User:NGC 54/Morari și apicultori

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search


Informații generale și comentarii

Simbolul extensiei

Extensia Morari și apicultoria fost lansată de Extensii de fani în 2024.

Această extensie nu există pentru prima ediție (C1 pe scurt).

De asemenea, poți combina această extensie cu orice alte extensii Carcassonne.

Conținut

 • 30 cartonașe normale de teren incluzând:
  • 16 cartonașe fiecare cu câte 1 fâneață înflorită
  • 6 cartonașe fiecare cu câte 1 moară de vânt
  • 4 cartonașe fiecare cu câte 1 lăptărie
  • 4 cartonașe fiecare cu câte 1 abator
Cartonaș cu fâneață înflorită
Cartonaș cu moară de vânt
Cartonaș cu lăptărie
Cartonaș cu abator
 • 1 cartonaș de râu cu 1 moară de apă
Cartonașul de râu cu moară de apă
 • 6 apicultori, câte 1 în fiecare culoare
Figure Ringmasters C2.png

Reguli

Pregătire

Amestecă cele 30 de cartonașe normale de teren noi cu cele din jocul de bază (și orice alte extensii dorești să folosești). Dacă joci cu cel puțin o extensie cu râu (adică River River și/sau Count, King & Robber Count, King & Robber) amestecă cartonașul de râu cu moară de apă împreună cu celelalte cartonașe de râu. Dacă nu joci cu nicio extensie cu râu, pune cartonașul deoparte; nu va fi folosit în această partidă. Fiecare jucător primește apicultorul de culoarea lui în rezerva sa personală.

Apicultorul și fânețele înflorite

Figure Roundtop.png


1. Atașarea unui cartonaș de teren

Cartonașele cu fânețe înflorite sunt plasate ca cartonașele normale de teren.

2. Plasarea unui meeple

După ce ai plasat un cartonaș, ai posibilitatea de a plasa un meeple pe el ca tâlhar, cavaler, călugăr sau țăran ca de obicei.

În loc de a plasa un meeple, ai posibilitatea ca, în schimb, să îți plasezi apicultorul tău. Apicultorul poate fi plasat numai pe un câmp, în poziție ridicată. Îți poți plasa apicultorul pe un câmp chiar și dacă pe câmpul respectiv se află deja țărani și/sau alți apicultori.

Nu poți plasa un meeple sau apicultorul pe o fâneață înflorită.

Apicultorul este un pion special, nu un meeple.

Exemplul 1: Plasezi acest cartonaș și îți plasezi apicultorul tău pe câmp. Nu contează că pe câmp se află deja un țăran și un alt apicultor.
3. Declanșarea unei evaluări

Atunci când cartonașul pe care se află apicultorul este înconjurat complet de cartonașe (exact ca o mănăstire), apicultorul respectiv este evaluat. Proprietarul apicultorul primește câte 2 puncte pentru fiecare fâneață înflorită și grădină de pe cele 9 cartonașe.

Exemplul 2: Cartonașul pe care se află apicultorul tău este înconjurat complet de cartonașe, așa că acum apicultorul tău este evaluat. Primești 10 puncte: 3 fânețe înflorite (3 × 2 puncte) + 2 grădini (2 × 2 puncte).

Apoi, după ce apicultorul a fost evaluat, proprietarul apicultorului trebuie să aleagă una dintre aceste două opțiuni:

1) Își ia apicultorul înapoi în rezervă.

Exemplul 3: După ce ai primit cele 10 puncte, îți iei apicultorul înapoi la tine în rezervă.

2) Își plasează apicultorul în poziție culcată și îl lasă pe cartonaș.

Exemplul 4: După ce ai primit cele 10 puncte, îți plasezi apicultorul pe același cartonaș în poziție culcată și îl lași acolo.

