Translations:Traders and Builders (1st edition)/21/nl

From Wikicarpedia
Revision as of 23:45, 15 April 2024 by Kiap1969 (talk | contribs)
Jump to navigation Jump to search

Effect: Als de speler een tegel aanlegt die een weg of stad waar zijn of haar bouwmeester op staat uitbreidt [1] [2] [3], krijgt hij of zij een dubbele beurt. [4] [5] Op dit punt, na het uitvoeren van de gebruikelijke stappen van zetten en afhandelen van punten, [6] trekt de speler nog een landtegel, legt deze op de juiste wijze aan, en mag dan nog een horige zetten en eventuele puntentellingen afhandelen. [7]

  1. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Dit is een wijziging ten opzichte van de oorspronkelijke spelregels, waarin stond dat de tegel het project moet “afbouwen of uitbreiden”. De abdijtegel uit Burgemeesters en Abdijen bouwt een project wel af, maar breidt het niet uit. De RGG editie van de Big Box verandert deze spelregel ook.
  2. Officiële verheldering van de uitgever Als een speler een project afbouwt met een abdijtegel en zijn of haar bouwmeester staat op het project, dan wordt het project niet uitgebreid door de abdij (omdat de abdij een apart project is), en krijgt de speler dus geen nieuwe tegel.
  3. Officiële verheldering van de uitgever Het bouwen van een brug op een tegel om een weg uit te breiden is voldoende om de extra bouwmeesterbeurt te veroorzaken, net als het leggen van een tunnelfiche als daardoor extra tegel(s) deel worden van de betreffende weg.
  4. Interpretatie uit de gemeenschap In de oorspronkelijke spelregels staat dat "de bouwmeester de dubbele beurt mogelijk maakt". Gezien het gebruik van het woord "mag", of dat de speler "toegestaan" is om een dubbele beurt te doen in de spelregels van RGG lijkt het erop dat de dubbelebeurt optioneel is (hoewel er waarschijnlijk weinig omstandigheden zijn waarin je ervoor zou kiezen de dubbele beurt niet te nemen).
  5. Officiële verheldering van de uitgever Zolang de bouwmeester in de stad/weg aanwezig was toen de tegel waarmee die werd uitgebreid werd aangelegd, mag het tweede deel van de bouwmeesterbeurt plaatsvinden, zelfs als de bouwmeester aan het einde van het eerste deel van de beurt niet meer aanwezig is (bijvoorbeeld als hij door het afbouwen van de stand is teruggenomen, opgevreten werd door de draak, of door Feest, Het teruggehaald is). (3/2015; updated 12/2018)
  6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers Oorspronkelijk stond in de spelregels dat de tweede tegel “onmiddellijk” getrokken (en aangelegd) werd; in de spelregels van de Big Box staat dat de tegel “nadat de gebruikelijke stappen van zetten en afhandelen van puntentellingen uitgevoerd” wordt getrokken. Het eerste deel van de beurt van de speler moet in zijn geheel worden afgerond alvorens aan het tweede deel van de dubbele beurt te beginnen door het pakken van een tweede tegel.
  7. Officiële verheldering van de uitgever Belangrijke opmerking: De "dubbele beurt" is eigenlijk een enkele beurt met twee delen. Beide delen van de dubbele beurt zijn identiek, maar acties die maar één keer per beurt voorkomen (zoals het bonuspunt voor de fee en het terugkopen van gevangenen) gebeuren nog steeds maar één keer. Zie #The Double Turn sectie/tabel voor meer details. (gewijzigd 6/2013)