Ceață peste Carcassonne

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Mists over Carcassonne and the translation is 100% complete.
Other languages:

Pagina principală  > Ceață peste Carcassonne


MoC Lineart RO.jpg

Informații generale și comentarii

Lansat original de Hans im Glück în 2022. Poate fi jucat separat ca joc cooperativ, sau împreună cu jocul de bază ca Ext. 11 - Spirite, castele și cimitire . Împreună cu Ext. 11 – Spirite, castele și cimitire, a fost lansat de Lineart cu reguli traduse în limba română.

O ceață densă se strecoară peste câmpuri, înghițind tot ținutul Carcassonne. Chiar și cei mai bravi cavaleri tremură, armura lor zgâlțâindu-se când aud: „Ceața trezește sufletele catarilor. Vin să își facă dreptate!”.

Pentru a restaura pacea în Carcassonne, trebuie să lucrați împreună pentru a calma spiritele neliniștite.

Bun venit la Ceață peste Carcassonne! Aici îți vom introduce primul joc cooperativ din lumea Carcassonne. Dacă deja știi cum să joci Carcassonne, atunci aceste reguli vor fi chiar și mai ușoare pentru tine. Am împărțit jocul în 6 niveluri încântătoare, pe care trebuie să le înfrângeți împreună. Mai întâi, vom explica structura de bază a jocului folosind Nivelul 1 drept exemplu. Vei găsi explicațiile pentru celelalte niveluri începând de aici.

Componente și configurare

Mai întâi, hai să aruncăm o privire la CARTONAȘELE DE TEREN. Cele 60 de cartonașe de teren prezintă drumuri, orașe, castele și cimitire.

Cartonaș cu un oraș
Cartonaș cu un castel, un drum și ceață
Cartonaș cu un cimitir și un oraș

În plus, majoritatea cartonașelor de teren prezintă ceață. Întotdeauna vei găsi una sau mai multe spirite în ceață, pe care trebuie să le pacifici în timpul jocului. Vom explica mai multe despre spirite mai târziu.

Cartonaș cu spirite și ceață

Mai întâi, plasează noul cartonaș de pornire, după cum este arătat, în mijlocul mesei. Pentru Nivelul 1, pune la loc toate cele 5 cimitire și toate cele 5 castele înapoi în cutie. Amestecă cartonașele de teren rămase și plasează-le într-o rezervă cu fața în jos pe masă, în așa fel încât oricine poate ajunge la ele.[1]

Cartonașul de pornire (reprezintă 4 cartonașe de mărime obișnuită)
Rezervă de cartonașe cu fața în jos

Notă: Configurarea pentru celelalte niveluri este un pic diferită, după cum este indicat mai jos.

Ia tabla de scor și plaseaz-o lângă marginea mesei.

Plasează rezumatul nivelului lângă tabla de scor. Acesta îți va indica de ce cartonașe ai (sau nu) nevoie și câte puncte trebuie să atingi în fiecare nivel.

La Nivelul 1 este vorba despre 50 de puncte. Plasează jetonul obiectivului pe spațiul 0/50 al tablei de scor. Pune cei 2 câini la loc în cutia de joc.

Jetonul obiectivului
Jetonul câine 1, neutilizat la Nivelul 1
Jetonul câine 2, neutilizat la Nivelul 1
Un meeple de veghe într-o culoare nealeasă va servi drept meeple de scor. Va fi plasat pe spațiul 0/50 al tablei de scor alături de jetonul obiectivului.
 
Rzumatul nivelului afișând configurarea pentru Nivelul 1.

Acum, hai să aruncăm o privire la piesele folosite la jucat (meepleși, i.e. 'oamenii mei'). Acestea reprezintă supușii tăi. Sunt un pic diferiți de cei din jocul de bază și sunt numiți 'meepleși de veghe', dar în aceste reguli îi vom numi our și simplu meepleși. Sunt în total 30, câte 5 în fiecare culoare: roșu, verde, albastru, galben, negru și roz.

Figure Guards C3.png
Meepleși de veghe

Dă-i fiecărui jucător (inclusiv ție) câte 5 meepleși în culoarea aleasă de ei. Aceștia formează rezerva fiecărui jucător. După aceea, plasează 1 meeple într-o culoare nealeasă pe spațiul 0/50 al tablei de scor. Acesta este meeplul tău de scor. Pune restul meepleșilor la loc în cutie.

Notă: Pentru un joc cu doi jucători, dă-i fiecărui jucător câte 3 meepleși în 2 culori diferite. Pentru un joc solo, ia câte 3 meepleși în 4 culori diferite.

În cele din urmă, plasează cele 15 spirite ca o rezervă generală lângă tabla de scor. Plasează 3 dintre spirite pe simbolurile spirite prezente pe cartonașul de pornire.