Atunci când cartonașul pe care se află apicultorul este înconjurat complet de cartonașe pentru o a doua oară, adică atunci când cele 9 cartonașe sunt înconjurate de 16 cartonașe, apicultorul este evaluat din nou. Proprietarul apicultorul primește câte 2 puncte pentru fiecare fâneață înflorită și grădină de pe cele 16 cartonașe.

Exemplul 5: Cartonașul pe care se află apicultorul tău este înconjurat complet de cartonașe pentru o a doua oară, așa că acum apicultorul tău este evaluat. Primești 14 puncte: 4 fânețe înflorite (4 × 2 puncte) + 3 grădini (3 × 2 puncte). Fânețele înflorite și grădinile care sunt încercuite cu roșu nu sunt luate în considerare, căci se află pe primele 9 cartonașe, nu pe cele 16 cartonașe.

Caz special: Dacă cele 16 cartonașe sunt deja plasate în momentul în care se plasează cel de-al nouălea cartonaș din cele mai apropiate 9 cartonașe de cartonașul cu apicultorul, atunci proprietarul apicultorului respectiv primește într-o singură evaluare câte 2 puncte pentru fiecare fâneață înflorită și grădină ilustrată pe cartonașele din cele 25 de spații pătrate incluse în aria apicultorului.

Exemplul 6: Plasând acest cartonaș, plasezi ultimul cartonaș din cele 9 cartonașe care înconjoară apicultorul tău, dar într-o tură anterioară au fost deja plasate cele 16 cartonașe care care înconjoară apicultorul tău. De aceea, primești puncte pentru fânețele înflorite și grădinile de pe toate cele 25 de cartonașe incluse în aria apicultorului. Primești 16 puncte: 5 fânețe înflorite (5 × 2 puncte) + 3 grădini (3 × 2 puncte).
Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, apicultorul îi aduce proprietarului său câte 2 puncte pentru fiecare fâneață înflorită și grădină ilustrată pe cartonașele din cele 25 de spații pătrate incluse în aria apicultorului, indiferent dacă apicultorul este ridicat în picioare sau să află în poziție culcată.

Exemplul 7: Acum are loc evaluarea finală. Apicultorul tău este ridicat în picioare, dar acest lucru este irelevant pentru evaluarea finală. Sunt luate în considerare fânețele înflorite și grădinile atât de pe cartonașele din cele 9 spații pătrate din apropiere, cât și de pe cartonașele din cele 16 spații pătrate din depărtare. Primești 12 puncte: 3 fânețe înflorite (3 × 2 puncte) + 3 grădini (3 × 2 puncte).
Exemplul 8: Acum are loc evaluarea finală. Apicultorul tău este plasat în poziție culcată, dar acest lucru este irelevant pentru evaluarea finală. Sunt luate în considerare fânețele înflorite și grădinile atât de pe cartonașele din cele 9 spații pătrate din apropiere, cât și de pe cartonașele din cele 16 spații pătrate din depărtare. Primești 12 puncte: 3 fânețe înflorite (3 × 2 puncte) + 3 grădini (3 × 2 puncte).

Morile

Under The Big Top C2 Banner Acrobats.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren

Cartonașele cu moară sunt plasate ca cartonașele normale de teren.

2. Plasarea unui meeple

După ce ai plasat un cartonaș cu moară, ai posibilitatea de a plasa un meeple pe el ca tâlhar, cavaler sau țăran ca de obicei.

Ai de asemenea o altă opțiune: ai posibilitatea a plasa un meeple de-al tău ca morar pe moara de pe cartonaș.

Exemplul 1: Plasezi acest cartonaș cu moară și îți plasezi meepleul drept morar pe moară.

Notă: Moara de apă (adică moara de pe cartonașul de râu) funcționează la fel ca o moară de vânt (adică morile de pe cartonașele normale de teren). Diferența între moara de apă și morile de vânt este pur estetică.

