wordt pas aan het einde van het spel geteld. [5] [6] De abt blijft dus gedurende het hele spel op de tegel staan en keert niet naar de speler terug.
Een horige als een abt op een klooster zetten

Puntentelling

Puntentelling voor een monnik

Een horige die als monnik op een bijzonder klooster is gezet volgt de gebruikelijk spelregels voor de puntentelling van Carcassonne.

Eindtelling van een abt

Een klooster met een abt wordt pas aan het einde van het spel geteld. Voor zijn abt ontvangt de speler 1 punt per tegel die in de vertikale kolom en horizontale rij vanaf het klooster ligt. De kloostertegel zelf levert ook 1 punt op. Lege vakken in de rij of kolom van het klooster onderbreken de serie van tegels die punten oplevert voor het klooster. [7]

Voorbeeld: Blauw en rood hebben allebei tijdens het spel een abt ingezet, die nu aan het einde van het spel worden geteld. De abt van blauw levert 2 + 0 + 2 + 1 + 1 = 6 punten op (aangezien er een gat zit in de rij rechts van het klooster van blauw, levert die kant geen punten op). De abt van rood levert 4 + 2 + 1 + 2 + 1 = 10 punten op.

Opmerking: Voor de duidelijkheid, de getallen in de optelsommen komen overeen met respectievelijk het aantal tegels in de kolom erboven, de rij naar rechts, de kolom naar onder, de rij naar links en het klooster zelf.

Tegelverdeling

Kloosters in Duitsland

Totaal aantal tegels: 6
Monasteries C1 Tile GE01.jpg ×1
Monasteries C1 Tile GE02.jpg ×1
Monasteries C1 Tile GE03.jpg ×1
Monasteries C1 Tile GE04.jpg ×1
Monasteries C1 Tile GE05.jpg ×1
Monasteries C1 Tile GE06.jpg ×1

Kloosters in Nederland & België

999Games editie (2014)

Totaal aantal tegels: 6
Monasteries C1 Tile NB01.jpg ×1
Monasteries C1 Tile NB02.jpg ×1
Monasteries C1 Tile NB03.jpg ×1
Monasteries C1 Tile NB04.jpg ×1
Monasteries C1 Tile NB05.jpg ×1
Monasteries C1 Tile NB06.jpg ×1

HiG editie (2016)

Totaal aantal tegels: 6
Tile Monasteries C1 NB01 HiG.png ×1
Tile Monasteries C1 NB02 HiG.png ×1
Tile Monasteries C1 NB03 HiG.png ×1
Tile Monasteries C1 NB04 HiG.png ×1
Tile Monasteries C1 NB05 HiG.png ×1
Tile Monasteries C1 NB06 HiG.png ×1

Overzicht van de kloosters

Kloosters in Duitsland

Monasteries C1 Picture GE01.jpg Abdij van Andechs
(Beieren)

De Abdij van Andechs, het oudste bedevaartsoord van Beieren, ligt aan de oostelijke oever van de Ammersee. Het klooster is in 1455 opgericht als onderdeel van de benedictijner monniken. Het klooster staat tot ver over de grenzen bekend om zijn bier.
www.andechs.de


Monasteries C1 Picture GE02.jpg Klooster Eberbach
(Hessen)

Klooster Eberbach is een voormalig cisterciënzer klooster in de buurt van Eltville am Rhein. Het klooster werd in de 12e eeuw gesticht en is, met zijn Romaanse en vroeg-gotische gebouwen één van de belangrijkste monumenten van Europa. Het is wereldberoemd geworden als filmlocatie voor de verfilming van de roman "De Naam van de Roos" van Umberto Eco.
www.kloster-eberbach.de


Monasteries C1 Picture GE03.jpg Klooster van Lorch
(Baden-Württemberg)

Het voormalig Benedictijner klooster van Lorch ligt op een bergkam die uitkijkt over de Remsvallei en is al van veraf te zien. Het werd in 1102 door hertog Frederik I van Zwaben en zijn familie. De late middeleeuwen waren de hoogtijdagen van dit Benedictijner klooster. Tot op de dag van vandaag is het charmante klooster, dat vele bezoekers trekt, nog volledig intact, inclusief kerk, rustoord, boerderijgebouwen en tuin en wordt omgeven door een ronde muur.
www.kloster-lorch.com


Monasteries C1 Picture GE04.jpg Abdij van Maria Laach
(Eifel/Rijnland-Palts)

De Abdij van Maria Laach werd in 1093 gesticht en is een hoge middeleeuwse abdij die ten zuidwesten van de Laacher See ligt. Een bekend punt van deze Benedictijner abdij is de abdijkerk met zes torens, de Laacher Munster.
www.maria-laach.de


Monasteries C1 Picture GE05.jpg Abdij van Marienthal
(Sachsen)

De Abdij van St. Marienthal is het oudste klooster van de orde der Cisterciënzers in Duitsland. Het is vanaf de stichting in 1234 tot op de dag van vandaag onafgebroken in bedrijf geweest. Het ligt nabij Görlitz, op het drielandenpunt van Duitsland, Polen en de Republiek Tjechië.
www.kloster-marienthal.de


