Difference between revisions of "The Goldmines/nl"

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
Line 89: Line 89:
===== Eindtelling =====
===== Eindtelling =====


<div class="mw-translate-fuzzy">
Doe goud dat aan het einde van het spel nog op het speelveld ligt (die nog niet door een speler zijn verzameld) terug in de doos. Boeren krijgen geen goudstaven.
Als er geen gelijke stand is bij het bepalen van de meerderheid van een project met goudstaven op één of meer van de tegels, dan mag '''iedere speler die betrokken is bij de gelijke stand''' (te beginnen met de speler die aan de beurt is, en dan met de klok mee) steeds 1 goudstaaf van het te tellen project pakken. Dit gaat zo door totdat alle goudstaven van de afgebouwde projecten genomen zijn. <ref>
{{IconWorld}}
In de regel kiest de speler die aan de beurt is (als hij recht heeft op goudstaven) en als er meerdere projecten bij de puntentelling betrokken zijn, de eerste goudstaaf en hij mag daarbij elke goudstaaf kiezen van de projecten waar hij recht op heeft. Merk op dat het als gevolg hiervan kan gebeuren dat een andere speler die eerst wel recht had op een goudstaaf er uiteindelijk geen meer krijgt omdat die al is weggenomen voordat die speler aan de beurt is om er één te kiezen. (6/2013)
</ref>
</div>


Na de eindtelling, tellen de spelers de goudstaven die ze verzameld hebben. Hoe meer goudstaven je hebt verzameld, hoe meer elke goudstaaf waard is voor jou. Tel je verzamelde goudstaven, en vergelijk uw eindtelling met de waarden in de tabel hieronder om te bepalen hoeveel punten elk van uw goudstaven waard is. De tabel wordt ook op een scorefiche ter inzage weergegeven.
Na de eindtelling, tellen de spelers de goudstaven die ze verzameld hebben. Hoe meer goudstaven je hebt verzameld, hoe meer elke goudstaaf waard is voor jou. Tel je verzamelde goudstaven, en vergelijk uw eindtelling met de waarden in de tabel hieronder om te bepalen hoeveel punten elk van uw goudstaven waard is. De tabel wordt ook op een scorefiche ter inzage weergegeven.

Revision as of 20:48, 14 September 2022

Other languages:


Algemene informatie en opmerkingen

Markering

De nieuwe editie van De Goudmijnen (Mini #4) werd in Template:Year nl uitgegeven door HiG en maakt deel uit van Big Box 6.

Er ligt goud verspreid over het rijk, en iedereen is ernaar op zoek. De waarde van elke goudstaaf blijft echter tot het einde van het spel onbekend.

Speelmateriaal

  • 8 landtegels met goudsymbool
  • 1 overzichtstegel
Tegel met goudsymbool
Overzichtstegel
  • 16 houten goudstaven
Figure Gold.png

Spelregels

Voorbereiding

Schud de nieuwe landtegels door die van het basisspel en leg ze zoals gebruikelijk in gedekte stapels. Leg de goudstaven klaar voor gebruik.

Spelverloop

1. Landtegel leggen

Gold logo
Als je een tegel trekt met een goudsymbool, dan leg je deze volgens de gebruikelijke spelregels aan. Daarna leg je één goudstaaf op de zojuist gelegde tegel en één goudstaaf op een aangrenzende tegel naar keuze (diagonaal is toegestaan). Je legt dus altijd twee goudstaven per tegel met goudsymbool. Je mag ook een goudstaaf op een tegel leggen waar al één of meerdere goudstaven liggen uit een vorige beurt. Goudstaven niet bij een specifiek project, maar bij alle projecten op een tegel (zie 3. Puntentellingen afhandelen).
Voorbeeld 1: Rood legt een tegel met een goudsymbool. Vervolgens legt rood een goudstaaf op de zojuist gelegde tegel en op de aangrenzende tegel linksboven.

2. Een meeple zetten

Na het leggen van de goudstaven mag je zoals gebruikelijk een meeple zetten.