3. Declanșarea unei evaluări

Atunci când cartonașul pe care se află o moară este înconjurat complet de 8 cartonașe (ca o mănăstire), moara este evaluată. Proprietarul morii primește câte 3 puncte pentru fiecare oraș nefinalizat de pe câmpul pe care se află moara. Nu contează dacă pe câmpul respectiv să află țărani sau alte mori, indiferent dacă acele mori au morari pe ele sau nu.

Exemplul 2: Moara ta tocmai ce a fost finalizată. Există 5 orașe nefinalizate pe câmpul pe care se află moara; de aceea, încasezi 15 puncte pentru moara ta.
Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, morile nefinalizate aduc proprietarilor lor numai câte 1 punct pentru fiecare oraș nefinalizat de pe câmpul pe care se află moara.

Exemplul 3: Este sfârșitul jocului, iar moara ta este nefinalizată. Există 4 orașe nefinalizate pe câmpul pe care se află moara, iar acum are loc evaluarea finală; de aceea, încasezi 4 puncte pentru moara ta.

Lăptăriile și abatoarele

Under The Big Top C2 Banner Acrobats.png
1. Atașarea unui cartonaș de teren

Cartonașele cu lăptărie/abator sunt plasate ca cartonașele normale de teren.

2. Plasarea unui meeple

După ce ai plasat un cartonaș cu lăptărie/abator, ai posibilitatea de a plasa un meeple pe el ca tâlhar, cavaler sau țăran ca de obicei.

Ai de asemenea o altă opțiune: ai posibilitatea a plasa un meeple de-al tău pe lăptăria/abatorul de pe cartonaș. Meepleul poate fi plasat pe lăptărie/abator fie în picioare, fie în poziție culcată. Un meeple plasat în picioare pe o lăptărie este numit lăptar local. Un meeple plasat în picioare pe un abator este numit măcelar local. Un meeple plasat în poziție culcată pe o lăptărie este numit lăptar regional. Un meeple plasat în poziție culcată pe un abator este numit măcelar regional.

Exemplul 1: Plasezi acest cartonaș cu lăptărie și îți plasezi meepleul drept lăptar local pe lăptărie.
Exemplul 2: Plasezi acest cartonaș cu lăptărie și îți plasezi meepleul drept lăptar regional pe lăptărie.
Exemplul 3: Plasezi acest cartonaș cu abator și îți plasezi meepleul drept măcelar local pe abator.
Exemplul 4: Plasezi acest cartonaș cu abator și îți plasezi meepleul drept măcelar regional pe abator.
3. Declanșarea unei evaluări

O lăptărie sau un abator cu un meeple în picioare este finalizat(ă) atunci când toate drumurile ce duc la lăptărie/abator sunt finalizate. Proprietarul lăptăriei primește câte 2 puncte pentru fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru măgari asociat drumurilor care duc la lăptăria respectivă. Proprietarul abatorului primește câte 2 puncte pentru fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru porci asociat drumurilor care duc la abatorul respectiv.


Exemplul 5: Lăptăria ta tocmai ce a fost finalizată. Ai un lăptar local pe lăptărie. Primești 8 puncte pentru lăptărie: există 2 gospodării țărănești, 1 grajd pentru vaci și 1 grajd pentru măgari asociate drumurilor conectate cu lăptăria. Fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru măgari îți aduce câte 2 puncte.
Exemplul 6: Abatorul tău tocmai ce a fost finalizat. Ai un măcelar local pe lăptărie. Primești 6 puncte pentru abator: există 1 gospodărie țărănească, 1 grajd pentru vaci și 1 grajd pentru porci asociate drumurilor conectate cu abatorul. Fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru porci îți aduce câte 2 puncte.

O lăptărie sau un abator cu un meeple în poziție culcată este finalizat(ă) atunci când este înconjurat(ă) complet de 8 cartonașe (ca o mănăstire). Proprietarul lăptăriei primește câte 1 punct pentru fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru măgari care se află pe câmpul pe care se află lăptăria respectivă. Proprietarul abatorului primește câte 1 punct pentru fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru porci care se află pe câmpul pe care se află abatorul respectiv.