Rezervă de spirite
Simbol spirit găsit în ceață
Spirite plasate pe cartonașul de pornire

Obiectivul jocului

Jucătorii efectuează ture, de fiecare dată adăugând pe tablă un nou cartonaș de teren. Asta creează o tablă de joc ce se extinde pe care vă plasați meepleșii pentru a primi puncte. În timpul jocului, spiritele vor continua să apară — misiunea voastră este să le pacificați. Împreună, trebuie să ajungeți cartonașul obiectivului, adică să atingeți un anumit număr de puncte în funcție de nivel. Dar ai grijă: Dacă sunt prea multe spirite pe tablă, sau dacă nu mai puteți trage cartonașe de teren, atunci ați pierdut. Toți jucătorii joacă împreună contra jocului. Arătați-vă unul celuilalt cartonașele și decideți ca o echipă unde să le plasați. Mai ales nivelurile ulterioare, va trebui să cooperați bine!

Desfășurarea jocului

Jucați în ordinea acelor de ceasornic. Oricine citește aceste reguli este jucătorul care începe. În fiecare tură, trebuie să efectuezi un set de acțiuni într-o ordine specifică. Vom explica ca și cum tu faci totul; poți apoi explica apoi regulile jucătorilor care joacă alături de tine. Orice detalii despre următoarele acțiuni vor fi explicate mai târziu în reguli, când devin relevante.

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Trebuie să tragi exact 1 nou cartonaș de teren din rezerva cu fața în jos și să îl plasezi lângă cel puțin 1 cartonaș existent.
Mists C3 Gameplay Place Land Tile.png

2. Plasarea spiritelor și a unui meeple

Dacă este prezentă ceață pe cartonașul tocmai plasat, atunci trebuie să te îngrijorezi în legătură cu spiritele. Ai apoi posibilitatea de a plasa exact 1 meeple din rezerva ta pe cartonașul tocmai plasat.

Mists C3 Gameplay Place Meeple.png

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

În cele din urmă, trebuie să finalizezi toată evaluarea declanșată de cartonașul pe care l-ai plasat. Mists C3 Gameplay Score Points.png

Drumurile

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Cartonașul pe care tocmai l-ai tras prezintă 3 drumuri pornind dintr-un sat. Îl plasezi lângă un cartonaș de teren existent. Trebuie să te asiguri că unul dintre noile drumuri se conectează de cel existent.

Exemplul 1a: Ai plasat acest cartonaș. Drumul se potrivește cu drumul, iar câmpul se potrivește cu câmpul. Felicitări!

2. Plasarea unui meeple

După plasarea cartonașului de teren, ai posibilitatea de a plasa un meeple pe unul dintre drumurile cartonașului. Totuși, asta este permis numai dacă drumul este încă neocupat.

Exemplul 1b: Ai plasat un meeple pe cartonașul tocmai plasat. Din moment ce drumul era neocupat, asta era legal.

Apoi are loc tura următorului jucător. Acesta trage un cartonaș de teren și îl atașează de tablă. Drumul din partea dreaptă ce se sfârșește în sat este deja ocupat. Jucătorul tău coleg nu poate prin urmare să plaseze un meeple pe el. Decide să își plaseze meepleul în schimb pe celălalt drum de pe cartonașul tocmai plasat.

Exemplul 1c: Drumul de pe partea dreaptă este deja ocupat. Jucătorul albastru decide prin urmare să își plaseze meepleul pe celălalt drum.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

De fiecare dată când un drum este finalizat la ambele capete, valorează ca finalizat și declanșează evaluare (de exemplu, atunci când un drum se sfârșește într-un sat, oraș sau își întâlnește celălalt capăt).

Exemplul 1d: Drumul finalizat are 3 cartonașe.

Atunci când un drum este finalizat, este evaluat. În acest exemplu, jucătorul tău coleg a plasat cartonașul care a finalizat drumul cu meepleul tău pe el. Fiecare cartonaș al drumului finalizat valorează 1 punct. Din moment ce acest drum are lungimea a 3 cartonașe, valorează 3 puncte.

Acum intră în joc tabla de scor. Îți spune ce trebuie să atingi cu cartonașele care ți-au rămas. De fiecare dată când încasezi puncte, ajungi mai aproape de atingerea obiectivului.

Din moment ce jucătorul tău coleg a declanșat evaluarea, acest mută meepleul de scor 3 spații în față pe tabla de scor. În cele din urmă, recuperează-ți meepleul de pe drumul finalizat, înapoiând-ul în rezerva ta.

Exemplul 1e: Marchează pe tabla de scor cele 3 puncte pe care le-ai primit.
Exemplul 1f: Ia meepleul care tocmai ce ți-a furnizat 3 puncte și pune-l la loc la tine în rezervă. Meepleul albastru rămâne pe tablă, căci nu a fost implicat în evaluare — se află pe un teritoriu diferit. Acel drum nu este încă finalizat, așa că nu l-ai evaluat deocamdată.