3. Puntentellingen afhandelen

Als je een project afbouwt met één of meer goudstaven op de tegels waaruit het bestaat, dan worden deze verdeeld. De speler met de meerderheid in het afgebouwde project krijgt alle goudstaven die op te betreffende tegels liggen. Voor wegen en steden gaat het om alle tegels die ten minste een deel van het afgebouwde project tonen. Gaat het om een klooster, dan horen het klooster zelf en de 8 omringende tegels erbij. [1] [2] [3]

Voorbeeld 2: Rood bouwt zijn stad af. Omdat rood de meerderheid in de stad heeft, krijgt rood de drie goudstaven die op de stadstegels liggen.

Gelijke stand: Als meerdere spelers de meerderheid in een afgebouwd project met goudstaven op één of meer van de tegels hebben, of als er meerdere projecten met goudstaven tegelijkertijd afgebouwd worden en ze van verschillende spelers zijn, vindt de verdeling als volgt plaats: te beginnen met de speler die aan de beurt is en daarna met de klok mee neemt iedere speler die op enige manier recht op een goudstaaf heeft één goudstaf van het project waar hij de meerderheid heeft. Dit gaat zolang door totdat alle goudstaven van de afgebouwde projecten genomen zijn. [4] [5]
De spelers leggen hun goudstaven voor de rest van het spel open voor zich op tafel. Goudstaven worden geteld bij de eindtelling. [6]

Voorbeeld 3: Rood bouwt de weg af. Rood en blauw hebben beiden recht op het goud. Rood pakt als actieve speler de eerste goudstaaf, blauw neemt de tweede en rood tot slot de derde.
Eindtelling

Doe goud dat aan het einde van het spel nog op het speelveld ligt (die nog niet door een speler zijn verzameld) terug in de doos. Boeren krijgen geen goudstaven.

Na de eindtelling, tellen de spelers de goudstaven die ze verzameld hebben. Hoe meer goudstaven je hebt verzameld, hoe meer elke goudstaaf waard is voor jou. Tel je verzamelde goudstaven, en vergelijk uw eindtelling met de waarden in de tabel hieronder om te bepalen hoeveel punten elk van uw goudstaven waard is. De tabel wordt ook op een scorefiche ter inzage weergegeven.

Voorbeeld eindscore: jij hebt verzameld zeven goudstaven, wat betekent dat ze de moeite waard zijn 3 punten voor elke goudstaaf. jij scoort een totaal van 21 punten van je verzamelde goudstaven.

Samenvatting van de volgorde

Bij het spelen met De Goudmijnen, is de beurtvolgorde als volgt:

1. Landtegel leggen
2. Twee goudstaven leggen
3. Een meeple zetten
4. Puntentellingen afhandelen
5. Goudstaven verdelen

Andere uitbreidingen

Symbol BridgesCastlesBazaars C1C2.png Exp. 8 - Bridges, Castles & Bazaars:

  • Interpretatie uit de gemeenschap A castle lord can collect gold ingots placed in its castle fief. It does not matter if the gold ingots are not located on tiles occupied by the feature triggering the castle scoring.

     Officiële verheldering van de uitgever Vraag: Can a castle receive collect gold ingots placed in its fief the same as monastery collects gold ingots placed on the monastery tile or any adjacent tile?

    Antwoord: A castle can also take gold ingots, those located in the castle fief. The castle fief has 6 tiles: the two on which the castle was built, the two to the right and the two to the left of it. The castle lord can take gold ingots from them.

    Als er meerdere spelers recht hebben op goudstaven, wordt het goud één voor één verdeeld, zoals beschreven in de spelregels. (6/2013)

    The following examples illustrate how gold ingots are distributed in some scenarios involving castles: [7]

    • Bij het scoren van een kasteel kan de eigenaar alleen goudstaven verzamelen die op de kasteeltegel liggen. Goudstaven die op tegels buiten de kasteel liggen, komen niet in aanmerking, ook al horen ze bij de waarde die het kasteel oproept..
    De spelers nemen om beurten de goudstaven die op de fiches van de tegel liggen. Afhankelijk van de gevolgde volgorde, kunnen sommige spelers met goudstaven die in aanmerking komen uiteindelijk geen goudstaven nemen..


