Het Feest (1st edition)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Festival (1st edition) and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.
Other languages:

Algemene informatie en opmerkingen

stanstableau
Markering

Oorspronkelijk uitgebracht door Hans im Glück in 2011 ter gelegenheid van de 10e jarige jubileum van het spel Carcassonne. [1]

Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het Carcassonne basisspel. Naast alle spelregels van het basisspel zijn onderstaande spelregels van deze uitbreiding van toepassing.

Speelmateriaal

 • 10 nieuwe landschapstegels

De standalone versie bevat ook:

 • 2 speciale tegels met de regels in het Duits en Engels, deze worden niet gebruikt als land tegels.

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 10 feesttegels door de landtegels van het basisspel.

Landtegel leggen

Wanneer een speler een tegel trekt met een festival symbool erop, moet hij of zij de tegel plaatsen volgens de gebruikelijke regels.

Het zetten van een horige

Dan moet de speler kiezen:

 • een van zijn eigen figuren op de gebruikelijke manier op de tegel inzetten; of
 • een van zijn eigen figuren teruggeven [2] [3] [4] van het hele speelveld [5] aan zijn of haar voorraad. [6] [7] [8]

De speler kan ook kiezen om niks te doen, in plaats van de bovengenoemde opties.

Gevangen volgelingen (van De Toren uitbreiding) kunnen op deze manier niet teruggegeven worden aan de voorraad van de speler.

Puntentelling

Wanneer je één of meerdere gebieden (b.v. een klooster, een weg, enz.) voltooit door het plaatsen van een Feesttegel, dan scoor je deze volgens de normale regels.

Eindtelling

Feesttegels leveren bij de eindtelling geen extra punten op.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 10
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1
link={{{link}}} ×1

regel tegels: 2 (standalone versie)

Festival10 C1-11 Front.png
link={{{link}}} ×1
German rules (front and back)
Festival10 C1-12 Front.png
link={{{link}}} ×1
English rules (front and back)

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

 1. Interpretatie uit de gemeenschap Deze "uitbreiding" is eigenlijk een deel van HiG en RGG’s jubileum editie van Carcassonne, dat in wezen bestaat uit een deluxe versie van het basisspel en deze mini-uitbreiding.
 2. Officiële verheldering van de uitgever Hier worden alle eigen speelstukken bedoeld, inclusief normale horige en hoofdman, transportwagen, burgemeester, bouwmeester, varken, herenboerderij, herder, fantoom, C2 abt, en C2 circusdirecteur. (5/2015; updated 12/2018)
 3. Interpretatie uit de gemeenschap Er vindt geen puntentelling plaats voor de horige of het bijzondere speelstuk, inclusief de C2-abt of de herder. Merk op dat:
  • Het zou vreemd zijn om deze uitbreiding te gebruiken om een C2 abt te verwijderen, aangezien die zijn eigen mechanisme heeft om hem terug te halen waarbij wel een puntentelling plaatsvindt.
  • Als een herder wordt verwijderd, vindt er geen Kudde naar de stal drijven actie plaats en dus geen telling van de schapen plaats. Er is geen officiële verheldering over wat er in dit geval met de kudde van de herder gebeurt. Er zijn twee mogelijkheden:
   • De kudde gaat ongeteld terug naar de zak zodra de herder van het bord is verwijderd.
   • De kudde blijft op het speelveld. Als die gedeeld werd met één of meer herders, ondervinden die geen gevolgen; zo niet, dan kan de kudde door een nieuwe herder geclaimd kunnen worden, analoog aan de schapen die op sommige tegels van kleine uitbreidingen staan zoals De Rivier III of Halflingen II.
  De spelers dienen bij het begin van het spel af te spreken welke optie ze kiezen.
 4. Officiële verheldering van de uitgever Een speler kan geen figuur van een andere speler teruggeven. Ook kan een speler geen neutrale figuur teruggeven (zoals de fee of de draak).
 5. Officiële verheldering van de uitgever Door "het hele speelveld" te specificeren, kunnen volgelingen uit de Stad Carcassonne verwijderd worden (zelfs als de Graaf in hetzelfde veld staat) uit The Count of Carcassonne, de rad van fortuin , de stad Leipzig van The Markets of Leipzig en dus een badhuis van Badhuizen, De (Die Bader (DE)). (updated 12/2018)
 6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De RGG De regels van de 10-jarige jubileumeditie gebruiken in feite de term "volgelingen" voor beide opsommingstekens. De nieuwe versie van de Feesttegels wordt apart verkocht via uitgever CundCo gebruikt ook de term "volgelingen." Echter, de officiële HiG blijft de lezing " figuren.” (updated 5/2014)
 7. Officiële verheldering van de uitgever Ials het Festival wordt gebruikt om een volgeling te verwijderen, kan het Fantoom nog steeds in die beurt worden geplaatst. (11/2013)
 8. Officiële verheldering van de uitgever Als het Festival wordt gebruikt om een volgeling te verwijderen, kan de Fee niet worden verplaatst, omdat er nog een actie werd ondernomen in de “Move Wood” fase. (5/2014)