Acum înțelegi cele mai importante părți ale jocului. Nu a fost greu, nu-i așa? Acum hai să ne uităm la celelalte tipuri de teritorii:

Orașele

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Trage un cartonaș pentru a îl atașa de tablă. Dacă cartonașul tău prezintă oraș, atunci îl poți atașa de un oraș nefinalizat, existent. Reține că laturile cartonașelor trebuie să se potrivească.

Exemplu: Un cartonaș prezentând un oraș.

2. Plasarea unui meeple

După aceea, verifică dacă orașul are deja un meeple în el. Dacă nu are, atunci ai posibilitatea de a plasa unul de-al tău (adaugă-l orașului pe cartonașul pe care tocmai l-ai plasat).

Exemplul 2a: Ai plasat cartonașul astfel încât acest oraș nefinalizat este acum mai mare cu 1 cartonaș. Orașul este neocupat, așa că ai posibilitatea de a adăuga în el unul dintre meepleșii tăi.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Hai să ne grăbim un pic înainte și să presupunem că ai tras acest cartonaș în următoarea ta tură. Din moment ce laturile se potrivesc, îl poți atașa de oraș cu meepleul tău pe el. Odată ce un oraș este complet înconjurat de ziduri de oraș, este finalizat. Aici este cazul de așa ceva. Întrucât ai un meeple în acest oraș, acum îl evaluezi.

Fiecare cartonaș al orașului finalizat valorează câte 2 puncte. În plus, fiecare blazon din oraș valorează câte 2 puncte extra. După evaluare, înapoiază în rezerva ta meepleul din oraș.

Exemplul 2b: Primești 8 puncte! Cât despre evaluare, mută meepleul de scor atâtea spații în față.

Ceața și spiritele

1a. Atașarea unui cartonaș de teren

Ca de obicei, trage un cartonaș pentru a îl atașa de tablă. În afara drumului, acest cartonaș prezintă ceață. Ceața acoperă mereu un câmp sau un drum, niciodată un oraș.

Ca de obicei, trebuie să plasezi cartonaș astfel încât drumul să se potrivească cu drumul și câmpul cu câmpul. Când faci asta, nu trebuie să te îngrijorezi în legătură cu ceața. Cu alte cuvinte, poți plasa un drum cețos lângă un drum limpede; se aplică și invers. Același lucru se aplică pentru câmpurile cețoase.

Exemplu: Tragi acest cartonaș cu ceață pe el. Decideți ca o echipă unde să îl plasați. Decideți să îl plasați lângă cartonașul aflat cel mai departe în dreapta, prelungind drumul și ignorând ceața.

1b. Verificarea ceții

Acum, verifică pentru a vedea dacă un nor de ceață a fost finalizat. Ceața valorează ca fiind finalizată atunci când este înconjurată pe toate laturile (adică nu mai este nicio cale de a o prelungi — asta funcționează în același fel precum cu un oraș).

Nu poate fi niciodată finalizată imediat ce o latură este lângă un câmp sau drum fără ceață.

Dacă ai finalizat un nor de ceață, îndepărtează toate spiritele de pe ceața asociată, înapoindu-le în rezerva generală. Acum vom explica cum au ajuns spiritele acolo în primul rând.

Exemplu: Această ceață nu poate fi niciodată finalizată.
Exemplu: Plasezi acest cartonaș, finalizând norul de ceață. Îndepărtezi toate cele 3 spirite din ceață.

2a. Plasarea spiritelor

Dacă norul de ceață nu este finalizat, plasează pe cartonașul pe care tocmai l-ai plasat atâtea spirite cât sunt simboluri spirite pe el.

Dacă ai extins cel puțin un nor de ceață (adică ai potrivit cel puțin o latură a cartonașului pe care tocmai l-ai plasat cu ceață deja aflată pe tablă), atunci plasezi un spirit mai puțin pe cartonaș. Dacă cartonașul prezintă numai un singur spirit, atunci nu trebuie să plasezi niciun spirit.

Exemplu: Mai întâi plasezi acest cartonaș (1). Vezi 2 simboluri spirite pe el și plasezi 2 spirite pe el. Într-o tură ulterioară, plasezi acest cartonaș (2), extinzând cețurile. Întrucât pe acesta se află numai 1 simbol spirit, nu trebuie să plasezi niciun spirit. Felicitări!

Important: Dacă, în orice moment, au rămas mai puține spirite în rezervă decât trebuie să plasezi pe un cartonaș, atunci pierdeți imediat jocul.

Rezervă de spirite

2b. Plasarea unui meeple

Nu poți plasa niciodată un meeple pe ceață. Ai posibilitatea, totuși, de a plasa unul pe un drum sau oraș limpede de pe cartonaș, ca de obicei (sau, în niveluri ulterioare, într-un castel).

Exemplu: Plasări valide de meepleși pe un cartonaș.

3. Evaluarea: Puncte sau îndepărtarea spiritelor

Deși poți finaliza nori de ceață, aceștia nu declanșează niciodată evaluarea (după cum este descris deasupra, îndepărtezi spirite în schimb). Totuși, plasarea cartonașului poate de asemenea să declanșeze evaluarea după maniera obișnuită.