    voorbeeld 1: Het verkennen van verschillende reeksen
    Example 1A: Red completes the city occupied by Blue, which triggers the scoring of the castle occupied by Red. As the active player, Red takes a gold ingot first, and then Blue. Blue was also entitled to the gold ingot taken by Red (placed in the castle fief and also on one tile of the city controlled by Blue), but it was Red's only choice in this case. Therefore, Blue can only take the gold ingot at the bottom of the city.
    Example 1B-1: Blue completes their city, which triggers the scoring of the castle occupied by Red. As the active player, Blue takes a gold ingot first and then Red. Blue was also entitled to the gold ingot taken by Red (placed in the castle fief and also on one tile of the city controlled by Blue), and it was Red's only choice in this case, since Blue took the gold ingot at the bottom of the city.
    Example 1B-2: Blue completes their city, which triggers the scoring of the castle occupied by Red. As the active player, Blue manages to take both gold ingots. Blue takes the gold ingot in the castle fief first (both Red and Blue were entitled to take it), so Red cannot take any gold ingots. Finally, Blue takes the gold ingot at the bottom of the city.

    Example 2: Exploring best outcome
    Example 2A: Blue completes their city, which triggers the scoring of the castle occupied by Red. There are two gold ingots in the castle fief, one of them placed on a tile of the city controlled by Blue). As the active player, Blue decides to take the gold ingot in the castle fief which Red is also entitled to, so Red is forced to take the other gold ingot in the fief. Finally, Blue takes the gold ingot at the bottom of the city.
    Blue gets 2 gold ingots and Red gets one gold ingot.
    Example 2B: Red completes the city occupied by Blue, which triggers the scoring of the castle occupied by Red. There are two gold ingots in the castle fief, one of them placed on a tile of the city controlled by Blue). As the active player, Red decides to take the gold ingot in the castle fief which Blue is also entitled to, so Blue is forced to take the gold ingot at the bottom of the city. Finally, Red takes the other gold ingot in the fief.
    Blue gets 1 gold ingot and Red gets 2 gold ingots.

    Example 3: Triggering the gold ingot distribution but collecting none
    Example 3: Red completes the city occupied by Blue, which triggers the scoring of the castle occupied by Red. However, Red is not entitled to any gold ingots, since they are not in the castle fief. Therefore, Red does not receive any gold ingots and Blue receives 2 gold pieces.


    • When scoring a castle, its owner is only entitled to those gold ingots placed in the castle fief, even if they are not on tiles belonging to the feature triggering the castle scoring.


    Example 4: Features triggering the scoring are irrelevant
    Example 4: Red completes an unoccupied city, which triggers the scoring of the castle occupied by Red. Red will take the gold ingot in the castle fief, no matter it is not on a tile of the city triggering the scoring.

    Example 5: Sequence involving the building of a castle
    Example 5.1: Yellow places a monastery with monk, and two gold ingots.
    Example 5.2: Red places a tile completing a small city.
    Example 5.3: Red decides to build a castle instead of scoring the small city. Since no scoring takes place, no gold ingots are distributed at this point.
    Example 5.4: Blue completes their city, triggering the scoring of the castle occupied by Red. Blue and Red will take gold ingots in turns. Blue will take the two ingots at the bottom of the city and Red will take the two gold ingots in the castle fief, no matter the gold ingots are not on the feature triggering the castle scoring.


    • When monastery in a castle fief is scored, its owner can take any gold ingots placed on its neighborhood. The neighboring castle, can only consider those gold ingots in its castle fief.


    Example 6: Exploring the scoring of a monastery overlapping a castle fief
    Example 6-1: Red completes the monastery occupied by Yellow, triggering the scoring of the castle occupied by Red. Red and Yellow will take one gold ingot each, no matter the order they are chosen, since the two gold ingots are both in the castle fief and in the vicinity of the monastery (i.e. on the monastery tile or any adjacent tile).
    Example 6-2: Yellow completes their monastery, triggering the scoring of the castle occupied by Red. Yellow and Red will take one gold ingot each, no matter the order they are chosen, since the two gold ingots are both in the castle fief and in the vicinity of the monastery (i.e. on the monastery tile or any adjacent tile).