Monasteries C1 Picture GE06.jpg Abdij van Maulbronn
(Baden-Württemberg)

De Abdij van Maulbronn is een voormalige cisterciënzenabdij, tegenwoordig erkend als Werelderfgoed, geldt als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse abdijen ten noorden van de Alpen. Ze werd gesticht in de 12e eeuw en vertegenwoordigt alle stijlen en ontwikkelingen van romaans tot laat-gotisch.
www.kloster-maulbronn.de

Kloosters in Nederland & België

Monasteries C1 Picture NB01.jpg Abdij der Trappisten van Westmalle
(Westmalle, België)

Deze abdij behoort tot de orde van de Cisterciënzers, die in de 11e eeuw werd gesticht. Deze orde wordt kortweg de “Trappisten” genoemd, naar de Normandische abdij La Trappe. Tegenwoordig zijn ze vooral bekend vanwege hun bier.


Monasteries C1 Picture NB02.jpg De Abdij van Averbode
(Averbode, België)

Deze abdij behoort tot de orde van Prémontré, die in 1121 in Prémontré in Noord-Frankrijk werd gesticht. De leden van deze orde worden daarom “premonstratenzers” genoemd.


Monasteries C1 Picture NB03.jpg Sint-Trudoabdij Brugge
(Brugge, België)

De Sint-Trudoabdij is een klooster van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf, die zich sinds 1954 in het kasteel van Male, Sint-Kruis, Brugge hebben gevestigd.


Monasteries C1 Picture NB04.jpg Klooster Huissen
(Huissen, Nederland)

Dit klooster, nabij Arnhem op een heuvel achter de winterdijk gelegen was in 1858 het thuis van de Dominicanen. Oorspronkelijk was het niet meer dan een landhuis, maar later werd het uitgebreid met twee vleugels en een kapel.


Monasteries C1 Picture NB05.jpg Klooster Heilig Hart
(Steyl, Nederland)

In 1875 trokken veel Duitsers naar dit klooster omdat ze hun vaderland moesten ontvluchten vanwege de Kulturkampf. Pater Arnold Janssen stichtte in Steyl een missiehuis dat uitgroeide tot een indrukwekkende kloosterenclave. In die enclave waren drie kloosterordes gevestigd. Dit is er één van.


Monasteries C1 Picture NB06.jpg Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth
(Brecht, België)

In 1945 gesticht door cisterciënzer abten, nadat de Abdij Nazareth in Lier in 1797 werd verwoest. In de regio staat deze orde bekend als de abdij van de Trappistinnekes (vrouwelijke trappisten). De leden van de orde houden zich voornamelijk bezig met het maken van kaarsen en dergelijk. De abdij heeft ook een groot naaiatelier waar liturgische gewaden gemaakt worden.

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Veelvoorkomende huisregel of -variant Als alternatief kun je de speciale kloosters ook simpelweg aan de normale tegels toevoegen zonder de gewone kloostertegels eruit te halen. Als je echter alleen met het basisspel speelt zonder andere uitbreidingen, levert dat waarschijnlijk teveel kloostertegels op. (4/2014)
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Deze twee opties zijn telkens als er een horige op het klooster gezet wordt beschikbaar: initiële inzet van een horige (inclusief fantoom), verplaatsen van de transportwagen, magische poort, vliegtuig, enz. (5/2014)
  3. Officiële verheldering van de uitgever Merk op dat het bijzondere klooster maar één enkel project is, hoewel het op twee verschillende manieren gebruikt kan worden. Als er dus al een horige staat, mag je er geen fantoom zetten, transportwagen naartoe verplaatsen of er met een magische poort een horige op zetten. (7/2014)
  4. Officiële verheldering van de uitgever Als met behulp van een vliegtuig een tweede horige op het bijzondere klooster gezet wordt, mag de speler kiezen of de nieuwe horige als monnik of als abt wordt ingezet, ongeacht hoe de eerste horige werd ingezet Als het bijzondere klooster echter al door 8 tegels wordt omsloten, en het dus een afgebouwd klooster is, moet de tweede horige een ambt worden. (7/2014)
  5. Officiële verheldering van de uitgever Omdat een abt pas aan het einde van het spel punten krijgt, en dit klooster nooit als afgebouwd wordt beschouwd, levert een klooster met een abt nooit punten op voor een horige op een burcht. (5/2014)
  6. Interpretatie uit de gemeenschap Een abt kan geen uitdaging aangaan met een ketter op een cultusplaats aangezien het mechanisme waarop de puntentelling gebaseerd is volstrekt anders is (het klooster van de abt is nooit afgebouwd, dus zou de ketter altijd winnen). (5/2014)
  7. Officiële verheldering van de uitgever Als je bijzondere kloosters gebruikt, is de wijngaardbonus alleen op het bijzondere klooster van toepassing als de horige als monnik is ingezet en het project als afgebouwd klooster wordt geteld. De wijngaarbonus is echter niet van toepassing als de horige als abt op het klooster is ingezet aangezien de abt pas aan het einde van het spel punten oplevert, wanneer de wijngaard geen effect meer heeft. (5/2014)