Atunci când plasezi un cartonaș ce declanșează evaluarea — indiferent dacă pe cartonaș era sau nu ceață pe el — ai întotdeauna 2 opțiuni:

 • Fie primești punctele ca de obicei.
 • Sau îndepărtezi până la 3 spirite de pe exact 1 cartonaș la propria alegere, înapoiându-le în rezervă.

Caz special: Atunci când o singură evaluare declanșează evaluarea mai mult de o singură dată, jucătorul activ decide separat ce se întâmplă pentru fiecare evaluare.

Exemplu: Finalizezi drumul. În loc să primești 4 puncte, alegi în schimb să îndepărtezi cele 3 spirite de pe cartonașul de cel mai sus.

Evaluări colective

Vă puteți ajuta unul pe celălalt conectându-vă teritoriile. Totuși, asta poate fi făcut numai indirect și necesită niște muncă în echipă. Dacă izbutești să faceți asta, atunci puteți primi semnificativ mai multe puncte pentru drumurile și orașele voastre. Vom folosi drumuri drept exemplu pentru cum funcționează asta.

Exemplu: Acest cartonaș, pe care tocmai l-ai tras, ar putea fi plasat în așa fel încât să finalizeze drumul jucătorului galben. Totuși, din moment ce jucătorul galben se află deja pe acel drum, ție nu ți-ar fi fot permis să adaugi un meeple de-al tău. În schimb, decizi să plasezi un cartonaș în așa fel încât drumurile nu sunt conectate direct.
Exemplu: Într-una dintre următoarele tale ture, tragi acest cartonaș și îl adaugi celor două drumuri nefinalizate, unindu-le (și finalizându-le). Acum se află 2 meepleși pe drum. Din moment ce drumul este finalizat, acesta declanșează evaluarea, în care primiți câte 4 puncte, adică 8 puncte în total. Înapoia-ți meepleși în rezervele corespunzătoare lor.

Cu toate acestea, nu contează dacă sunt câțiva meepleși de aceeași culoare într-un anumit teritoriu. Primiți puncte adiționale numai dacă în evaluare sunt implicați meepleși de culori diferite. Apoi primiți pentru fiecare culoare implicată din nou cât de multe puncte ca în mod obișnuit. Desigur, asta se aplică și orașelor.

Sfârșitul partidei

În Ceață peste Carcassonne, fie pierdeți, fie câștigați ca o echipă. Nu are loc nicio evaluare finală. Sfârșitul partidei poate fi declanșat în diverse feluri:

VICTORIE

Ajungeți sau treceți de cartonașul obiectivului pe tabla de scor. Ați primit suficiente puncte (50 în Nivelul 1) și ați câștigat! Felicitări, acum puteți trece la următorul Nivel.

ÎNFRÂNGERE

 1. Nu au mai rămas cartonașe în rezervă, dar încă nu ați ajuns cartonașul obiectivului.
 2. Sunt mai puține spirite rămase în rezervă decât trebuie să plasezi pe un cartonaș.

Ați pierdut, din păcate, și va trebui să încercați Nivelul din nou.

Acum știi cum să joci primul nivel al Ceață peste Carcassonne. Imediat ce îl câștigi, poți continua cu următorul Nivel. Acum vom explica diferențele și noile elemente incluse cu fiecare Nivel. Oricare regulă care nu se schimbă sau elimină în mod specific continuă să se aplice.

Nivelul 2

Nivelul 2 introduce în joc 2 nouă tipuri de cartonașe de teren. Configurarea este aceeași ca în Nivelul 1. De această dată, adaugă cele 5 castle și 5 cimitire în restul cartonașelor. Acum toate cartonașele sunt în joc. În plus, acum trebuie să primiți mai multe puncte — 75 mai exact. Plasează cartonașul obiectivului pe spațiul 25 al tablei de scor. Va trebui să îl ajungeți de două ori. Pentru a face asta mai ușor de văzut, poți plasa cartonașul obiectivului cu partea gri în sus, întorcându-l pe partea cealaltă când îl ajungi prima oară. Dacă îl ajungi a o doua oară, atunci ați câștigat.

Castel
Cimitir

Castelele

1. Atașarea unui cartonaș de teren

Trage un cartonaș ca de obicei. De această dată, acesta prezintă un castel. Există și un drum care se sfârșește la castel. Ca de obicei, trebuie să te asiguri că toate laturile se potrivesc atunci când atașezi cartonașul de teren de tablă

Exemplu: Cartonaș cu un castel.

2. Plasarea unui meeple

Ai posibilitatea de a plasa un un meeple pe castel în loc de drum. Ca de obicei, ai posibilitatea de a plasa numai 1 meeple.

Exemplu: Meepleul poate ocupa acest castel.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Evaluează castelul imediat ce este complet înconjurat de cartonașe de teren. Primești câte 2 puncte pentru fiecare cartonaș înconjurător cu ceață pe el (incluzând cartonașul cu castelul însuși).