Nu contează dacă pe câmpul respectiv se află țărani sau ale lăptării și/sau abatoare, indiferent dacă acele lăptării și/sau abatoare sunt ocupate sau nu.

Exemplul 7: Lăptăria ta tocmai ce a fost finalizată. Ai un lăptar regional pe lăptărie. Primești 6 puncte pentru lăptărie: există 4 gospodării țărănești, 2 grajduri pentru vaci și 0 grajduri pentru măgari pe câmpul pe care se află lăptăria. Fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru măgari îți aduce câte 1 punct.
Exemplul 8: Abatorul tău tocmai ce a fost finalizat. Ai un măcelar regional pe lăptărie. Primești 10 puncte pentru abator: există 6 gospodării țărănești, 1 grajd pentru vaci și 3 grajduri pentru porci pe câmpul pe care se află abatorul. Fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru porci îți aduce câte 1 punct.

Notă: Este posibil ca 2 sau mai multe lăptării să primească puncte pentru aceeași gospodărie țărănească, același grajd pentru vaci și/sau același grajd pentru măgari. Este posibil ca 2 sau mai multe abatoare să primească puncte pentru aceeași gospodărie țărănească, același grajd pentru vaci și/sau același grajd pentru porci.

Evaluarea finală

La sfârșitul jocului, lăptăriile și abatoarele nefinalizate cu meepleși plasați în poziție culcată se evaluează ca în timpul jocului.

La sfârșitul jocului, numai gospodăriile țărănești, grajdurile pentru vaci, grajdurile pentru măgari și grajdurile pentru porci asociate drumurilor finalizate aduc fiecare câte 2 puncte. Gospodăriile țărănești, grajdurile pentru vaci, grajdurile pentru măgari și grajdurile pentru porci asociate unor drumuri nefinalizate aduc fiecare doar câte 1 punct.

Exemplul 9: Este sfârșitul jocului, iar lăptăria ta este nefinalizată. Ai un lăptar local pe lăptărie. Primești 7 puncte pentru lăptărie: există 1 gospodărie țărănească, 1 grajd pentru vaci și 1 grajd pentru măgari asociate drumurilor finalizate conectate cu lăptăria, și 1 grajd pentru vaci asociat drumurilor nefinalizate conectate cu lăptăria. Fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru măgari asociate drumurilor finalizate îți aduce câte 2 puncte. Fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru măgari asociate drumurilor nefinalizate îți aduce câte 1 punct.
Exemplul 10: Este sfârșitul jocului, iar abatorul tău este nefinalizat. Ai un măcelar regional pe abator. Primești 8 puncte pentru abator: există 3 gospodării țărănești, 2 grajduri pentru vaci și 3 grajduri pentru porci pe câmpul pe care se află abatorul. Fiecare gospodărie țărănească, grajd pentru vaci și grajd pentru porci îți aduce câte 1 punct.

Ansamblul cartonașelor

Total tiles: 31
Under The Big Top C2 Tile A.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile C.jpg ×3
Acrobat Space + (P;–;–)
Under The Big Top C2 Tile D.jpg ×2
Under The Big Top C2 Tile F.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile G.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile I.jpg ×1
Under The Big Top C2 Tile L.jpg ×2
Under The Big Top C2 Tile P.jpg ×1
Several tiles have a small illustration on them. The letters in brackets show which illustration is on each tile:
Feature Garden C2.png
G | Garden
Feature Farmhouse C2.png
Feature Cows C2.png
Feature WaterTower C2.png
Feature Highwayman C2.png
Feature Pigsty C2.png
P | Pigsty
Note: The small illustrations of a cowshed, a pigsty and a donkey stable are collectively referred to as sheds or stables.