Tegelverdeling

Aantal tegels: 9

Gold Mines C2 Tile A.jpg  x1
(K)
Gold Mines C2 Tile B.jpg  x1
(W)
Gold Mines C2 Tile C.jpg  x1
 
Gold Mines C2 Tile D.jpg  x1
 
Gold Mines C2 Tile E.jpg  x1
 
Gold Mines C2 Tile F.jpg  x1
(R)
Gold Mines C2 Tile G.jpg  x1
 
Gold Mines C2 Tile H.jpg  x1
 

Op sommige tegels staat een kleine illustratie. De letters tussen haakjes geven aan om welke illustratie het gaat:

Feature Cows C2.png
K | Koeienstal
Feature WaterTower C2.png
W | Watertoren
Feature Highwayman C2.png
R | Struikrovers

Extra tegel: 1

Gold Mines C2 Scoring Token.png  x1
Overzichtstegel met puntentelling

Voetnoten

Ga voor licentie en uitleg over de pictogrammen naar de pictogrammen pagina.

  1. Officiële verheldering van de uitgever Als een burcht afgebouwd wordt, krijgt de eigenaar de goudstaven op de 6 tegels die bij de burcht horen: de 2 tegels waar de burcht op gebouwd is, de 2 tegels links daarvan en de 2 tegels rechts ervan. De eigenaar van de burcht hoeft niet noodzakelijkerwijs recht te hebben op goud dat verbonden is aan het project dat het afbouwen van de burcht veroorzaakte (tenzij die goudstaaf ook in de omgeving van de burcht ligt, of de eigenaar van de burcht tevens de meerderheid heeft op het primaire project). (6/2013)
  2. Interpretatie uit de gemeenschap Normaalgesproken, worden goudstaven die op tegels van afgebouwde projecten liggen verdeeld bij het tellen van het project. Afhankelijk van het project kan er een verschil zijn in de betrokken goudstaven:
    • Projecten die alleen goudstaven op hun tegels verdelen:
      • Wegen
      • Steden
    • Projecten die goudstaven verdelen van de projecttegel en de omliggende tegels:
      • Kloosterachtige gebouwen: kloosters, abdijen, cultusplaatsen, Duitse kloosters (met een monnik), Nederlandse & Belgische kloosters (met een monnik), Japanse gebouwen (met een monnik), Darmstadtkerken
      • Tuinen
      • Baba Yaga's hut
      • Duitse burchten
    • Projecten die goudstaven verdelen van de projecttegel en van wegtegels die ermee verbonden zijn:
      • Duitse kathedralen
    • Projecten die goudstaven verdelen van de aan het project grenzende tegels:
      • Burchten
  3. Interpretatie uit de gemeenschap Een consequentie van deze spelregels is dat goudstaven die op tegels liggen met afgebouwde projecten die geen eigenaar hebben niet verdeeld worden, aangezien er geen speler is die het project bezet.
  4. Interpretatie uit de gemeenschap In het algemeen, als er één of meer projecten betrokken zijn, kiest de speler die aan de beurt is (als deze recht heeft op goudstaven) als eerste een goudstaaf uit alle goudstaven waarop hij of zij recht kan doen gelden. De volgende speler (met de klok mee) die recht kan doen gelden op goudstaven mag daarna een goudstaaf kiezen. Merk op omdat een speler mag kiezen welke goudstaaf hij eerst neemt (als er meer dan één is om uit te kiezen), een andere speler die oorspronkelijk recht kon doen gelden op een goudstaaf achter het net kan vissen als die goudstaaf al is gepakt voordat die speler aan de beurt is om te kiezen. (6/2013)
  5. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze alinea is herschreven om het geval dat projecten bezet worden door verschillende spelers en die tegelijkertijd worden afgebouwd te omvatten. Hoewel wel beschreven door HiG, werd dig geval weggelaten door ZMG en dekte hun bewoording uitsluitend het geval dat er meerdere spelers de meerderheid deelden in één project.
  6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Deze twee zinnen van HiG werden weggelaten door ZMG.
  7. Interpretatie uit de gemeenschap These examples are based on the clarifications provided by Kettlefish on the following threads, according to the clarification provided by Christof Tisch from 6/2013.