Ura! Atunci când unul dintre jucătorii tăi colegi plasează acest cartonaș, castelul tău este înconjurat complet. Evaluarea va avea loc la sfârșitul turei sale. Există un total de 5 cartonașe cu ceață pe ele în jurul castelului, plus cartonașul cu castelul însuși. Primești 12 puncte și îți meepleul iei înapoi în rezerva ta

Cimitirele

1a. Atașarea unui cartonaș de teren

De această dată, în tura ta, tragi un cartonaș de teren cu un cimitir pe el. Pe cartonaș există și un oraș. Adaugă cartonașul astfel încât să se potrivească laturile — deocamdată nu se întâmplă nimic altceva.

Exemplu: Cartonaș cu un cimitir.

1b. Înmormântarea unui meeple

Imediat ce sunt adăugate cartonașe tuturor celor4 laturi ale cartonașului cu cimitir (stânga, dreapta, sus, jos), trebuie să înmormântezi un meeple. Asta înseamnă că trebuie să iei un meeple de altundeva de pe tablă și să îl plasezi pe cimitir, unde va rămâne până la sfârșitul jocului.

Apoi, îndepărtează toate spiritele de pe acest cartonaș cu cimitir. Vom explica cum au ajuns spiritele în cimitir în secțiunea următoare.

Caz special: Dacă nu aveți niciun meeple pe tablă, trebuie să folosiți în schimb unul din rezervele voastre.

Exemplu: Ai adăugat cimitirul pe tablă într-o tură anterioară. Acum, plasezi un cartonaș lângă cimitir. Decideți ca o echipă că jucătorul galben va plasa un meeple pe cimitir, înmormântându-l. De acum încolo, va juca jocul cu un meeple mai puțin. Cel puțin ai reușit să pacifici 1 spirit în cadrul procesului, punându-l la loc în rezerva generală.

2a. Plasarea spiritelor

De fiecare dată când tu sau alt jucător trebuie să adăugați cel puțin 1 spirit pe ceață, trebuie să adăugați și 1 spirit pe un 1 cimitir deschis de pe tablă. Un cimitir este deschis atât timp cât cel puțin 1 latură dintre cele 4 laturi ale sate este încă deschisă.

Dacă sunt mai multe cimitire deschise, puteți decide ca o echipă unde să adăugați spiritul extra. Dacă nu există niciun cimitir deschis, atunci nu trebuie să adăugați niciun spirit extra.

Exemplu: Plasezi un cartonaș și trebuie să adaugi 2 spirite pe el. Din nefericire, cimitirul nu este încă închis, ceea ce înseamnă că trebuie să adaugi de asemenea 1 spirit pe el. În cele din urmă, plasezi un meeple pe oraș.

2b. Plasarea unui meeple

Nu poți adăuga un meeple pe cimitirul însuși. Ai posibilitatea, totuși, de a plasa unul pe un drum sau oraș limpede de pe cartonaș, ca de obicei.

Nivelul 3

După ce se amestecă toate cele 60 de cartonașe de teren, creează 3 teancuri de mărime egală fiecare de câte 20 de cartonașe.

Acestea simbolizează de cât timp ai să primești puncte. De acum înainte, trebuie să trageți dintr-un singur teanc până se termină. Numai după aceea puteți trage din al doilea teanc, iar mai târziu din al treilea teanc. În plus, trebuie să atingeți un anumit număr de puncte în timp ce trageți din fiecare cartonaș. Pentru a marca aceste puncte, utilizează cele 2 cartonașe cu câine.

Jetonul câine 1 (Rufus)
Jetonul câine 2 (Ronja)

Plasează câinele marcat cu I (Rufus) pe spațiul 15 al tablei de scor. Trebuie să primiți cel puțin atât de multe puncte înainte ca primul teanc să se termine.

Plasează câinele marcat cu II (Ronja) pe spațiul 0/50 al tablei de scor. Trebuie să primiți cel puțin atât de multe puncte înainte ca al doilea teanc să se termine.

Trebuie să atingeți spațiul 0/50 o a doua oară înainte ca al treilea teanc să se termine, așa că plasează și cartonașul obiectivului pe acel spațiu. Trebuie să primiți cel puțin 100 de puncte totale pentru a câștiga.

Eșuarea atingerii oricăreia dintre aceste cerințe de evaluare presetate înseamnă că ai pierdut Nivelul.

Plasarea jetoanelor în timpul configurării Nivelului 3.

Câinii

Cei doi câini nu doar marchează câte puncte trebuie să primiți per teanc, ci vă ajută și să pacificați spiritele.

Exemplu: Ai primit 8 puncte cu ultimul tău cartonaș și ai mutat meepleul de scor pe spațiul 16 al tablei de scor. Din moment ce ai trecut de Rufus, care era pe spațiul 15, ai reușit cu primul teanc!

