Het Feest (1st edition)

From Wikicarpedia
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page The Festival (1st edition) and the translation is 100% complete.


Other languages:
Festival10 C1-10.png Je leest nu de spelregels voor dit tegelontwerp.
Festival C3 Tile 04.pngLees de volgende spelregels als jouw tegels er zoals deze tegel uitzien.
Het Feest Het Feest
Festival15-05.png
Hebben jouw tegels een ander ontwerp, kies dan een spel uit Spin-offs.Rule selection by design Spin-offs.png


Algemene informatie en opmerkingen

stanstableau
Markering

Oorspronkelijk uitgebracht door Hans im Glück in 2011 ter gelegenheid van de 10e jarige jubileum van het spel Carcassonne. [1]

Deze uitbreiding is ontwikkeld voor het Carcassonne basisspel. Naast alle spelregels van het basisspel zijn onderstaande spelregels van deze uitbreiding van toepassing.

Speelmateriaal

  • 10 nieuwe landschapstegels

De standalone versie bevat ook:

  • 2 speciale tegels met de regels in het Duits en Engels, deze worden niet gebruikt als land tegels.

Spelregels

Voorbereiding

Schud de 10 feesttegels door de landtegels van het basisspel.

Landtegel leggen

Wanneer een speler een tegel trekt met een festival symbool erop, moet hij of zij de tegel plaatsen volgens de gebruikelijke regels.

Het zetten van een horige

Dan moet de speler kiezen:

  • een van zijn eigen speelstukken op de gebruikelijke manier op de tegel zetten; of
  • een van zijn eigen speelstukken terughalen [2] [3] [4] van het hele speelveld [5] naar zijn of haar voorraad. [6] [7] [8]

De speler kan ook kiezen om niks te doen, in plaats van de bovengenoemde opties.

Gevangen horigen (van de uitbreiding De Toren De Toren) kunnen op deze manier niet teruggehaald worden naar de voorraad van de speler.

Puntentelling

Wanneer je één of meerdere gebieden (b.v. een klooster, een weg, enz.) voltooit door het plaatsen van een Feesttegel, dan scoor je deze volgens de normale regels.

Eindtelling

Feesttegels leveren bij de eindtelling geen extra punten op.

Tegelverdeling

Totaal aantal tegels: 10
Festival10 C1-01.png ×1
Festival10 C1-02.png ×1
Festival10 C1-03.png ×1
Festival10 C1-04.png ×1
Festival10 C1-05.png ×1
Festival10 C1-06.png ×1
Festival10 C1-07.png ×1
Festival10 C1-08.png ×1
Festival10 C1-09.png ×1
Festival10 C1-10.png ×1
Totaal aantal bijzondere tegels: 2 (alleen standalone versie) 
Festival10 C1-11 Front.png
Festival10 C1-11 Back.png ×1
Duitse spelregels (voor- en achterkant)
Festival10 C1-12 Front.png
Festival10 C1-12 Back.png ×1
Engelse spelregels (voor- en achterkant)

Voetnoten

Kijk op de Pictogrammen pagina voor uitleg over en licensering van de pictogrammen.

  1. Interpretatie uit de gemeenschap Deze "uitbreiding" is eigenlijk een deel van HiG en RGG’s jubileum editie van Carcassonne, dat in wezen bestaat uit een deluxe versie van het basisspel en deze mini-uitbreiding.
  2. Officiële verheldering van de uitgever Hier worden alle eigen speelstukken bedoeld, inclusief normale horige en hoofdman, transportwagen, burgemeester, bouwmeester, varken, herenboerderij, herder, fantoom, C2 abt, en C2 circusdirecteur. (5/2015; bijgwerkt 12/2018)
  3. Interpretatie uit de gemeenschap Er vindt geen puntentelling plaats voor de horige of het bijzondere speelstuk, inclusief de C2-abt of de herder. Merk op dat:
    • Het zou vreemd zijn om deze uitbreiding te gebruiken om een C2 abt te verwijderen, aangezien die zijn eigen mechanisme heeft om hem terug te halen waarbij wel een puntentelling plaatsvindt.
    • Als een herder wordt verwijderd, vindt er geen kudde naar de stal drijven actie plaats en dus geen telling van de schapen plaats. Er is geen officiële verheldering over wat er in dit geval met de kudde van de herder gebeurt. Er zijn twee mogelijkheden:
      • De kudde gaat ongeteld terug naar de zak zodra de herder van het bord is verwijderd.
      • De kudde blijft op het speelveld. Als die gedeeld werd met één of meer herders, ondervinden die geen gevolgen; zo niet, dan kan de kudde door een nieuwe herder geclaimd kunnen worden, analoog aan de schapen die op sommige tegels van kleine uitbreidingen staan zoals De Rivier III De Rivier III of Halflingen II Halflingen II.
    De spelers dienen bij het begin van het spel af te spreken welke optie ze kiezen.
  4. Officiële verheldering van de uitgever Een speler kan geen speelstuk van een andere speler terughalen. Ook kan een speler geen neutraal speelstuk terughalen (zoals de fee of de draak).
  5. Officiële verheldering van de uitgever Door "het hele speelveld" te specificeren, kunnen ook horigen uit de Stad Carcassonne (zelfs als de Graaf in hetzelfde kwartier staat) uit De Graaf van Carcassonne De Graaf van Carcassonne, van de kroonvelden van het Het Rad van Fortuin Het Rad van Fortuin, uit de stad Leipzig van De Markten van Leipzig De Markten van Leipzig, en dus ook van een badhuis van De Badhuizen De Badhuizen teruggehaald worden. (bijgewerkt 12/2018)
  6. Beruchte verschillen in spelregels tussen edities of uitgevers De RGG spelregels van de 10-jarige jubileumeditie gebruikt in beide bovenstaande punten eigenlijk de term "horigen". De nieuwe versie van de Feesttegels die apart verkocht wordt door uitgever CundCo gebruikt ook de term “horigen”. Echter, de officiële HiG lezing blijft “speelstukken”. (bijgewerkt 5/2014)
  7. Officiële verheldering van de uitgever Als het Feest gebruikt wordt om een horige terug te halen, mag het fantoom nog steeds in diezelfde beurt gezet worden. (11/2013)
  8. Officiële verheldering van de uitgever Als het Feest gebruikt wordt om een horige terug te halen, mag de fee niet worden verplaatst, omdat er al een actie gedaan werd in de fase “hout verplaatsen”. (5/2014)