Imediat ce meepleul de scor atinge sau trece de un spațiu cu un câine, se întâmplă următoarele:

Trebuie imediat să îl plasezi pe Rufus. Alocă-l oricărui meeple neînmormântat de pe tabla de joc. Poți apoi elimina până la câte 3 spirite de pe oricare dintre 2 cartonașe de teren diferite adiacente direct (ortogonal sau diagonal) cu el (incluzând cartonașul pe care l-ai plasat pe el însuși). Înapoiază aceste spirite în rezerva generală ca de obicei.

Exemplu: Meepleul tău se află într-un loc bun, așa că îi îl aloci pe Rufus. Alegi cartonașul pe care se află Rufus acum și îndepărtezi 2 spirite. În plus, alegi cartonașul cu cimitir și îndepărtezi 3 spirite de pe el, punând la loc toate cele 5 spirite în rezerva generală. Va trebui să lași în pace pe cartonașul cu cimitir 1 spirit.

După aceea, ia toate cartonașele rămase în primul teanc și pune-le în vârful celui de-al doilea teanc. Vei avea un pic mai mult timp pentru a primi cele 50 de puncte necesare pentru al doilea teanc. O dată ce o faci, adaug-o pe Ronja pe tabla în același mod.

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Un câine stă cu meepleul căruia l-ai alocat până ce acel meeple este evaluat. După ce evaluezi meepleul, evaluează câinele.

Când evaluezi câinele, nu contează dacă alegi să primești puncte sau să pacifici spirite când evaluezi meepleul. În timpul evaluării câinele, primești câte 1 punct pentru fiecare spirit situat actualmente pe tablă.

Important: Nu poți niciodată alege să renunți la puncte când se evaluează un câine pentru a îndepărta spirite în schimb.

După evaluare, pune câinele la loc în cutia de joc. A câștigat dreptul la odihnă până la următorul joc.

Evaluează-i pe Rufus și Ronja în același mod.

Exemplu: Finalizezi orașul. După ce îl evaluezi, îl evaluezi pe Rufus. Înapoiază-ți meepleul în rezerva ta și elimină-l pe Rufus din joc.

Nivelul 4

Configurarea pentru Nivelul 4 este în mare parte la fel ca cea pentru Nivelul 3. Totuși, înapoiază 2 spirite în cutia de joc — în Nivelul 4 vei avea la dispoziție numai 13 spirite.

În plus, va trebui să primiți mai multe puncte cu fiecare teanc. Plasează-l pe Rufus pe spațiul 20 al tablei de scor (va trebui să primiți 20 de puncte pe la sfârșitul primului teanc). Plaseaz-o pe Ronja pe spațiul 10 al tablei de scor (va trebui să primiți 60 de puncte pe la sfârșitul celui de-al doilea teanc). Plasează și cartonașul obiectivului pe spațiul 20 al tablei de scor, pentru a arăta că va trebui să primiți în total 120 de puncte. Pe lângă asta, nu există nicio schimbare asupra regulilor pentru acest Nivel.

Nivelul 5

Acum devine provocator în mod special, căci cimitirele sunt bântuite și nu funcționează în felul cu care te-ai obișnuit. Configurarea este aceeași, dar cerințele evaluării sunt diferite. Le vom rezuma repede:

Amestecă toate cele 60 de cartonașe de teren și separă-le în 3 teancuri de mărime egală. Pune la loc 2 spirite în cutia de joc.

Plasează-l pe Rufus pe spațiul 15 al tablei de scor (va trebui să primiți 15 de puncte pe la sfârșitul primului teanc). Plaseaz-o pe Ronja pe spațiul 0/50 al tablei de scor (va trebui să primiți 50 de puncte pe la sfârșitul celui de-al doilea teanc). Plasează și cartonașul obiectivului pe spațiul 0/50 al tablei de scor, pentru a arăta că va trebui să primiți în total 100 de puncte

Cimitirul bântuit

1a. Atașarea unui cartonaș de teren

Atunci când tragi un cimitir, plasează-l ca în mod obișnuit.

1b. Înmormântarea unui meeple

Imediat ce cartonașul cu cimitir este complet înconjurat de cartonașe de teren (la fel ca atunci când se evaluează un castel), trebuie să înmormântezi un meeple. Asta înseamnă că trebuie să iei un meeple de altundeva de pe tablă și să îl plasezi pe cimitir, unde va rămâne până la sfârșitul jocului. Cimitirul este acum închis.

Notă: Cimitirele nu mai sunt închise cu numai 4 cartonașe. Nu adăuga mai multe spirite pe cimitire închise.

2a. Plasarea spiritelor

Adaugă câte 1 spirit pe fiecare cartonaș din jurul cimitirului cu ceață pe el. Nu contează dacă norul de ceață este finalizat sau nu, sau dacă există sau nu deja vreun spirit pe cartonaș.

2b. Plasarea unui meeple

Nu poți adăuga un meeple pe cimitirul însuși. Ai posibilitatea, totuși, de a plasa unul pe un drum sau oraș limpede de pe cartonaș, ca de obicei.

Exemplu: Din păcate, ai tras un cartonaș cu cimitir. Îl plasezi în spațiul indicat. Apoi adaugi un total de 3 spirite pe cețurile din jurul cimitirului. În cele din urmă, plasezi un meeple pe drum.

3a. Declanșarea unei evaluări de puncte

Dacă ai finalizat un teritoriu atunci când ai plasat cartonașul, evaluează-l ca în mod obișnuit.

3b. Cartonașele ascunse

Cimitirele bântuite te fac să pierzi treptat cartonașe. Atât timp cât cel puțin 1 cimitir continuă să fie deschis, trebuie acum să tragi 1 cartonaș fără a te uita la el. Apoi trebuie să îl plasezi adiacent cu un cimitir deschis. Cartonașele de teren cu fața în jos pot fi plasate adiacent cu orice tip de teren (drumuri, orașe etc.), dar nu finalizează nimic altceva în afara cimitirelor. Toate celelalte teritorii cu un cartonaș cu fața în jos sunt „bântuite” și nu mai pot fi finalizate. Asta se aplică și castelelor: dacă un cartonaș cu fața în jos este plasat în jurul unui castel, atunci nu mai poate fi finalizat.

Chiar dacă este deschis mai mult de un cimitir, încă tragi și plasezi numai 1 cartonaș cu fața în jos. În acest caz, poți alege cărui cimitir să îl plasezi adiacent.

Noi cartonașe cu fața în sus pot fi plasate adiacent cu cartonașe cu fața în jos numai dacă împart cel puțin o latură și cu un cartonaș diferit cu fața în sus, atașat deja de tablă.

Exemplu: Cimitirul este încă deschis. Prin urmare, tragi un cartonaș cu fața în jos după tura ta obișnuită și îl plasezi adiacent cu cimitirul. Asta blochează meepleul galben. Nu poate fi niciodată evaluat.

Ai posibilitatea de a plasa cartonașe cu fața în jos lângă alte cartonașe cu fața în jos.

Reține: Cartonașele cu fața în jos se iau în considerare când se finalizează (închide) un cimitir și în cele din urmă îngroapă un meeple.

Exemplu: Cimitirul este acum închis. Nu mai trebuie să trageți cartonașe cu fața în jos. Decideți ca o echipă să înmormântați meepleul galben.

Nivelul 6

În ultimul nivel, fiecare jucător plasează unul dintre meepleșii săi pe spațiul 0/50 al tablei de scor.

Notă: În jocurile solo și cele cu 2 jucători, ia din cutia de joc în schimb câte 1 meeple în fiecare culoare.

Pune la loc 3 spirite în cutia de joc. Amestecă și împarte cartonașele în 3 teancuri de mărime egală. Plasează câinii pe spațiile 10 și 25 ale tablei de scor. Plasează cartonașul obiectivului pe spațiul 0/50 al tablei de scor. Ai citit corect, asta înseamnă semnificativ mai puține puncte ca înainte. Dar nu sărbători prea repede — cimitirele funcționează ca în Nivelul 5. Și va deveni și mai greu...

3. Declanșarea unei evaluări de puncte

Spre deosebire de cum era în anterioarele 5 niveluri, toți jucătorii își primesc propriile puncte de acum înainte. Valoarea de puncte necesară pentru fiecare câine, sau pentru cartonașul obiectivului, este considerată ca fiind ajunsă odată ce fiecare jucător a ajuns-o sau trecut de ea. Numai atunci veți primi și veți avea voie să plasați câini. Este prin urmare important ca toții jucătorii să primească puncte.

Exemplu: Ai conectat cele două orașe și apoi le-ai evaluat. Atât tu, cât și jucătorul tău coleg primiți fiecare câte 6 puncte. Mută atât meepleul galben, cât și meepleul roșu fiecare înainte pe tabla de scor câte 6 puncte.

Rezumat al tuturor Nivelurilor

Aici vei găsi un rezumat al tuturor nivelurilor (Mists C3 Summary Numbers 1-6.png) și ordinea precisă a acțiunilor tale. Din moment ce acesta este doar un rezumat, îți recomandăm să citești restul regulilor înainte de a juca.

1a. Atașarea unui cartonaș de teren

 • Se aplică regulile obișnuite ale jocului Carcassonne. Ignoră ceața când plasezi cartonașe.
 • Mists C3 Summary Numbers 3+.png Ai posibilitatea de a plasa numai din teancul actualmente activ.

1b. Verificarea ceții

 • Odată ce finalizezi un nor de ceață, îndepărtează toate spiritele de pe cartonașele corespunzătoare și pune-le la loc în rezerva generală.

1c. Înmormântarea unui meeple

 • Mists C3 Summary Numbers 2+.png Dacă ai închis un cimitir trebuie să înmormântezi 1 meeple.
 • Mists C3 Summary Numbers 2-4.png Un cimitir este închis odată ce au fost adăugate cartonașe pe toate cele 4 laturi. Pune toate spiritele din cimitir la loc în rezerva generală.
 • Mists C3 Summary Numbers 5-6.png Un cimitir este închis odată ce este complet înconjurat de 8 cartonașe.

2a. Plasarea spiritelor

 • Dacă ai plasat un cartonaș cu ceață pe el, trebuie să adaugi spirite. Adaugă cu 1 spirit mai puțin dacă ai extins un nor existent.
 • Mists C3 Summary Numbers 2-4.png Când se adaugă spirite pe tabla de joc, adaugă 1 spirit adițional pe un cimitir deschis.
 • Mists C3 Summary Numbers 5-6.png După plasarea unui cartonaș cu cimitir, adaugă 1 spirit pe fiecare cartonaș cu ceață pe el din jurul cimitirului.

2b. Plasarea unui meeple

 • Ai posibilitatea de a plasa un meeple pe cartonașul tocmai plasat în concordanță cu regulile de bază ale jocului Carcassonne.

3a. Declanșarea unei evaluări de puncte

 • Evaluează drumurile, orașele și castelele odată ce sunt finalizate. Alege fie să primești punctele, fie să îndepărtezi până la 3 spirite de pe 1 cartonaș.
 • Dacă pe teritoriul finalizat se află mai mulți meepleși, primiți punctele separat pentru fiecare culoare diferită de meepleși.
 • Mists C3 Summary Numbers 6.png Aveți mai mulți meepleși pe tabla de scor. Evaluați separat fiecare culoare. Rezolvați un marcator (câine, cartonașul obiectivului) numai odată ce toți jucătorii l-au trecut.

3b. Câinii

 • Mists C3 Summary Numbers 3+.png Dacă ajungi un câine pe tabla de scor, declanșezi următorul teanc de cartonașe și aloci câinele unui meeple de pe tablă. Îndepărtezi imediat până la câte 3 spirite de pe până la 2 cartonașe din vecinătatea câinelui.[2]

3c. Cimitirul bântuit

 • Mists C3 Summary Numbers 5-6.png La sfârșitul turei tale, trage și plasează un cartonaș cu fața în jos adiacent cu un cimitir deschis. Cartonașele cu fața în jos nu finalizează niciodată niciun teritoriu (în afara cimitirelor).

Sfârșitul partidei

Jocul se sfârșește imediat dacă:

 • Câștigați prin atingerea numărului necesar de puncte sau
 • Pierdeți rămânând fără spirite pe care să le plasați sau rămânând fără cartonașe pe care să le trageți.

Referință pentru cartonașe

Cartonașe totale: 60 + 1 cartonaș de început
Mists C3 Tile 01.png x2
 
Mists C3 Tile 03.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 04.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 05.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 06.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 07.png x2
 
Mists C3 Tile 09.png x2
 
Mists C3 Tile 11.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 12.png x1
(3) 
Mists C3 Tile 13.png x1
(3) 
Mists C3 Tile 14.png x3
(3;3;2) 
Mists C3 Tile 21.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 20.png x1
 
Mists C3 Tile 22.png x1
 
Mists C3 Tile 23.png x2
(3;2) 
Mists C3 Tile 25.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 26.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 27.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 28.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 29.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 30.png x1
 
Mists C3 Tile 31.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 32.png x1
(3) 
Mists C3 Tile 33.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 34.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 17.png x1
 
Mists C3 Tile 18.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 35.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 19.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 36.png x2
(2) 
Mists C3 Tile 37.png x2
(1) 
Mists C3 Tile 38.png x2
 
Mists C3 Tile 40.png x1
 
Mists C3 Tile 41.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 42.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 43.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 44.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 45.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 46.png x1
 
Mists C3 Tile 47.png x1
(3) 
Mists C3 Tile 48.png x1
 
Mists C3 Tile 50.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 49.png x1
 
Mists C3 Tile 51.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 52.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 54.png x2
(2;1) 
Mists C3 Tile 55.png x1
 
Mists C3 Tile 56.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 58.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 57.png x1
(2) 
Mists C3 Tile 59.png x1
(1) 
Mists C3 Tile 60.png x1
(2) 
Mists C3 Start Tile.png x1
(3) - (Cartonaș de început 2x2)

Numerele din paranteze reprezintă cantitatea de simboluri spirit de pe cartonaș.

Note de subsol

Pentru licențierea și semnificația pictogramelor vă rugăm să vizitați pagina pentru pictograme.

 1. Interpretare din partea comunității Cartonașele de teren din rezervă vor fi aranjate în câteva teancuri cu fața în jos.
 2. Diferențe notorii în reguli între ediții sau publicatori Această propoziție a fost actualizată pentru a se potrivi cu intenția regulilor în germană de HiG. Versiunea inclusă în regulile în engleză de ZMG are un înțeles diferit, poate din cauza unei erori de traducere:
  „Once the hound is fully surrounded, remove up to 3 ghosts from each of 2 tiles.” („Odată ce câinele este complet înconjurat, îndepărtează până la 3 spirite de pe fiecare dintre 2 cartonașe.”).